Fórum témák
» Több friss téma |
Mondják, hogy a ferritantenna hatásos magassága kicsi. Szerintem fontos, hogy mihez képest. Sajnos, ezen a rádión nincs jelszint indikátor, de úgy fülre 20 dB+ a ferrit javára a botantenna ellenében. Másik érdekesség, hogy -szintén fülre- a jel/zaj viszony az oldalt látható testesebb ferrittel sem volt jobb, mint az éppen üzemelő kis csutkával. A padláson lévő RW antennához képest viszont sokkal jobban szólnak.
A rádió antennabemenetének impedanciája 10 kohm körül lehet a kapcsolási rajz alapján, a ferritantenna semmi aktív elemet nem tartalmaz, a tekercs középleágazása csatlakozik a rádióhoz egy kondenzátoron keresztül. A kis ferrit 110 uH induktivitású, egy pillangóformán bekötött zsebrádió forgóval éppen átfogható a 80-160m tartomány. Jó lenne valmi DX hacsak a Szegedről fogott 10W nem számít annak
Egy hosszabb drót antennával milyen?
Zajos. A padláson van egy, a detektoroshoz készített antenna kb. 30 cm-re a tetőnyereg alatt kihúzva. Én úgy látom, hogy az érzékenységet nem a rádió saját zaja, hanem a környezeti, meg a sávzaj korlátozza.
Még egy apróság. Azt még igazán nem tudom, hogy az épületben lévő fűtéscsövek, villamos vezetékek hatása milyen lehet, mert pár méteren belül is változik a vétel. Tuti hely az ebédlőasztal nyugati sarka. A nyáron egy másik rádiót vittem a Bükk fennsíkra egy kirándulás alkalmával, akkor viszont déltájban semmi terjedés nem volt 80 méteren, csupán a panzió villamos rendszere sugárzott valmi 50Hz-es percegést jó messzire A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2019
80m nyáron nem nagyon megy, nappal meg pláne.
Értem. Ahogy másoktól hallom, a induktív antennák
jobbak, zajos városi környezetben, mert a mágneses térből adódó zaj 10x kisebb, mint az elektrosztatikus térből adódó, amit egy drótantenna jobban összegyűjt. Esetleg egy loop antenna? (az induktív, mint a ferritrudas)
Van egy 60 cm átmérőjű, 160 m és 20 m között hangolható aktív antenna. A hurok árnyékolt, egy lemezköpenyű koaxból van hajtva. Ennek a zaja, valamelyest kisebb, mint az aktív ferriantennáé. Az aktivitás annyi, hogy egy BF 862 source követő illeszti a rezgőkört a kábelhez. A másik két rádióm (XHDATA D808 és Tecsun PL-680) ad ki pár mA áramot az antennára, ami elegendő a táplálásukra.
Az enyém induktív csatolású, erősítő nélkül.
És csámpás.
És jól működik?
Nekem a külleme tetszik! A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2019
Ehun a kútéhá az aktívakkal. Értelmet kapott a negyvenéves fényképezőgép állványom létezése
Tiéd sokkal szebb, az enyém meg nagyobb.
Döntetlen?
Azért én azt a nagyobbat jobban tudnám értékelni.
Egy nagy probléma azon kívül, hogy nem az enyém, hogy kell hozzá egy tanya (szabad terület), meg 4 db 10 m -nél nagyobb fa villanyoszlop.
Abban tudnál segíteni, hogy ha egy dipól szárait kezdem összecsukni akkor miként alakul a betáplálásnál az impedancia?
Egészen addig, ameddig arrébb nem kell tenni.
Fiókonként is minimum két ember kell hozzá.
Az impedancia elsősorban attól függ, hogy a tápvonal milyen pontján csatlakozol, az abban a pontban levő áram, és feszültség viszonyoktól.
Ha a dipól szárait kezded össze csukni, akkor a talpponti impedanciának elvileg nem kéne változni, de gyakorlatban mégis változik némileg a két dipól szár egymásra hatása miatt. Számítani elég bonyolult, nem is igen szokták, méréssel határozzák meg a megfelelő betáplálási pontot. Ilyen pl. RH -n a rombusz antenna.
Ez igaz. Valamikor én is használtam de csak egyszer tettük le és ott maradt. Minden mást hozzámozgattam. Viszont cserébe nagyon jól teljesített.
Kössz ez mind igaz csak most nincs hozzá műszer és egy keskeny telekre kellene a 160-80 m sávra dipólt feltenni. Viszont csak olyan vízszintes "inverter v" formában lehet. RG58-as 50 ohm-os koax lenne a betáp. Csak jó lenne tudni , hogy milyen balun kellene oda.
Ilyen esetben azt lehet tenni, hogy telepíted a lehető legnagyobb területre az antennát, és a megtáplálást a sarokponttól kb 20 cm -re kiképzed, és és koax balunnal csatlakoztatod a tápvonalad. Aztán egy járulékos koaxból képzett rövidrezárt végű tápvonal darabbal lehangolod (tűvel szurkálhatod a koaxot). Mivel a hullámhossz elég nagy, a méretek pontosságánál is van játéktér bőven.
Értelek. Köszönöm ez jó ötlet. Ki is próbálom amíg az időjárás is engedi.
Az is gond, hogy egy dipól talpponti impedanciája 150 ohm körüli, és neked 50 ohmos a kábeled. A balun 75 ohmra transzformál, ezt kell neked a tápvonal csonkkal 50 ohmra hangolnod.
Pontosan. Erre kerestem megoldást tegnap amíg esett az eső. Egy oldalt találtam ahol csak 2 sorban írták le, hogy ha csukom a dipól szárait akkor változik a talpponti ellenállás. Egy ilyen műszerre gyűjtök de sajnos csak jövőre lesz belőle valami. Mindjárt jobb helyzetben lennék.
Jó kis műszernek tűnik. Sajnos ebben a szakmában műszerek nélkül nem nagyon lehet boldogulni. Vagy veszel, vagy építesz.
Sajnos ez így van. Mérés nélkül nem lehet megélni. Egy mezei SWR mérő meg kevés.
Stilizálva ilyen lenne az elképzelés. A többi sávra meg egy kompromisszumos trap GP van 12 m magasan.
Még szerencse, hogy van helyed hozzá. De mit lehet tenni egy lakótelepi hatodik emeleti lakásban? igencsak korlátozottak a lehetőségek, meg plusz a zajszint.
Azért arra számíts, hogy lesz rendesen irányított hatása. A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2019
Bizony nincsenek jó helyzetben akik olyan helyen laknak. Bár én valamikor az Astoriánál is laktam és ott is megoldottam a 14 megás antennát. Az is igaz, hogy akkoriban már egy Szlovák is DX-nek számított nekem.
Kisebb méretben nem lenne jó, pl 4x4 méteres fenn a padon?
Sziasztok
Akkor én mit szóljak Az 1250-ehhez képest méretben csak egy Sokol Ez a legnagyobb készülékem itthon. Az 1250 és 51 is nagyon jó készülék, ezekből kb 13db-om van. Gyula
Szia!
Hazakerült látom. Ennek már egész szoba kell.Gratulálok hozzá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |