Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Szakember (cégtől) kötötte be a mosógépet a bojler körére WAGO-s elosztással a bojler fedele alatt (ezt is írtam már fentebb). Ennél már csak jobbat lehet csinálni...
Idézet: „Ennél már csak jobbat lehet csinálni...” Ez így igaz, le is írtam, hogy hogyan. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Na megtaláltam, nekem ilyen van előtte:
https://shop.traconelectric.com/product/TK2062T/Tokozott-kezikapcso...--IP44 -mondjuk akkor még feleennyi pénzért adták...
Egy ilyen doboz is megteszi Bővebben: Link
egy 1P+N Bővebben: Link kismegszakítóval, ha az ár is fontos. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Ha én azt tudnám, mi is ez a doboz
De nem tudom...
Semmi kétségem, egy jól sikerült sodort kötés valószínűleg nagyságrenddel jobb minőségű, mint a WAGO. Egy rossz sodort kötés sokkal rosszabb is lehet. Valaki már egyszer leírta a fórumon, hogy a WAGO kiszámítható (mégha nem is kiváló minőségű kötést hoz létre), a sodort kötés elkészítésében nagy a humán rizikófaktor. Mindenki azt gondolja tökéletes munkát végez, a csavar biztosan tart, stb. Gondolom láttál már képeket vagy olvastál cikket elektromos tűzről rossz kötések miatt. Nem tudok róla, hogy a sodort kötés, főleg a forrasztás szabványos lenne. Ha valami baj történik és nem a sodort-forrasztott kötés miatt, akkor is vizsgálni fogják a szabványon kívüli kötést és felelőssége vonhatják aki csinálta. Nem az elérhető legjobb kötésminőség a célom mindenáron, akár a szabvány figyelmen kívül hagyásával. A szabványt szigorúan szeretném követni. Szabványon kívüli barkácsolást után még pár napra sem vállalom a felelősséget. A cél az, hogy kijön egy szakember, átnézi, ha kell újracsinálja az egészet és onnantól átvállalja a felelősséget. A szakember első dolga az lenne, hogy megszünteti a sodort kötést. Ezt már előzetesen is próbáltam többféleképpen leírni.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Elvben igazad lehet, de a hálózaton tilos forrasztani a kötéseket! Erre vannak a kötő elemek.
Attól függetlenül, hogy kinek mi a véleménye róluk ez előírás! Mielőtt másnak tanácsot adsz nézd át a szabvány előírásokat és fórumokat ahol szakemberek leírják miért nem használható a forrasztó ón!
Ha egy ilyen Bővebben: Link dobozból megy tovább a bojlerbe a vezeték, akkor az szabályos.
Helyben le lehet választani a karbantartás idejére. 1,5 m magasra célszerű szerelni a bojler mellett. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Kattints a linkre, az oldal szépen megnevezi.
Persze, hogy megnevezi. "Falon kívüli lakáselosztó". Ebből Te biztosan érted.
De hát (mint írtam is) én nem vagyok a szakmában, én csak azokat a dolgokat ismerem, amikkel kellett már foglalkoznom, tehát utánanéztem. Ennek is utánanézhetnék, de azt hittem kapok magyarázatot... A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Egy kicsit OFF, de a sziveszter, újév miatt idemásolok egy linket.
1 db bojler bekötéssel teleírtunk vagy 5 oldalt. Ennek a háznak a behuzalozása vajon hány oldal lenne ? Bővebben: Link
Ez egy kismegszakító doboz, abba be lehet pattintani a C sínre a kismegszakítót és szabályosan be lehet kötni a vezetéket. Se WAGO-ra, se forrasztásra nincs szükség.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Ha Gyuszo válaszát sem fogadod el ami kimerítő választ ad, akkor old meg a problémádat elképzelésed szerint, saját felelősségedre!
Köszönöm! Pont ilyen rövid, érthető magyarázatra vágytam, így már könnyebb dolgom van vele.
És ezek alapján úgy látom: jobb, mint ami megoldásra engem rábeszéltek, hiszen a belehelyezett kisautomatával is lehet kapcsolgatni fel-le, és még biztonsági is. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Inkább nem nézem át. Tudod miért nem? Mert nem írják le! Csak hajtogatják hogy azért, mert ez a szabvány, tilos, azt punktum. És ebben kimerül az érvelés.
Megkérdeztem egy kellően tájékozott biztonságis emberkét egyszer régen erről, hogy akkor mondja már el, miért változnak olyan ütemben a szabványok mint az évszakok, meg akkor mi is a baj tulajdonképpen a forrasztással? Ezzel a mondattal kezdte: A sok hülye miatt. Miattuk kell folyton új szabvány. A forrasztással - mondta - önmagában semmi baj sem lenne, ha tudnának a szagemberek forrasztani, de 10-ből 8 nem tud. Na ezért kell a wago mondta, hogy a balfék is tudjon megbízható kötést létesíteni, tehát legalább az emberi hiba ki legyen küszöbölve a dologban. Idézet: Itt a lényeg. Gondolom te is ember vagy. „az emberi hiba ki legyen küszöbölve a dologban”
Akarva vagy akaratlanul letilthattál mert nem tudok a privátodra válaszolni.
Hogyan ? Állítsam vissza ?
Megnéztem, neked kell állítani A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Nahát, a hsz-od után úgy látom, ez a forrasztási pro&kontra (hogy használható-e, jó-e) is olyasminek tűnik most, mint a hegesztés.
-Van az országban tán egymillió hegesztőkészülék, miközben hegeszteni tán tízezren tudnak korrektül. Felénk is van minden második házban, mégis: három embert ismerek a városban, aki tud is (ebből kettő vállalkozás, -tehát több mint három ember, lehet, hogy hét...) Magyarán: nem a forrasztással van a probléma, nem is a krimpelt csúszósaruval, nem is a csavaros sorkapoccsal, hanem a "jóvanazúgy"-al. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Nem. Ha én állítom akkor tiltalak, de nincs tiltva, mert itt az üzeneted. Viszont ha válaszolni próbálok rá akkor hibaüzenetet kapok, miszerint ennek a felhasználónak nem tudsz üzenetet küldeni, tehát el sem tudom küldeni. Az apróhirdetés gomb alatt, attól kijjebb van egy lenyiló kis fülecske, ott tudod tiltani, meg ha jól emlékszem engedélyezni is az adott felhasználó privát üzeneteit. Vagy egyéb más hiba van.
Nálam is volt már ilyen hibaüzenet. Nem tiltott le a másik fél. Egy idő után tudtam üzenetet küldeni.
Mind átjött amit küldtél, de ugyanúgy nem tudok válaszolni rá. Na mindegy, nem erőlködöm, majd holnap megpróbálom újra.
OK. Próbáld a gépet újraindítani, nálam minden ok. Hidd el.
Most ki és bejelentkeztem, de ugyanúgy nem jó, hagyom a fenébe. Ez most a laptopom, megnézem majd holnap az asztali gépről is.
Ha egy időben más közösségi oldalra is be vagy jelentkezve, hiba lehet.
Egy kicsit OFF, de lehet segítek vele. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
Az ajánlott falon kívüli doboz méretre túl nagy (200x110x115mm), csak a bojler alja alatt férne el, ahol kerülhetne a közelébe víz, ha a bojler folyna vagy a bojler megbontása után (vízkőmentesítéskor). Egy kapcsoló elférne a bojler mögötti sarokban, a bojler aljának vonala fölé, ahol nem érheti víz. Felfúrni azt sem tudnám (nem lehet odaférni), csak ragasztani a csempére.
A szakember miért kötötte a bojler körére a mosógépet és többszöri megkérdezésre biztosan állította, hogy jó lesz? Nem tudom, hogy Ausztriában más-e a szabvány. A magyar szabványt félretéve mi a baj ezzel? Nincs ésszerű lehetőség máshova kötni a mosógépet a bojler (nem éjszakai áramról megy és nem is vezérelt) körén kívül. A bojler 1.5kW-os helyett 1.8kW-os lett. Határeset, hogy elbírná a 2.1-2.4kW-os mosógéppel egy 16A-es kismegszakítón. Ha nem bírná el, akkor is a bojler körére lenne logikus kötni. Mosás alatt legkapcsolom a bojlert vagy átkapcsolót építek be a bojler és mosógép között. Ez jobb valamivel? Minden más esetben kábeleket kellene vezetni több helységen keresztül a fürdőbe vagy falba fektetett kábelhez szétverni a falakat a fél lakásban. Nem lenne megoldás, mert lecsapkodná a kismegszakítókat gépek együttes járatása esetén, akárhova kötöm (világítás vagy konyha). A kismegszakítók számának bővítéséhez gondolom áramszolgáltatói engedély kell, ezzel együtt valószínűleg a 40A-es sem lenne elég. Ez egy társasház, talán műszakilag meg sem oldható a bővítés vagy csak horror összegekért.
Egy fél gondolat erejéig csatolok egy képet, amin olyan sodrott vezetékek vannak, melyek sorkapocsba voltak bedugva. A nagyon óvatos kihúzásnál kiemelt szempont volt az érintetlenül hagyás, hogy a megrendelő is lássa, hogy a korábbi munkát végzők milyen kontár munkát tudnak végezni egyes esetekben. Igaz, a képen lévők csak jelkábelek erei voltak, tehát nem nagyáramú célra volt használva. De mégis, rendszeres volt a kötéspontokon a kontakthiba - vajon miért?
Nem tudnék én sem nálad szebben fogalmazni: "nagy a humán rizikófaktor" Pedig azt gondolná az ember, hogy egy sorkapocsba bedugás nem nagy művészet és nem kell hozzá 4 diploma + 8 szakma + 80 év tapasztalat... sokkal inkább kell érzék és józan paraszti ész.
Aki ilyet csinál attól én elvenném a bizonyítványt és visszaültetném még néhány évre az iskolapadba.
Találtam egy ilyet: Ganz KKM 0-20-6002. Katalógus (6. oldal) alapján három, egymástól független vezetőszál megszakítására alkalmas, tehát hat kivezetése van? Nyitott érintkezőtávolságot nem ad meg.
A KBI-163 olcsóbb alternatíva lenne. Valamelyik megfelelő lenne a kettő közül? A védőföldet is meg kell szakítani a kapcsolón keresztül vagy direktben kellene odavezetni?
Sodrott vezetéket csak olyan sorkapocsba célszerű bekötni, amiben van védőlemezke. Akkor nem vágja el a csavar az elemi szálakat és egyenletesen szorítja.
Sajnos, mostanában egyre ritkábban lehet hozzájutni és horror áron. Bár a minősége sokkal jobb az egykori magyar fekete bakelitházas kipottyanó lemezkés változatnál. |
Bejelentkezés
Hirdetés |