Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Lehet hogy Te még nem hallottál róla, de létezik az önszabályozó fűtőkábel. Legalább 15-20 éve gyártják. Nekem is van. Úgy néz ki mint az MM falvezeték. Méternként max 20-40W fűtőteljesítménnyel és csak mínuszban válik vezetővé, akkor fűt, plusz 5 fok felett megszűnik a fűtés. 230V-ról működik és a hosszát a szükséges méretre kell vágni. Pontosan a jégmentesítésre találták ki. Semmi nem kell hozzá, csak 230V.
Készséggel elhiszem Neked. Nálam az 1000Ft-os is teszi a dolgát, meg a 22 éves is. Igaz, az 1000Ft-os egyszer beázott (az én hibámból), de kiszárítottam, azóta is működik.
Csodálatos árai vannak, és nem vennék rá mérget hogy 5 fok felett nem fűt.
Kipróbáltam, működik. A kábel olyan anyagból készül hogy a hő hatására megnő az ellenállása, ezért lecsökken a fűtési teljesítménye. Pontosan arra készítették hogy feloldja a jeget. Persze nem olcsó, de ha csak 1-2 méter kell, akkor megfizethető. Évekig működik, meghibásodás nélkül. Mivel nem kell hozzá semmi, így még nem is annyira drága.
Sziasztok,
Egyik ismerősöm szenes kazánnal fűti a házát és nagy félelme, hogy elforralja a vizet. (ez párszor tényleg megtörtént). Arra gondoltam, hogy meglepem egy megoldással ami egy csőtermosztátból és egy 230V-os iskolacsengőből állna. A termosztátom beállított hőfok (pl 90C) esetén zár a kontakt és elkezdi bőgetni a csengőt, amit akkor is meghall ha pl minden ajtó zárva van a kazán és a szobája között. Az lenne a kérdésem, hogy ha esetleg mégsem hallja meg és a csengő huzamosabb ideig működik (akár egy órán keresztül is) az jelent-e valami veszélyt? Pl melegszik-e a csengő? Mert az lenne még a szuper ha a víz elforralásán kívül még tűz is lenne. Előre is köszi a válaszokat vagy ha valakinek van más ötlete azt is szivesen veszem. Gondoltam egy dallamcsengő adójának átalakítására is (elem helyett tápegységről menne), de ott a vevőnek állandóan bedugva kellene lennie az pedig nem jó, mert ha egyszer valami miatt kihúzza valaki akkor már nem is működik a rendszer.
Erről még csak reklámízű oldalakon olvastam, hittem is benne -meg nem is. Pedig jól jönne pár méter belőle, eléggé el nem ítélhető módon a külső, legvékonyabb falra tettem a vízcsövet, ami a fürdőkádhoz vezet. Ritkán van itt Magyarországon -15 fok, de volt egyszer-kétszer, és akkor hajszárítózhattuk a műanyagcsövet, munkábaindulás helytt
A számodra beváltről küldenél linket?
Nem értek ehhez (se), de szerintem ott nem csengő kellene elsősorban, hanem a keringetést üzembiztosan megoldani.
Egyébként ha ez tényleg akkora para, akkor nem bohóckodnék dallamcsengővel, hanem fixen bekötnék egy szirénát. Ez pl. nem is drága: Bővebben: Link. Aztán ha ezt nem hallja meg, akkor majd szólnak a szomszédok...
Szia ITI azt a melegitő vezetéket az egyik végén 230 V .
A masik végét össze kell lötni egymással ?
Nem. Olyan mint a LED szalag, a két szélén futnak a vezetékek.
Szia . Van olyan fórum oldal itt, hogy " vegyes tüzelésű kazán hiba " ajánlom figyelmedbe mert sok okosság van már ott leirva ..
Olyan mint egy lapos 2 eres vezeték . Feltételezem hogy 2 vezeték fut benne . Azt kerdezném hogy ha bevan kötve egyik vége 230 -V ba a masik veget egymással össze kell e kötni . Feltételezem hogy igen de nem tudom .
Nem. Olyan mint a LED szalag, a két szélén futnak a vezetékek. Ha a "másik" végén összekötöd a vezetékeket, zárlatot csinálsz. A két vezeték közötti anyag tulajdonképpen a melegedő rész.
Vészhűtő, szünetmentes tápegység. Ha nincs, aki meghallja a csengőt (pláne áramszünet esetén), teljesen mindegy. Csőtermosztátot tessék elfelejteni, lehet kapni baráti áron normális, digitális termosztátokat. Normál csengő biztos, hogy ne fogja bírni a kiképzést, nem arra lett tervezve.
Mikor, hogyan és legfőképpen miért forrt fel a víz? Áramszünet vagy egyéb?
Igen, össze kell kötni, különben nem folyik áram, nincs fűtés. Ez egy speciális kábel szén alapú "szigeteléssel", aminek változik az ellenállása a hő hatására. Ha gondoljátok, holnap fel teszek róla képet.
A fűtés teljesen szabályosan van kialakítva, de ha a vegyestüzelésű kazánt véletlenül túlpakolod akkor az bizony mindenképp felforralja a vizet. Áramszünet esetén tényleg tökmindegy, de akkor minden mindegy mert a víz épp, hogy csak kering szóval a víz tuti felforr.
A csőtermosztátot egyáltalán nem akarom elfelejteni, szerintem teljesen megfelel erre a célra. Mechanikus, könnyű üzembehelyezni és nagyon üzembiztos. A keringetőszivattyút is ilyen kapcsolja már évek óta, nem látom mi előnye lenne egy digitálisnak. A normál csengő ötletét viszont elfelejtettem a sziréna amit tbarath likelt sokkal jobb megoldás, csak egy 12V-os táp kell még hozzá.
Megértem a problémádat, de én nem így oldanám meg. Ahhoz hogy a cső ne fagyjon be, ki kellene vésni a falból és mellé rakni a fűtő vezetéket. Ha már kivésted, lehetne másfelé is elvezetni. Ha jól gondolom.
Erre kíváncsi vagyok. A használati utasításokban mindenhol az van, hogy a lezáró végén el kell szigetelni egymástól az ereket.
Véletlen túlpakolod? Ezt az elején szokták megcsinálni egyszer-kétszer a friss kazántulajdonosok. Áramszünet esetére lehet szünetmentes tápegységet venni és/vagy vészhűtőt szerelni a rendszerbe.
Idézet: A harmadik állítás nem teljesen igaz, de ha szerinted jó, hajrá. „Mechanikus, könnyű üzembehelyezni és nagyon üzembiztos.”
Erre találták ki a huzatszabályozót, ami a mi kazánunkon is van. Be lehet állítani a hőfokot, amit ha elér, lezárja a levegőt. Ha nincs levegő, nincs égés, hiába pakolod meg. Nálunk működik.
Huhh! Lehet hogy lebuktam? Olyan régen csináltam. Holnap szétszedem és ígérem beszámolok róla.
Bocsi!
Nincs a falban, falon kívül van minden, amit már mi csináltunk, csináltattunk. -És nem kívánom átalakítani. Régi ház, vert falú a nagy része, nem jó a falba tenni semmit. Az a fal mondjuk éppen kisméretű tégla, azért is tud nagyon hidegben akár átfagyni is.
Előbb-utóbb sor kerül annak a falnak a lehőszigetelésére is, átmenetileg viszont pont megfelelne ez az (eredetileg) átmeneti megoldásnak kitalált dolog. Ha megadod a címet, jó, ha nem, hát nem baj Mint mondám, még itt a tanyán sincs olyan sűrűn -15, eddig 3-4-szer volt ilyen probléma. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
Nullára elzárni nem lehet, különben kátrányosodik a rendszer, nagyon. Ha elmegy az áram, kb. mindegy is, annyi töltet midnig marad a kazában, hogy azt a pár liter vizet felforralja.
Valamint a szirénának _is_ szünetmentes ellátás. Ezt mondjuk egy 12V zselés akkuval, és némi elektronikával könnyű megoldani, készen is kapható pl. riasztókhoz.
Igen, teljesen igazad van. De aközött választhatok, hogy elkezdem cseszteteni vagy, hogy valahogy kezelem a problémáját és arra a sziréna jó megoldásnak tűnik. Szünetmentes táp azért nem jó, mert áramszünet miatt még sosem forrt fel a víz A vészhűtő biztos tök jó, de nem tudnám beszerelni és drága is a pénztárcámhoz. Köszi a tippeket.
Igen ez tök jó lehet de én kevés vagyok ahhoz, hogy beépítsem Illetve így elsőre nem is tudom, hogy hogyan lehetne az elzárókat rögzíteni arra a kazánra.
Nem kell tőle félni. Eleinte fel-felforralja az ember, aztán kitapasztalja. Mi is felforraltuk párszor, de már nem szoktuk.
Félni tényleg inkább attól kell, hogyha megszűnik a vízkeringés, inkább arra keressetek megoldást a barátodnak(ismerősödnek)
Én sem félek, mivel nálam gázfűtés van. Ő viszont igen, és évente 1x-2x előfordul, hogy felforr a víz. Ha ő ettől nyugodtabb lesz, akkor nekem pár ezer forintot megér. (A sziréna mondjuk megszólal 85 foknál és akkor elkezdheti talán még időben elfolytani a tüzet).
Pedig áramszünet esetén megáll a keringető szivattú is, szóval ilyenkor jóval nagyobb esély van arra, hogy felforr a víz. Ezt nem ártana kezelni...
Vészhűtés: Egy viszonylag gyenge rugó/súly ami a felső ajtót kifelé nyitja. És egy elektromágnes ami zárva tart és a csengő. HA megszalad a hőmérséklet pl 80°c akkor megszólal a sziréna. 85°c meg a mágneszár elenged a rugó/súly kinyitja a felső ajtót. A felső ajtón elég nagy mennyiségű hűvös levegő áramlik be a kazánba ami lehűti a vizet. Esetleg egy húzat szabályzót is be lehet építeni nyugodtan. 80°c zárjon le- Esetleges áramszünetkor ha nem is tartózkodik otthon senki és lemerül az aksi a mágneszár mindenképp leold. Ezáltal kazán biztos nem fog felforrni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |