Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
60 vagy 66-os majd holnap megmérem.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2019
6C4C meghajtására rajzoltam. Adatlapból méreteztem. Ránéznétek hogy jó-e?
[quote]Most látom, hogy más is lát fantáziát a PCL86 SE-ben. TU-8100[/quote
Meg üzletet is. Amúgy ez csak egy KIT, ahhoz drága, de legalább igényesnek látszik.
Igazad van, tényleg nem nem testeltem le, simán rákötöttem a 6,3 V-os tekercs két végét a 4-5 lábra. Zöldfülüként nem tudtam, hogy ezt kell tenni. DE ma délután több órán keresztül, hallgattam a PCL86-os mono blokkot, ugyanazzal a táppal, a fütőtekercs egyik vége azon se volt testelve és semmi alapzaj, brum nem volt a hangjában. Holnap előszedem újra és letestelem az egyik tekercsvéget, nagyon kiváncsi leszek megszünik e az alapzaj ill brumm.
Köszönöm, holnap ezeket a változtatásokat is megcsinálom, aztán beszámolok az eredményről.
OKé, hogy a 120K anód ellenállást osszam meg, de milyen arányban.Mennyi legyen a +tápon, és mennyi az ECC83 anódján.
Nem kizárt, hogy egy fokozat is elég lenne 6n8sz-ből is (félő, hogy két fokozat sok lesz). 33K anód, 6-700 ohm katód (hidegítve rendesen pl.1000-2200uF), rácslevezető, kimeneten 220-470nF.
Pedig korábban a fűtésközepelést én is írtam már neked.
Így olyan 2 V eff lenne az érzékenység, kb. hússzorosat erősítene...
http://www.diagram.com.ua/list/audio/triod_pic/pic_1.gif A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2019
A triódákkal is érdemes kísérletezni. Én próbáltam anno még ECH84-es trióda részét is. S nem volt rossz. Nálad is van egy trióda (pentóda), a PCF80-as cső. De nézz meg egy halom hasonló rajzot, ECC83-EL84 viszonylatban, hogy hol milyen nagyságú anód, katód ellenállást használnak.
A problémát "sutemenyx" fórumtársunk oldotta meg, amint a cső fütés egyik 5lábát a földre kötöttem minden zaj, brumm megszünt. Nagyon köszönöm már majdnem feladtam, de kár lett volna amilyen tisztán és hangosan szól. A többieknek is köszönöm a segítő szándékot, bár a problémámon csak javított, de sokat tanultam belőle. Amint lesz időm megépítem sztereó változatban egy ECC83 mindkét oldalát kihasználva két EL84-es csővel. Esetleg ha valakinek van ilyen Sprint Layot 5.0 panelterve akkor megköszönném, ha nincs akkor marad a saját készítés. Jelenleg is ezt a deszkamodeles verziót hallgatom és fogom is mig el nem készül a nyákos verzió.
Köszönöm, majd tanulmányozom tanulásként , de mivel ez már számomra tökéletes, így nem fogok változtatni rajta, fő cél minél hamarabb panelra ill, dobozba rakni .
Valaki korábban kérdezte, hirtelen nem találom meg, de a válaszom: nálam a PCL86-os cső labortápról 14,1 V-nál veszi fel a 300mA
Jó lesz a rajz, de ne hajtsd akkora árammal mert gerjedni fog. Az anódokba 100k körül tegyél, a katód meg majd adja magát, 1k5-3k9 között valahol. Meg tegyél csatolókondit a két triódafél közé meg rácslevezetőt a másodikra is. Az enyém is így van hajtva, gyönyörű a hangja, és semmi zaja nincs.
Ha nem hajtod árammal akkor a munkaegyenes alján leszel, nem lesz lineáris. Csatoló kondikat hanyagolnám.
Köszönöm. Hosszas mérlegelés alapján mégis az eredeti gondolat a 6SZ3P marad. Van nagy erősítése és az áramot is bírja. 130-140V anódfesz 8mA anódáram már jó helyen van a munkaegyenesen. Ezzel az egy fokozattal 1-1,2V lesz a bemeneti érzékenység. CD lejátszó nem lesz gond. Némelyik RIAA lehet hogy halkabb lesz.
Az csak akkor lenne igaz ha alacsony feszről járatnád.
Szerintem jól döntöttél. Hangzás szempontjából hasonlóan kiemelkedőnek tartom még a 6E5P-t triódás kötésben és tetródában is (ha még nagyobb erősítés kell), bármilyen cső meghajtására (de hát ugye az nem valódi trióda, ezért pszichésen nehezebb elfogadni).
Kinézet miatt szerettem volna oktál csövet de sajnos a 6C2C sokkal kevesebbet erősít és a 6N8SZ, 6N9SZ se megfelelő. Még a 6SZ45P lehetne de ágyúval nem lövünk verébre. Azt inkább tenném 300B-hez.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2019
Gondolkodom még 5C3SZ egyenirányításon is.
Szia! Egész pofás a cucc, viszont lenne 2 megjegyzésem:
- A kimenők rajta Capri rádióból valók. Ezeknek a primer induktivitása 8H körül van. Kevés hozzájuk a PCL86. Esetleg akkor nem, ha triódába kötöd. Ebben az esetben lecsökken a cső belsőellenállása, s így a mélyátviteled drasztikusan javulni fog. Pentódába kötve 60Hz környékén van az alsó határfrekvencia, ami elég kevéske. Tudom, mert próbáltam. Van egy rakás ilyen trafóm a szekrényben. Különben egy nagyon jó, zenei hangú trafó németsége ellenére is. Emlékeim szerint egyébként 7centi széles a mag. Próbáld ki, hogy a gyorsítórácsot simán rákötöd az anódra. - A másik dolog, hogy látom Samwha SD 47µF 400V kondik vannak benne. Ezek nem annyira rosszak, viszont dinamikában és mélyben nem túl erősek. Javaslom, hogy cseréld HE (barna-aranyfelirat) vagy HC(sötetzöld-aranyfelirat) sorozatúra, s ettől simán egy nagysagrenddel jobb lesz.
Tép felé legyen 22K, anód felé 100K. S a kettő közül hozd le a csatolókondit. Kisebb lesz az erősítés, de bőven elég, és sokkal jobb lesz a végcső meghajtása.
Még jobb lenne nem "lekötni", hanem "közepelni", de akkor az már plusz alkatrész.
Nincs tulsok értelme. A brummfeszültség az anódkör és a fűtéskör közti, trafóban megvalósuló kapacitiv csatolásbol szarmazik, így annak a feszültségértéke több 10-100volt is lehet. Ha ezt asszimetrikusan földeled, akkor max 10Vpeak lehet a katodhoz kepest a fütes potencialja. Ha közepeled, akkor 5Vpeak. Az már sokat nem számít.
A hangja azért jobb mint a szkópon az ernyőkép. Többet nem szeretnék vele foglalkozni ez olyan kis tartalék készülék lesz háttér zenéhez.
Errő írtam neki pár oldallal visszább már.
Sok minden le van ebben a topicban is karmolva...
Idézet: „Szerintem jól döntöttél. Hangzás szempontjából hasonlóan kiemelkedőnek tartom még a 6E5P-t triódás kötésben és tetródában is (ha még nagyobb erősítés kell), bármilyen cső meghajtására (de hát ugye az nem valódi trióda, ezért pszichésen nehezebb elfogadni).” A sok jó hozzászólásod közül az utolsó, zárójeles mondat a király!!
Így utólag már értem, hogy a PCL86-al miért nem volt probléma, pedig annak sem volt földelve a tekercs egyik ága. Mivel a hálózati trafón csak 6,3V os kimenet volt, a cső fűtése külön trafóról kapta a kb 14 V-ot.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2019
Sziasztok!
A csöves erősitőm (EL84-ECC83) nyákjához kérnék segítséget, ennek a nyáknak nem találom a neten a beültetési vagy kapcsolási rajzát, bármelyik jó lenne. Mások is keresték itt, a hivatkozásra kattintva viszont nem érhető el. Több óra keresgélés és agytorna után a rajta elhelyezett alkatrészek kb 80%-át be tudtam azonosítani, hasonló kapcsolási rajzok alapján, de a többivel nem tudok mit kezdeni. Vagy jó lenne bármilyen Sprint Lauot 5.0-ban elkészített nyák mono változati is. Találtam is egyet, de az 6.0-ban volt, nem tudtam megnyitni. Segítségeteket előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |