Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések

Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   92 / 134
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

A lépcsőházban találató (a mérőórát és kismegszakítókat tartalmazó) szekrényben a FI relés, 16A-es kismegszakító (kép itt). Innen elvileg megszakítás nélkül megy egy tömör, három vezetékes 2.5mm2-es rézkábel a bojlerig.
Ha a bojler mellé feltennék egy általad javasolt dobozt (lemértem, mégis elfér) és abba egy FI relés kismegszakítót, szabályos két soros FI relés kismegszakító egymás után?
Ha a második FI relés kismegszakító előtt (a bojler mellé feltett dobozban) csinálok kötést a mosógép konnektorának, az úgy szabályos? Ehhez szükség lehet a lépcsőházi kismegszakító cseréje egy nagyobbra, mert 16A kevés lesz.
(#) szs válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Nem mindig értelek.
-Egyszer azt írod, le van ágaztatva a boyler vezetékéből a mosógép, -most meg azt, megszakítás nélkül megy az automátától a boylerig. Most akkor hogyan van?
-Nem értem, miért okvetlen a boyler mellé-mögé-alá-felé akarod a kapcsolót (kismegszakítót). Elé kell, de nem okvetlen mellette kell legyen. Előtte van nekem is -5 méterrel, a konyhában. A lényeg az, hogy a kapcsoló és a boyler közt már ne legyen megszakítva a "madzag" (előtte sem szerencsés nagyon).
-Nem értem, miért nem érted: a 2,5-ös vezeték kb20A-ig jó (bár szabad többerű kábelen azt hiszem 25 is lehet), ha te a boyler előtt még a mosógépet is leágaztatod, túl fogod terhelni. Ha nem is pont a vezetéket, hanem a csatlakozást (konnektort pl)

Nem lehetne azt csinálni, ahogyan szoktak ilyesmit: nálam a boyler egy megszakítatlan körről jár, a villanytűzhely egy másik megszakítatlan körön, a mosógép van csak konnektorba dugva. (még így sem merek egyszerre bejglit sütni és egyidőben boylert működtetni)
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
(#) gyuszo válasza szs hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

A 2,5 mm2 vezeték terhelhetősége 20A, de 16A-es kismegszakítóval kell védeni.
A többit már leírtam többször is, más megoldás nincs.
(#) Hutty válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Hogy két fi relé szabályos, azt nem tudom. De értelmetlen. Vagyis feleslegesen drága.
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

(az utolsó mondatom kérdő mondat, csak a kérdőjelet elvitte a cic )
(#) szs válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Azt értem, én csak a vezetéktúlterhelésre akartam rámutatni

Összeszámolhatod, legalább 5-ször leírtam, hogy nem. Tehát nem lehet a bojlert és a mosógépet egy áramkörre tenni.
(#) gyuszo válasza Hutty hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Pedig most is 2 van, egy 3 fázisú és egy 1 fázisú a bojlernek és nincs vezérelt, tehát egy körön van.
A bejövő gondolom 3 x 16A . Azt azért szét lehet osztani.

És ezt miért nekem írod? Ugyanezt mondom neki.
(nem én akarom összevissza kötözéssel felgyújtani a házat, én is arra beszélnék, amerre te )

Szerintem már 5-en leírtuk, de nem érti. És ez a 7. oldal. 10. nap.

Pláne, hogy miután leírtátok, mondvacsinált indokkal vissza szerette volna vinni a boylert (mert csöpög leszerelt vízcsövekkel)

De nem baj, a lényeg, hogy ha valakire hallgat, akkor majd mégis jól csinálja meg. Ez e fórum lényege...

(és még le is értékeltél ezért )
(#) Hutty válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Ez esetben tényleg kellene még egy harmadik is. Aztán lehet őket versenyeztetni.
(#) gyuszo hozzászólása Jan 2, 2019 /

De ha már egy harmadik FI-relé, akkor az legyen 10 mA-es .
(#) freddyke válasza szs hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Idézet:
„Nem mindig értelek.
-Egyszer azt írod, le van ágaztatva a boyler vezetékéből a mosógép, -most meg azt, megszakítás nélkül megy az automátától a boylerig. Most akkor hogyan van?”
Az eredeti bojlerhez megszakítás nélkül ment a vezeték a kismegszakítótól. A villanyszerelő a bojler körén csinált egy leágazást a mosógépnek. A bojler fedele alatt 10cm-el a bojler csatlakozásai előtt elcsípte a bojler vezetékeit, ott csináta meg WAGO-val kötéseket a mosógép konnektora felé, a mosógép vezetékét kivezetve a bojler fedele alól. Többszöri kérdezésre is állította, hogy jó, papírt adott a munkáról!
Az új bojler feljebb került, nem érnek el a bojlerig a vezetékek. Innentől, amit a villanyszerelő csinált, megszűnt.
Idézet:
„-Nem értem, miért okvetlen a boyler mellé-mögé-alá-felé akarod a kapcsolót (kismegszakítót). Elé kell, de nem okvetlen mellette kell legyen. Előtte van nekem is -5 méterrel, a konyhában. A lényeg az, hogy a kapcsoló és a boyler közt már ne legyen megszakítva a "madzag" (előtte sem szerencsés nagyon).”
A bojler rövid (villanyszerelő által lerövidített) vezetéke egy kapcsolóig még elér, a kapcsolón keresztül tudom megtoldani "szabályosan" a bojlerig. (Így megúszom egy komplett új kábel behúzását 15-20 méter hosszan, szétverve a fél lakást.)
Idézet:
„-Nem értem, miért nem érted: a 2,5-ös vezeték kb20A-ig jó (bár szabad többerű kábelen azt hiszem 25 is lehet), ha te a boyler előtt még a mosógépet is leágaztatod, túl fogod terhelni. Ha nem is pont a vezetéket, hanem a csatlakozást (konnektort pl)”
(2400+1800W) / 230V = 18.3 A. A 16A-es kismegszakító papíron nem bírná el. A korábbi állapot: (2400+1500W)/230V=17A. Gyakorlatban elbírta a 16A-es kismegszakító és a villanyszerelő WAGO-s kötései is. A mosógép valószínűleg nem fogyaszt 2.4kW-ot. 16A-es kismegszakítóval nehéz lenne túllépni a 20A-t. Igaz, hogy nagyobb kismegszakítóhoz nagyobb keresztmetszetű vezeték kellene, amit nem gondoltam át.

Idézet:
„Nem lehetne azt csinálni, ahogyan szoktak ilyesmit: nálam a boyler egy megszakítatlan körről jár, a villanytűzhely egy másik megszakítatlan körön, a mosógép van csak konnektorba dugva. (még így sem merek egyszerre bejglit sütni és egyidőben boylert működtetni)”
A konyha 3x16A-ese nem elég a konyhának sem: mosogatógép 2.1kW, sütő 2.4kW, főzőlap 7.4kW (külön van a sütő és a főzőlap). A világítás 16A-esén van a hűtő, számítógép, összes konnektor (porszívó, hajszárító, stb), ami szintén kevés lenne a mosógépnek. A bojlerre nem köthető a mosógép. Szóval lehet választani melyik rosszra kötöm, ha a bojlerre nem lehet. Mosás közben nem indítok be másik nagyfogyasztót vagy főzés, sütés, edénymosogatás közben nem mosok. Esetleg szobabiciklis generátorról kellene a mosógépet hajtanom...
(#) freddyke válasza szs hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Idézet:
„Pláne, hogy miután leírtátok, mondvacsinált indokkal vissza szerette volna vinni a boylert (mert csöpög leszerelt vízcsövekkel)”
Átestél a ló túloldalára. A melegvizes cső vége alá lement vízszinttel a cső folyamatos csöpögése (amin lefolyt volna a teljes bojler vize, ha végigvárom) mondvacsinált indok? Sem az üzlet, sem a Hajdu garanciális szerelő sem tudta megmondani miért van és itt a fórumon is arról volt szó elsőre, hogy nem csöpöghet. Egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy csőben cső van és a kettő között szivárgott a bojler aljából a víz.
(#) freddyke válasza Hutty hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Idézet:
„Hogy két fi relé szabályos, azt nem tudom. De értelmetlen. Vagyis feleslegesen drága.”
Minden más megoldás (beleérve a villanyszerelő munkadíját) sokkal drágább, mint egy FI. Nem az én pénzem és nem az én lakásom, csak én szívok vele (beleértve, hogy a villanyszerelőre is hetekig kell várni és egy fél napom szúrja el, amikor jön). Az lett volna az értelme, hogy az első FI-hez nem kellett volna hozzányúlni (amihez mindenképpen villanyszerelőt hívtam volna), a második FI-től megszakítás nélkül megy a bojlerig a vezeték. A két FI között leágazok a mosógépnek. Így a második FI szempontjából a bojler nincs egy körön a mosógéppel. Kérdeztem szabályos-e így, erre nem jött válasz.
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Pedig megírtam!
(#) freddyke válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Utólag olvasva a hozzászólásod, nagyon is egyértelmű. Akkor, elsőre nem értettem. Nem csak én...
(#) yulo5310 válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Hát igen,a szakszavak,a béléscsövet,búvárcsövet kevesen tudják hova tenni.
(#) freddyke hozzászólása Jan 2, 2019 /

Egyetlen értelmes megoldásnak azt látnám, hogy egy fentiekben tárgyaltakhoz hasonló "ipari" váltókapcsolóval manuálisan átkapcsolok a bojler és mosógép között (egyszerre csak egy fogyasztó menne). A váltókapcsoló egyben leválasztó kapcsoló is. Tiltja valami ezt a megoldást?

Alternatívaként a bojler körére nem kötök semmit (máshova kötöm a mosógépet és szívok a kismegszakító lecsapkodások miatt). Felteszek egy ilyen vagy fent linkelt nagyobb IP védettségű kapcsolót, ami sosem lesz átkapcsolva, csak a "szabványos" vezetéktoldás végett. Akkor viszont kénytelen vagyok a védőföldet is átvinni a kapcsolón, mert direktben az sem ér el a bojlerig. Ez ellen lehet kifogás?

-1: Maradjunk annyiban, most már értem, de azért eléggé szembemenőnek tűnt az egyik állítás a másikkal szemben
De az, hogy papírt adott a szerelőember, attól még többen elmondtuk: nem szabályos szerelés, és a szabály nem önmagáért van. De ezt már úgyis érted.
-2: Jó, akkor valóban oda teszed. de ne felragaszd, csavarozd be.
-3: Számtanilag jónak tűnik, azonban induláskor mindkettő többet vesz fel. Igen, a mosógép is.. És nem fogja bírni, -főleg a leágaztatás- sokáig. Nekem is kb.1 évig bírta. Aztán megint. Aztán megcsináltam leág nélkül.
A 16 Amperes kismegszakító tartós 16-ot jelent, löketszerűen többel megbirkózik, fajtájától (osztályától) függően (akik tudják ezeket az osztályokat, biztos elmondják).
-4: Ha a világítás 16 Amperén tényleg csak a világítás-hűtő-porszívó-hajszárító-ilyesmi osztozik, miért ne lehetne oda bedugni a mosógépet? Amíg megy a mosógép, kibírod hajszárítás nélkül.

Az az váltókapcsolás viszont jó ötlet is lehetne, ha szakszerűen kötik be.
Hiszen úgy véletlen sem tudnak egyszerre menni
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Szia! Esetleg nem gondolkodtál ilyen vagy ehhez hasonló megoldáson?

Dehogy estem
Csak kapkodva írsz, leírtad minden előzmény nélkül, hogy ereszted le a vizet (elsőre azt is hittem, hogy ereszted a vizet), és csöpög. Hát te visszaviszed. Hát ez, mielőtt elmondtad, hogy a rossz tömítés miatt ereszted le, érthetetlen mozzanat volt. Miután megmondtuk, hogy csöpögni szokott ilyenkor, még mindig visszavinni akartad
(#) suhanc92 hozzászólása Jan 2, 2019 /

Sziasztok, boldog új évet mindenkinek!
Egy kérdés, 120 literes 2kW-os villanybojler javítását visszamondtam, egyszerűen nem értem, hogy 3 fekete alumínium vezeték és egy kék azt hiszem úgyszintén alumínium vezeték közül ki kicsoda...?
(#) freddyke válasza suhanc92 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

A kék nulla szokott lenni, a fekete fázis. De össze is keverhetik. Nem nézted meg, hogy a bojlerben hova vannak kötve? Az elárulhatja ki kicsoda.
(#) suhanc92 hozzászólása Jan 3, 2019 /

Sajnos nem néztem meg. Két fekete mintha egymás mellé lett volna bekötve, egy pedig magában, ugye mert két bemenet van a sorkapcson. Amikor megnéztem, az egyik fekete ki volt csúszva, de szorosan a mellette lévőhöz próbált igazodni,abból következtettem, hogy ez a kettő egyszerre volt becsatlakoztatva egy bemenetre.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
(#) gyuszo válasza suhanc92 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Ez a bekötési rajz. A villanybojlerbe sodrott réz 3x2,5 mm2 vezetékkel illik bekötni
(#) suhanc92 hozzászólása Jan 3, 2019 /

Sajnos több mint 40 éves a bojler. És a hálózati vezeték nincs kicserélve a bojlernél, egyébként én is sodrott réz párti vagyok. De így ez katasztrófa..azt sem tudom melyik a nulla, annyit tudok, hogy a kéket a földre volt kötve, gondolom ezt használják a földelésnek. Akkor a többi? El sem indul a bojler. A rajz nekem is megvan.
(#) granpa válasza suhanc92 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Azért méréssel sok minden kideríthető! Alumínium vezetéken is elmegy az áram a bojlerhez, csak feleljen meg a követelményeknek.
Következő: »»   92 / 134
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem