Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tiszta B-osztályú erősítők
 
Témaindító: highand, idő: Márc 2, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
A gerjedést nálam szépen a feloszcilláló frekvencia időfüggvényének kirajzolásával szokta mutatni a szimulátor, ahogyan az valódi szkóppal is lenne. Szimulátorban ilyen képtelen jelalakot még nem láttam, amit feltettél. Lehet elindítom én is azt a szimulátort, hogy lássam, ugyanaz a szimulátor nálam is ugyanazt hozza-e mint nálad. Mindenesetre érdekes volt.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1
 
Amikor a CM gerjedést mutat, azt a kapcsolást már nem érdemes meg sem építeni.
Ha CM nem mutat gerjedést, attól még a gyakorlatban gerjedhet, de ez általában a rossz nyákrajz miatt szokott előfordulni. Nézd meg a két füles erősítő (HTB 1.0 és HTB 2.0) szimulációját és mérését. Egyiknél sem kellett hozzányúlni a kompenzációs tagokhoz a mérésnél. Azok maradtak benne amit a szimulátor kiszámolt.

Ha 1pF-re csökkentem a LAG kompenzációt minden rendbe jön, mint láthatod.
A nyílthurkú erősítés 78dB, a THD 0.05% 46W/8 Ohm-on. Így már egész jónak tekinthető a kapcsolásod (de talán még lehetne rajta molyolni kicsit).
(#) highand válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1
 
Szerintem hagyni kell ezt így ahogyan van, gondolatébresztőnek, mások számára. Ismerek embereket, akik szívesen építenek és utálják a nyugalmi áram beállítást, mert könnyű hibázni és mert tapasztalat kell ahhoz, hogy tudja az ember mikor van kész.

Meg sokan azért nem építettek Quad-ot, mert biztos műveleti erősítős hangja lesz, meg a szoros visszacsatolás megeszi a mélyeket, stb. Ezeket nem én állítom, ez a közvélekedés egy része. No akkor itt van egy forrásanyag, egy fejleszthető alap, amiben nincsen OPA, nem fázisfordító, de a nyugalmi árammal sem kell bíbelődni. Ha csak 5 ember megépíti és örül neki és emiatt nem költ 150.000-ret feleslegesen egy végfokra - már megérte az időt, amit ráfordítottam.
(#) Karesz 50 válasza highand hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Ennyit még módosítanék rajta, ha megengeded. A diff erősítő nyugalmi áram beállításával ki lehet nullázni a kimeneti offszet driftet, illetve az R7 0.1R nyilván felesleges bele.
Megnéztem, még 20kHz-en sincs számottevő keresztezési torzítása - úgyhogy gratula

És mindenki saját felelősségére építse meg, plusz nem árt némi rutin az élesztéshez.
(#) Karesz 50 válasza fang lee hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1
 
Nekem aztán végképp semmi érdekem védeni ezt a kapcsolást és nem is az én tisztem lenne... de működik a hibajavítás, mint ahogy a Quadban is működik. Aztán mindenki azt gondol amit akar és azt épít amit akar (én nem fogom megépíteni, mert nincs rá szükségem).

Szépen látszik a szimuláción ahogy az "A" osztályú fokozat átveszi a nullátmenetnél a végtranzisztorok áramát.
(#) tothbela válasza fang lee hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 3
 
Nyílvánvaló hogy nem egészen kidolgozott a kapcsolás. Az is látszik, hogy a két dióda nem a két bázis között van. De miért is kellene ott lennie? Lehet hogy kicsit érthetetlen a topológia, de ettől még működhet. Tény, hogy kisebb módosítások még ráférnek.
Viszont szívesen látnánk valami pozítív dolgot is ha már hozzászólsz. De valami értelmeset, mert éppen osztod az észt egy olyan embernek, aki vette a fáradtságot és leszimulálta a kapcsolást, kijavított benne néhány hibát, illetve talán látott már "current dumping" topológiát. Talán quadot is épített, meg talán olyat is amit nem láttál.
Bár nem én vagyok a fórumgazda, de úgy emlékszem hogy ilyen szóhasználatért, fagyasztottak már be tagokat.
Majd időnként nézegess be a "felajánlás, azaz ingyen elvihető"-be, hátha van olyan billentyűzet, aminek nincs kitörve a SHIFT gombja.
(#) Moderátor hozzászólása fang lee hozzászólására (») Szept 30, 2019
 
Ha mindenképpen meg szeretnéd osztani a gondolataidat, akkor ezt próbáld meg normális helyesírással!
(#) granpa válasza tothbela hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1
 
Nekem 2 is van, feltettem, de nem kellett senkinek.
(#) tothbela válasza highand hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Bíztam benne, hogy a munkapont beállítása nem okoz gondot a hobbistáknak, de lehet hogy igen. Ez nem is lenne baj, mert hát amatőr. De az, hogy egy gyári erősítőben sem sikerül, az már baj. Azért írtam, mert sűrű káromkodások közepette a rajzodra gondoltam, miközben kiszereltem egy Elektrovojsz (nem érdemli meg hogy rendesen leírják a nevét) keverőerősítő végfokát. Nekik kellene ilyen beállításmentes erősítőt csinálniuk, akkor nem lenne annyi gond vele.

Jelenlegi állás: Hobbielektronika vs elekrovojsz 1:0

A forrasztások minőségéről már említést se teszek.
(#) highand hozzászólása Okt 7, 2019 /
 
Megfogadva a segítő javaslatokat fejlesztettem a kapcsoláson. A szimuláció szerint a torzítások a tizedére csökkentek.
(#) jolly joker hozzászólása Nov 23, 2019 /
 
Hello
Szét néztem itthon milyen alkatrészek vannak, a mellékletben szereplő erősítőhöz van mindenem elfekvőben.
Így unalom űzésnek gyorsan össze raknám hátha lehet vele valamit kezdeni, mondjuk egy aktív hangfal a garázsba zenehallgatás céljára. Az lenne a kérdésem érdemes vele foglalkozni, vagy mondjuk át kellene tervezni úgy lenne használható.
Előre is köszönöm a hozászolásokat.
(#) Cinema válasza jolly joker hozzászólására (») Nov 23, 2019 /
 
Ezzel nem érdemes foglalkozni, sok hibája van, ami a hangzását is lerontja.
Építs inkább TDA2030-as, vagy TDA2040-es IC végfokot, az építés szépsége ott is jelentkezik, meg azok azonnal működőképesek. Jó tápegység mindhez kell.

Üdv!
(#) highand válasza jolly joker hozzászólására (») Nov 24, 2019 /
 
Ez nem B osztályú erősítő.
(#) jolly joker válasza highand hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
Biztos igazad van, de melyik osztályba tartozik? csak, hogy tudjam én is.... , meg más is aki ide téved.
(#) reloop válasza jolly joker hozzászólására (») Nov 25, 2019 /
 
Szia! A rajzon egy AB osztályú erősítő látható, ami a B osztálytól abban különbözik, hogy a nullátmenet közelében (egészen kis jeleknél) működés szempontjából A osztályú. Bővebben: Link
(#) highand hozzászólása Dec 1, 2019 /
 
Ez egy kipróbált kapcsolás. Tökéletesen működik. A 100ohm helyére egy 220ohm-os trimmert téve beállítható a torzítás minimum, de 20kHz-n sem lehetett 0,1% felett mérni. Darlingtonnal 28Vpp is kijött belőle.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem