Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „Ahhoz, hogy ez egy BMS lehessen, hiányzik: a sönt - másként hogyan mérné az áramot?” Önmagában ebből azért nem szabad kiindulni!Manapság elég gyakoriak azok a megoldások, ahol nincs külön sönt ellenállás, mert ehelyett a kapcsoló FET néhány mOhmos belső ellenállását használják fel, azon mérik a rajta eső feszültséget. Nem egy túl jó megoldás, de gyakran alkalmazzák...
Kaptam ma 10db MURATA INR19/66 Li-ion cellát. 3500mAh, és 8A terhelhetőségű, 7C-s. Lehet ebből akkumulátoros fúróhoz akkupackot készíteni (18V-os fúrógép)? Milyen elektronika lenne hozzá megfelelő? Ha lehet, kérnék linket.
Csináltam egy 6x15 pakkot napelemes inverterrhez hálozatra visszatápláloshoz,és az lenne a problémám hogy naplemente után a pakkból csak 5A akarok kivenni.Hogy tudnám ezt megoldani a legkissebb veszteséggel?Az akku napelem átkapcsolása automatikus,csak nem akarom hogy a hálózatba menjen vissza a kraft mert nem viszmérős az órám.Napközben igy is odatermelek ez mondjuk legyen free,de az akkuból nem akarok odatermelni.Valami áramgenerátoros megoldás,de mi?
Egy fél oldalnyi off-topic hozzászólás, egymás becsmérlése eltávolítva. Kérjük, hogy a tématartásra és egymás tiszteletben tartására mindenki fordítson megfelelő hangsúlyt!
Üdv.
Li-ionos aksikat meg lehet úgy csinálni hogy egy apc back-ups 500 ei szünetmentesben dolgozzon?
Lehet, csak ,,picit" drága lesz, és nem hiszem hogy megéri...
Ha az elektronika nem megy tönkre akkor lényegében csak az aksit kell cserélni ha lejár az ideje. 1x kerül sokba.
Milyen feladatok néznek elém ha meg akarom lépni. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
Azokban általában zselés akku van.
Nem tudom miként gondoltad a li-ion bekötését de 12V-os zslés töltőelektronikája semennyire sem lesz rendben 3db soros Li-ion-al. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
Nem-nem. Az ólom savas akksit egy lm317-es ic-vel tölti az ups. Namármost neked kell egy rakat akksi, kell hozzá megfelelő balanszer, és kell hozzá megfelelő elektronika, ami a töltést-kisütést szabályozza. Plusz az ólomsavas akksiban 2V/cella, a li-ion meg 3.7V/cella.
Szép kis tervezési feladat....
Az UPS töltőáramkorét, és az akksi fesz figyelőjét is át kéne verned mindkét töltés/kisütés irányában, és ugye nem miliamperek folynak, 500VA/12V az 40A lenne, ha 24V-os akksi van akkor meg 20A. Járatos vagy a teljesítmény elektronikában?
Meg lehet próbálni LiFePO4 akkukkal, és egy balanszerrel, de csak veszíthetsz az ügyleten. Legfeljebb akkor nyerhetsz valamit, ha naponta kell pár emeletnyit cipelni a szünetmentest.
Pont azért kérdeztem meg hogy miként lehet.
Ha kell az elektronikát is ki lehet kidobni a szünetmentesből. Csak meguntam a cipelést az ólomnak. De azért nem ez az elsődleges. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
Sziasztok!
A minap szert tettem egy bányász lámpára, aminek ilyen akkuja van: Bővebben: Link Bővebben: Link Csak 17,6 Ah, van ötletetek erre hogyan töltsem? Gyárilag spéci töltő van hozzá ami most nem játszik, labortáp van áramkorláttal itthon.
3A-es biztosíték van a kimenetén, szóval én 2.5A-rel tölteném, 8-10 óra alatt tele is lesz. Labortápot 4.2V-ra beállítani, 2.5A mellett, és mehet a töltés.
Köszi szépen, 2014 ben még használták 4 volton van még most is. Nem tudom mennyi lehet az élettartama egy ilyen akkunak, vajon lehet benne túlmerülés elleni védelem?
Van benne mindenféle védelem,méghozzá duplán,nagyon jó,és drága cucc!
Nekem ami van bányászlámpám (igaz, kanadai, régi tipus) 2007-es és még mindig bír feltöltés után 9-10 órát, akkor kezd villogni, hogy kapcsoljam át kis teljesítményre.
Nagyon komoly szerkezetek ezek, életek múlhatnak rajta.
Köszönöm a válaszokat, trükkös a töltése is, mire rájöttem hogy a magán a lámpán van egy elfordítható kapcsoló, amibe egy érintkező megy...
Érdemes néha meríteni tölteni, vagy erre nem érzékeny, mármint a sok állásra?
Van időszak amikor ritkán használom (nem vagyok bányász) máskor meg szinte naponta, de azért 3-4 havonta teljesen lemerítem-feltöltöm.
A képen az én lámpám töltőjének egy része, a másik fele az akksiban van. Látszik, hogy nem kici-occó, és ez egy régi konstrukció. A Tied újabb, szóval biztos jobban fog teljesíteni.
Rendben, köszönöm remélem a labortáp, áramkorláttal megfelelő lesz neki
Mit csinál az az óriási félvezető a bordán? Mi a célja?
Az egy FET, (a ventillátort én tettem rá), azon megy keresztül a töltőáram. Az elején elég nagy árammal kezd tölteni.
Semmiképpen! Lithium akkut nem merítgetünk/töltögetünk fölöslegesen. Ha úgy érzed, használat előtt rá lehet tölteni bármikor, nem kell előtte lemeríteni.
Sziasztok!
Ötleteket szeretnék kérni! Volt egy bontott laptopcellákból álló powerbankom 2 usb-s kiskijelzős elektronikával! A felhasznált cellák bontás után mérve 3.5-3.7v mutattak. 4 cella lett párhuzamosan kötve! Kb 2 hónapig minden gond nélkül használtam. Tegnap este felraktam tölteni ( kinai töltő névleges 3A valósan 1.8A kimenővel) Szerencsére a konyhapultra raktam. Hajnali kettőkor egy pukkanásra majd sziszegésre keltem ( szerencsére a nappaliba aludtam el a tv elött) Pulton mint a füstgép, az egyik középső cella nyomta magából a füstöt, Reflexből a 3 méterre lévő teraszajtón ugy repült kifelé hogy csak nyekkent! Mire leértem a firestop zacsival kivolt fujva mind a 4 cella, elektronika szétolvadva, tűz már csak pislákolt... Az elötte való 4 napba a pakk pihent, de most egy kicsit félek hogy vajon a cella hibája lehetett vagy az elektronika ment meg és az engedett át többet.... de a cellák 1000mAh körül tudtak.... még ha rá is ment a közel 2 amper.... az még mindig csak 0.5 C... Van még 2 másik ilyen pakkom.... de jelen pillanatban amig a "kivizsgálás" le nem zárul addig 3.4 volt környékén galvanikusan szétválasztva pihennek a firestop zacsiba A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
Túltöltéshez nem kell sok áram (100mA már bőven elég).
Hali.egy kis segitség kellene.A képen láthato bms l-en van két forrasztási hely,FD és CD ha össze forrasztom akkor lessz 2s ha nem akkor 1s modul?Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |