Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! A következő kérdésem lenne:
Kábel előfizetésünk van egy helyi szolgáltatónál. 49 csatornánk van, a csatornák elég széles frekvenciatartományban találhatók. A rendszer eléggé szét van osztva, ugyanis 4 db vevő készülékünk van a következő elrendezésben: --> Bejön a kábeltv koaxon keresztül az utcáról, fel a padlásra, itt van egy T szplitter --|-->Onnan le a nappaliba egy nagy TV-hez (ezen szép a kép, minden csatornán) --|-- Lejön a hálószobába, itt is van egy 3-as szplitter ----|--> innen egy ág közvetlenül az itteni tvbe megy, ezen már vannak szemcsés csatornák, úgy a 1/3-ada a csatornáknak ----|--> egy másik ág át a túlsó falon a nagyobbik gyerek szobájába egy tv tuner kártyába. Nálla nem annyira szemcsések a csatornák viszont több csatornánál van zaj. ----|--> a 3. ág a közvetlenül az elosztó mögötti falon át a kisebbik fiú szobájába, az itteni tvbe, ahol a jel borzalmas, a kép erőssen zajos, elmegy a szín, zajcsíkok és szellemképek vannak a képen szintre minden csatornánál és a hang is erőssen zajos, néhol csak zaj hallatszik... A probléma: hogy lehetne megoldani, hogy a második szplitter mögötti vevőegységekbe mindenhol elfogadható jel jusson? A problémát mi okozhatja? A második főág átrendezhető, ugyanis a nagyobbik gyerek szobájába a plafonon keresztül is lehet kábelt levezetni, nem muszáj a szomszéd szobából, viszont a kisebbik fiúnál ez nem kivitelezhető. A kisebbik fiúnál már 3 fajta tv is ugyanazt a képet/hangot produkálta, tehát nem a tv a hibás! A dolgotok megkönnyítésére két gyors ábrát összedobtam. Tippeket, válaszokat előre is köszönöm.
A leágazóknál, nem mindegy, hogy hány dB-lel csökkentik a jel erősségét, ezt nézd meg mindenképpen, és ha a neten találsz jobbat, esetleg arra lehet érdemes cserélni, illetve, alig fogható adásnál nekem az is javított a jelen, hogy a csavaros "F" csatlakozón 1-2 menetet kijjebb tekertem... szóval a csatlakozás se mindegy,megfelelő -e,akár egyenes -e, elég hosszú -e benne a blankolt koax, meg egyáltalán milyen a kábel... de ha ilyen hókuszkókuszok nem segítenek, egy antennaerősítővel javíthatsz esetleg a helyzeten
A harmas szplittert kell jobb minosegure kicserelni , olyanra melyen kisebb a veszteseg,ha ez nem segitt akkor a kettes szplitter ele kell egy 10 vagy 20 db -es vonalerositot beiktatni.Olyan tipust ami nem engedi a bejovo kabelhallozatba a 12 V-os tapfeszultseget amivel az antenna erosito meg van taplalva.Ezzel potoljuk a szplittereken letrejott veszteseget.
Szerintem mindenképpenhasználj "antennaerősítőt", mégpedig kábel TV-re valót, ami szélessávú. Ugyanis a kábel TV 4 felé osztása még akkor se mindig sikerül, ha 4-es osztót használunk, a hosszú kábelek, illetve a bejövő jel aránylag alacsony szintje miatt.
A problémát a két osztó használata csak súlyosbítja, de ha van erősítő, akkor maradhat az elrendezés. Ami fontos: ahogy az előzőekben már írták, mindenképpen a bejövő jelet erősítsed, mégpedig a lehető legközelebb a bejövetelhez. Ha ez a padlás, akkor ott, ha van még ez előtt is csatlakozó, akkor oda iktasd be. Én a padlásra tettem, és felvezettem neki a tápot (a 230-at az adapternek). Az erősítők általában erősítenek annyit, hogy utána már több elosztó is alkalmazható.
Köszi eddigi válaszaitokat! Még pár kérdésem azért lenne:
Ez az ab-1036-9 esetleg megtenné? Nem tudom hogy mennyit erősíthet (ez passzív?), de sennheser . Esetleg jobban járnék egy aktív, innen? Mondjuk egy KPE-23 (23dB?) vagy egy MT400-E216? Egyébként a csatornák 185-650MHz-es tartományban fekszenek. Még egy fontos tény amit elfelejtettem: egy országos fő tévétoronytól kb. 1 km-re lakom, tehát olyan erős a jel (állandó mikróban élünk), hogy a kihúzott antennával olyan erős jelet fog a tv, hogy a színek nélkül és egy kis zajjal simán bejön minden tv csatorna. Árnyékolt kábel nem ártana? Mert egyébként a kábelTV kábele simán fogja a normál földi adókat. Régen (90-es évek vége) egyszer véletlenül sikerült a mezei rádiós magnómmal befogni a TV2-t (a hangját), de azt kristálytisztán!
Szia! Én nem bonyolítottam. Felraktam a padlásra 1db 4-es
FI elosztót és mindenütt jó. Létezik olyan koax ami 3x-os árnyékolású. A nagy térerő miatt azzal kellene megcsinálni, és gondosan. Ez az egyikből a másikba és még tovább , biztosan nem jó.
Hosszútávra berendezkedve "csillagpontos" kiépitést javasolnék.
De ha ez nem megy, akkor próbáld meg azt, hogy bejövő kábelre tedd a 3-as elosztót: - Nappali, nagyobbik gyerek szoba és hálószoba A kettes elosztót pedig a hálóba és onnan a saját TV és a kisebbik fiú szoba. Ez egyben jó alkalom arra is hogy a "huzalozást" átnézd mert szinte biztos van gond a meglévőben... Idézet: „Ez az ab-1036-9 esetleg megtenné? Nem tudom hogy mennyit erősíthet (ez passzív?)” Passzív erősítő nincs Azért nincs tápvezetéke mert un. távtáplált. Amúgy ez nem jó, ez rádiós mikrofonokhoz használatos, és a bruttó ára közelebb van a 600 ezerhez mint az 500 hoz
Ha a hármas elosztó egyik ágán drasztikusan rosszabb a jel annak az oka vagy hibás elosztó vagy egy rosszul kivitelezett csatlakozó lesz.Ennek a cseréjével lehet a többi rákötött TV minősége is javulni fog.Kösd ki nézd meg a többi TV-t .Esetleg kösd át másik kimenetre.Így elég pontosan eldönthető hogy melyik eset.
Jó minőségű elosztókkal ,a tetőre egy hármas a lenti meg kettes elosztóval szerintem jónak kellene lenni.
Szia!
Ha esetleg a TV-knél van videolejátszó, ami tv csatornákat el tud menteni, akkor az sokat erősít a jelen. Régen, amikor még nekünk is kábel TV-nk volt, akkor én ezt használtam és a képminőség sokkal szebb lett, sőt még néhány plusz csatornát is befogott. Ha ilyen videolejátszó nincs, akkor valamilyen jelerősítőt tegyél be a TV-k elé. A csatlakozásokat is nézd át, ahogy azt az előttem írók írták. Üdv.: mate_x
Rém1Xrű a válasz !Kb 75dBmikrovolt érkezik be, tévének kell 60-62!Számolj.Odavaló erősítő csodákat tesz.Persze tudni kéne:mennyi a pontosan bejövő jel és az erősítő bemenete azt elbírja-e?
Sok sikert!(feltételezve,hogy minden csatlakozásod korrekt)
Szerintem is használj antenna erősítőt...
Manapság ezek filléres dolgok. Én anno sokat építettem, de most már nem érdemes nekiállni. A végeredmény a lényeg! Először próbálkozz egy szélessávú erősítővel, 15-20dB-t tudjon legalább. Akár utána el is ágaztathatod, vagy meglátod kell-e mégegy. Az elosztók alacsony csillapításúak legyenek, a hívatozásban látod, aminek kevés a csillapítása 2-3dB! A főágba is tehetedaz erősítöt de a hármas ág elé is...stb Vegyél egyet és előbbre leszel, ha tudsz állíthatót vegyél, ha esetleg zavar vagy gerjedés lépne fel! Pl. ezek megteszik... Erősítők
Sziasztok!
Van egy Tarr KFT előfizetésem kábel-tv.több tvre kell elosztanom 4 db + az internet.Na most van egy 4 es elosztóm, és egy 2 es elosztóm. a képen látható módon oldottam meg.jó e ez így , illetve van egy hpf85A high pass filter dugóm.Ezt hova tegyem , mert így is működik minden tv.Van kép, és internetem is van , de gondolom a szolgáltatósok se hiába tették bele a filtert.tv1 és a modem egy helyiségben van.A 2 es és a 4 es elosztóra ugyan az van írva.Kérdés hogyha kell a filter akkor azt hova tegyem, és kellene e más filter a tv-khez ?
Üdv. Ezt nem igazán így kell megoldani, mint ahogy a mellékletben levő rajzon szerepel.
Röviden: A bejövő kábel a kettes osztó bemenetére érkezik, a két kimenet közül az egyiket az internet modemre kell csatlakoztatni, a másik kimenetre kell rácsavarni a HPF 85A felüláteresztő szűrőt, majd erre a szűrőre csatlakozik a négyes osztó bemenete. A négy kimenet értelemszerűen a tv-k felé. A szűrőre azért van szükség, mert a bejövő koaxon egyszerre van jelen az internet és tv csatorna. A zavarok elkerülése végett a tv-k felé le kell választani a 85MHz alatti tartományt, amin az internetet található.
Üdv!
Baromság erősítőt használni, ha az MMWOval ki lehet matekozni hogy 4 tvre jó legyen. (Elemi matek azaz számtan) Hidd el jó minőségű anyagok használatával megoldható. Egyébként ha nincs net 4-es osztó a padlásra felkábelozni mindet. Abból kell kiindulni, hogy 78dBuV min. bemenő a sáv tetején. (Átadási ponton.)
Üdv!
A bejövő kábelre próbálj MMWO4et rakni mert ennek van 3 kimenete.A balszélső: MM felirattal, a modemé legyen, közvetlenül, 3x árnyékolt kábellel. Ezt ezután ha a csatlakozók szabályosan lettek felrakva, az életben nem kell piszkálni. A következő: TV felirattal el max egy 3-as osztót bír de egy kettes osztót 1000% A jobb szélső: R felirattal (Az ellenség megtévesztése, mert szélessávú ez is) hagy menjen a legközelebbi TV be. Hidd el ezekkel az eszközökkel jó lesz a modemeden nem fog szakadozni az internet se a nagy 10dB visszirányú csillapítás miatt. (Szabálytalan, szakszerűtlen a szerelés, a rendszerbe esetleg visszajutó zavarok miatt. ha MMWOt használsz abban az a szűrő belül benne van. egy a hátrány. egy helyre kell kábelozni mindent.Szabályos(abb) úgy lenne(ezekkel az eszközökkel), ha első a kettesosztó, egyik ág közvetlen a modemre, (+ 7dB javulás neki), a másikra mehet, sőt kell/való a szűrő , arra a négyes osztó, és onnan a négy TV hez.) A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2016
Tehát ahogy Fantasy is irta: Csak a modem kaphat visszirányos jelet! A más jellegű esetleg bejutó zavarok miatt a modemig a 3x árnyékolt kábel az előírás! Érdemes minden kábelt egy pontra összehozni, erősítőt lehet spórolni vele, és a neted is stabilabb lesz.
Sziasztok!
Egy kábelen érkezik az internet és a kábel tv, majd egy elosztón keresztül megy az internet modembe, illetve a tv-be. Szeretnék még egy tv-t bekötni, de az elosztó bekötése után szétesnek a hd adások. Milyen elosztót tegyek be, hogy sikerrel járjak? A képen látható a szétválasztó, ami után az elosztót szeretném bekötni.
Ilyen osztó kell, ami adat csatlakozással is rendelkezik a modem felé (megfelelő csillapítás és visszirány). 2 TV-nek már lehet, hogy kevés a jel, erősítő kell. Érdemes osztósat venni, annyi kimenettel, ahány TV-re akarod kötni. Így marad a szolgáltató által adott spec osztó, és annak a TV kimenete megy az osztós erősítő bemenetére.
Pl. ez jó árban van
Meg is rendeltem!
Köszönöm szépen a segítséget!
Reméljük beváltja a hozzá fűzött reményeket. Egy kollégám apartmanjában vannak ilyenek, mert ő is arra jutott, hogy 2 Tv-t már nem visz el a szolgáltató által biztosított jelszint. Annyit még meg akartam kérdezni, hogy a szétesett kép mellett mit mutatott a jelszint mérés a TV menüjében?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2019
Szia!
Sajnos nem vált be az erősítő. Megnéztem a tv menüben a jelszintet, a képeket mellékeltem. A bithiba jel folyamatosan ugrál, valószínűleg az a baj. Erre van valami megoldás?
Erősítő nélkül is ez van?
Most próbáltam. Sajnos ugyan ez! Hívom a szolgáltatót.
Aztán, ha megcsinálták, megpróbálom újra leosztani még egy tb-re. Kösz a segítséget!
Kint voltak kábelesek. Sajnos a tv-ben van a hiba.
A képen látható antenna csati közepe mozog és ez okozza a problémát. Kivettem a panelt, de lövésem sincs hogy tudnám megcsinálni.
A tuner kocka teteje/alja elvileg lepattintható óvatosan, bár lehet, hogy pár forrasztott pontot ki kell szippantani. Utána a NYÁK forrpontjába vissza tudod forrasztani. Egy kicsit lehet, hogy összébb is kellene nyomni a közepét, hogy stabilan érintkezzen a dugó meleg pontja.
Most, hogy jobban megnézem a képet, az aljzat mögött a lukon mi látszik? Tudsz róla egy jó képet csinálni? Ha ott nem hozzáférhető, akkor ki kell forrasztani a kockát és alulról lepattintva a lemezt már hozzáférhető kell legyen. Csak óvatosan!
Már összébb nyomtam, nem lett jobb. Már visszaraktam, mert jelenleg ez az egy tv-nk van. Az a baj, hogy érezhetően lóg ha megmozgatom. Sajnos az egész csati egybe van a dobozzal. Legalábbis nekem úgy tűnik. A doboz 4 sarka van beforrasztva a nyákba. Az talán lejön, ha kiszippantom a forrasztást. Lehet hogy magán a dobozon van a csatlakozó és ha kijön a doboz, kijön a csati is?
A csatlakozó felett (a képet nézve) a fém kereten van egy lyuk. Oda fényképezz bele, illetve a panel másik oldalát is, arról a részről, ahol a csatlakozó van. A dobozt ne akard kivenni, könnyen lehet, hogy a belő felére is vannak forrasztva akatrészek, bár ez ma már ritka.
A koax aljzat nem kivehető, az rá van préselve a kockára.
Valahol a melegpont forrasztása engedett az erőszaknak. Kerülni kell a koax rendszeres ki-be dugdosását. |
Bejelentkezés
Hirdetés |