Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Lehet ne keveredjen össze különböző jelentésével?
A Wikipedia-ról: Idézet: „közszóként atilla: egy magyar katonai és nemesi ruhadarab neve, de Vas megye egyes területein a női felsőruhadarabot hívták attilának[6] egyes dunántúli területeken a vásott gyerek neve, de szokták feleselő asszonyokra is használni[6] a Kiskunság egyes részein egy vad, szilaj marhafajta népi neve[6] atillás, atillások: Göcsejben az olyan kőművesek elnevezése, akik kevés szakértelemmel rendelkező népi építőmesterek voltak[”
Én olvastam ezzel kapcsolatban egy olyan magyarázatot, hogy mivel a középkorban az írásbeliség a Magyar Királyság területén is latin nyelvű volt, így a nevek kiejtésénél is ezt vették alapul. És mivel az egy t-vel írt latin neveket valószínűleg c-nek ejtették (lásd. Atilla kortársát, Aetius nevét) ezért lett megkülönböztetve az Atilla név úgy, hogy két t-vel írták le, hogy illeszkedjen a magyar kiejtéshez. Majd ez az írásmód hagyományozódott tovább egészen a napjainkig. Persze lehet, hogy ez is csak egy teória.
Egyébként ma már elfogadott az Atilla változat is, rákerült az anyakönyvezhető utónevek listájára.
Az, hogy szívathatjuk magunkat. Valaki azt mondta egyszer, milyen idióta az angol nyelv, leírják hogy kapa és kiejtik hogy gereblye. Mondom miért, a magyar mennyivel jobb? A j-t és a ly-t is ugyanúgy ejtjük, akkor minek írunk kétfélét? A e-t meg egyféleképpen írjuk, aztán kétféleképpen ejtjük. A követ szónak meg van kapásból 3 jelentése. És még sorolhatnánk...
Véletlen odakeveredtem, hogy Kiss Dénest találtam a yt-n, érdekeseket mond, különféle előadásaiban. Bővebben: Link
Gipsszel ne, mert lefagy. Fagyálló ragasztóval rögzítheted és vagy súllyal (például járólap), ahogy a képen. A lényeg, hogy minél több tényezőt veszel figyelembe, annál tartósabb lesz. A víz, a hőmérséklet, a gravitáció... ezek mindig tudják a dolgukat.
Atyám, csomó van az övén! Nem az övén az övén!
Elnézést, kameleon2-nek kellett volna mondani,hogy hallottam már ezt valahol, de arra gondoltam, hogy talán Rejtőtől vette át.
Ez nagyon jó!
Vannak még szavaink.Itt találtam őket: Idézet: „ gőzpöfögészeti tovalöködönc - gőzmozdony nyaktekerészeti mellfekvenc - nyakkendő egyen-billengészeti körduplány - kerékpár megkönnyebbülészeti körguggolda - árnyékszék orrfuvolászati négyzetrongy - zsebkendő foltos nyakorján - zsiráf fiahordó górugrány – kenguru” A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2019
Már a 80-as években a "Fiúk könyve"-ben is szerepelt ez a válogatás a nyelvújításkori szavakból. Akkor is jót mulattam rajta.
Akkor jó, mert már azt hittem csütörtök .
Jópofa. Én meg láttam egy új hirdetést Sanyo akkuról, amiben azt írja az eladó: sosem használt!!
Meg akartam kérdezni, hogy: akkor most sem fog? De mintha már nem lehetne akármit írni az apróba.
Egy újabb szösszenet. Az apróban valaki rádiójavítást kér és kijelenti, hogy: "Valaki rendbe-tenné nekem!" Akkor gondolom a probléma megvan oldva (vagy miért kér segítséget?).
Ma ilyen nyelvtannáci napod van?
A Grétsy László nem rokonod?
Igazából többször akartam már szólni, de igazad van, ez inkább a vicces mókás topikba való. Elvileg érdemes odafigyelni az írásjelekre, mert más lesz az értelme a dolgoknak. Néha vicces/komikus dolgok lesznek belőle. Gondoltam, hátha másnak is tetszik.
A mai világban hiú ábránd elvárni a helyesírást, elég ha belepörgetsz pár topic-ba.
Biztosan jót akarsz, de egy fecske nem fog nyarat csinálni. A "nem helyesen írók" nagy része igénytelen, vagy buta.Ennyi. Kár vele foglalkozni, az idő drágább...
Nincs egyedül. Van másik fecske is!
Én is szoktam nézni. Ha kell, akkor jelzem is a moderátornak, és kérem a javítást is. Látszik, mikor csak véletlenül írja el az ember vagy nem is tudja, hogy kell leírni az adott szót. Idézet: Szerencsére ebben a fórumban van egy szint. Szép nagy fecske, szeretem. „A mai világban hiú ábránd elvárni a helyesírást, elég ha belepörgetsz pár topic-ba.”
Szerintem (remélem a többiek szerint is) őrizzük meg a Fórum minőségét! Aki nem hajlandó az itteni követelményeknek, -és magyar helyesírásnak-, megfelelni (természetesen a diszlexiások , diszgráfiások, és a külhoniak kivételek!), arra nincs itt szükség, mert lehúzza a Fórum színvonalát! Az, hogy más fórumokon hogyan "hánynak", a kutyát sem érdekli, az az ő "szemétdombjuk"!
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2019
Moderátor által szerkesztve
Nem vagyok igénytelen,buta lehet mert sajnos odafigyelés helyett dudorokat kaptam a fejemre az iskolában. Csak a fél gyerekoromban többnyire nagyon rosszul halottam.(eü okok miatt. Az utolsó műtét után 30-60% a maradék hallás Egyben ez is volt a legjobb hallásom. És azóta csak romlott) Sajnos a több évtizedes megszokást bárhogy is próbálom eltüntetni nem megy. Egyszerűen hibásan írok ha a böngésző nem javít ki, esetlegesen még az is rátesz hogy sokszor nagyon fáradt vagyok. Bevallom őszintén hogy a jelenlegi szintet is elég nehéz volt elérnem. Főleg hogy az olvasással is gondjaim vannak. De ennek is van egy jó oldala. Ha szól az asszony akkor ráfoghatom hogy nem hallottam
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |