Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   227 / 327
(#) rockersrac hozzászólása Feb 5, 2019 /

Sziasztok! Li-ion cellához keresek olyan áramkört, mint a powerbankoké, csak azok nem jók, mert x mA terhelés alatt kikapcsolnak, az meg nekem nem jó, mert az áramkör össz fogyasztása kb 80-100mA lesz ,,csúcsban" de lehet még annyi sem... Pic+lcd+lcd háttérvilágítâs lesz amit el kell lásson árammal 5V feszültségen. Remélem tudtok segíteni!
(#) gyerek67 hozzászólása Feb 9, 2019 /

Sziasztok, kérlek, sgítsetek!
Vásároltam a Samsung telefonomba egy új Li-ion akksit és elfelejtettem, hogy ezzel is el kell-e játszani párszor a teljes merítés-töltés ciklust, vagy használjam ahogy sikerül?
Köszi és üdv!
(#) Zsolt 73 válasza gyerek67 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /

Szia ! Nem kell tölteni-kisütni. Töltéssel fel, és használhatod.
(#) gyerek67 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /

Köszönöm a segítséged!
Üdv: Viktor
(#) Gabó hozzászólása Feb 9, 2019 /

Adott több darab, 4S elrendezésű li-ion akkupakk.
Ilyen balancer boardot tennék rá: Bővebben: Link
Ennek folyamatosan rajta kellene lennie, vagy elég csak töltésnél?
Ill töltéshez egy ilyen kijelzős csodamodult gondoltam:
Bővebben: Link
Az akkuk cserélgetve lennének a töltőn.
(#) Kovidivi válasza Gabó hozzászólására (») Feb 9, 2019 /

Akkupakktól függ, hogy a balanszer PCB-t fixen rákötöd-e, vagy csak töltésnél. Pl. Akkus csavarbehajtóba fixen beraknám (ha befér), viszont egy 4S lipo pakkra nem ragasztanám fel a balanszer PCB-t, ne melegítse a cellákat feleslegesen. A töltéshez ez még nem elegendő! Kell egy védelem is, ami túltöltés esetén lekapcsolja a töltő feszültséget. Tehát egy BMS-re még szükséged lesz! Akkor nem kellene, ha a balanszer nyákod több áramot tudna eldisszipálni, mint amit a töltő ki tud adni maximum. Így ha egy cella hamarabb feltöltődne, akkor a pakkon átfolyó áram nem a cellát töltené tovább (melegítené), hanem a balanszeren folyna.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2019
(#) Gabó válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2019 /

Igen akkus fúróhoz való 18650es akkukkal felépített pakk.
Akkor ha egy ilyennel megtoldom a kijelzős modult, és nem teszem bele a balancert a pakkba, akkor jó lehet? Bővebben: Link
Vagy ilyet: Bővebben: Link
Balancer a gyári pakkokba se volt.
(#) Kovidivi válasza Gabó hozzászólására (») Feb 9, 2019 /

Az első linkeltben van balanszer, az már önmagában jó lehet, a másodikhoz kell balanszer.
A gyári pakkoknak nem kell balanszer, mert normális töltővel töltve a balanszer csatlakozót is a töltőbe dugod. Ott balanszál, és ellenőrzi a cellák feszültségét is.
Nekem szerencsém szokott lenni, 2-5eFt-ért szoktam venni ImaxB6-ot beépített adaptereset, vagy ImaxB6-tal teljesen kompatibilis töltőt. 6S-ig megy, 60W-tal tölt maximum, pont elég.
(#) Gabó válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2019 /

Akkor marad az első linkes verzió.
Ebben a pakban tuti nem volt cellánkénti balanszer, mert csak a két végpont volt, ill egy cella figyelése a - ponthoz képest.
Olyan árban engem is érdekelne egy ImaxB6
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 10, 2019 /

Sehol senki/semmi?
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 10, 2019 /

(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 10, 2019 /

Én is kerestem régebben, sajnos nem egyszerű a dolog. A végén már annyira elbonyolítottam az egészet, hogy 1mp-ként 100mA-rel 100ms-ig megterheltem az 5V-ot, hogy ne kapcsoljon le a step up konverter. Végül elvetettem az egészet, mert így semmi értelme nincs. Inkább 2S, és abból step down-nal 5V előállítani. Esetleg 0.5mA fogyasztás alatt egy jobb lineáris is megteszi, aminek nagyon alacsony a saját fogyasztása, hatásfokban lehet még jobban is jársz, mint ha step down-t használsz.
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 10, 2019 /

Akkor marad a 2s, vagy akár 3s is, és azt még könnyebb is megvalósítanom. Köszi a tippet! [=
(#) Csupasz hozzászólása Feb 10, 2019 /

Sziasztok! Bóklásztam, de nem találok olyan balanszeres modult, amiben védelem is van, és 5 akksit tudok vele tölteni, vagyis párhuzamosan kettőt. 5X2 akksi, kb, 30A. Ha lát valaki ilyen mudult, tegyen már fel legyen szíves egy linket! Köszönöm!
(#) Isibá válasza Csupasz hozzászólására (») Feb 14, 2019 /

Üdv: Ez lehet,hogy jó lesz?
https://www.jofogas.hu/budapest/100A_5S_18650_BMS_litium_lithium_to...81.htm
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2019
(#) jimmi12 hozzászólása Feb 15, 2019 /

Sziasztok,

Segítséget kérnék az alábbi témában:
Van a családban (nagyobbik fiamé) egy közepes méretű RC autó, 5db AA-s elem kell az autóba, de pár nap alatt lemerülnek (már bőven többet költöttem elemre, mint amennyibe az autó került), azonban van pár darab 18650-es jó Li-ion akksim (B6-al tesztelve 2000mAh), ebből szeretnék belefaragni 2db-ot. Kínai barátainktól ezt néztem ki:
2S 20A
A leírás alapján ebben van balanszer is, szóval ha ezt ráépítem a 2db akkumulátorra akkor nem kell semmi egyéb kiegészítés hozzá és akár egy 12V-os táppal tölthető lenne? Továbbá ami nem világos számomra, ha ez az elektronika képes a töltést/kisütést vezérelni akkor hogyan jelzi pl. töltés esetén, hogy az akkumulátorok feltöltöttek?
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv.: Imi
(#) Kovidivi válasza jimmi12 hozzászólására (») Feb 15, 2019 /

Igen, van rajta balanszer, ha a megfelelő verziót választod ki. Ne töltsd 12V-tal! Ha bekrepál a BMS, akkor tuti az akksi felforrósodása, esetleg kigyulladása! Vegyél pár $-ért 8.4V-os adaptert, ha nincs otthon. 500mA-1A-es bőven elegendő. Van olyan is, amin van visszajelző LED. Ha kicsi áram folyik, akkor kész a töltés. Ha ragaszkodsz a 12V-hoz, akkor rakj utána egy CC-CV konvertert, 8.4V-ra beállítva. Azt be tudod az autóba építeni. 2db 18650 cella sokkal több áramot ad le (és nagyobb feszültséget), mint 5db AA elem. Ez a motor és az elektronika túlmelegedéséhez vezethet! Ezek a gyenge AA elemekhez vannak méretezve, amiknek magas a belső ellenállása. Az autó végsebessége is magasabb lesz!
Visszatérve a töltés kész LED-re, ha nem lesz, az sem nagy gond, 2Ah-s cellát 0.5A-rel 4-5 órán keresztül tölts, a töltőt pont a 8.4V töltőfeszültség miatt a cellákon lehet hagyni, nem kell se csepptöltés, se semmi. Ha az akksik tele lesznek, nem folyik többé áram.
(#) jimmi12 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 15, 2019 /

Köszönöm a választ, ha "túl gyors lesz" iktatok közbe valami soros ellenállást vagy egy soros dióda és ellenállást.
(#) Csupasz válasza Isibá hozzászólására (») Feb 15, 2019 /

Kőszi!
(#) Olits válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 16, 2019 /

Szia.BMS és balanszer között mi a különbség?Azt hittem a kettő ugyanaz.

Szia.Nekem is van egy ilyen töltőm.Ez a második.Az első valami oknál fogva kiégett.De a kettő nem egyformán működött, pedig ugyanaz a típus.Az első esetében pl. ha töltöttem vele egy li-ion cellát, akkor ha a cella mondjuk 3.6 V -on volt és én 1A-rel kezdtem tölteni,akkor a kijelzőn lehetett látni, hogy a cella feszültsége szép lassan emelkedik,majd amikor elérte a 4.2 V-ot akkor az áram kezdett csökkenni.Ez szerintem igy is van rendjén.Na de sajnos ez a töltöm már nem jó.A mostani töltőmmel az a helyzet, hogy ha ráteszem tölteni az előbb említett cellát és ugyancsak 3.6V ról indítom a töltést 1 A-rel, akkor az történik,hogy a kijelző szerint pár másodperc,és már el is érte a 4.2 V-ot,és már kezdi is csökkenteni a töltő áramot elég nagy mértékben( hamarosan lecsökkenti kb 0.4-0.5 A-re).És így töltögeti, de nagyon sok ideig tart így a töltés.Viszont ha közben a cellát leveszem a töltőről és megmérem a feszültségét, még csak 3.9 V körül van több töltési idő után is(hiába mutat a töltő kijelzője 4.2 V-ot)Ezek szerint ez a töltő nem jó, igaz?Szerintem nem így kellene töltsön.
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Feb 16, 2019 /

Van BMS balanszerrel, és nélküle is. Töltés alatt nem mindegy, hogy hol méred a cella feszültséget, és az se mindegy, hogy mekkora áram folyik a cellán. A belső ellenálláson eső feszültség miatt mérsz töltés alatt magasabb cellafeszültséget, mint töltés nélkül. A fordítottja játszódik le merítéskor. Ha 2A-rel merítesz egy cellát, alacsonyabb cellafeszültséget mérhetsz, mint amikor megszünteted a merítést. Gyenge celláknál történik az, hogy kimarad a CC szakasz, és gyorsan 4.2V-tal CV-vel tölt a töltő. Egyszerűen a belső ellenállás miatt nem tud a CC szakasz létrejönni.
Az se mindegy, hogy hol méred (méri a töltő) a feszültséget. Ha a cella után van még 1m 0.5-ös vezeték, és ennek a végén mér a töltő, akkor ne csodálkozzunk, ha 4.2V-ot ír ki a töltés indítása után pár perccel. Minden kérdésedre a belső ellenállás adja meg a választ.

Jelenleg ugyanezt csinálja 8 párhuzamosan kötött 2500 mAh-os cella esetében is.A cellák 3.8 V-on voltak a töltés kezdetekor, majd a töltés bekapcsolása után itt is 2 másodperc és már 4.2 V ot mutat az Imax b6,majd a beállított 6 A töltő áram pár másodperc alatt beáll 1.5 A-re.Szerintem ez így nem normális.A másik Imax b6 töltőm nem így kezelte a töltést.A vezeték 10 AWG-s.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2019

Úgy gondoltam, hogy a párhuzamosan kapcsolt cellák számát növeld, de amtöltőáram maradjon kicsi. Így egyre lassabban kell a feszültségnek emelkednie.
Nekem is van 1S7P pakkom, ami 40mOhm belső ellenállással rendelkezik, ugyanezt csinálnja. Belemegy 4Ah, ezután 4.2V-on van a töltő feszültség, az áram lecsökken (egyre jobban), és ilyenkor még belemegy az akksiba további 4Ah. Így sajnos elég sokáig tart a töltés, de ez van. Gyenge cella nem fogja a töltést gyorsan venni. Az igazi jó pakkjaim a töltés idejének 80-90%-a alatt a maximális áramot veszik fel, amikor már majdnem teli vannak, akkor jön egy rövid ideig tartó CV töltés, egyre csökkenő árammal.

Van egy ilyen és egy ilyen BMS -em.Honnan tudom, hogy melyik balanszeres BMS és melyik anélküli?
És a balanszer nélküli mit tud a balanszereshez képest?

Az első hátulján ott van a sok 151 feliratú teljesítmény ellenállás (150 Ohm). A másodiknál nem látszik, de írják, hogy 35mA-rel balanszol. 4.2V/0.035A=120 Ohm-os ellenállásokat kapcsol a cellákra.
"És a balanszer nélküli mit tud a balanszereshez képest?" - ezt remélem csak viccből kérdezed! Hát balanszálni tud... És neked tudnod kellene, milyen fontos ez, hiszen olvasgatod ezt a témát, és már legalább fél éve foglalkozol Lipo/Li-ion akksikkal.

Tudom, hogy fontos a balanszálás,de én azt hittem hogy minden BMS egyben balanszálni is tud.
Annak a BMS -nek ami nem tud balanszálni akkor mi a szerepe?És az ilyen tipusú hogy néz ki, tudnál egy linket küldeni róla?Köszi

Google-> bms without balancer.
Feladata: battery management, vagy a cellák védelme. Védelem nem egyenlő a gondozással (balanszálás).

Bocsáss meg, hogy értetlenkedek,de erre a hozzászólásodra reagáltam.Itt írtad, hogy ez csak balanszer.Akkor ez nem BMS?És ha nem, akkor még mi járna hozzá, hogy BMs is legyen ne csak balanszer?

Ha megnézed a nyákot, látszik, hogy van rajta: 620-as feliratú, nagy teljesítményű ellenállás (62 Ohm), egy SOT23 tokozású tranzisztor/FET, ami kapcsolja az ellenállást a cellára, ez előtt egy SOT23-6 tokozású valami, ami a SOT23-as alkatrészt kapcsolja, ehhez a SOT23-6-hoz tartozik még néhány passzív elem. Ebből a csoportból pedig annyi van, ahány cella csatlakozik a nyákra. Megsúgom, ez a SOT23-6 alkatrész nem más (leegyszerűsítve), mint egy műveleti erősítő belső feszültség referenciával, aminek egyedül csak annyi a dolga, hogy ha a cellafeszültség nagyobb egy gyárilag meghatározott értéknél, akkor kapcsolja SOT23 félvezetőt. Ahhoz, hogy ez egy BMS lehessen, hiányzik: a sönt - másként hogyan mérné az áramot? Vagy a sönttel megegyező current sensor hall működési elvvel - ilyet se látok. Hiányzik még a kapcsoló FET, mégpedig ebből kettő kell - egyik a töltést engedélyezi, tiltja, a másik pedig a merítést. Általában valami nagyobb tokozást használnak, mint a SOT23 (én csak SOT23 tokozást látok a nyákon), mivel nagy áramot kell kapcsolni. Az, hogy a leírásban az szerepel: balance function protection board, az csak hibás leírás. Minden kérdésed megválaszolásra került?
Következő: »»   227 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem