Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Trafó közbeiktatásával szokták. Mondjuk egy középmegcsapolásos, vagy amerikai szabvány szerinti 220-110-220/ 6V.. 8V bármi. Én így csináltam, egy Epson nyomtató trafójával.
Felajánlok az elektromos "régiségek" iránt érdeklődőknek egy elvileg tán működő orosz (Orbita2) tranzisztoros zsebrádiót. Csak közép- és rövidhullám van rajta.
Nekem utoljára elég normálisan szólt, de annak immáron kb. 10 éve.
Engem érdekel a rádió, elmennék érte, ha addig nem lesz kijárási tilalom.
Kedves Csoporttársak!
Kissé félretettem a PC tápot... Ugyan nem gyári, de akár gyári v régi cikk ihletésű... Kb '70 és '80 között építettem 1 egyszerű ["Ezermester" bolt és kuka kínálatából] valamelyik Oripons-t "kísértő" Wheatstone hidas, varázsszemmel indikáló Förmedvényt. A tárolóból előhalászva, szeretném feléleszteni... Van-e valakinek emléke, hogy melyik Rádiótechnikában vagy évkönyvben találhattam szakmai segítséget?
Szerintem nézd meg a KaNyi excel verziójában.
Az RT-k cikkeinek a "szószedete" kezdetektől kb.: 2000-ig .
Köszi! Kedves Vvagy! Milyen szóra keressek?
Az ORION • TYP· 1432/B Kezelési utasítás, leírás, rajz letölthető, és meg vanmegvan. A Rádiómúzeum a D-ről is mutat fotót és rövid leírást. Azonban nekem nem huzal potméter van skálázva [(ld. közép-fent]), hanem 1, kb 50 pF-os forgó kondi. Valszeg VALÓSZÍNŰLEG C mérésre készítettem... [(de már vagy 50 éve, ezért nem emlékszem ]). Lényeg, h HOGY nem magam találtam ki, valszeg VALÓSZÍNŰLEG RT-ban vVAGY Hobby Elektronikában láthattam. Gondolom, csak idősb korosztály találkozhatott vele, amikor még a csövek uralták a piacot, s az Ezermester boltokban ([főként a Rákóczi térnél levőben]) kispénzű diák is hozzáfért "levetett" árukhoz. EM 84 indikátor + egyenirányító dióda ([ezek sincsenek már meg]). Én azt a csoportbélit keresem aki elvileg találkozhatott vele ([a cikkel, ami után építettem]). A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
Moderátor által szerkesztve
Szia!
A "Kanyi" szerint 68/7-es szám. Kis kapacitások mérése ORIPONS RC-mérövel. (A mérendö kon- denzátorral párh. kondival.) 68 A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2020
Köszi, hHOGY megnézted! Rákerestem a neten, nem találtam. Szerinted melyik topikban kérdezzek rá.? Talán meglenne vkinek VALAKINEK .pdf formátumban....
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
Én az RT 68-as évfolyamában ilyen témába vágó cikkeket találtam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2020
Idézet: „Kis kapacitások mérése ORIPONS RC-mérövel.” Az RT 68-as 7. havi számában ilyen nem szerepel, legalábbis az én digitális példányomban.
Itt egy "Mit hol találok" cikk a Rádiótechnika vonatkozásában, hátha segít: Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget! Letöltöttem, átnézem.
Sziasztok!
Régi rádiókat szeretnék gyűjteni,_de nem csöveseket, hanem tranzisztorosakat, '60:-70 évek belit._Pl.:_Sokolokat,_Orbit,_VefVEF,_Selga, Videotonokat, stb._Csak tranzisztorosakat._Akinek van elfekvőben, és ki_akarja dobni, inkább küldje el nekem.! Előre is köszönöm.!_Címem:_*** Ilyen jellegű, személyes adatok nyilvános közzététele rendkívül veszélyes! Amennyiben szükséges, adatlapra a település, privát üzenetbe a pontos cím beírható. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2020
Üdvözlet mindenkinek.
Van egy Orion Duna tévém, amit már korábban is említettem. Sikerült fényt varázsolnom a képernyőre. Egy szinkronautomatás készülék sassziját újítottam fel, ami jelenleg benne van. Amikor képjel generátorról megpróbáltam urh jelet küldeni bele, akkor azt tapasztaltam hogy a sor- és képszinkron nem megfelelő beállítású, össze volt esve a kép egy 10cm es vízszintes vonalba. Megpróbáltam ezt a két potmétert tekergetni, jobb lett a kép, de sajnos ennél jobbat sem sikerült kicsalogatni belőle. A jelenlegi állapota ezen a videón látható: video A kép minden második sora elcsúszik. Egy könyvben olvastam hogy ilyen hibajelenséget produkálhat a szinkron leválasztó fokozat hibája is. Van valakinek ötlete, hogy ez hogyan orvosolható?
Valóban szinkronhiba. Ebben még ECH81.-es cső van, de cserélheted ECH84-re, azt most nem tudom hogy a két cső lábkiosztása ugyanaz-e, mindenképp hasonlíts össze, kehet át kell kötni. Illetve vannak ott vasmagos tekercsek (durva képszinkron) állítási lehetőség. Nézd meg nincs-e megrongálódva, beletörve , agyontekergetve. A másik amit még érdemes megnézni a PCL82 és környéke. (Kaatódelko cseréje) Illetve a PCL82 egy gyenge konstrukció, érdemesebb a későbbi PCL85-el próbálkozni, amihez viszont biztosan át kell kötni a foglalatot, mert más a lábkiosztása.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2020
Üdv!
Nem vezérli túl a generátor a tv-t? Mert túlvezérlés esetén a szinkronjelek levágásra kerülnek és nem lesz szinkron. Mondjuk lebegő képet be kell tudni állítani a belső állítókkal ekkor is. Az AGC fokozatot is érdemes lenne átnézni PCL84 triódája.
Ez már átalakított változat. A függőleges eltérítés PCL85-tel van megoldva. A pcl85 elkóját még nem cseréltem. A 2 darab vasmagos tekercs egyben van, nincsenek beragadva sem. Az ECH84 re való átalakítást még meggondolom. Van másik ECH81 csövem, próbáltam azzal is, de ugyanez volt a hibajelenség.
A generátort más tévéken is próbáltam, egy 10 évvel fiatalabb videoton tévén is, azon jól jeleníti meg a képjelet.
Mire lehet hasznosítani az egykori tévés PCL csöveket? Van belőlük pár darab de nem láttam olyan kapcsolást ahol hasznukat venném.
Ügyan arra mint az ECL-eket csak a fűtést kell megoldani.
Bővebben: Link
Nem értem a kérdésedet.
Biztosan láttál már pl.: PCL82, PCL86, PL36, PL500, PL504-es csővel végfok kapcsolást. A többi cső eléggé speciálisan TV alkalmazásra lett kifejlesztve. Néhány kivételtől eltekintve nem használták másra. Nagyfrekvenciás erősítő, KF erősítő, tuner, szinkronjelleválasztó, videoerősítő, stb... Pontosan milyen csöveid vannak, amivel akarsz valamit kezdeni?
Valamelyik topikba felírtam a komplett listát. Szép meg jó hogy van csak valamire használni is kellene. Azt mondtátok, hogy lehet építeni erősítőt nem kimondottan erre a célra készített csőből de amatőr berkekben a szükség és a törvény két különböző dolog.
PCL86 kifejezetten hangfrekvenciás cső. De PL500-ból is lehet nagyon egyszerű SE erősítőt építeni,meg komolyabbat is 2 db csővel, és mondjuk egy PCF80-as meghajtóval. Van sok rajz itt is, s a neten is. Én ezt építettem.
Először is minden csatlakozást nézz meg. Az antennát eltávolítva változik a kép? Ha a csatlakozót távolítva megszűnik, akkor túlvezérelt. Másik kérdés. Kondenzátorok eredetiek-e benne? Ha igen, és a kátránypapír szurkos kivitel, vagy epoxy aluházas, azt cserélni kell, mert ilyen idős korukra már nem jók. Illetve PCL85-re ha át van alakítva, akkor is változtatni kell valamelyik kondenzátor értékén, mert azért nem teljesen ugyanúgy viselkedik mint az eredeti PCL82! Mikor átalakítottam, változtatni kellett egy kondenzátor értékén, pont emiatt, mert futott a kép. Csak már nem emlékszem melyikén. Nem lehet hogy ez elmaradt az átalakításnál anno?
A PCL szériából a 82, 84 és 85-re gondoltam. A 84-nél például azt írja, hogy "pentode fore use as video output tube". A 85 meg "triode pentode for use in television receivers".
Igen mivel ezek a csövek soros 300mA fűtésűre lettek tervezve, megspórolva ezzel a hálózati transzformátort a TV-ben. Egy videó trióda-pentóda nem jó hangfrekvenciát erősíteni? Dehogynem, más kérdés hogy a kivehető teljesítmény nem valami sok.
Ha nem diszkóba kell, akkor elég is lehet, jó dobozzal.
Fűtő feszültséget nehezebb előállitani, mert nem annyira járatos a feszültség. Egyébként meg ahogy mondod.
Csak csendbe mondom hogy tervbe van egy nagy impedanciás hangszóró de ez titok. Ja már nem az.
Ha kihúzom az antenna csatlakozót, akkor megszűnik a kép. Közvetlen egy balun trafós vhf közösítővel van rákötve a generátorra. A PCL85 re való átalakítást nem én végeztem, hanem akitől vettem, az vitte 20 évvel ezelőtt tévé szerelőhöz. A kátránykondenzátorok, aluházas kondenzátorok , műgyanta bevonatos kondenzátorok cserélve lettek új típusokra. Néhol a styroflex kondenzátorokat is cserélni kellett, mert meg volt olvadva a borításuk, a tápegység, és az ecc82 környékén. A PCL85 környékén minden kondenzátor olyan kapacitású, mint a kapcsolási rajz leír.
Üdvözlet mindenkinek!
Egy Philips York W-t próbálok életre kelteni, nagyjából sikerült is viszont a videó vége felé hallható pattogás nem tudom hogy normális e? 1937-körüli a rádió, nem teljesen a megszokott módon működik, konkrét hangerő szabályozója nincs is. Van viszont a hangolás mellet antennacsatolás (ez tulajdonképpen a "hangerő") és visszacsatolás állítási lehetőség, és két hullámcsapda. Van valakinek tapasztalata ilyen készülékkel? https://www.youtube.com/watch?v=enh0JNocWYA |
Bejelentkezés
Hirdetés |