Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   281 / 621
(#) _BiG_ válasza vargham hozzászólására (») Jún 22, 2019 /

Szerinted poén, én meg a szintezőkutyák taposta vonalakkal találkoztam.
(#) lazsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 22, 2019 /

A vonalak létezése még nem bizonyíték a keletkezésük módjára...

Az egyensúlyszervben lévő idegen tárgy hogyan okoz fájdalmat a magasságváltozás miatt?
A légnyomás-változáson keresztül? De akkor kellett volna minden szinthez beállítani egy-egy kutyát, ami az aktuális szinten érzi jól magát, mert nem a változást, hanem az alaptól való eltérést érzékelte volna. Vagyis 10 m-rel feljebbről egyből visszatért volna az alapszinthez. Nem beszélve arról, ha időjárási okokból változik a légnyomás, akkor csúszik a szintezés.

A vonalak létezésében nem kételkedem, de ez szerintem is csak egy vicc.
(#) szs válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 22, 2019 /

Több évtizedes egyszeri kutyanyommal?
(#) vargham válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 23, 2019 / 4

Élnek az erdőben állatok, amik szoktak ösvényt taposni...

Bővebben: Link
"Hát ezt nekem is úgy mesélték a régiek. Tudni illik a topográfiának a lényege a magas-sági felmérés. Ma Magyarországon és a világon mindenütt a magasságot úgy ábrázoljuk, hogy az azonos magasságú pontokat összekötjük. Ez a szintvonal. De ezek a természetben nincsenek kijelölve. A természetbeni kijelölésére szolgál a szintezőkutya, amelyik egy olyan kutya, aminek meglehetősen bozontos farka és meglehetősen erős termete van. A kutyának a hátára kell sze-relni egy lécet, amelyik vízszintes helyzetben van. Ki kell egyensúlyozni, hogy vízszintes le-gyen. A feje fölött is van egy léc – ez nyilván rövidebb –, és hátul, a feneke felett is van egy léc, mindkettőbe egy-egy szög van beütve. Na most, ha a kutya vízszintesen megy, akkor sem a fejénél, sem a fenekénél lévő léc nem érinti. Ha viszont felfelé megy, akkor a léc megbillen, és a fejébe szúr a szög; ha lefelé megy, akkor a fene-kébe szúr. A kutya tehát ezért vízszintes vonalon kénytelen haladni. Igen ám, de a kutyát mozgásra kell kényszeríteni. Ezért az első lécnek van egy nyúlványa, amelyikre egy darab kolbász van köt-ve. De úgy, hogy a kutya ezt nem éri el. Megy a kolbász után, de az mindig vele együtt mozog előre. Ugye, a kutya roppantul örül a kolbásznak, utol szeretné érni, és ezért csóválja a farkát. Igen ám, de a feneke alá egy edény van kötve, amibe gipsz van. Az eb farka beleér ebbe az edénybe, és amikor örömében a kutya csóválja a farkát, ki-szórja a gipszet, megjelölve ezzel a szintvonalat. Ez a szintezőkutya. Nem én találtam ki, azt hi-szem, Rédey mesélt erről.Ezzel szemben az nem anekdota, hogy a mar-ha, mikor legel, akkor csakugyan egy szintvona-lon járja körbe a legelőt, mert nem szeret lefelé legelni, meg felfelé legelni. A dombos dunántúli legelőkön vannak ilyen kikoptatott csíkok, amik csakugyan szintvonalakat jelölnek ki."
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 26, 2019 /

Hello.
Hallottam már korábban is arról, hogy a bitcoin bányászgépek rengeteg hőt termelnek, meg hogy rengeteg energiába kerül az üzemeltetésük és a hűtésük, ami így nagyon környezetszennyező, de csak most olvastam utána, hogy mit is számolnak ezek a gépek:
teljesen felesleges dolgokat!
A bányászgépek tárolják a bitcoin tranzakciókat egy óriási listában, majd ezzel a listával és egy véletlen karakterekből álló szóval (amit a bányászgép készít), szünet nélkül próbálkoznak, új hash-t generálnak. Pörgetik a procikat folyamatosan! Akinek először sikerül egy hash-t legenerálnia, az pénzt kap (ami egyszerű, csak meg van szabva, pl. hogy az első 10 karakternek szóköznek kell lennie (hasraüöttem), na innentől már csak a próbálkozás útján tudnak hash-t generálni).
Plusz, ha túl gyorsak lesznek a bányászok, a bitcoin rendszer automatikusan nehezíti a feladatot! Tehát még tovább tartson hash-t generálni.
Nem tartom jónak az olyan rendszert, ami energiát pazarol, és főleg ennyit.

Érdekes kérdés: mivel a bitcoin száma limitálva van (mint az arany), ez azt jelenti, hogy a bányász gépek nem fognak tudni egy idő múlva pénzt keresni. Akkor ki fogja a bitcoin tranzakciókat listába fűzni?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2019
(#) kameleon2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2019 / 1

Nagyon is komoly haszna van a bitcoin bányászatnak. Felgyorsítják a gépek túlterhelésével a melegházhatást és a gépek amortizációját, azaz hamarabb elavulnak, tönkremennek a processzorok, memóriák, videokártyák, új piacot generálva. Ezt kapod meg részesedés formájában. Ha tönkre akarnám tenni szándékosan a földet és technológia lenne a kezemben - ez lenne az egyik módszer. Nálam ugyanezt csinálta a W10. Egy 9 éve XP-vel tökéletesen működő DELL N5010 notebookot addig pörgetett frissítéskor, amíg hőhalált nem halt. Még csak be sem tudok senkit perelni. /év végi frissítés/.
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 26, 2019 /

Nekem ennek az írásnak a műszaki oldala több oldalról nézve is sántít. Amelyik gép olyan régi hogy megy rajta az XP, az a 10-zel nem nagyon fog boldogulni mert iszonyat lassú lesz és fordítva. A manapság gyártott gépekre már fel sem tudod telepíteni az xp-t mert már a hardver sem kompatibilis vele. Azt sem értem, hogy ha az xp 9 évig ment frissítés nélkül, akkor a 10-nek miért hagytad hogy állandóan frissítsen? És mi az, hogy addig pörgette míg hőhalált nem halt? Nagyon ritka hogy egy gép túlmelegedjen, de ha mégis, azért van benne a felügyeleti rendszer alapból (bios), hogy ilyenkor figyelmeztessen majd lekapcsoljon. Én akárhogy akarnám, sehogy sem tudnám megfőzni egyik gépemet sem.
Nem akarok újból semmilyen vitát sem elindítani, mert a 10 is ugyanolyan vacak mint az elődei, de az összes közül eddig ez a legstabilabb oprendszer. Mind a 7, mind az xp néhány év alatt eljut oda, hogy belassul, döglődik, szóval használhatatlan lesz, így újra kell telepíteni. A 10-et eddig még nem kellett, pedig megy pár éve már, gond nélkül.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2019 /

Szerintem meg nem mindegy, ki milyen feladatra szánja a gépét. I5.ös 2,6GHz-es proci és Ati videokártya szerintem nem lassú, mert évekig 3D modelleztem vele. Főleg 4GB-al nem. A Windows 10 most i7-en döcög 8GB-al és szenvedek a 3D-vel. Nem vita alap nálam az ami tapasztalat. Ha közel 2-300 standard programot használsz, óhatatlan, hogy valamelyik rendszerigénye egyszercsak kiköveteli az XP-ről váltást. Főleg úgy, hogy a MS megszüntette a támogatását. Én frissítettem az XP-t is, amíg lehetett a munkagépeken. Van CNC gépem, amin Mach3 2.0 fut eredeti XP-vel sziget üzemben LAN nélkül, évek óta. De amin netet használok frissült, ha akartam, ha nem. Én pedig nem az oprendszerrel akarok küzdeni, hanem megoldani a feladataimat, ami miatt megvettem egyáltalán ezt a k.. gépet. Én sem vitázni akarok, csak leírtam, hogy jártam. Ahogy láttam a jófogás hirdetéseket, nem csak én voltam az egyetlen, mert hirtelen elöntötték a piacot az ilyen és hasonló Dell notebookok. Gondolom nem ok nélkül. Ahogyan az i7-es szériából is sok olcsó megjelent a frissítések után. Hidd el én sem akarattal főztem meg egy 180eFt-os (2010-es ár!) notebookot és jobb szerettem volna elkerülni az újratelepítgetéseket ekkora saját fájl mennyiséggel és szoftverkörnyezettel. Nem rajtam állt. Ahogy a vírusokat sem én írom.
(#) morgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2019 /

Ezt az XP vs W10 dolgot gondold újra. Bármelyik P4-es gépen vígan megy mindkét windows. Csak a W10 esetén nem kell olyan szörnyszülött programokat futtatni, mint pl. az AtmelStudio 6+ meg hasonlók.
(#) Ge Lee válasza morgo hozzászólására (») Jún 26, 2019 /

Akkor nekünk a vígan szó teljesen mást jelent. Van a családban egy régebbi kétmagos kompakt gép, 1GB rammal, mert többet nem lehet beletenni! Azért nem, mert csak pontosan ugyanazt a szériájú és gyártmányú modult hajlandó elfogadni ami benne van, belepróbáltam már vagy 5 félét, mindegyikkel csak sípol, el sem indul az alaplap. Plusz, nem is kapsz már hozzá új ramokat, de a használt ára is a gép árával vetekszik. Még a 7-et is le kellett róla venni mert iszonyat lassú volt, így xp van rajta. Ennyit erről...
De van egy IBM T43-as laptopom a műszerész asztalon, az dettó, 1,5GB RAM van benne, az xp-vel hasít, a 7-tel vagy a 10-zel rémálom. Nem a használat, hanem csak maga a rendszer működése is. És akkor még nem lett feltelepítve egyetlen program sem. A 10-nek alap a 4GB RAM, a régi, 1-2GB-tal szerelt gépekben hiába lenne jó egyébként a hardver, lassúak ha kevés a RAM. Még netezésre is lassúak.
(#) peti333 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2019 /

A bitcoin az első próbálkozás volt a kriptovalutára, alapvetően nem rossz dolog a blockchain technológia, azóta is csiszolgatják és egyre okosabb dolgokra lehet vele csinálni. Annak idején, az indulása után még jó pár évig csak elvetemült alter programozók találkoztak vele, akik mintegy szórakozásból futtatták a gépeiken, gyakorlatilag egy egyszerű laptop vagy rasberry "versenyképes" volt, a tranzakciók száma is elenyésző volt. Manapság viszont rárepültek a nagyvállalatok, tőzsdei cégek, hardvergyártók, a feketepiac, jelen pillanatban úgy tűnik, hogy több tranzakciót akarnak indítani, mint amennyit az induláskor kidolgozott protokoll enged.
A bányászásért járó összeg folyamatosan csökken, idővel pedig 0 lesz, illetve a tranzakciók prioritásának az eldöntésére találták ki, hogy a tranzakcióhoz mindenki fűzhet egy összeget, amit az aktuális hasht legeneráló bányász kap. Így a rendszer fenntartható, anélkül, hogy jelentősebb inflációval kéne számolni, a bányászok sem maradnak pénz nélkül, illetve te döntheted el, mennyi a tranzakciós illeték. Ha gyorsan akarsz pénzt küldeni, akkor sok, ha ráér 1-2 hét múlva is, akkor akár 0.
(#) hegman hozzászólása Jún 26, 2019 / 2

Az én szemszögömből rendkívül bosszantó ez a tendencia. 19 éve használok ACAD-t tervezésre. Amire én használom arra gyakorlatilag néhány kényelmi és plusz funkciót leszámítva a mai napig alkalmas lenne az ACAD2000 + WinXP is.
Már ebben is tudtam 3D-ben rajzolni az akkori gépeken.
PIII 450MHz 512m RAM, 3D-ben nem volt egy paripa de használható volt.

Az cég ahol most dolgozom, az irodai felhasználás igényelte számítógépes tudás, technikailag egy ~15-19 éves gép egy XP és egy Office 2003-al bőven megoldható lenne. Levelezés, táblázat, szövegszerkesztés.
Mostanában becsípődés nálam, hogy régi PC-t rakok össze. Tavaly egy PIV 2,2GHz Celeron egymagos procival 512 vagy 1024MB RAM-al (már nem tudom) 3DFX Voodoo3-al WinME, raktam össze egy gépet játszani régi játékokkal.
Használok egy árlistát, táblázatot (makrók benne, 5-6MB méret) napi szinten. A gép, amin használom I5 6200U 8GB RAM Win10. Azért néha gondolkozik. Kíváncsiságból átkonvertáltam talán Office 2003-ba és megnéztem a fentebbi régi gépen. Hát nem sokkal volt lassabb a keresés benne.
Hááát, azért vegyek, jó és drága gépet, hogy egy oprendszert tudjak futtatni? És a programokról még nem is beszéltem?
Mielőtt bárki nagyon megköpködne.
Tisztában vagyok vele, hogy nem maradhatunk a kőkorban. Bizonyos dolgokat nem lehet már az XP vagy akár a Win7-en sem foldozgatni, vagy kibővíteni bizonyos tudással, tulajdonsággal. Tudom, hogy kell fejlődni. Tudom vannak olyan programok ami alatt a legújabb gépek is megcsuklanak.
Más.
2014-ben vettem egy androidos telefont. A youtube-ot feltelepítve évekig használtam. Ebben az évben elővettem leporoltam, jó lesz a kölyöknek játszani. Mondom próba youtube frissít. Felrakott annyit, hogy majdnem betelt az alap tárhely, a következő szöveggel, hogy gyorsabbá, jobbá és kényelmesebbé teszi a video nézést. És akkor csak a video nézésről beszélünk. Tudom van pár jobb funkció, kényelmi szolgáltatás stb. De önmagában a frissítés majd akkora méret mint régen egy oprendszer. Ráadásul a lejátszás jobban akadozott.
És akkor is csak egy online video nézegető program!
Sokszor az az érzésem, hogy szinte a lassítás az új oprendszerek vagy frissítések egyik feladata.
Mondom, tisztába vagyok azzal, hogy fejlődni kell, de ezt nem nevezném feltétlenül annak. Én ezt rendkívüli energia és nyersanyag pazarlásnak látom csak.
(#) sany hozzászólása Jún 26, 2019 /

Nemsokára érkezik az új Commodore 64 klón. Szerintem soha nem fogja pótolni az eredetit. Néhány SMD alkatrész és egy IC. De majd egy-két nehezekkel talán ellensúlyozzák a "feelingjét".
(#) kameleon2 válasza sany hozzászólására (») Jún 26, 2019 / 1

Épp ez lesz vele a gond. A régi "buherálható" volt. Ez max eldobható.
(#) tbarath válasza peti333 hozzászólására (») Jún 26, 2019 /

A bitcoin-ra nem a nagyvállalatok repültek rá, hanem a spekulánsok. A btc mögött ugyanis nincs semmilyen valódi érték, az ára csak a kereslet és a kínálat nagyságának függvénye. Ilyen volatilitással pénznek használhatatlan, csak spekulációra jó.

Szóval szépen elkezdtek beszállni, ment fel az ár mert a kereslet nagyobb volt, mint a kínálat. És egyre többen látták, hogy megy fel az ára, ők is beszálltak, aztán megírták az újságok. Megjelentek a szekértők is, akik megmondták, hogy százezerig meg se áll, aztán már jöttek azok is, akik csak az újságban olvastak róla. És ment fel az ár, egészen addig, amíg pár nagy szereplő ki nem szállt. Na akkor pukkant ki a lufi tavaly év végén, de most fújják a következőt...
(#) lazsi válasza tbarath hozzászólására (») Jún 26, 2019 /

Virtuális "piramisjáték"...
Ezalatt ezt értem, hogy aki az elején szállt be, az nagyot kaszált. Aki később, az örülhet, ha nem lesz veszteséges. A legrosszabban az jár, aki drágán megveszi a megfelelő hardvert és végül még annak az árát sem tudja visszahozni.
Meg azok jártak rosszul, akik szerettek volna jobb videokártyát venni, de "bányászok" miatt erősen felnyomott árakon sem tudták megvenni, mert felvásárolták előlük a bányászfarmokat építők.

De nem fog megszűnni, mert az illegális (értsd bankokat kihagyó) pénzforgalomra remek megoldás, vagyis: a pénzmosáshoz, a fekete kereskedelemhez és alvilági dolgokhoz.
Emellett persze mások is tudják használni, vagyis nem mindenki bűnöző, aki használja!
(#) llax válasza lazsi hozzászólására (») Jún 26, 2019 /

"De nem fog megszűnni, mert az illegális (értsd bankokat kihagyó) pénzforgalomra remek megoldás"

Állhat elő olyan helyzet a jövőben, amikor a bankok és államok kihagyása lehet a nyerő legális felhasználásnál is. Nem pont a Bitcoin-nal, amire rátették a kezüket a spekulánsok és nem is a többi "altcoin"-nal, ami gyakorlatilag számukra jött létre. Fizetőeszköznek nem igazán jók, de a decentralizált digitális pénzek működését demonstrálni, technológiáit fejleszteni tökéletesek.
Csak szándék kérdése, hogy valaki(k), kellő tőkével, így valós kezdeti értékkel, kellő gazdasági ismeretekkel és tanulva az eddigiekből létrehozzon egy alacsonyabb erőforrás igényű, stabilitásra kihegyezett digitális pénzt. Csak ugye ez nem jó a spekulánsoknak, ezzel nem lehet kaszálni. Viszont egy újabb válság gyorsan népszerűvé teheti, akár még nagyvállalatok számára is...
(#) lazsi válasza llax hozzászólására (») Jún 27, 2019 /

Idézet:
„Állhat elő olyan helyzet a jövőben, amikor a bankok és államok kihagyása lehet a nyerő legális felhasználásnál is.”

Persze, ezt nem vitatom. (Az már más kérdés, hogy amennyiben előáll ilyen helyzet, akkor bármelyik/összes állam és bármelyik/összes bank mindent el fog követni, hogy vagy ne legyen nyerő vagy ne legyen legális... )
De amit tőlem idéztél, az nem is mond ellent az állításodnak... Én csak azt próbáltam mondani, hogy az illegális pénzforgalom lesz a mindenkori húzóerő. Az, hogy ebbe legálisan is bele lehet előnyösen kapcsolódni: "csupán" járulékos előny...
(#) Ge Lee hozzászólása Jún 28, 2019 /

(#) Gafly hozzászólása Jún 28, 2019 /

Még egy ok, hogy ne fogdosd...
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Ha hajlandóak vagyunk némi kompromisszumra.
Idézet:
„jó időben egy óra alatt kb. 12 kilométer megtételére elegendő áramot termelnek az új generációs napelemei. Ha teljesen lemerült a padlóba épített akku, napfényben akkor is lehet menni 15-20 km/órás sebességgel egészen estig.”
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Ha kerékpártúrát tervez az ember akkor teljesen jó, elég a tempó és még tekerni sem kell. Persze ha jön egy felsősebb időszak akkor szívás van. És mindezt kb. 6db falusi ház áráért tudja...
(#) lazsi válasza Bakman hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Akinek olyan a munkája, hogy egy nap alatt 8-10 háznál dolgozik (pl. egy szervizes) simán ki tudja használni... Adott városon belül két cím között nem megy többet, mint 12 km, és egy helyen legalább 1 órát dolgozik. Az persze más kérdés, hogy mennyi jattot kap, ha meglátja a kuncsaft egy ilyen luxusautóval érkezni...

De a dolog jó oldalát nézve: Már létezik ilyen is. A többi már csak fejlesztés és piac kérdése. Amikor megjelent a PC, a mobiltelefon, stb... mennyibe került - és most mennyibe kerül?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2019
(#) pucuka válasza lazsi hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Idézet:
„A többi már csak fejlesztés és piac kérdése. Amikor megjelent a PC, a mobiltelefon, stb... mennyibe került - és most mennyibe kerül?”

Úgy nagyjából ugyanannyiba. Csak az infláció.
Az autó viszont más kategória. Legalábbis az adó szempontjából.
(#) sonajkniz válasza pucuka hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

No nem egészen.
Mivel a fejlődés piszkosul levitte az árakat.
Ma a legostobább mobiltelefon (ami kb. 3000Ft) is nagyobb tudású, mint a hajdani NOKIA 1610-es, ami anno 80000Ft volt. Ha az inflációt is nézed, 40-50-szeres a különbség.
A gépjárművek esetén persze nem lehet ilyen mérvű árzuhanásra számítani, de ha nem realizálódnak az árak, nem lesz felvevő piac.
Bár vannak cégek, akik csak a gazdagok számára gyártanak, de a legtöbb termelő még mindig a kisemberekből él.
(#) pucuka válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Persze, a fejlődés a tudásban mutatkozik, de nem is erre mondtam, hanem az áráról, ami nagyjából most is 100 000 Ft körül mozog. Van persze drágább, és olcsóbb is. (ne beszéljünk a támogatott árakról, hogy ingyen is megkapod, csak telefonálj)
Mikor 90 -ben elindult akkor 130 eFt volt, nagyjából három havi fizetés, ma pedig nagyjából egy havi. (a képességeit nem számítva, de az akkori technológiával még nem nagyon lehetett vigéckedni)
A gépjárművek árainál jelentős szerepet játszottak mindig is az adózási körülmények, (technológia ide, vagy oda, szerintem sajnos fognak is, nem várható, hogy az állam lemond róla. Csak az a kérdés milyen formában teszi.
(#) Ge Lee válasza sonajkniz hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

A gépjárművek esetében is van árzuhanás, csak azt nem engedik be Európába, nem is értem miért. Kínában az autót is feleannyiból megcsinálják, kereslet lenne rá nálunk is, csak ugye az rontaná az itteni piacot. Minden más, elektronikai vacak, ruha, élelmiszer árad be onnét, csak az autó nem. Gondolom az a lobbi az egyetlen ami van olyan erős, hogy ne engedjék ide őket...
Pedig, ha telefon van 300 ezerért is meg 3 ezerért is, akkor miért ne lehetne új autó 1,2 millióért? Ja, mert sokan olyat vennének, nem a 4-5 milliós selejtet...
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 28, 2019 /

Egyet ezek a fejlesztök mindig elfelejtenek. Minden gazdaság az autok és az üzemanyag árában levö adobol él. Abbol tartja fenn a szociális egyensulyt, egészségügyet stb. igy eleve semmi érdeke nincs egy olyan jármüben amit nem kell tankolni, és nem lehet a használatábol állando bevételt nyerni. Ezért nem érdek az olcsobb autok importja sem. Az egy másik kérdés, hogy az olcsobban gyártott autot is drágán adják tovább és a haszon valahol felszivodik.
(#) peti333 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 29, 2019 /

Kínában nagyon mások az előírások, és a minőségi elvárások, nem nagyon lehet összehasonlítani az európai típusokkal. Azt sem értem, hogy a Ladát miért engedték vissza, a jelenlegi modelljeiknek is siralmas a minősége. Hiába a legolcsóbb, nagyon minimális a piaca, valószínűleg a gyenge minőség és az egyébként sem túl jó modellek miatt.
Nem mellesleg bőven látszik az árzuhanás. Gyors számításom szerint a 90-es évek közepén kb. 130 havi minmálbérből kaptál egy fapados kisautót, manapság pedig 40 havi minimálbérből egy nagyon jól felszerelt SUV-t. Ehhez tegyük még hozzá, hogy a mai alapfelszereltség bőven meghaladja az akkori full extrás csomagokat.
(#) kameleon2 válasza peti333 hozzászólására (») Jún 29, 2019 / 1

Szerintem valami hiba van a kréta körül. Én a 80-as évek végén kezdtem dolgozni. Nem volt ÁFA és bruttósítás, nem volt minimálbér, nem volt ekkora adóteher, nem volt kötelező könyvelő, ügyvéd és bankhasználat. Kiválóan meg lehetett élni 3700Ft-ból. Akinek kevés volt,mint nekem, mert vállalkozni akartam és nem csak megélni, hanem gyarapodni is, vállalhattam úgy második, harmadik munkát, hogy nem kellett a mellékállás után adóznom. Ma egy munkám van, napi 20 órában és nehezebb a megélhetés - a létfentartás szintjén. Ebből félrerakni szinte nevetséges például egy autóra. És én még nem is panaszkodom, mert megy a cég, de így is napi előrelátás van, ha kiesek a munkából ki tudja mit hoz a jövő? Vannak persze slágerfizetések, de ezek 4-5 évig tarthatóak mindössze a fruktuáció miatt. Azelőtt egy életen át dolgozhattál egy cégnél is. Szóval ha összehasonlítás - akkor almát az almával. Amúgy a Lada régen és most is az optimálisan olcsó választás volt, nem a minőségről szól, csak az "egyel jobb a Trabantnál" kategória. Ma is van lejjebb, de a mostani Lada legalább már robotokkal készül. Én használt Toyotával járok, mert még mindig jobb. Ez is opció - mert sajnos már az új nem fér bele az életbe.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2019
Következő: »»   281 / 621
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem