Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Köszönöm a segítséget, kapizsgálom amit leírtatok!
Holnap megnézem, talán így menni fog. Majd írok mire jutottam. Szép estét!
Mellékeltem képet a gép belsejéről.
Itt egy relé van, a tolómotor reléje. Mágneskapcsolót nem látok. Tudsz esetleg segíteni, hogy esetleg milyen relét/mágneskapcsolót vegyek a fentebb linkelt mágnesszelephez? Meg tudom én ezt oldani a nyák megbontása nélkül? Még mindig nem tudom hogy fogom ezt vezérelni a pisztollyal, ami bejön 2 vezeték a pisztolytól abból egy megy az egyenirányítóra(?) A másik pedig a nyáklapra. Lehet lassan keresek valakit aki látott is már ilyet mert ez nekem nem fog menni úgy látom, és jobban jártok ti is
Szia,
Szerintem ezt nem nekem akartad címezni. Üdv Bubu54
hello
az a helyzet hogy még nem csináltam ilyet,egy pontosabb leírás segítene.
A konkrét kapcsolást ami a gépedben van nem ismerem,de általában a pisztoly gombja testet kapcsol a vezérlő panel egy adott pontjára.Azt kell kinyomozd,hogy az egyenirányító negatív pólusára megy-e a pisztoly gomb egyik kivezetése!Ha igen akkor be kell iktatni egy DC relét aminek a behúzó tekercse egyik végére ráadod +-t a minuszt meg a pisztoly gomb adja ennek a relé behúzó tekercsének is mint a tolómotor vezérlésnek.Azután ezzel a relével kell kapcsoltatni a mágnes szelepet a már említett a relé behúzó tekercsével párhuzamosan kötött elkó a gáz után folyást biztosítja.Így érted?Ha esetleg van műszerész vagy villanyszerelő ismerősöd az segíthet a gyakorlati megvalósításban!Nehogy elkötés legyen a vége, na meg füst!
Akkor veszel bele egy mágneskapcsolót és bekötöd a trafó elé, akkor már csak annak a csattogása fog idegesíteni.
Hello,
A primer körre kell kötni egy minimum 32A-es mágneskapcsolót(Relét), de lehet jobb lenne egy SSR-el megoldani mert az induktív terhelés miatt a mágneskapcsoló érintkezőis hamar elégnének. A pisztoly nyomógombjára csaki törpefeszültség mehet azaz 56V alatti, tehát ha nincsen egy 24V-os trafó a gépben pluszban akkor az is kell bele, hogy a relét tudd vezérelni. Üdv Bubu54
Nekem, 20 éve egy már akkor kb 30 éves vgkm mágneskapcsoló működik a gépemben, nyitó érinkezők már kihullottak belőle, de még soha nem égtek be az érintkezői.
Sosem mértem mennyit tud a gép, de a legnagyobb fokozaton a 25-ös kismegszakító, 20 perc után leold. 8mm-es anyagot már többször hegesztettem vele 2mm réssel begyökölve, hibátlan a varrat. Egyébként a fent említett mágneskapcsolót most akarom nyugdíjba küldeni mert lassan szétesik és hango is, zúg mikor behúz stb. Egy Dil 052-es lesz az utódja.
Az ilyen szintű gépekben nem szokás 40A-es relével kapcsolni a tolómotort, megoldják egy filléres tranzisztorral. Biztos vagy benne, hogy nem a főtrafót kapcsolja? Ha mégis a főtrafót kapcsolja, akkor nagyon egyszerű, párhuzamosan ráteszel egy 230V-os gázszelepet.
Idézet: „az induktív terhelés miatt a mágneskapcsoló érintkezőis hamar elégnének” Tévedés, szinte az összes valamit érő trafós gépben mágneskapcsoló kapcsolja a főtrafót, ha van rajtuk egy zacskó, akár 30 évet is mennek, viszont a DIL 52-es zacskó nélkül is simán megy annyit. Főleg, ha párhuzamosítod az érintkezőit. A barkácsgépekben pedig relé szokta kapcsolni, ha van benne egyáltalán valami, ami kapcsol. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2020
Sziasztok!
Ismeri valaki a képen látható vezérlést? Vagy esetleg rajzot tud róla? A kinézete alapján nem nézem gyárinak, a képen látható gépben volt.
Sziasztok. Ismét tanácsot szeretnék kérni. Már irtam, hogy egy Hetra 220V trafós hegesztőmben elszállt a kondi. Mivel az eredeti kondit már nem lehet beszerezni, (ITT SEL MP MP33/50/320 C) ezért tanácsra tettem bele egy ugyan akkora 50 mikrós 450V állandó üzemű kondit. Próbáltam hegeszteni, de csak "szikrázik" de nem fog ivet. Mi lehet a hiba? Nem jó hozzá a kondi, vagy más baja is lett a trafónak amikor felrobbant benne a kondi? Köszönöm.
Az a bizonyos kondi (ha valóban 50 µF és a betáppal párhuzamos kapcsolatban van eredetileg)csak fázisjavítás céljából volt benne, illetve talán segített némileg abban is hogy bekapcsoláskor ne ugorjon le a kismegszakító. Ha csak szikrázik a trafó akkor vagy sorba kötötted a kondit az áramkörbe vagy más baja van a trafódnak.
Ahogy mpisti mondja, fázisjavítás céljából volt benne, mert az akkori szabványok megkövetelték. Ha kiveszed belőle, akkor is változatlanul hegeszteni kell a gépnek.
Valóban 50 µF kondi volt benne, mert az van ráírva, és azért vettem ugyan olyant. Rosszul pedig nem tudtam az újat bekötni, mert a régiről adva volt a 2-vezeték, és az újon is 2-csatlakozó van. Tehát akkor valami más baja is lett a trafónak, és lehet attól szállt el a kondi is. Amiben nem vagyok biztos, hogy ebbe állandó üzemű, vagy inditó kondi kell-e? Ami még érdekes nekem, hogy a kondi közvetlen bele van kötve a tekercsbe.
Úgy néz ki, tényleg rossz helyen van a kondi. A kép szerint a két primer közé kötötték be valamikor.
Kösd ki és mérd ki a tekercseket! Esetedben nem indító vagy üzemi (mint a motoroknál) hanem fázisjavító a kondenzátor megnevezése. Erre pedig csak az üzemi változat használható. Az készül állandó üzemre.
Szia !
Itt találsz némi dokumentációt a Hetra gépekről. Nem tudom, hogy többfokozatú géped van-e, a lényeg hogy - amit a fórumtársak írtak - primer tekerccsel párhuzamosan kell a kondit bekötni, célszerűen a fokozatkapcsoló előtt.
Sziasztok! Az volna a kérdésem hogyan tudnám megnézni a 10kg co palackom fogyását mert a nyomás mérő olyan 50 bar érték körül van és már használtam , de a fogyasztásra kíváncsi volnék,mert a reduktorom is vacak volt és engedett a gázból . Esetleg súly méréssel?
Szia,
Mérd meg a palack súlyát. A palack felső részébe bele van ütve a TARA (ez az üres súlya a palacknak). Így megtudod hogy hány kg. gáz fogyott.
Szia ! 10 Kg töltetű a palack meg találtam rajta még egy 17.5kg írást , egyébként 27kg mértem . akkor gondolom még egy darabig bírja . A reduktorom nem jó kell egy másik nem tudom be állítani úgy hogy tartsa a nyomást fel megy üresen öt barra hegesztéskor vissza esik nullára ott már nem jó az ív és várni kell még fel megy a mutató. Ha rá állítok fel megy 10 re , és ha elzárom a co palack csapját , továbbá a reduktor elmenő oldali csapját is zárom vissza mennek a mutatók 1 perc el teltével nullára .
Üdv Mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni,hogy a képen látható kondenzátor(?) mit csinál a CO hegesztőgép testkábel csatlakozása,és a gép fémtestje között?Az én gépemben nincs,de a cégesben van.Befolyásolja-e a hegesztés minőségét,gondolom nem véletlenül teszik bele a profi gépekbe. Tisztelettel: József
Tisztelt Mester Urak!
Szert tettem egy Transmig-250 típusú gépre. Ezzel szeretném leváltani a hóka-móka Partner140-et. A Partner feljavításában is sokat segített a fórum, remélem most is kaphatok hasznos információkat. Szóval, első körben a gép kapcsolási rajzára lenne szükségem, szeretném átnézni. Magyar gyártmánynak tűnik a gép. A kapcsolók már valószínűleg nem az eredetiek. A segédtáp is 3fázisú, ha jól nézem, ebből kifolyólag a nullára nincs is szükség, ha jól gondolom. A fázissorrendnek trafónál van jelentősége? Beszúrok pár képet, hátha valakinek ismerősnek tűnik. Sajnos az interneten nem találtam róla gyakorlatilag semmit. A kapcsolók alapján úgy tűnik, mintha 2x8 fokozata lenne. Köszönöm szépen előre is!
Miért ne lennének eredetiek a kapcsolók? Szép eredeti Ganz KK kapcsolók. Fázissorrend nem számít. Ha a segédtrafó is 3 fázisú és a ventillátor ellátását is biztosítja, nem kell nulla.
Mit akarsz ezen még tupírozni? Úgy jó, ahogy van. Amíg működik, nincs szükséged a kapcsolási rajzára. Az erősáramú rész egyszerű és könnyen lekövethető. A kártya típusa alapján találsz rajzot. Bár nekem nem sikerült, de biztos akad itt, akinek van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |