Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
A lépcsőházban találató (a mérőórát és kismegszakítókat tartalmazó) szekrényben a FI relés, 16A-es kismegszakító (kép itt). Innen elvileg megszakítás nélkül megy egy tömör, három vezetékes 2.5mm2-es rézkábel a bojlerig.
Ha a bojler mellé feltennék egy általad javasolt dobozt (lemértem, mégis elfér) és abba egy FI relés kismegszakítót, szabályos két soros FI relés kismegszakító egymás után? Ha a második FI relés kismegszakító előtt (a bojler mellé feltett dobozban) csinálok kötést a mosógép konnektorának, az úgy szabályos? Ehhez szükség lehet a lépcsőházi kismegszakító cseréje egy nagyobbra, mert 16A kevés lesz.
Nem mindig értelek.
-Egyszer azt írod, le van ágaztatva a boyler vezetékéből a mosógép, -most meg azt, megszakítás nélkül megy az automátától a boylerig. Most akkor hogyan van? -Nem értem, miért okvetlen a boyler mellé-mögé-alá-felé akarod a kapcsolót (kismegszakítót). Elé kell, de nem okvetlen mellette kell legyen. Előtte van nekem is -5 méterrel, a konyhában. A lényeg az, hogy a kapcsoló és a boyler közt már ne legyen megszakítva a "madzag" (előtte sem szerencsés nagyon). -Nem értem, miért nem érted: a 2,5-ös vezeték kb20A-ig jó (bár szabad többerű kábelen azt hiszem 25 is lehet), ha te a boyler előtt még a mosógépet is leágaztatod, túl fogod terhelni. Ha nem is pont a vezetéket, hanem a csatlakozást (konnektort pl) Nem lehetne azt csinálni, ahogyan szoktak ilyesmit: nálam a boyler egy megszakítatlan körről jár, a villanytűzhely egy másik megszakítatlan körön, a mosógép van csak konnektorba dugva. (még így sem merek egyszerre bejglit sütni és egyidőben boylert működtetni) A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
A 2,5 mm2 vezeték terhelhetősége 20A, de 16A-es kismegszakítóval kell védeni.
A többit már leírtam többször is, más megoldás nincs.
Hogy két fi relé szabályos, azt nem tudom. De értelmetlen. Vagyis feleslegesen drága.
(az utolsó mondatom kérdő mondat, csak a kérdőjelet elvitte a cic )
Azt értem, én csak a vezetéktúlterhelésre akartam rámutatni
Összeszámolhatod, legalább 5-ször leírtam, hogy nem. Tehát nem lehet a bojlert és a mosógépet egy áramkörre tenni.
Pedig most is 2 van, egy 3 fázisú és egy 1 fázisú a bojlernek és nincs vezérelt, tehát egy körön van.
A bejövő gondolom 3 x 16A . Azt azért szét lehet osztani. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
És ezt miért nekem írod? Ugyanezt mondom neki.
(nem én akarom összevissza kötözéssel felgyújtani a házat, én is arra beszélnék, amerre te )
Szerintem már 5-en leírtuk, de nem érti. És ez a 7. oldal. 10. nap.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
Pláne, hogy miután leírtátok, mondvacsinált indokkal vissza szerette volna vinni a boylert (mert csöpög leszerelt vízcsövekkel)
De nem baj, a lényeg, hogy ha valakire hallgat, akkor majd mégis jól csinálja meg. Ez e fórum lényege... (és még le is értékeltél ezért ) A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
Ez esetben tényleg kellene még egy harmadik is. Aztán lehet őket versenyeztetni.
Idézet: Az eredeti bojlerhez megszakítás nélkül ment a vezeték a kismegszakítótól. A villanyszerelő a bojler körén csinált egy leágazást a mosógépnek. A bojler fedele alatt 10cm-el a bojler csatlakozásai előtt elcsípte a bojler vezetékeit, ott csináta meg WAGO-val kötéseket a mosógép konnektora felé, a mosógép vezetékét kivezetve a bojler fedele alól. Többszöri kérdezésre is állította, hogy jó, papírt adott a munkáról!„Nem mindig értelek. -Egyszer azt írod, le van ágaztatva a boyler vezetékéből a mosógép, -most meg azt, megszakítás nélkül megy az automátától a boylerig. Most akkor hogyan van?” Az új bojler feljebb került, nem érnek el a bojlerig a vezetékek. Innentől, amit a villanyszerelő csinált, megszűnt. Idézet: A bojler rövid (villanyszerelő által lerövidített) vezetéke egy kapcsolóig még elér, a kapcsolón keresztül tudom megtoldani "szabályosan" a bojlerig. (Így megúszom egy komplett új kábel behúzását 15-20 méter hosszan, szétverve a fél lakást.)„-Nem értem, miért okvetlen a boyler mellé-mögé-alá-felé akarod a kapcsolót (kismegszakítót). Elé kell, de nem okvetlen mellette kell legyen. Előtte van nekem is -5 méterrel, a konyhában. A lényeg az, hogy a kapcsoló és a boyler közt már ne legyen megszakítva a "madzag" (előtte sem szerencsés nagyon).” Idézet: (2400+1800W) / 230V = 18.3 A. A 16A-es kismegszakító papíron nem bírná el. A korábbi állapot: (2400+1500W)/230V=17A. Gyakorlatban elbírta a 16A-es kismegszakító és a villanyszerelő WAGO-s kötései is. A mosógép valószínűleg nem fogyaszt 2.4kW-ot. 16A-es kismegszakítóval nehéz lenne túllépni a 20A-t. Igaz, hogy nagyobb kismegszakítóhoz nagyobb keresztmetszetű vezeték kellene, amit nem gondoltam át.„-Nem értem, miért nem érted: a 2,5-ös vezeték kb20A-ig jó (bár szabad többerű kábelen azt hiszem 25 is lehet), ha te a boyler előtt még a mosógépet is leágaztatod, túl fogod terhelni. Ha nem is pont a vezetéket, hanem a csatlakozást (konnektort pl)” Idézet: A konyha 3x16A-ese nem elég a konyhának sem: mosogatógép 2.1kW, sütő 2.4kW, főzőlap 7.4kW (külön van a sütő és a főzőlap). A világítás 16A-esén van a hűtő, számítógép, összes konnektor (porszívó, hajszárító, stb), ami szintén kevés lenne a mosógépnek. A bojlerre nem köthető a mosógép. Szóval lehet választani melyik rosszra kötöm, ha a bojlerre nem lehet. Mosás közben nem indítok be másik nagyfogyasztót vagy főzés, sütés, edénymosogatás közben nem mosok. Esetleg szobabiciklis generátorról kellene a mosógépet hajtanom... „Nem lehetne azt csinálni, ahogyan szoktak ilyesmit: nálam a boyler egy megszakítatlan körről jár, a villanytűzhely egy másik megszakítatlan körön, a mosógép van csak konnektorba dugva. (még így sem merek egyszerre bejglit sütni és egyidőben boylert működtetni)” Idézet: Átestél a ló túloldalára. A melegvizes cső vége alá lement vízszinttel a cső folyamatos csöpögése (amin lefolyt volna a teljes bojler vize, ha végigvárom) mondvacsinált indok? Sem az üzlet, sem a Hajdu garanciális szerelő sem tudta megmondani miért van és itt a fórumon is arról volt szó elsőre, hogy nem csöpöghet. Egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy csőben cső van és a kettő között szivárgott a bojler aljából a víz. „Pláne, hogy miután leírtátok, mondvacsinált indokkal vissza szerette volna vinni a boylert (mert csöpög leszerelt vízcsövekkel)” Idézet: Minden más megoldás (beleérve a villanyszerelő munkadíját) sokkal drágább, mint egy FI. Nem az én pénzem és nem az én lakásom, csak én szívok vele (beleértve, hogy a villanyszerelőre is hetekig kell várni és egy fél napom szúrja el, amikor jön). Az lett volna az értelme, hogy az első FI-hez nem kellett volna hozzányúlni (amihez mindenképpen villanyszerelőt hívtam volna), a második FI-től megszakítás nélkül megy a bojlerig a vezeték. A két FI között leágazok a mosógépnek. Így a második FI szempontjából a bojler nincs egy körön a mosógéppel. Kérdeztem szabályos-e így, erre nem jött válasz. „Hogy két fi relé szabályos, azt nem tudom. De értelmetlen. Vagyis feleslegesen drága.”
Utólag olvasva a hozzászólásod, nagyon is egyértelmű. Akkor, elsőre nem értettem. Nem csak én...
Hát igen,a szakszavak,a béléscsövet,búvárcsövet kevesen tudják hova tenni.
Egyetlen értelmes megoldásnak azt látnám, hogy egy fentiekben tárgyaltakhoz hasonló "ipari" váltókapcsolóval manuálisan átkapcsolok a bojler és mosógép között (egyszerre csak egy fogyasztó menne). A váltókapcsoló egyben leválasztó kapcsoló is. Tiltja valami ezt a megoldást?
Alternatívaként a bojler körére nem kötök semmit (máshova kötöm a mosógépet és szívok a kismegszakító lecsapkodások miatt). Felteszek egy ilyen vagy fent linkelt nagyobb IP védettségű kapcsolót, ami sosem lesz átkapcsolva, csak a "szabványos" vezetéktoldás végett. Akkor viszont kénytelen vagyok a védőföldet is átvinni a kapcsolón, mert direktben az sem ér el a bojlerig. Ez ellen lehet kifogás?
-1: Maradjunk annyiban, most már értem, de azért eléggé szembemenőnek tűnt az egyik állítás a másikkal szemben
De az, hogy papírt adott a szerelőember, attól még többen elmondtuk: nem szabályos szerelés, és a szabály nem önmagáért van. De ezt már úgyis érted. -2: Jó, akkor valóban oda teszed. de ne felragaszd, csavarozd be. -3: Számtanilag jónak tűnik, azonban induláskor mindkettő többet vesz fel. Igen, a mosógép is.. És nem fogja bírni, -főleg a leágaztatás- sokáig. Nekem is kb.1 évig bírta. Aztán megint. Aztán megcsináltam leág nélkül. A 16 Amperes kismegszakító tartós 16-ot jelent, löketszerűen többel megbirkózik, fajtájától (osztályától) függően (akik tudják ezeket az osztályokat, biztos elmondják). -4: Ha a világítás 16 Amperén tényleg csak a világítás-hűtő-porszívó-hajszárító-ilyesmi osztozik, miért ne lehetne oda bedugni a mosógépet? Amíg megy a mosógép, kibírod hajszárítás nélkül.
Az az váltókapcsolás viszont jó ötlet is lehetne, ha szakszerűen kötik be.
Hiszen úgy véletlen sem tudnak egyszerre menni A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
Szia! Esetleg nem gondolkodtál ilyen vagy ehhez hasonló megoldáson?
Dehogy estem
Csak kapkodva írsz, leírtad minden előzmény nélkül, hogy ereszted le a vizet (elsőre azt is hittem, hogy ereszted a vizet), és csöpög. Hát te visszaviszed. Hát ez, mielőtt elmondtad, hogy a rossz tömítés miatt ereszted le, érthetetlen mozzanat volt. Miután megmondtuk, hogy csöpögni szokott ilyenkor, még mindig visszavinni akartad
Sziasztok, boldog új évet mindenkinek!
Egy kérdés, 120 literes 2kW-os villanybojler javítását visszamondtam, egyszerűen nem értem, hogy 3 fekete alumínium vezeték és egy kék azt hiszem úgyszintén alumínium vezeték közül ki kicsoda...?
A kék nulla szokott lenni, a fekete fázis. De össze is keverhetik. Nem nézted meg, hogy a bojlerben hova vannak kötve? Az elárulhatja ki kicsoda.
Sajnos nem néztem meg. Két fekete mintha egymás mellé lett volna bekötve, egy pedig magában, ugye mert két bemenet van a sorkapcson. Amikor megnéztem, az egyik fekete ki volt csúszva, de szorosan a mellette lévőhöz próbált igazodni,abból következtettem, hogy ez a kettő egyszerre volt becsatlakoztatva egy bemenetre.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
Ez a bekötési rajz. A villanybojlerbe sodrott réz 3x2,5 mm2 vezetékkel illik bekötni
Sajnos több mint 40 éves a bojler. És a hálózati vezeték nincs kicserélve a bojlernél, egyébként én is sodrott réz párti vagyok. De így ez katasztrófa..azt sem tudom melyik a nulla, annyit tudok, hogy a kéket a földre volt kötve, gondolom ezt használják a földelésnek. Akkor a többi? El sem indul a bojler. A rajz nekem is megvan.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |