Fórum témák
» Több friss téma |
Az kvarcpárok kevesek lesznek az átjátszóhoz.
Kell hozzá még egy zajzár nyitó modulált "morgás" is mert a hazai FM analóg átjátszókat is ellátták szelektív CTSS zajzárral.Ez nincs benne a Veszprém rádióban. Legalább 4 féle "morgást" kell tudni választani ... habár szfvár környékére lehet elég 1 vagy 2 mert a 2 nyugati körzet CTSS "morgását" kell tudni utánozni. Itt meg válogathatsz kedvedre : 2m/70cm átjátszó aktuális lista Emlékeim szerint 6 / 8 megás Kvarcok kellenek neki TX/RX ágon . elvirajzok veszprémhez A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
Köszönöm. Igen ezekkel tisztában vagyok. A pontosabb értékek érdekeltek volna.
Az közölt rajzon a vevő mintha felső keverésben dolgozna.
(Veszprém-vevo) Valószínűleg azért mert így volt könnyebb a többszöröző fokozatot használni amatőr sávra is mert a szolgálatok 150-170 MHz környékén használták. Tehát a vételi jeltől( 145,xxx MHz) KF-nyivel feljebb jön létre a többszöröző által. Amint látszik 2szer transzponált 455 KF-je is van. Így valahol kell lennie egy fix n+1. kvarcnak is ami KF +/- 455 KHzen rezeg. Ebből sejthető lenne az I. KF értéke.Igaz erről hallgat a linkelt rajz. Legalábbis azt írták , hogy 8.08 MHz . Csak akkor mekkora a II. KFhez keverő kvarc freki? (Habár a piros feliratok megtévesztőek is lehetnek amik a felső keverésre utalnak) Valamikor (20on X éve) volt ilyen rádiónk , működő képesen került hozzánk , nem kellett mélyen bele lesni és működő képesen túl is adtunk rajta. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
Igen én is valami hasonló számításokba bocsájtkoztam. Ezt akartam elkerülni mert jön egy rádió ami Pesten működött de innen nem valószínű, hogy elérem azokat.
Valamikor én is kaptam egyet 5FQ-tól meg 5RE-től de az már nagyon-nagyon régen volt. Sajnos.
Az jó ha van egy működő és pest környékén lévő frekiken dolgozik.
Akkor csak meg kell mérni / leolvasni a kvarc frkekiket és aztán "interpolálással" meg saccolni a kívánt értékű 2m csatornához tartozó 8 MHz körüli kvarcot. 18szoroz a vevőág akkor csak 10-20kHz belül kell lennie a jó értéknek. A többit úgy is a trimmer kodik vagy tekercsek meg teszik. (600-800 ig csak 200kHz átfogás osztva 18al) persze simplex esetén kissé szélesebb lesz 200-600 az 400kHz/18 ami szórása van a kvarc értékének 8 MHz + egy kicsi ) A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2019
A hétvégén otthon megnézem talán van a Veszprémhez gyári leírásom. De nem garantálom. Most 120km-re vagyok a doksiktól.
Köszönöm. Ráér.
De jó látni "nevüket"..
Tibi volt a tanítóm, hozzájuk bármikor mehettem, mindig, minden érdekes volt náluk. A rádiók persze prüttyögtek, Márti valamit csinált a konyhában, beszólt: Tibi, megvan Neked (mondodtt egy Dél-amerikai állomást) a Dx-CC-hez? Kösz, az a körzet már megvan, aztán beszélgettünk tovább. Rég, volt de igaz volt... Üdv: StMiklos
Igen. Én is sokat megfordultam ott. A "Rendes Ember" mindig szolgálatkész volt ha segíteni kellett.
Üdv! Behoztam egy Veszprémet,úgy néz ki, hogy az adás frekvencia: Fqx24. Pl: S21 Fq=6,063541 MHz x24=145,52498 MHz - ez OK! Vételen: Fq (ami nekem benne van)=8,533529 Fv= (Fq x 18)-8,08. Az eredmény: 145,52352 a1,5 kHz könnyen elhúzható a trimmerrel.
Egy másik: R1 adás Fq= 6,042708 x 24= 145,02499 OK! Vételen: Fq=(8,539411 x 18)-8,08 =145,62939 itt 4,39 kHz az eltérés. Ez is elhúzható, nekem R5 csatornán az R4x kvarca van odahúzva. Ezek olyan értékek, amikkel nekem működött a rádió. Holnap még utána nézek a számításoknak.
Nagyon szépen köszönöm! Ezt el is mentem magamnak. Egy jó kiindulási alap már.
Közben visszakapcsoltam a gépet, a vételi kiszámolásához szamárságot írtam, eszembe jutott a képlet: Fv= (Fq x 17) + 0,455 MHz. Ezzel teljesen pontos az én kvarcaim szerint is.
Elég csavaros a keverése vétel oldalon, az első KF nem állandó (csúszó kf), ezért kell a 455 kHz-hez számolni. Már régen foglalkoztam Veszprémmel! Ez így biztos, hogy jó, ezt mentsd el! Elnézést a tévedésért, engem is megzavart a rajzon lévő piros írás.
Igen engem is ez zavart ... hogy az piros értékek után mégis maradt egy 8 mega körüli hiányom/többletem.
Valami rémlett a csúszó KFről is . Csak a páratlan értékü töbszörözés is fura volt pláne a 17 mint prímszám is . Meg 2. KFre kevero kvarc hianya.Ezt pótolta a többszöröző alapfrekijét adó 8 MHz körüli kvarc. Ez többszörösen jó lehetett , nem kell ujabb tranzisztor a kevero oszcihoz + a 455re keverő kvarc stabilitása se rontotta a vevőt , 1 kvarcot kell csak hangolni , anyag takarékos.
Általában a páratlan számú többszörözés a jó, mert könnyebb kiszűrni az alapfrekvenciát. Páros számú harmonikus esetén egy rezgőkör rezonanciát mutat, páratlannál nem. Ezért van, hogy előszeretettel használják a prím számú többszörözést, mert akkor a harmonikus szűrésére elég egy egyszerű rezgőkör. Csak az a kérdés, hogy a 17. harmonikus elég nagy amplitúdójú-e.
Sziasztok! Tunert építek és arra jutottam, hogy T - Network helyett SPC-t szeretnék építeni. Két kérdés merült fel. A Guanella transzformátornak teljes leválasztással szemben van-e előnye azon kívül, hogy negyede teljesítmény terheli a ferritet. Teljes leválasztásban gondolkodom amelyhez inkább keresek nagyobb ferritet. A másik kérdés, hogy az SPC elrendezés előnyösebb harmonikusok szempontjából, mint a T network? Egyébként széles sávú hangolatlan antennát fog hajtani, amely tyúklétrával bejön az adószobába.
Sziasztok!
Köszönöm mindenki segítségét. Rendben működik a gép. Esetleg valakinek kellenének kvarcpárok akkor tudok küldeni. Üdv,
Ok perzse a felharmonikus sorba feljtésénél , kepletben a paratlanok kivonodnak az is remlik.
Dee akkor hogy jon ki a 17 a 3x 3x 2x fokozatokbol , az 18 lesz ? Vagy a feliratozott piros adatok dezinformáció ? .
17, az 17, de azt nem tudom, hogy a 17. felharmonikus mekkora. Ha működik, márpedig működik, akkor jónak kell lennie.
Valamikor régen kb 25 éve foglalkoztam ilyen rezgőkörrel és akkor azt találtam hogy az ilyen sokszorozós kapcsolásban az emittert a kívánt frekvencia egyötödére kell hangolni mert különben nem kapunk elég nagy jelet a kollektor rezgőkörén ami a kívánt frekvencián dolgozik.
A sokszorozó fokozatok C osztályúak, és a folyási szög függvénye a harmonikus amplitudó.
Elég sokat foglalkoztam BRG -s adóvevőkkel, de Veszprémmel nem volt dolgom, FM 05 - 160 al is csak néhányszor, nem igen szerettem a zsúfi, meg a sok MEV/HIKI soklábú vastagréteg áramkör miatt.
Guanella transzformátor használatával csendesebb rádiód is lesz.
Persze ehhez a földelési rendszert is jól kell kivitelezni. Lásd HA5GN erről szóló cikkeit. RT ÉK és havi számok.
Szevasz!
Hát úgy, hogy a sokszorozás végén (emlékeim szerint) kivonja belőle az alapfrekit. Körülnéztem, van itt egy csomó Maros-D kvarc, talán 1-2 Veszprém adó is akad, nem számoltam utána. Nem tudom, hova lettek a Veszprém rádióim... Üdv: StMiklos A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2019
OK rájöttem !
Nincs ott semmi kivonás avagy nem a többszöröző végén ... 18 szorozás valóban annyi. Az elvi rajzon 8.08 MHz van feltüntetve az pedig a KF kimenetén. Alatta a 455 KHz KF van írva Ez zavart meg először ..... kvarc frekinek pedig ennél nagyobbnak kell lennie 455-KHz-el a KFnél ami persze csúszó KF ként működik.
Sziasztok! Kérdés, hogy sima DDS VFO -val nem lehet meghajtani a kvarcok helyét?
Lehetni lehetne ... csak nagyon jól szűrt kimenő tiszta jelet kell csinálni.
A többszörözéskor a DDS pirickái is feltöbbszöröződhetnek amik beleeshetnek a többszöröző szélesebb sávú bemenetére.Nem kívánt zavarokat hozva létre ... vételnél még csak-csak elmegy ... adáskor sokkal macerásabb. 6 és 8 MHz körülre kellene több körös sávszűrőt méretezni ami nagyon durván elnyomja a nem kívánt mellék termékeket. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2019
Megnéztem egy- két DDS adatlapját. A szélessávú jel/mellékhullám csillapítás 60 dBc körüli. Ez sokszorozáshoz nagyon kevés. Ha 500 kHz sávszélességre szűrőzöd, akkor is csak 70 - 90 dBc. Egy kristály oszcillátornál ez 100 dBc körül van.
De ha már DDS, akkor lehet az adási, vagy vételi frekvenciára készíteni, csakhát az egy másik rádió.
Nem követtem a témát... Csak arra reagálok, hogy a DDS-nél, ha nincs bekapcsolva a PLL, akkor a zaja megegyezik az órajel zajával, nagyrészt. Tehát, ha tiszta az órajel, a DDS jele is az lesz(fázis zaj értendő ez alatt)
Ma mar minden digitalis. Beszedhangot atvinni kicsit fura, nekem is jobban tetszik a meg valamennyire hallhato hang mint a szeteso recsego nyekego akarmi pl a mibiltelefonban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |