Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sajnos a próba még odébb lesz, csak apránként haladok és egyenlőre elakadtam a szétszedéssel. Megkerestem a paneleket, töltöttem fel képet. A képcső klipsz tényleg egy újabb trafóé volt de úgy voltam vele hogy kell az oda, eredetileg csak rá volt húzva egy vastag piros szigetelés amit azért meghagytam plusznak. A 100n/630V-ot már valaki kicsípte, majd pótolom. Szerencsém van mert az egyenirányítás már szelénnel van megoldva, azzal nem lesz gond, a papírtokos kondikat cserélni fogom.
Viszont ha már felmerült az Orilux kapcsán a menetirány a nagyfesz tekercsnél, sok emlék már megkopott, de nekem is rémlik valami hogy volt balos meg jobbos. Mondjuk mindig a megfelelőt vettük nem kellett variálni. Az eredeti tekercsnél szemből a csövek felől nézve jobb oldalon jött ki (tehát a PY oldalán (kép)) a vezeték ami a PY-ra ment az újnál pedig a bal oldalon, igaz simán átért. Ahogy néztem csak egy féleképpen lehet feltenni a tekercset, legalábbis úgy adja magát, fordítva nem is próbáltam. Lehet ezzel gond???
Üdvözlet mindenkinek!
Lett egy meghekkelt Orion néprádióm. Viszonylag egyben van, a doboza nagyon kopott. Állítólag működik, bár amikor kiemeltem a dekniből láttam a sasszé alján egy kettérobbant fekete papírburkolatú kondenzátort, ezen kívül viszont van benne egy pluszba beletett vaskos elkó. Na meg ugye egy forgókondenztor. Hogyan kéne elindulni ha működésre szeretném bírni?
A menetirányt a próba megmondja, de igen általában csak egyféleképpen ér el a vezeték is, meg ezeket még nem lehet fordítva feltenni. Nem úgy a későbbieket. Jónak kell lennie úgy. Azokat a hangpanelokat nem ismerem, de gondolom a szokásos. 2 szál táp, egy bemenet, és egy kimenet. Látom szelénes, az is szokott gyenge lenni, de majd elválik. A kondik elég vegyesen vannak, látok benne már fólia kondit is (striloflex) Ezek általában jók, Látok ott aluházas epoxyt, azokat is cseréld, no meg a barna, és telibe fekete kátránypapír kondenzátorok. Azok közt az a közös hogy szinte nincsen egy jó sem benne.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019
Először is kellene egy pár rendes éles fénykép, mondjuk az aljáról is. Ezek a képek teljesen használhatatlanok. Aztán a módszeres hibakereséssel végig kell nézni. A bekötési rajzot lehet az Orion 130A mintájára végig követni..
Ami eltört ki kell cserélni, meg az összes olyan papírburkolatú kondenzátort is át kell vizsgálni, azaz én mérés nélkül cserélném. Nem tartós darabok, megszívják magukat, átvezetnek, szivárognak. Magyarán ennyi év után már rosszak. Ha korhű akarsz maradni, kimelegíted, óvatosan kitolod a közepét. Papírburok marad. (korhű kinézet ezzel sérül a legkevésbé.) Majd újratöltöd őket új kondikkal. A végeit mondjuk FBS.-el kitöltöd. Ellenállásokra rámérsz. A nagy vaskos elko az 50+50µF/350V vagy valami ilyesmi elko lehet. Az eredetinek ugyanis szintén annyi lehet ennyi eltelte év után. Egy fényképet az aljáról is készíts. Fektesd hátára a készüléket, és az alsó perforált karton lemez levétele után készíts egy éles képet a belvilágról.
Pedig azt a csapot ki kell onnan venni, a finomhangoló gombja ezután lehúzható a tengelyről és kicsavarható lesz a két kis csavar. Módosítottak a finomhangoló rögzítésén csak rá van tolva a vastag tengelyre.
A dobváltót nem kell megbontani.
Sikerült nagyjából jó képet készítenem sz ócska telefonommal. Lefényképeztem közelről a szétment kondenzátort. Meg van egy kevésbé jó képem az utólag beszerelt forgókondenzátorról és méretes elektrolit kondiról. Ezek biztos nem lennének benne eredetileg, néztem képeket a forgó az eredeti tekercskészlet helyére került be, a plusz nagy elkó meg a hangszóró alá és nagy műgonddal odadrótozták a sasszéhoz. Még egyszer elnézést a képminőségért.
Köszönöm a tippet!
Sziasztok! Kezelésbe vettem az Orion egy utolsó gépét egy AR321-est. Bár 1000 sebből vérzik, de megpróbálnám szóra bírni. A darazsak sárbölcsőket építettek bele, az egerek elintézték a húrozáson kívül a hullámváltó modulátor tekercseit... Értelemszerűen a középhullámot szeretném elsősorban rendberakni. A sima rézdrótos tekercseket megpatkoltam, de a középhullám méhsejt tekercselésű litzéjén van legalább 10 szakadás. A tekercselő gép építésén is elgondolkodtam, de nem tudom a menetszámot kideríteni. Tudja ezt esetleg valaki?
Szia! Jó játék
Én most egy Orion 302 es hangszóróját próbálom javítani. Nekem is az egerek martaléka lett. Ha érdekel nézz be a hangszórójavítás házilag topikba. Nem biztos hogy menni fog, de bizakodom. Az ismeret meg van hozzá csak a rutin nincs Igyekszem!
Szerintem az R,K,H tekercsek mindegyike azonos a Pacsirtáéval, ha el tudnál érte jönni, szívesen adok.
Korábban tettem fel tekercs adatokat csöves szuperhez,középhullámhoz nem feltétlenül szükséges a litze huzal,megy az egyszerű 0,1-0,12 zománcos is,sem a méhsejt tekercs,kartonból kis gyűrüket kell vágni és négy részlegbe tekercselni.
Mégegyszer megadom a középhullámra: 3-5 mm ferritmag,antenna tekercs 300 menet,0,1,modulátor 135 menet,0,1, a másik ,az oszcilátor tekercs ,100 menet 0,1 ,visszacsattolás 10 menet 0,1.
A Pacsirta tekercsei: KH osc.:M1 mag, M4 menet, a:0,15 ZS 86me. b:0,15ZS 36me. ; mod: mag, menet uaz., a:9x0,05 ZS 108me., b:0,1 ZS 600me., mindegyik méhsejt.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2019
Sikerült! Éjszakára kapott a csap egy kis WD-40-et, szombaton szépen sikerült kimozgatni.
Szombaton kitakarítottam a Duna belsejét, javítottam a szemmel látható hibákat, cseréltem kondikat, beépítettem a sorkimenőt. Meg volt az első próba! Zárlat nincs, a 100W-os izzó csak kis fényerővel égett, ez jó jel, viszont a csövek sajnos nem fűtenek. Egyenlőre ennyire jutottam, legközelebb majd méregetek a fűtéskörben.
De szép lett. Kíváncsi vagyok mi lesz a végeredmény. Valahogy ad az embernek nem kevés büszkeséget amikor feléleszt egy ilyen öreg készüléket. Én is azt éreztem amikor feléledt a dédszüleimtől örökölt Standard rádió.
Szép lett! Rajzod van? A fűtőköri ellenállást a nagy cementel borított 180ohm/20W-ot nézd meg elsőként, meg előtte van egy kis tekercs is. No meg az NTK ami a lágy indítást felelős. Bár az nem szokott csak úgy megszakadni, megroppanni, annak egyéb okai is vannak, ha az rossz. A csövek fűtése a 4-5.-ös láb. Ahol nem mérsz ellenállást az vagy szakadt, vagy kontaktos. A képcsövet se hagyd ki. 4.-5 lábak..
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2019
Majdnem hasonlit,a visszacsattolás valamivel több és az antenna is nagyobb,nekem igy müködött a szuperem,méhselytet amatőr szinten nem lehet tekercselni,mint már mondtam ,négy részlegre kell osztani karton gyűrükkel,az oszcilátornál a hangoltat 3-ban és a visszacsattolást a negyedikben,ha nem elég 10 menet akkor meg lehet próbálni növelni a menetszámot mint a Pacsitánál .A litze huzal nem feltétlenűl szűkséges,valami nagyon kevéssel esik az érzékenység ami nem érdekes,a legfontosabb a tekercsek jó behangolása.Ha az oszcilátor nem működik,meg kell forditani a visszacsattoló tekercset.
Üdv.! Videoton r5700-al kapcsolatban lenne kérdésem. Mikor hozzám került, rettenetesen búgott. Sikerült szereznem bele puffer kondit, a tápba. Ezzel olyan szinten megoldódott a probléma, hogy hallgatható, viszont így is van egy alap búgása. Ez lehet jobb? Cserélnem kellene más kondikat is? Köszönöm.
Alapból is búg, vagyis lehallkítva is, vagy csak ha hangerőt adsz rá?
Lehalkítva is.
Akkor továbbra is elkó hiba, vagy el van kötve valami. Esetleg meg kell nézni a katód elkót is. Szkóppal könnyű utána járni, hogy honnan ered a szűretlenség.
Köszönöm. Elkötve biztosan nincs semmi, mert azon kívül, higy azt a tápkondit cseréltem, soha senki nem nyúlt bele.
Lett egy Kékes tv. Belekezdek majd a felújításba. Sasszin 61-es dátum szerepel.
A trafót is hallgasd meg, az is búghat ha kilazultak a csavarok.
Nagyjából egyidős a Dunával. Kerestem róla képeket, javítás szempontjából sokkal barátságosabban tűnik a lehajtható sasszi.
Van rajzom is meg sikerült megszerezni a "Rádióamatőr füzetei 48 tv javítás at403 at505 duna tisza" doksit. A rajzomon 150ohm van, a tv-ben még nem néztem, viszont már találtam máshol is eltérést.
Az lehet de az alkatrészek nagyon gányul vannak odaforrasztva. Duna sasszi alja sokkal rendezettebb. Már megbontottam a tv-t. A sorvég egészen normálisan néz ki. A malomkerék valami műgyantásnak néz ki.
Más gyártási dátum nem is nagyon lehet. 1961-62.-ben gyártották ilyen formában. A tiéd egy korábbi, az enyém 1962 március.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |