Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az R454-en nem hullámzik a feszültség? A két csatornában közös az differenciálerősítő áramgenerátorainak referencia-feszültsége, ezért ellenőrizzük ezt az áramköri részletet.
A TONE kapcsolót járasd meg kikapcsolt állapotban!
Beiktattam 1-1 1k ohmos ellenállást. Semmi változás. VR 405/505 trimerek újra lettek cserélve tavaly. Szinte zsír újak. Nyugalmi áram rendben van,azzal kezdtem.
Nekem most mennem kell, egyelőre kilépek.
R454en zéner felül 14,7 a másik oldalán 16,1 Volt mérhető sima és stabil.
Itt nagyon kevés áram folyik. Jó, hogy megadtad az értékeket. A hozzá tartozó tápot a Q51 emitterről kapja, melyen 19,2 V-ot kéne mérned a doksi szerint, akkor ez 18 V sincs meg?
Szerk.: R454 árama mindössze 300 uA, ennek kéne előfeszíteni D451-452-t és bázisárammal ellátni Q452-552-t. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
Hozzáteszem az 1kilos ellenállások még bent vannak a trimerek alatt.
Igen ennyi jön le Q51 ről. D51 katódján 17,9V mérhető. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
Q51 bázisán és a kollektoron megvan a rajz szerinti feszültség?
Érdekes hogy a Q51 kollektor körében vélhetően megvan a szükséges áramfelvétel, de a báziskörben úgy tűnik többlet áram fogy. R52, R53 közös pontján mi miérthető ? R52, R53 értéke jó ? Q51 hfe értéke csökkent volna le ?
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
R52-53 közös ponton +17,9 Volt mérhető. Értékük megfelel. C53 kondit ellenőriztem-cseréltem.
D51 zéner kéne leszabályozza 20 Voltot a 31 ből. Azt a 10 Voltot R52 fűtené el. Lehet a zéner hibás és 2 voltal lejjebb szabályoz vagy mi?
Próba képpen cserélném D51-t, bár 20V-s zéner nem túl gyakori. Esetleg egy 15V-s és 4.7V-s zpd-t tennék sorosan a helyére.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
Lehet ilyen a zener könyökfeszültsége, itt is nagyon kevés áram folyik. Mérd meg a szabályozott negatív tápot, pl. Q52 emitterén. Ha a kettő hasonló, akkor nem innen ered a hiba.
A negatív oldal -18,4V megegyezik a rajzzal. Pozitív oldal +17,2V. Ez a 2 Voltos különbség csinálhatja az egész gubancot?
Könnyen kideríthető. Tegyél a D453 zenerrel párhuzamosan egy 12k ellenállást, akkor 1 mA-ről megy majd a két áramgenerátor és a stabilabb lesz az áramuk is.
Az Zenert koppanásgátlónak nézem, néma a végfok, míg nem fut fel az előerősítő tápja. Így aztán a Q51-t övező két elkó is látókörünkbe kerül. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
12k ellenállás beiktatva,továbbra is ugrálunk. C53 cserélve,ellenőrzöm C57-et.
Koppanásgátlás nem működik. Bekapcsoláskor adnak hangot a hangszórók. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2020
Mint írtad, a bemeneti csatoló "+" oldalán már észlelhető a lebegés, ezért lovagolok az áramgenerátoron. Mi tapasztalható a Balance végállásaiban?
Ballance végállásaiban síri csend. És most újból ránéztem a csatoló elkókra és ott sincs semmi. kimenetelek viszont lebegnek. Egyik jobban,másik kevésbé de egyszerre. Menjek visszafele honnan eredhet.? Nem értem. Délelőtt még észlelhető volt a csatoló kondik + oldalán.
A számos elkó cseréje hozhatta a változást a bemeneten.
Ez a jobban-kevésbé lengés összefügg a Balance állásával?
Na az lehet. Rövidre zártam a bemeneteket a csatoló kondiknál. Ballance tekergetésre nem reagál. Egyedül a basszus potméterre. Föltekerve intenzívebb,letekerve pedig enyhébb a lebegés.
A kikapcsolt hangszín milyen irányban változtatja jelenleg a lebegés mértékét?
Kikapcsolva olyasmi mint mikor közép állásban vannak a potméterek.
Hangszín-be, vedd fel a lengés mértékét és figyeld az R460 ill. R560 lábai között a feszültséget. Ha a differenciál erősítő áramgenerátorától indul a hiba, ami eddig a legvalószínűbb közös pontnak tűnik, akkor ezen ellenállásokon ott kéne lenni a hullámzásnak.
-28,1 és -27,1 Volt mérhető mindkét ellenállás R460 és R560 lábain. És ott van a lebegés is csekély értékben,alami szinuszgörbe szerű jel kíséretében. Csekély értékű 20mV körüli csúcstól csúcsig. Rámértem a két lába között és lebeg.
Puszta kíváncsiságból, ami persze tanulsággal is járhat, megnézném miként ingadozik a feszültségesés R455 és R456-on.
Ettől függetlenül, az áramgenerátort hatékonyan stabilizálandó, tegyél párhuzamosan a C455-re egy 100 µF körüli kondit a polaritásra is ügyelve.
Megpatkoltam C455 öt de sajnos nem hozott javulást. R455 456 ellenállásokon hasonlóan lebeg a feszültség mint R460 on.
Milyen frekvenciájú a lengés és mekkora az amplitúdó? Mennyi ideig tart?
Q51 emitterén a feszültség, D453, R454 durva 20-50%-os változása is csak 1-2mV DC eltérést eredményez a kimeneten. D451-D452 volt cserélve? Q452, Q552 bármelyike béta "percegése" okozhat lengést mindkét kimeneten és nem is egyforma mértékűt, ha valamelyik hibás kezd lenni ( bezajosodik). |
Bejelentkezés
Hirdetés |