Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3429 / 4003
(#) lajos1969 válasza vargaf hozzászólására (») Márc 10, 2020 /

Köszi erre én is gondoltam!
(#) vargaf válasza lajos1969 hozzászólására (») Márc 10, 2020 /

A másik 3 vezeték valószínűleg egy Hall-elemes érzékelőre csatlakozik.
(#) furko válasza lajos1969 hozzászólására (») Márc 10, 2020 /

Nem túl valószínű. Ha hall érzékeli a fordulatszámot nem lenne rajta hengerszám választó kapcsoló.
Az hogy van rajta kapcsoló arra enged következtetni hogy a gyújtótrafóról vagy elektronikáról veszi a jelet, ez valószínű a zöld vezeték.
Egy vezeték biztosan a háttérvilágításé, ez talán a rózsaszín. A piros az a +12V, fekete -12V.
Nem biztos hogy így van, csak tipp.
(#) majkimester válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 10, 2020 /

Angolul az "RF energy harvesting" szavakra keresbe találhatsz bővebb információt.
(#) pucuka válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Márc 10, 2020 /

Nem, az LM386 kisfeszültségű, kisteljesítményű végerősítő, az LM387 pedig kiszajú kettős előerősítő. Az egyik az erősítő elejére, a másik a végére való.
Tájékozódj az adatlapjaikból, hogy mire valók.
(#) Peet19 hozzászólása Márc 10, 2020 /

Sziasztok!

Van arra mód hogy megváltoztassam egy tekercsben folyó áram irányát egy kapcsolóval?
A tekercsnek nincs középkivezetése, és a kapcsolást nem relével kell megoldani hanem tranzisztorral.
Van pozitív és negatív tápfeszültség is. Négyszögjel impulzussal szeretném a tekercs áramát oda-vissza váltogatni egy adott frekvencián.
Előre is köszi a segítséget.
(#) lajos1969 válasza furko hozzászólására (») Márc 10, 2020 /

Köszönöm a válaszokat!
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Márc 10, 2020 / 1

Van, H-híd (H-bridge) néven futnak az ilyen eszközök. Olyan H-hidat kell venni/készíteni, ami bírja a tekercs áramát és feszültségét.
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2020 /

Köszi, utána nézek.
(#) Patópali válasza Ráx Aladár hozzászólására (») Márc 10, 2020 /

Mielőtt kérdezel, írd be a Google -ba a típus számot és hasonlítsd össze a két katalógusban leírtakat. Egyébként nem.
(#) gyulank válasza rolie hozzászólására (») Márc 11, 2020 /

Gondoltam rá, csak nem hittem, mert akkor a többi is lehetne KompaktLemez, meg HosszúJáték.
(#) JZoli válasza lajos1969 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /

Kell neki szerintem egy megszakítóról jövő jel, meg vagy gyújtás- vagy világítás plusz is.Ez lehet a többi vezeték.
(#) nedudgi válasza rolie hozzászólására (») Márc 11, 2020 /

A CD és LP rövidítések angol nyelvi környezetet sugallnak, ott pedig a magnókazetta rövidítése MC.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Márc 11, 2020 /

Érdeklődnék, hogy a L7808CV feszültségszabályozó és az általa táplált áramkör közé kell-e még valami alkatrészt beépíteni (pl. ellenállást vagy kondenzátort)??
(#) Gabó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 11, 2020 /

A datasheet-et megnézted? Kétlem...
(#) Udvari Zsombor válasza Gabó hozzászólására (») Márc 11, 2020 /

Megnéztem, viszont több ábra is szerepel benne és nem tudom, hogy egyszerű megtáplálásos felhasználás esetén... Számomra kicsit sokféle ábra van benne, amibe belezavarodtam...
(#) moderboy válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 11, 2020 /

Figure 4. Application circuits nevű ábra alapján kell használni, utána mérési kapcsolások jönnek. Elé, mögé kell tenni egy-egy puffer kondenzátort az ábra szerint.
(#) pucuka válasza moderboy hozzászólására (») Márc 11, 2020 / 1

Azok szűrő kondenzátorok, a stabilizátor áramkört védik a nagyfrekvenciás zavaroktól.
A puffer kondenzátor az egyenirányító után van. A stabilizátor után nem szabad/érdemes nagyértékű kapacitást tenni, mert egyrészről veszélyezteti az áramkört, mert kikapcsoláskor fordított feszültség kerülhet a stabilizátorra, másrészt semmi értelme, mert az áramkör kimeneti impedanciája kisebb mint az elektrolit kondenzátoré.

Udvari Zsombor:
Tessék megtanulni olvasni, márminthogy adatlapot. Ha alaposan olvasod, mindent megtudhatsz az áramkörről, mire, és hogyan használhatod. A megjegyzéseket is.
(#) Udvari Zsombor válasza moderboy hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

Aha! Ha jól értem, akkor egy 0.33 µF és egy 0.1 µF kondenzátorra van hozzá szükség?
0.33 µF a bemenet és negatív közé, valamint 0.1 µF a kimenet és a negatív közé?
Jól értem, hogy a bemenet (12V) és kimenet (8V) negatívja közös?
Több kérdésem nincs.
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

A bemeneti 0,33 µF -ot elhagyhatod, ha az áramköröd az egyenirányító pufferkondenzátorára csatlakozik.
(#) Patópali válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

Udvari Zsombor - Jól érted!
Pucuka, előbb adj egyértelmű választ a kérdésre és utána lehet további infót adni.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2020
(#) pucuka válasza Patópali hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

Idézet:
„Ha jól értem, akkor egy 0.33 µF és egy 0.1 µF kondenzátorra van hozzá szükség?”

Elnézést, az első kérdésre válaszoltam, a másodikra egyértelmű választ ad az adatlap, nem is értem, mi a kérdés.
Az adatlap ábráján a bemenet és a kimenet között egy vonal van, ezután hogy merül fel az a kérdés, hogy közös-e?
(#) Udvari Zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

Egyenirányító? Egy 12V DC dugasztáp a tápforrás, viszont "biztos ami biztos" alapon inkább nem hagyom el a bemeneti kondenzátort sem...

Lehet, hogy kénytelen leszek a 0.33 µF bemeneti kondenzátort elhagyni, mivel olyan értéket nem találok HEstore listájában. Lehet-e valamivel helyettesíteni, vagy csak én nem találom?
(#) vargaf válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

Mit nem találsz a Hestore árúházban?
330 nF 63 V
(#) Udvari Zsombor válasza vargaf hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

Szó szerint 0.33 µF kerestem! Elnézést.
(#) vargaf válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

És a 0,33 µF az nem azonos a 330 nF-el?
(#) Patópali válasza pucuka hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

Az, hogy kezdő. Még nincs elég tapasztalata és gyakorlata. Próbáld megérteni és egy kis türelem. Ja és ne kérj elnézést, nincs miért.
Üdv.
(#) Patópali válasza vargaf hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

Az előbb írtam pucukának, kezdő kevés gyakorlat, valószínű kevés alkatrész ismeret. Segítsük hátha belejön.
(#) vargaf válasza Patópali hozzászólására (») Márc 12, 2020 / 3

Több mint 5 éve itt van a fórumon, feltett már több mint 1000 kérdést a témáiban és a válaszokat sem olvassa el vagy nem értelmezi. Meddig tekintsük még kezdőnek? Egy sima 7808 stabilizátorral már 5 napja küzd!
(#) Udvari Zsombor válasza vargaf hozzászólására (») Márc 12, 2020 /

Az átváltásokat nem ismerem... Amúgy pedig már leadtam rendelésemet...
Következő: »»   3429 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem