Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Kaptam 1 rajzot ,a mellékletben lát6ó.Ezt az lpt-s cuccot kel- lene áttennem com-portra,de sajnos nem értem. Légy szíves segítsetek. (átalakítottam a mellékletet--vicsys)
és mi a kérdés?
azt már megállapítottad hogy mit nem értesz, de mi honnan tudjuk hogy min akadtál el? ezen kívül leköteleznéd a fórum látogatóit, ha egyrészt nem gzipbe tömörítve tennéd fel a kérdésed tárgyát, másrészt azon belül is nem postscriptből kellene kihalászni a kapcsolási rajzot. ha arra gondolsz hogy majd helyetted megcsináljuk, akkor rossz helyen jársz...
Gzip nélkül jpg -ben ujra..
Egy hőmérőt kell készítenem. nekem kell programoznom is xp alatt,de sajnos az elektronikát csak kezdő szintem ismerem.
így már egy fokkal jobb...
de hogy érted azt hogy KELL építened? ez valami házifeladat?
Mellesleg ez nem tűnik hőmérőnek, csupán egy I2C illesztőnek az LPT portra. De tényleg, mi a kérdés, mi a feladat?
Ja a hőmérőt én sem látom rajta.
Ez egy sima LPT i2c átalakító. Erre akár a neten is kismillió projektet lehet fellelni soros portra illesztés ügyében. Választasz egy mikrokontrollert aminek van egy USART-ja és egy MSSP I2C portja. De ehhez tudni kellene a hőmérő típusát, mert az i2c kommunikációt ahhoz kell beállítani.
Tényleg 2 levelet ,kaptam akkor ez csak az egyik fele,és a másik
a másik fele csak a levél tárgyából ez nem érthető rendesen ,bocs ez lenne szerintem a hőmérő ic .
Én a következő megoldást javosom:
Fogsz egy mikrovzérlőt (PIC,AVR vagy valami amit ismersz) es irsz bele egy programot ami kiolvassa a homerot es soros porton elkuldi stringkent a homersekletet. Ihletet nyerhetsz pl a PIC FS USB paneljarol. Azon van homero, mikrovezerlo es soros port is. De bizonyara van mas projekt is az interneten. Szerintem nem erdemes a soros portbol valamilyen hackellesel I2C-c varazsolni, mert holtbiztos, hogy nem minden gepen fog mukodni. Nem beszelve az USB-RS232-es atalakitokrol. Tehat eleve elvetendo, hogy direktben a soros porttal generalsz valamilyen i2c-nek megfelelo jelalakot. Tovabba az sem celravezeto szerintem, ha az I2C funkciokat megprobalod soros porton keresztul elerni. Gondolok itt arra, hogy adot adat irasa vagy olvasasa az eszkozbol. Celszeru egyell magasabb reteget megcelozni. Tehat elfedni az I2C mukodeset es a parancsokat hozza.
Igen ,de pic-et még nem programoztam,
és égetőm sincs , mert a következő kérdésem az lenne szerintem. meg lehetne ,hogy végigolvassam mind az 500 olodal pic miértek hogyanokat is ,de azzal szerintem csak jövő hét ilyenkorra végeznék jó esetben is ,ha még 600 linkkel meg is van spékelve akkor biztos hogy ahónap végén is kínlódnék ,különösen ha még googléba is beírnám meg még ráadásul nem is értek hozzá csak 1 kicsit. az usb -t inkább ne keverjük bele,mert az újabb szabvány szerintem és kevés kapcsolás lehet a neten róla . szerinted csak pic-kel lehet megoldani?
Én az Usartot
UART néven ismerem,illetve így hallottam róla.
Az USB-s PIC-es panelt azert irtam mert nekem olyanom van. Az USB reszet persze nem kotelezo hasznalni De ez reszletkerdes.
Esetleg erdemes lehet keresni egy kesz I2C to RS232 atalakitot. Pl.: http://www.taretronics.com/I2CtoRS232Adapter.html Arrol, hogy ez hogyan mukodik fogalmam sincs, de gyanitom, hogy a nehany alap funkciot tudja amire fel lehet epiteni barmilyen I2C adatatvitelt. Szerintem ebbe az iranyba indulj el. Igy megsporolhatod a sajat atalakito epiteset, es a programozasi feladatot a PC-n kell elvegezned.
I2C to RS232
Na ez lenne az a megoldas amit nem javasolnek. Lehet, hogy igy is mukodik az I2C konverzio, de az rs232-es port nem erre valo.
Hello!
Alapvetően két problémával kell megküzdened, de itt csak az egyikről esett szó. A szintillesztést oldja csak meg az általad feltett rajz, úgy mint a Kyrk által belinkel is. Az I2C vezérlését a PC program nem a szabványos oprendszeren belül kezeli (nem is kezelheti). Akármilyen ilesztőt használsz a helyzet nem fog változni, tehát a PC programot kell átírni a másik portra, csak akkor fog működni a hőmérőd. (És ahogy írták, nem lesz gépfüggetlen, mert a porta regisztereit kell közvetlenül vezérelni) Létezik a PC buszra illeszthető I2C vezérlő, de szerintem ez sem megoldás számodra. Ha nem tudod a PC szoftvert átírni (erősen gyanítom) akkor esélytelen minden próbálkozásod. üdv! proli007
Hmm ..
És ha azt csinálnám,hogy veszek lpt ből com portra alakítót?
hova ilyen sürgős ez?
szerintem nem érdemes mással nekiállni, mint piccel... mplab ingyé letölthető a microchip oldaláról, még mintaprogramokat is találsz i2c használatáról, és szinte kizártnak tartom, hogy nem atlálsz olyan programot hogy valaki valamilyen pic-be olvas be adatot egy ilyen hőmérő ic-ről... ha elküldöd sorosan az adatot, és mondjuk látod a hyperterminalban, akkor lehet elkezdeni eltölteni a microsoft oldaláról a visual studiót, és visual c-ben, vagy visual basic-ban nevetve behúzol egy soros protot a progiba, meg egy i/o field-et, áttküldöd rá a kapott értéket, és készen van a program.. vagy amit akarsz, ha nem megjeleníteni szeretnéd... szerezz pic-hez valami c fordítót... asszem az nem ingyenes az mplab-ban, de már azt is régen láttam
-Hova ilyen sürgős ez?
-Meg kell oldani így vagy úgy. -szeretném minél kevésbé megszivatni magam, pénzért megy nem szeretnék pic-et használni,mert soha sem használtam még picet. -mplab ingyen letölthető: igen, csak azt meg is kell érteni vagy igen vagy nem. valamilyen pic-be? és az rendelkezik valamilyen tulajdonságokkal? És azok többsége érthető e számomra vagy sem? ezzel nem jutok előrébb NE bonyolítsuk túl az 1xű megoldások híve vagyok pl arra gondoltam, hogy elfogadható áron kis elektronikai bonyolultságú közepes programozási bonyolultságú megoldás érdekel. szerezzek pic-hez valamilyen fordítód? szerezzek igen és milyet? a c a legelterjedtebb ,és nem ingyenes? régen láttad? mikor volt az a régen 10 éve? tudod mit? Ha bonyolítod inkább ne is írj semmit Ez olyan segítség .hogy melyik componenst ajánlot az lpt hez? és akkor azt mondod hogy van sok a neten csak a sok az pl 1500 db,és megérteni az egyiket ennyi idő a másikat másmennyi idő,és van amelyik bizonytalanul működik meg van amelyik nem műkxik xp alat . : :
A ds2480b-t hogyan kell illeszteni a soros portra, mert azt nem találom itt.
És továbbra is érdekelne,hogy jól működne e a párhuzamos portból sorosra átalakítóval.Mivel az előbb is irtam ,hogy az 1xű megoldások érdekelnek főként.
Hehh bmeg, ha nem érdekel nem kell elolvasni... Mégcsak nem is azt mondtam, hogy fogj egy 12c508-as picet, mert annak még éppen lég lába van, és írd meg rá assemblyben a kommunikácót... A ds2480b-nél meg ajánlom figyelmedbe, mielőtt nagyon megörülnél neki, hogy "Serial 1Wire Line Driver" ami azt jelenti, hogy rs232 és 1 wire közt alakít átt, ami ugye nem i2c.... Nem tudom mit gondoltál, azt, hogy majd valaki azt mondja, hogy az egyik lábat dugd ide, amásikat meg oda, és akkor megy???
tényleg, bocs, ezt benéztem
ha nagyon sürgős, és nincsen kedves olvasni, akkor kérj meg valakit hogy némi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe csinálja meg helyetted... (de pl ds18s20 kapásból 1000-1200 huf, pl 12f508 pic az 150 huf) + nyák és a meló költségét még nem is számoltuk, szerintem jobban jársz hogyha veszel magadnak gyárit...
azért ehhez még meg kell írni számítógép oldalon az i2c kommunikációt...
hát csak hőmérőnek nyilván nem éri meg szopni egy ilyennel egyedileg...
Ez igaz, de Dobpista2 azt írta:
"Egy hőmérőt kell készítenem. nekem kell programoznom is xp alatt,de sajnos az elektronikát csak kezdő szintem ismerem." Innen gondolom, hogy programozni tud.
ja amit a pic-esre küldtél az meg csak "transmit only Master Device" Szóval csak küldeni tudsz vele adatot, ami ehhez az alkalmazáshoz nagyon nem frankó... de állítólag kis pénzért meg lehet hozzá kapni a c forrást is, valószínűleg azért kell azért fizetni, mert ez így demo, látod, hogy tudsz küldeni, tök fasza, de önmagában ez szinte semmire nem jó, és a c progiban szerintem +2 sor lenne a küldés fogadás üzemmód elérése.
De a hardver az alkalmas rá mindenesetre...
ez az egyszerűbb nem jó mert nekem olyan kell amibe pc -t is kell használni ,de ez t fentebb leirtam
1.Akkor az érdekelne ,hogy rs232 -ből hogyan csináljunk lpt -t
egy átalakító jó e ? várom válaszotokat ,mert adnám a pontot. 2.illetve akkor az elsőre belinkelt rajzomhoz lenne néhány kérdésem De akkor is elsőbb az átalakítóval kapcsolatos kérdésem, tehát az 1.es. |
Bejelentkezés
Hirdetés |