Fórum témák
» Több friss téma |
Ez viszonylag jó hír.
méréshez Ez a szöveg a 6363-ról szól, de teljesen jól használható a 6383-hoz is. Főleg a feszültségértékek miatt linkeltem. Néha a némítás is tud furcsa dolgokat csinálni, a hibakereséskor ki szoktam iktatni, illetve ha gond van vele, létezik rá egy módosítás. Ez két viszonylag szép rajz:Link Link Pár tranzisztor különbözik a 6363 rajzán, de gyakorlatilag ugyanaz a kettő.
Ma ki cseréltem az ellenállást de ugyan az a probléma csak ugye a másik oldalon mert felcserélve hagytam a végfokokat.
Nagyon kis hangerőn jól szól de ha feljebb tekerem akkor recseg. Ötlet? A némítással szerintem nincs összefüggésben mert akkor nem vándorolt volna a probléma a végfok cserével. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
Válaszoltam neked, az előző hozzászólásban linkeltem egy szöveget.
Az abban lévő mérési pontokat ellenőrizd, és ha valami nincs rendben, írd meg. Vakon nehéz megmondani a hibát. A berakott ellenállás melegszik? Ha nem, akkor valami elszállt a gerjedéstől, ha melegszik, akkor meg még mindig gerjed. Kimaradt: Ha ránézel a szintén linkelt kapcsolásra, látszik, hogy a némításért felelős BF244 mindkét végfok panelen szerepel, és gyakran van probléma vele. Nyugodtan forraszd ki onnan amíg hibát keresel, nem okozhat semmi gondot. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
Rendben. Írok ha van valami új dolog!
Előre is köszönöm a segítséget.
Igazatok volt, a némítással volt a probléma. Időközben hozzám került egy másik 6383 is, aminek az a problémája hogy egyszerűen nincs hang. Már be kapcsoláskor sem ad hangot a hangfal. Rá mértem a végfokokra, és nem kapnak tápot.
A táp panelen keressem a problémát?
Na ugye
Végül csak kiszedted a némítást, vagy átalakítottad? Van egy egyszerű tranzisztoros változata, ami megbízható: „a gyártó módosította BC337/25-re (kollektor a VR01-VC04-hez), aminek bázisa és emittere közé egy 10K-s ellenállást kötött be" Ha meg akarod csinálni, de nem világos, szólj, és keresek képet róla. A táp hiba egyszerű, nézd meg, hogy a nagy kondikon megvan-e a feszültség (30-36V dc). Ha nincs, akkor mérd meg a diódahíd ~ jelű lábait. Ha azon van olyan 48-52V ac, akkor cseréld ki a diódahidat. Bármi jó oda, amit fizikailag be tudsz szerelni, és tud 5A-t. Négy külön dióda is jó. Négyzet alakú diódahíd is jó, csak a lábak feliratának megfelelően kell behajtogatni a helyére. Szép nem lesz, de működni fog. (Ha a kondikon megvan a feszültség, akkor ellenőrizd a kábelt, ami a tápból az alsó nyákra megy -A jelű, a bal végfok mellett van. Egyes láb pozitív, kettes negatív táp, 3 és 4 a test.) Ha a leírtak alapján nem lett meg a hiba, írd meg, hol mit mértél. Amúgy ha se + se - táp nem jut a végfokra, akkor nagyon nagy valószínűséggel a diódahíd a rossz, hacsak nincs lehúzva a tápcsati...
Igen csak ki szedtem.
Mindenhol normális feszültséget mérek (csatlakozó,kondi,végfok) Ha kapcsolok valami zenét akkor a teljesitmény mérő mozog, viszont semmi hang. De még a pattogós hang sincs, olyan mint ha nem is lenne hangfal rákötve...
Ellenőrizd le a fejhallgató csatlakozónál a hangszóró leválasztó kapcsolót.
Le van szedve a csatlakozója a panelról.
Mire gondoltál hogy ellenőrizzem?
Az baj, mert a muzsika, mielött eljutna hátra, tesz egy kanyart a fejhallgató csatlakozóhoz és onnan megy ki a hangszóró csatlakozóhoz. Tehát ha ott valami nincs rendben, (kontaktos, hiányzik, stb.) akkor nem lesz zenebona hátul.
ronin75 jól írja, kell a fejhallgató csatlakozó...
Ha rossz a fejhallgató csatlakozó, akkor a B jelű csatlakozójának 1-4 és 2-3 pontjaira forrassz egy-egy rövidzárat a nyákon. (tehát az elsőt a negyedikhez, a másodikat a harmadikhoz) Még korábban belinkeltem neked a kapcsolási rajzot, ha ránézel, azonnal leesik neked is. Akkor is érdemes a kapcsolási rajzot olvasni, ha a nagy részét nem is érted, főleg amikor egy hiányzó jelet vagy feszültséget kell megkeresni. Ha elsőre azt írtad volna, hogy a kivezérlésjelző mutat, de nincs hang, azonnal meglett volna a hiba. Honnan vetted, hogy nincs tápfeszültség? A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2019
Ismét köszönöm szépen a segítséget. Összeforrasztottam a nyákon amit mondtatok és minden szuper.
Sziasztok!
Egy olyan problémám van RA 6363 s-sel, hogy teljesen mindegy melyik bemenetet választom ki (akár egyiket se) mindegyik szól. Ha benyomom a megfelelő benet gombját, akkor csak picit hangosabb lesz. Előre is köszönöm!
Sziasztok!Egy olyan kérdésem lenne,hogy a hangerő potit lehet e valahogyan helyettesíteni a manapság kapható 2X4 lábas loudness potival.Ha igen az áramkörbe mit kell modolni,hogy úgy is működjön mint a régi?
Szia! Bocs hogy beleszólok, de a belinkelt párbaválogatós részben a VT06 - VT14 lenne a helyes. A többi írás szuper. Épp most javítok, felújítok egy ilyen erősítőt. A végfok szimetriát ez alapján fogom beállítani.
Sziasztok!
Tudom hogy ez nem a EA6380-S erősítővel foglalkozó topik, de a másik nem igazán aktív. Csináltam egy átvitel tesztet az RMAA progival és meglepő eredmény született. A végfok modulok nincsennek benne. A jelet a végfok 2-es tüskéiről vettem le. Ennek tényleg így kellene kinézni?
A magas és a mély potit 1-es állásba állítva már kicsit szebb az átvitel.
Sziasztok!
Van egy kis problémám a 6383-as végfokokkal. Most esett át egy nagy felújításon. Összes tranyó és elkó cserélve lett. Minden áram és feszültség érték megfelelő, a kimeneten 30mV DC. A gond az hogy már közepes hangerőn elkezd torzítani mindkét végfok. A némítást és az áramvédelmet kiiktatása sem hozott eredményt. 16 ohm-os terhelés esetén már hamarabb jelentkezik a torzítás. Nincs több ötletem. Meg szkópom sincs. Mi okozhatja ezt a problémát?
Szia! A közepes hangerő nem mérőszám, szinuszos jellel vezérelve az erősítőt, mekkora kimeneti AC feszültségnél kezd torzítani? A méréshez műterhelés ajánlott, 100 ohm soros ellenálláson keresztül köss vele párhuzamosan egy hangszórót, melyen a torzítás érzékelhetővé válik.
A beszámolód alapján a végfok jónak tűnik, a hangszín panel tranzisztorain jók a feszültségek? A felújítást mi tette indokolttá?
Szia! A felújítás az elöregedett elkók és a hangzás javítása céljából történt. A kimeneten már 3V AC fölött hallható a torz jel.
Az előerősítő tápfeszültségére pillants azért rá!
Ha stabilan 3 VAC a torzítás határa terheléstől függetlenül, akkor tranzisztor hibás beültetésre gyanakszom, ahol kollektor-emitter fel lett cserélve. Ettől még beáll a DC egyensúly, viszont a tranyó más karakterisztika szerint erősít.
Az előfokon megvan a táp. Az előfok nélkül, a végfok bemenetére küldöm a jelet. Minden tranzisztor rendesen van beültetve. A TrueRTA programmal megnéztem a kimeneti jelet és szép szinusz görbét mutatott. Bár nem tudom hogy mennyire jó ez a mérés.
Itt egy kép a bal oldali végfokról.
Leterheltem a végfokot egy 10 ohmos ellenállással és egy 10k-val vittem a hangkártya bemenetére a jelet. Az eredmény az hogy már 2.85VAC-nál négyszögesedik a jel.
Ez túl szabályos ahhoz, hogy egyszerű elcserélt alkatrész legyen.
Mi a jelforrásod? A képen nem látom hogyan van bekötve, az észszerű bekötési pont a VC04 panelből kiemelt pozitív lába lenne. Ha a panelcsatlakozó 2-es lábán vitted be a jelet, akkor az előerősítő kimenet azt jelentősen beterheli (kivéve, ha benyomod a szűrő gombokat). Mivel van lehetőséged a jel vizsgálatára, nézd meg a bemenet minden gyanú felett áll-e torzítás szempontjából. Az áramkorlát és a némítás kiiktatását hogyan oldottad meg, nem látom nyomát a képen.
A jelforrás most a PC hangkártyája, de CD lejátszó vonalkimenetéről is ugyan az a helyzet. Most kipróbáltam a VC04 pozitív lábán is bevinni a jelet, de nem változott semmi. Az áramkorlátot és a némítást már visszatettem, mert nem változott tőle semmi. A letörés pillanatában a VR39-es ellenálláson 60mV-ot mérek. Ez közelében sincs az áramkorlát bekapcsolásához.
Akkor tekintsük át az erősítőt! A tápfeszültség bezuhanását ugye kizárhatjuk?
A BC tranyók voltak cserélve, ha igen változott-e valamelyik típusa? A VR07 és VR15 ellenállásokon 0,7-0,8V esik?
A tápfeszültség rendben van. Az említett ellenállásokon 1.7mA és 9mA folyik. Az utóbbi terheléskor felmegy 11mA-re. A diff erősítő tranyói BC327-re lettek cserélve.
A BC327 ha nem is szerencsés választás a differenciál erősítő számára, ezt a durva torzítást aligha befolyásolja. Ennek az erősítőnek működnie kéne.
Valami apró malőrt kell keresned, nézz át mégegyszer mindent ami változtatva lett!
Ha mindkét csatorna egyformán rossz és az alkatrészek egyformán lettek cserélve, akkor feltételezhető, hogy egy vagy több tranzisztor típus nem a neki megfelelőre lett cserélve vagy esetleg el van kötve (pl. BCE vs EBC bekötés).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |