Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3058 / 3607
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 29, 2019 / 1

Lehet ne keveredjen össze különböző jelentésével?
A Wikipedia-ról:

Idézet:
„közszóként
atilla:

egy magyar katonai és nemesi ruhadarab neve, de Vas megye egyes területein a női felsőruhadarabot hívták attilának[6]
egyes dunántúli területeken a vásott gyerek neve, de szokták feleselő asszonyokra is használni[6]
a Kiskunság egyes részein egy vad, szilaj marhafajta népi neve[6]

atillás, atillások: Göcsejben az olyan kőművesek elnevezése, akik kevés szakértelemmel rendelkező népi építőmesterek voltak[”
(#) lóri hozzászólása Júl 29, 2019 /

Érdekes dolgok, köszi mindenkinek.
(#) Kovidivi válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Megszokás, hagyomány.
(#) Szárnyas válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Én olvastam ezzel kapcsolatban egy olyan magyarázatot, hogy mivel a középkorban az írásbeliség a Magyar Királyság területén is latin nyelvű volt, így a nevek kiejtésénél is ezt vették alapul. És mivel az egy t-vel írt latin neveket valószínűleg c-nek ejtették (lásd. Atilla kortársát, Aetius nevét) ezért lett megkülönböztetve az Atilla név úgy, hogy két t-vel írták le, hogy illeszkedjen a magyar kiejtéshez. Majd ez az írásmód hagyományozódott tovább egészen a napjainkig. Persze lehet, hogy ez is csak egy teória.
Egyébként ma már elfogadott az Atilla változat is, rákerült az anyakönyvezhető utónevek listájára.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Az, hogy szívathatjuk magunkat. Valaki azt mondta egyszer, milyen idióta az angol nyelv, leírják hogy kapa és kiejtik hogy gereblye. Mondom miért, a magyar mennyivel jobb? A j-t és a ly-t is ugyanúgy ejtjük, akkor minek írunk kétfélét? A e-t meg egyféleképpen írjuk, aztán kétféleképpen ejtjük. A követ szónak meg van kapásból 3 jelentése. És még sorolhatnánk...
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Ez a szépsége.
(#) lóri hozzászólása Júl 29, 2019 /

Véletlen odakeveredtem, hogy Kiss Dénest találtam a yt-n, érdekeseket mond, különféle előadásaiban. Bővebben: Link
(#) kameleon2 válasza Petyaa hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Gipsszel ne, mert lefagy. Fagyálló ragasztóval rögzítheted és vagy súllyal (például járólap), ahogy a képen. A lényeg, hogy minél több tényezőt veszel figyelembe, annál tartósabb lesz. A víz, a hőmérséklet, a gravitáció... ezek mindig tudják a dolgukat.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Atyám, csomó van az övén! Nem az övén az övén!
(#) mnyugger válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Rejtő vonó.
(#) lóri válasza mnyugger hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Meg Hofitól is hallottam már.
(#) mnyugger válasza lóri hozzászólására (») Júl 29, 2019 / 1

(#) lóri válasza mnyugger hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Elnézést, kameleon2-nek kellett volna mondani,hogy hallottam már ezt valahol, de arra gondoltam, hogy talán Rejtőtől vette át.
(#) kameleon2 válasza lóri hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

A dugóhúzóra gondoltál?
(#) sany válasza mnyugger hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Ez nagyon jó!

Vannak még szavaink.Itt találtam őket:
Idézet:

gőzpöfögészeti tovalöködönc - gőzmozdony
nyaktekerészeti mellfekvenc - nyakkendő
egyen-billengészeti körduplány - kerékpár
megkönnyebbülészeti körguggolda - árnyékszék
orrfuvolászati négyzetrongy - zsebkendő
foltos nyakorján - zsiráf
fiahordó górugrány – kenguru”

A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2019
(#) kameleon2 válasza sany hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Már a 80-as években a "Fiúk könyve"-ben is szerepelt ez a válogatás a nyelvújításkori szavakból. Akkor is jót mulattam rajta.
(#) sany válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 29, 2019 /

Tényleg nagyon találóak.
(#) lóri válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 30, 2019 /

Nem, az öves mondókára a Hoféliából.
(#) kameleon2 válasza lóri hozzászólására (») Júl 30, 2019 /

Akkor jó, mert már azt hittem csütörtök .
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 1

Skandináv fűtőtest: Lappradiátor
(#) lóri válasza Gafly hozzászólására (») Júl 30, 2019 /

Jópofa. Én meg láttam egy új hirdetést Sanyo akkuról, amiben azt írja az eladó: sosem használt!!
Meg akartam kérdezni, hogy: akkor most sem fog? De mintha már nem lehetne akármit írni az apróba.
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 1

Egy újabb szösszenet. Az apróban valaki rádiójavítást kér és kijelenti, hogy: "Valaki rendbe-tenné nekem!" Akkor gondolom a probléma megvan oldva (vagy miért kér segítséget?).
(#) (Felhasználó 116638) válasza lóri hozzászólására (») Júl 30, 2019 1 /

Ma ilyen nyelvtannáci napod van?
A Grétsy László nem rokonod?
(#) lóri válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 1

Igazából többször akartam már szólni, de igazad van, ez inkább a vicces mókás topikba való. Elvileg érdemes odafigyelni az írásjelekre, mert más lesz az értelme a dolgoknak. Néha vicces/komikus dolgok lesznek belőle. Gondoltam, hátha másnak is tetszik.
(#) (Felhasználó 116638) válasza lóri hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 4

A mai világban hiú ábránd elvárni a helyesírást, elég ha belepörgetsz pár topic-ba.
Biztosan jót akarsz, de egy fecske nem fog nyarat csinálni.
A "nem helyesen írók" nagy része igénytelen, vagy buta.Ennyi.
Kár vele foglalkozni, az idő drágább...
(#) lóri válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 30, 2019 /

Lehet. Akkor hagyom.
(#) sany válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 2

Nincs egyedül. Van másik fecske is!
Én is szoktam nézni. Ha kell, akkor jelzem is a moderátornak, és kérem a javítást is. Látszik, mikor csak véletlenül írja el az ember vagy nem is tudja, hogy kell leírni az adott szót.
(#) Bakman válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 30, 2019 2 / 4

Idézet:
„A mai világban hiú ábránd elvárni a helyesírást, elég ha belepörgetsz pár topic-ba.”
Szerencsére ebben a fórumban van egy szint. Szép nagy fecske, szeretem.
(#) granpa válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 30, 2019 2 / 5

Szerintem (remélem a többiek szerint is) őrizzük meg a Fórum minőségét! Aki nem hajlandó az itteni követelményeknek, -és magyar helyesírásnak-, megfelelni (természetesen a diszlexiások , diszgráfiások, és a külhoniak kivételek!), arra nincs itt szükség, mert lehúzza a Fórum színvonalát! Az, hogy más fórumokon hogyan "hánynak", a kutyát sem érdekli, az az ő "szemétdombjuk"!
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) antikzsolt válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Júl 30, 2019 / 6

Nem vagyok igénytelen,buta lehet mert sajnos odafigyelés helyett dudorokat kaptam a fejemre az iskolában. Csak a fél gyerekoromban többnyire nagyon rosszul halottam.(eü okok miatt. Az utolsó műtét után 30-60% a maradék hallás Egyben ez is volt a legjobb hallásom. És azóta csak romlott) Sajnos a több évtizedes megszokást bárhogy is próbálom eltüntetni nem megy. Egyszerűen hibásan írok ha a böngésző nem javít ki, esetlegesen még az is rátesz hogy sokszor nagyon fáradt vagyok. Bevallom őszintén hogy a jelenlegi szintet is elég nehéz volt elérnem. Főleg hogy az olvasással is gondjaim vannak. De ennek is van egy jó oldala. Ha szól az asszony akkor ráfoghatom hogy nem hallottam
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2019
Következő: »»   3058 / 3607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem