Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3260 / 3993
(#) tbarath válasza janikukac hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Azt nem hiszem, hogy az akku ettől ment volna tönkre, és a töltőnek se feltétlen kellene. A túlfeszvédős elosztó egyébként jó, de nem erre.
Anno én is laktam hasonló körülmények között koliban, én UPS-t vettem, az megoldotta az ilyen áramkimaradásokat. Nem tudom merre laksz, Pesten az SOS UPS-nél lehet venni használt (de felújított, garanciális) APC UPS-eket párezer Ft-ért.
(#) pucuka válasza janikukac hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Nemrég láttam itt az apróban szünetmentest elfogadható áron, persze akku nélkül. Azt viszont lehet pótolni. ( ha szeretnéd, segítek)
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) elektroncso válasza janikukac hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Idézet:
„az nem er el a tudatukig, hogy elso sorban a tulterhelest kellene megszuntetni”

Nincs tudatuk. Ez egy automatika, aminek az a feladata, hogy ha zárlatot érzékel lekapcsol, majd egy bizonyos idő után újra megpróbál visszakapcsolni. Ha elmúlt a zárlat akkor bekapcsolva marad (pl. a zárlatot egy a KÖF távvezetékbe repült madár, vagy odaesett vizes faág okozta ami ki is esett onnan). Ha továbbra is zárlatot érzékel (pl. leszakadt vezeték) akkor újra kikapcsol. Ezt a próbálkozást az automatika háromszor ismétli majd végleg lekapcsol.
Ami neked kell az egy jó minőségű túlfeszültség védelem és egy szünetmentes táp. Az ú.n. D-típusú túlfeszültség védelem (túlfeszvédős elosztó) pont ezekre az áramimpulzusokra jó, de csak ezekre, a villámot nem tartja távol.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Lehet, hogy nem automatika (sőt biztos), kézzel lökdösik vissza.
(#) tbarath válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Nekem is úgy tűnik, hogy egy lakóközösségről van szó, és kézzel nyomkodják vissza miután lekapcsolt a kismegszakító.
Régen egy olyan koliban laktam, ahol az elektromos rendszer kb. arra volt méretezve, hogy a tükörnél bedugjanak egy villanyborotvát. Majd oda beszabadult párszáz diák, szobánként néhány számítógéppel, TV-vel, hűtővel, mikróval, stb., aztán esténként mindennaposak lettek az egész épületet érintő áramszünetek. A megszakítókat nem lehetett nagyobbra cserélni a vezetékek cseréje előtt, de még így is előfordult, hogy fülstölt a vezeték a falban.
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Bármi lehet, Ez egy határ menti nem túl nagy település, a fővárosból (Belgrádból) nézve a világ, és a drót vége.
(#) elektroncso válasza tbarath hozzászólására (») Dec 24, 2018 /

Ismerős körülmények, jelenleg én is ilyen helyen élek Budapesten.
Nekem a hozzászólásból az jött le, hogy szolgáltatói mikroáramszünetről van szó.
(#) brrr hozzászólása Dec 25, 2018 /

Jó reggelt mindenkinek! Tudna-e valaki analóg,vezetékes telefonhoz egyszerű hang erősítő kapcsolást , mivel az anyukám egyre rosszabbul hall, ordibálni kell a telefonba,hogy megértse mit akarok mondani. Nem az a gondom, hogy ordibálnom kell, hanem az, hogy Ő sajnos nem hall engem, még ha hangosabb is vagyok mint kellene
(#) Kovidivi válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Egész jókat lehet vásárolni, akár alig láthatót, a fül mögött alig észrevehető! Ekkor nem kell se a tv-t, se a rádiót, se a kapucsengőt duplájára felhangosítani, plusz ordítani sem kell, mert a kis szerkezet a fül mögött pont azokon a frekvenciákon erősít, ami a fülnek hiányzik! Idővel újrakalibrálható, ha a hallás ismét romlik. Ha minden frekvenciát felerősítesz a telefonnál, azzal csak azt éred el, hogy a hallás még megfelelően működő frekvenciatartományát túlterheled, károsítod.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
(#) brrr válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

pont ez az amit az Anyukám esetében lehetetlen megoldani . Sem kihangosító (nem tudná kezelni) ,sem ilyen fül mögötti izé nem jöhet szóba, 90 éves , idős kori erős memóriazavara van , ez fül mögötti izé, kb. egyetlen napig lenne meg, mert amikor leveszi, és elrakja valahová , nem emlékezne rá hogy hová is tette, mi pedig 100 km-re lakunk , így nekünk megkeresni sem volna egyszerű feladat. Továbbra is várom a lehetséges megoldásokat analóg telefon hangerősítő kapcsoláshoz.
(#) Gafly válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Szia, kellemes karácsonyt!
Azt hiszem értem a problémádat.
Két megoldási javaslatom is lenne:
- Tudok ajándékozni olyan kihangosítót, ami a "telefonvonalból táplálkozik". Arra használtuk annó, hogy gomb nyomásra hallják a többiek is mit mond a másik oldal. Ez annyiban lenne problémádra megoldás, hogy ha van otthon más is, akkor utána bele tudná kiabálni a néni fülébe a fordítást (fraudi félre hallás, elsőre automatikusan ordítást írtam ).
- Elvileg tudok buherálni olyan telefont, aminek a vevő oldala "meg van turbózva". Csak kell rá cimke, hogy más ne szorítsa a fülére.
- +1. Milyen telefon, lehet hogy akkor tudunk adni tippet, hogy mit lehetne benne módosítani, hogy (akár állíthatóan/kapcsolhatóan) hangosabb legyen...
(#) Bakman válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Idézet:
„erős memóriazavara van”
Szociális otthon nem merült fel? Még mielőtt nagyobb gond lesz. Mi akkor döntöttünk így, amikor a szintén idős nagyi a főút túloldalán lévő tüzépre ment csekket befizetni.
(#) Lamprologus válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Vannak kihangosítható asztali telefonok ... legfeljebb még a hangszórót ki kell vezetékezni, hogy a füléhez tudja tartani.
(#) brrr válasza Bakman hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Kösz,szociális otthon nem,azt én nem engedném, de egyébként sincs hely, jelenleg 100 a várakozók száma. Naponta háromszor jár hozzá gondozó , házi készítésű ételt eszik ,otthoni környezetben ismerős szomszédok között van, cseeket én fizetem minden hónapban.
(#) brrr válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Az előzőekben leírtam már, de most még egyszer, kihangosítós telefont nem !!!
(#) brrr válasza Gafly hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Gomb megnyomásos ,meg kihangosítós kösz nem ! egyedül él már régóta...sajnos. Nincs aki kiabálna mellette .

Én szeretném "buherálni" de inkább pontosan megépíteni egy kapcsolási rajz alapján.
Akkor most még egyszer : analóg vezetékes telefonba építhető , külső áramellátás nélkül működő hang erősítő kapcsolást keresek. Nem gombnyomogatósat, nem kihangosítósat, nem fül mögötti izéset , hanem olyat ami működik, és arra van kitalálva, hogy akinek rossz a hallása az is értse mit mondanak neki a vonal túlsó végén, mert felerősíti a telefon kézibeszélő kis hangszórójából érkező hanghullámokat.
Ha nincs egyéb ötlet, akkor mindenkinek megköszönöm a figyelmet.
(#) janikukac válasza tbarath hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Pontosan, megfejtetted a dolgot, hiszen errol van szo. (kollegium)
Koszonom mindenkinek a segitseget, akkor egy szunetmentes tapegyseget fogok beszerezni minel elobb.
Kellemes unnepeket, sikerekben gazdag, boldog uj evet mindenkinek!
(#) elektroncso válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Idézet:
„külső áramellátás nélkül”

Sajnos ez nem megoldható. A telefonvonal nem tud ellátni egy erősítőt elég energiával (legjobb tudomásom szerint). Ha a külső táp megoldható (akár egy telefontöltő is jó) akkor egy szimpla erősítő (mondjuk LM386-al) pont jó lesz.
(#) brrr válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Hány Volt kell neki?? A telefonban van üzenetrögzítő 3 db AA elemről működik. Elegendő ez az LM386-nak??
(#) Epu2 válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Bőséggel. Persze csak akkor, ha nem akarod, hogy a szomszédok is hallják. Kb. 0,2...0,3 W-ot tud.
(#) pucuka válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Ha a telefonvonalból 20 mA -nél nagyobb áramot veszel ki, az azt jelenti, hogy felvetted a kagylót.
Nagyjából 10 mA max az az áram, amit büntetlenül használhatsz, viszont ez elegendő lehet egy akkucella töltésére.
(#) brrr válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Köszönöm!
(#) brrr válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Köszönöm!
(#) brrr válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Rajzot, gondolom találok hozzá.
(#) Kovidivi válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Én egy külső fali dugasztápot használnék. A telefon hátuljára tudsz rakni DC csatlakozót. A telefon kagyló részébe egy erősítőt, akár a javasolt LM386-ot, a bemenetére bekötöd az eredetileg, hangszóróba menő vezetéket (lehet, hogy kell ellenállás osztó), majd az erősítőre mehet a hallgató hangszórója, ha egyáltalán jó oda (tudni kellene hány Ohmos). Ha kimerül a 3db AA ceruzaelem, lehet, hogy semmit nem fogsz hallani a hallgatóban, még annyit sem, mint erősítő nélkül! Emiatt stresszt kapni és 100km-t utazni nagy kár lenne.
(#) pucuka válasza brrr hozzászólására (») Dec 25, 2018 /

Idézet:
„Rajzot, gondolom találok hozzá.”

Adatlapon.
(#) sharifman13 hozzászólása Dec 25, 2018 /

Sziasztok, tönkrement az egyik régi laptopom, miközben anyám használta. Elvileg töltőn volt, ennek ellenére lemerült és azóta be sem kapcsol és nem is tölt a laptop.

A laptop nem ér annyit, hogy elvigyem megszereltetni, ezért megprobáltam én utánajárni, hogy miért rossz.

Szét is szedtem az egészet, sérült alkatrészt a szemeimmel és a multiméterrel nem találtam.

A neten sikerült találnom egy kapcsolási rajzot hozzá, viszont nem minden jelölést értek rajta.

Azt sejtem, hogy mivel semmi jelét nem adja annak, hogy áramot kapna ezért (gondolom) valahol ezen a kapcsoláson lesz a hiba:

https://imgur.com/a/OF1Y7sF

Megvizsgáltam, és a töltő feszültsége megfelelő.
+VADP kapja a 18-19V feszkót

Ha a Q6-os mosfetet rövidrezárom, akkor a laptop elindul, de kétlem, hogy ez egy jó megoldás lenne.

Arra gondolok, hogy a laptop elindulásához lehet hogy szükség van az akksira, viszont az annyira halott, mintha ott sem lenne. Igazából nincs több ötletem.

A kapcsolási rajzon az alkatrészek műkődését kb értem, viszont a jelöléseket, mint pl.: +VADPBL fogalmam sincs mit akar jelenteni és hogy mikor kéne áramnak lennie rajta. Eléggé kezdő vagyok elektronikában, de szivesen tanulok. Pont emiatt nem akarom feladni és kidobni a laptopot. Ötletek, vagy tippeket tudnátok adni? Köszönöm
(#) nagym6 válasza sharifman13 hozzászólására (») Dec 25, 2018 / 1

Vedd ki az aksit, úgy próbáld. Nekem még minden laptop ment kivett aksival.
(#) sharifman13 hozzászólása Dec 25, 2018 /

Természetesen, ezt már próbáltam. Nem segített
(#) burgerklein hozzászólása Dec 25, 2018 /

Boldog karácsonyi ünepeket kivánok.

A kérdésem a következö. Van egy KIINGMAX USB 3.0 os Usb-m de nem tudom hogy mi történhetet a Usb ümel mert mikor csatlakoztatom a USBt a leptophoz nem ismeri fel a usbmet de nem tudom a probléma okát.

Ha valaki tud segiteni nagyon megköszöném .
Ferencz
Következő: »»   3260 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem