Fórum témák
» Több friss téma |
Az elkó-k cseréjét jól tetted. Ezek a kondenzátorok ennyi év után szinte biztosan veszítettek kapacitásukból, kiszáradt bennük az elektrolyt. Ilyenkor nagyon rontják a készülék tápszűrését, teljesítményét, mélyfrekvenciás átvitelét, jel-zaj viszonyát stb. Főleg akkor nagy a baj, ha a készüléket már egy jóideje nem használták, esetleg egy hűvös pincében, előszobában, garázsban, hideg-meleg padláson, elhagyott, fűtetlen lakásban, vagy egy poros bizományi polcán állt, illetve tárolták .
Ez bizony így vannn Én jelenleg egy marantz nevű csodával szenvedek...kellene bele két db 15000 µF/80V-os kondi...a gyáriak megdeglettek
Sziasztok nekem van egy ra 6363 s és a végfokba megégett (A festék is lepergett és a nyák is fekete alatta) egy 4,7 ohm -es ellenálás kicseréltem és most is szól csak nem tudom hogy nem e ment benne tönre valami más.
Tudtok nekem ebbe segíteni?
Nos Kedves Fazekasss! ( 3s?)
Nem kívánok veled vitatkozni, neked van ilyen VT rádióerősítőd 1982 óta, én meg javítottam jópár darabot 1985 óta. A régi szép Videoton, ugye? Cleopátra, Aida, VT 6363,.....,meg az Orion SE230. Fontos! Nem kell elefánt a porcelán boltba. A BD 249/250 párt elég körülményes betenni arra a helyre, meg felesleges is. Tegyük el szebb napokra (+/-50V-os táphoz 100W-os erősítő építéshez.)Nem kell bűvésztrükk ilyen kis tápnál. Az eredeti tranzisztorpár helyett ajánlott a BD 243/244 pár(jobb is). B vagy C jelzéssel. (nem drága) Meghajtóknak a BD 138/139 pár megfelel, a BC 327 helyett elmegy a BC 212 is. Amire figyelni érdemes! A két végtranzisztor forrpontok között van egy pnp tranzisztor, ami jó ha BC 640-re van cserélve, ez 1A-es (lábkiosztás más mint a 212! lábak felfelé-balról jobbra BCE) Maga a végfok: kissé túlbonyolított, torz, gerjedésre hajlamos, kimeneti "0" pont zárlatra könnyen elmászik (elszáll a végfok). De ha már ez van benne, akkor óvni kell a kimeneti zárlattól.Kellene egy (hangszóró)kimeneti biztosíték a dobozon belül, 2A-es. Az alaplapi nyákon mindkét oldal bemenetét javasolt lekötni a földre egy 330pF-es kondival. Búgás: a végfok maga nem szokott búgni, csendben van. A hangszínszabályzó panel felől jön alapbrumm,de konstrukció hiba.A pufferszűrés valóban kevés, nem árt növelni. Régebben gyártottam komplett paneleket a helyére, csak át kellett forrasztani a csatlakozót az új panelre és már mehetett is. A Texas erősítő kapcsolás kíváló helyettesítőnek. Műveleti ic az elején, két meghajtó, két végtranzisztor és stabilabb erősítőt kapsz. A régi egytápos végfok helyére az AET 230-as végfok lett a helyettesítő nálam.(szépen szólt) (Talán még meg is vannak a panelrajzok.)
Sziasztok! Sajna a Videotonnal én sem voltam soha elégedett. Az biztos, hogy a nagyobb teljesítményű tranyokkal növekszik az üzembiztonsága ,de a slaverate meg romlik, ez nem mindig baj mert csökken a gerjedékenység. A biztosítékok meg csak a tervezöt nyugtatják meg- nem ég porig a lakás. A bizti kiolvadását a félvezetők már a tulvilágról szemlélik! Ja és némelyiknek a trafója szór! Ez a kapcsolás a Sipos Gyula könyvében mint texas kapcsolás szerepel, nem ép a mai technika. Mindenféleképpen másik végfokot építenék. Itt a HE-n vannak jó projektek ,bőség zavara, üdv mindenkinek!
Ha kis hangerőn nem recseg-ropog,akkor semmi gond. Tekerd oda neki és figyeld, hogy mit tesz.
Még egy javaslat! Mivel a hűtést sajnálták a típustól és a két hűtőbordát 4-4 csavar fogja, ezért ki lehet (ajánlott) cserélni nagyobb hűtőre.
A hangerő 3/4-ég feltekertem de akkor is csak a számítógép zaját erősítette ha nem kötök rá semmit akkor maxon is kussol. Az jót jelent ezekszerint.
A hűtést lehet hogy kicserélem de ha egésznap döngetek vele akkor max 40°C-ra melegszenek a bordák. Tovább nem tudom tekerni a hangerőt mert torzít.
Köszi a választ, de úgy értem hogy az értéke milyen legyen?
A Videoton ebbe 100k-st tett, de a potinak van két megcsapolása, hogy a hangerőtől függő frekvenciakorrekciót is meg tudják oldani. Ezt nem kell kötelezően kivitelezni rajta. Tehát, ha nem kapsz eredetit, az RC hálózatot egyszerűen ki is iktathatod.
Sziasztok...
Olyan problémám volna egy ilyen vidivel hogy... Azt hittem a hangfalamba szarakodik a középsugárzóm vagy a hangváltóm rossz,de nem,tegnap kipróbáltam mind a két oldalt egy vaci új középpel,másfajta váltóval,de az egyik oldalon halhatóan kevessebbek a közép hangok Ez mi miatt lehet?A másik meg az hogy a némítás gomb ha benyomom nem működik,amikor az előlap gombot megérintem vagy amikor kapcsolom be az erősítőt,hangos berregő hang de utána beáll a normális állapot,de a közép frekik akkor is halkabbak az egyik oldalon...Át akarom elkózni az egészet,meg a silányabb vezetékelést is megcsinálom....Az nem baj pl ha a végerősítő modulon a kondikat nagyobbra cserélem?mondjuk 47 µF 40V-osról 1000 µF 50 V-osra?
Hello! Valószínúleg a némító ák. "fojtja" vissza az erősítőt. A berregés nem tudom mitől lehet, a suliba is vanegy ugyanilyen erősítő, azis ezt csinálja. Ha az a 47µF csak tápszűrő akkor lehet nagyobbra cserélni, egyébként ugyanolyan értékűt tegyél oda!
Akkor elkózás lesz....először...
A tápszűrő két db 4700/40V-os kondik...olyanom van,cserés lesz...utána akkor végig kell nyálaznom a némítás áramkört...
Sziasztok!
Egy tipp! A Videoton RA 6363 S végfokjának helyettesitésére, kiválóan alkalmas lehet a TDA 7294 tipusú MOS-FET kimenetű IC! Mivelhogy adott a +- 34V -os tápfesz, amivel már elég baráti kimenő teljesitmény érhető el..(+-34 voltnál 8 ohm -on 65 watt). A másik, hogy mindenféle védelmen felül, koppanásgátlás és stand-by üzemmód is benne foglaltatik e csodás kis tokban. Nekem is 6363 -om volt, de mióta a PC -met megörvendeztettem egy Creative X-FI Fatality hangkarival, csinálnom kellett egy 7.1 es végfokot, amit én 8 db TDA 7294 -el oldottam meg. Lassan egy éve nyüstölöm, de még ma is ámulok a hangminőségén! Ha becsületesen megvan csinálva a tápellátása (nekem a 7.1 hez 1000wattos trafó és 2x72000 uF) és a hűtése, bátran mondhatom felejthetetlen minőséget fog közvetiteni a dobozok felé!
Sziasztok!Lenne egy proglémám a vidi ra6363s-sal kapcsolatban!Talán nagyon analfabéta vagyok a témában de jó hogy megtaláltalak benneteket!
Szóval a gond a következő: Az erőlködőt pc-vel használom,és teljesen lehalkítva van a gép,a hangszóróból erőteljes zúgás hallatszik.... (gondolom ismerős a téma )Ezért kérem a segítségeteket, hogy mit is tehetnék ezzel kapcsolatban. A segítségeteket előre is köszönöm.
Ez sajna a mostani árnyékolt(?) kábeleknél meg kell szokni.Egyébként az audio-kimenetek nem teljesen kompatibilisek a régi din szabvánnyal.
Én egy 25 éves NDK sztereó rádióval erősítek. Csakis akkor van búgás, ha a gépet kikapcsolom. Tehát, szerintem ott sem kéne üzem közben a rendszernek búgnia. Valamilyen földhurok, vagy valami testgond valószínű, hogy van ott.
Köszi a segítséget,utánna nézek, de ha elakadok majd kereslek benneteket!
Sziasztok, hú de jó, hogy rátaláltam erre az oldalra (rátok), lenne egy nagy problémám a Videoton RA 6363 S-emmel.
A jobb oldali kivezetésen nagyon kevés (szinte semmi) mélyhang van. Meg szeretném kérdezni, hogy ennek mi lehet a baja (remélnem nem komoly, mert nagyon szeretem ezt a kis ketyerét ) Ja és mégegy dolog! Ha kicsit megmozdul a bemeneti csatlakozó, akkor a jobb oldal egyáltalán nem szól!!! Előre is köszönöm a segítséget!
Köszi az ötletet,de kipróbáltam,nem változott,maradt a búgás!És várom a további ötleteket!
Először is próbáld meg a jelet átvinni mondjuk tape 1-be,ha abba használod akkor tape 2.
Lehet hogy a csatlakozó ki van törve vagy elengedett forrasztás stb...ugyanez érvényés a din csatikra amikre a hangfalaidat kötöd...De először én megcserélném a két hangfalat nem e ott van a probléma...De még lehetne mit írni,először az alapvető dolgokat ellenőrizd hogy minden vezeték,csatlakozó fasza ....
Köszi goldscorpio07 a tanácsot,de sajnos nem ez lehet a hiba ,továbbra is zúg. A Tape 1 bemenetnél még halkabb is mint a 2-nél.... de szerény véleményem szerint komolyabb baj van....de várom a hozzászólásokat!
Akkor nézz szét a szabályzó modulon...találkoztam már olyan vidivel ami hasonló problémával bírt,és néha csak elengedett forrasztások,vagy kontakthiba volt.Elkókat ellenőrizd ott ahol csak tudod,ha ez se oldja meg a problémát akkor a végerősítő modulon nézd meg a tranyókat,de jobban a meghajtókat (BC 139 ,BC 140),és a végfokokat (TE 1819,TE1820) ami ha rossz lenne helyettesíthető pl BD 249/250 párossal.A Potikat tisztítsd ki a jobb kontakt miatt
Igen, a hangfal megcserélésre gondoltam először én is, de nem az a baja...
Tape1-en egyáltalán nem szól a jobb oldal :no: Tape2-vel semi gond nincs, a mélyhiányon kívül... A kábelek az utolsó cm-ig újak Jah nemtom mennyit számít ez, de a Laptopomról hallgatom vele a zenét!!!
Nojbeee a fent említetteket próbáld meg először,
domi 1234, az ra 6363 s búgása sztem már megszokott,sajnos nekm is búg a mai napig,van aki azt mondja koncepció hiba,nem tudom.Lehet egy földhurok is probléma,én már próbálkoztam ferritgyűrűkkel stb,de még azóta is búg,erre én is várok öteleteket
Figyelj légyszi magyarázd el nekem hogy mire gondolsz
azokkal hogy : 'ELKÓ ' , ' TRANYÓ ' , ' MEGHAJTÓ' ? Az a baj hogy ezeket nem tudom mit jelentenek. Segítségedet előre is köszönöm. Apropó , modulokat néztem nincsenek rajta elengedett forrasztások szerintem. de várom az ötleteket. Köszi mindenkinek!!!
(inkább BD911 912 :-p és a 139 140 is BD) Valszeg ezt a hibát távgyógyítani nem lehet, de ha egy műszerészféle, vagy hozzáértő belenéz, kb. 10 perc alatt kideríti.
A gyári végfokok:TE 1819, TE 1820
Meghajtók:BD 139, BD 140 Ezenkívül a modulokon lévő összes tranzisztor meg kellene vizsgálni hogy műxenek e rendesen,emléxem a modulon van egy FET is,de a számára már nem emléxem ,azt is meg lehet lesni,de ezenkívül javaslom az elektrolit kondenzátorokat (ELKO)is megnézni.A balansz és a hangerő potméter is okozhat galibát.Ezeknél a vidiknél van egy némítást végző áramkör is,ebből is adódhat probléma és elég bosszantó. Ha nem boldogulsz az erősítővel keress egy idősebb műszerészt,kivétel nélkül ismerik a vidi és orion cuccokat |
Bejelentkezés
Hirdetés |