Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   13 / 107
(#) AMD hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
50 ohm-os ellenálással 11,8 volton 120mA vesz fel, megküldtem egy kis izzóval és lőn világosság.
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Ha világít az izzó, az mindenképpen jó jel. Állítsd be úgy a trimmerkondikat és a tekercset, hogy a lehető legfényesebben világítson (akkor éred el a max teljesít,ényt). Ha két 100 ohmos ellenállást párhuzamosan kötsz az valóban 50 ohm, de az ohm törvényhez nincs sok köze a dolognak.
A T2-t egyébként tényleg könnyű megsütni, de mellédobhatsz egy ventillátort, az sokat segít.
Egy PLLt összerakni igazából nagyságrendekkel egyszerűbb, mint egy bármilyen rádióadót. Feltéve ha dolgoztál már ICkkel és PIC-kel. Igazából kell venni egy PLL IC-t, meg egy mikrokontrollert, ami vezérli a PLL IC-t. Nem olyan bonyolult az sem (csak fel kell programozni a PICet)... De abszolút megoldható feladat.
Ha nagyon nem boldogulsz vele, akkor lehet hogy megér egy próbát.
Üdv
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
IC vel már volt dolgom de PIC-et még csak képen láttam. Az L2-t próbáltam összenyomni/széthúzni dem volt sok változás. A PIC programozás menne mert olvastam már róla csak nincs égetőm.
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Na látod, ilyen egyszerű volt, de félek nem lesz hosszú életű a tranzisztor, ha igy sütöd. Segít a dolgon, ha ráraksz egy kis vasat...A PLL-ről való aggodalmamat visszavonom, látva a Gábor által kipróbáltat (?) Jó alapműszer lehet, ha ráakasztod az általam favorizált autórádió tunerre. Használtam VCO-ként a régebbi tekercsek által hangolt tunert is, a hat fényes hengerről felismered, az átfogása azt hiszem 75-120MHz volt
(#) AMD válasza Medve hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Gondoltam hogy valami hűtőbordát teszek rá csak nincs valami jó hőátadó felülete. De akkor is jobb mint a semmi.
(#) AMD hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
P=Unégyzet/R Nem értem a képletet. Hogy lehet skálázni az ampermérőt?
(#) AMD válasza AMD hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Ennyit kisilabizáltam: teljesítmény=feszültség*feszültség osztva ellenálással, de milyen ellenálással?
(#) Medve válasza AMD hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Amilyen ellenállása a fogyasztónak van...
(#) AMD hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
50 Hz-es brummra nincs valami hasznos tipp? Hálózatról akarnám táplálni az adót de hiába kötök rá 1000µF meg 4700µF-os elkót akkor is elnyomja a zenét a brumm. 100nF-os kondit is rákötöttem de akkor se szűnik meg. A 4700µF-os kondi nagyon valószinű hogy haldoklik.
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
A tápvonalra ne egyetlen nagy kondit rakj, hanem 4-5 db 1000 µF-osat. Az többet segít, mint egyetlen nagyobb. Valamint a trafótól is lehetőleg távol helyezd el az adót!
Nekem a tápomban a következő értékű és darabszámú kondik vannak (és nem búgnak vele a rádiók):
graetz híd után közvetlenül egy 2200 és egy 4700 µF-os, stabilizátor után a kimeneten pedig 4 db 1000 µF-os, és 2 db 2200 µF-os. Plusz van egy rakat 10 és 100 nF-os kerámiakondi.
(#) AMD hozzászólása Jún 5, 2008 /
 
Na sikerült megsütni a BFR96-ot. Mivel lehet helyettesíteni? Én teljesítménytranyóra gondoltam mert arra lehet bordát is tenni meg tovább lehet csökkenteni az ellenálás értékét, növelni az rf teljesítményt.
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Szerintem már úgy háromszor leírtuk, hogy a BFR96 helyére hiába teszel be egy X wattos teljesítmény-tranyót, egy tized pikowattal nem fog belőle több kijönni, ugyanis nincs mi meghajtsa. Az előtte lévő kis BC... nem képes egy több wattos végfok meghajtására.
De ha nem hiszed el, akkor vegyél bele 2500 Ft-ért egy 2SC1971-et, és utána lepődj meg rajta, hogy semivel sem lett jobb a rádiód.
Én feladtam.
Üdv
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Oké elhiszem de a BFR96-ot hogy hűtsem? Ventilátorral nem megyek sokra ha nincs rajta borda de ráadásul nem nagyon lehet rárakni.
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Igaz mert a bc547b csak 0,5 wattos. Akkor hiába akasztok rá kisebb ellenálást csak az áramfelvétele lesz nagyobb, az rf csak max. 0,5 watt lesz a többit elfűti.

Szóval ha 150 és 50 ohm-os ellenálást párhuzamosan kötök akkor lesz 0,5 watt a teljesítménye? Így akkor még hűtés se kell rá. Mostmár értem.
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Elvileg így van.
Egyébként a ventillátoros hűtés sokat jelenthet, még olyan kis felüleletnél is. Ugyanis a tranzisztor által felmelegített 60-70 fokos levegőt elviszi felőle, és friss 20-22 fokosat fúj rá. Azért nem mindegy!
(#) AMD hozzászólása Jún 8, 2008 /
 
Lehet hogy nem is sült meg a BFR96? Bétát nem sikerült mérni multival (kínai ). Diódavizsgálóval BE között 932-t, BC között 935-öt mértem. Amikor még új volt akkor BE között 802-t, BC közöt 791-et mértem. Az emittert egy kis izzóval kötöttem az elem - jára, a kollektort az elem + jára majd amikor a bázist 50 ohm-os ellenálással rákötöttem az elem + jára akkor kigyulladt az izzó. Lehet hogy jó és csak kontakthiba miatt nem működött a rádió vagy csak haldoklik a tranyó?
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Hú szegény tranyó...
Nem eshetett jól neki, az biztos. Szóval: lévén NPN tranzisztorrról van szó, az izzót a kollektor és a + közé illik bekötni. Emitter mehet közvetlenül -ba. A bázisra pedig kicsit kevés az az 50 ohm. Inkább olyan 1 Kohm körlivel próbálkozz legközelebb.
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Akkor most félholt vagy mi?
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Fogalmam sincsen innen... Ha működik vele a rádió akkor jó, ha nem, akkor vegyél bele másikat.
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Amikor kicseréltem 50 ohm-ra az ellenálást az adóban és rákötöttem egy kis izzót akkor szépen világított kb. fél óráig utánna kikapcsoltam és menetem aludni. Másnap már halványan világított, végül ki is aludt hiába tekertem a timmerkondikat. Amikor megmértem az áramfelvételt akkor 15mA-t mutatott. A BFR96 kollektorán -2mA-t mértem (a mérőzsinór helyesen volt bekötve). Most nem tudom kipróbálni mert ki vannak forrasztva az alaktrészek mert normális nyákot csinálok. Vagyis csinálnák mert ma elmentem a gyógyszertárba vas-kloridot venni és így néztek: majd azt mondták hogy megpróbálnak rendelni.
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Vaskloridot már régóta nem gyógyszertárban veszem, mert nem éri meg. Vannak már bolti gyorsmarató löttyök, fél liter 500 Ft körül van. Adnak hozzá még sósavat is, gyorsabban mar tőle.
Szóval árban sem sokkal rosszabb mint a gyógyszertári szilárd vasklorid. Meg nem is kell a feloldással vacakolni... Ajánlom figyelmedbe!
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Csak sajna nincs a közelben olyan bolt. Ha rendelek akkor hiába 500 Ft ha a posta + 1500. Szerintem így se éri meg. Jó lenne nekem a szilárd vasklorid is csak marathassak már. Kíváncsi leszek a hatótávolságára. Eddíg 50 méteren itt-ott lehetett fogni a jelét remélem most már a 100 is lazán megy.
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Egyébként milyen, és mekkora antennát kötöttél rá? Milyen magasan volt az adó? Milyen veveővel próbáltad a hatótávot?
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Kb. 70 centis teleszkópos antennát kötöttem rá. Amikor négy fal között volt akkor 45-50 méterről már itt-ott erős "háttérzajjal" lehetett venni az adását. Gondoltam hogy biztos a fal miatt nem jó meg alacsonyan van de amikor felvittem a padlásajtóba (kb. 5 méter) ugyan az volt az eredmény. Sony ericsson w300i ben van rádió és azzal próbálkoztam. Tudom hogy "tekergetőssel" kéne de két elemes rádióm van, az egyik 63 - 73 MHz-es régebbi fajta, a másik meg már a halálán van. Recsegés nélkül egy rádióadót se lehet vele fogni.
(#) Novak válasza AMD hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Nah hát akkor meg tudlak nyugtatni, hogy egy rendes rádióval már most is legalább 100 méter körül van a hatótávod. Ezekbe a telefonokba iszonyat gagyi rádiókat nyomorgatnak bele. Arról nem is beszélve, hogy elég kicsi a valószínűsége, hogy pont azon a frekin adott az adód, mint amire a vevőt be tudod hangolni....
Nekem pl a sztereó rádióadóm az olyan, hogy walkman rádiójával kb. 70-80 méter, mp3 lejátszóm rádiójával 10-15 méter a hatótáv.
Szerintem ez sokat elárul....
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
A BA1404 es adóval? Csak kár hogy már minden rádió digitális hangolású.
(#) e-sporadic hozzászólása Jún 9, 2008 /
 
Sziasztok.

Meg kellene az adómban mérnem melyik frekin a legnagyobb a kimenő teljesítmény.

Ha egy térerősség-LEDskálás URH rádióról a Nyákig leszedem az antennát, akkor már -elvileg-
reálisan méri a térerőt, azaz nem befolyásol az antenna rezonancia hossza, tehát minden frekin reálisan mér a ledskála, az adók teljesítménye alapján.

Tehát így mérném a kimenő povert a különböző frekiken, kb 5 méter távolságból, úgy hogy az adón sincs antenna, tehát ott sem zavar be a rezonancia hossz.

Ez szerintetek lehetséges?

(#) Novak válasza e-sporadic hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Persze, mérheted így, csak kérdés mennyire lesz hiteles. Mert ha az adón nincs antenna, azaz semmi nem terheli a végfokot, akkor az nem túl egészséges, és nem is úgy viselkedik, mintha lenne rajta antenna. Szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha megnéznéd mondjuk 3-4 frekin a dolgot úgy, hogy mind a 4 frekire leméretezel egy lamdba/4-es antnnát. Akkor biztosan hiteles(ebb) eredményt kapsz, mint antenna nélkül.
(#) AMD hozzászólása Jún 9, 2008 /
 
Mitől függ az antenna kapacitív terheltsége? Hány rádió van arra a frekire hangolva? Időjárás? Antenna-föld között a távolság?
(#) e-sporadic válasza Novak hozzászólására (») Jún 9, 2008 /
 
Köszönöm.

Mellékelem a kapcsolást, ledet és izzót már kötöttem az ant kimenet és föld vagy az emmiter közé.

Még a led sem világított, pedig annak kellett volna.

Valamit elronthattam, meg az antennaköri tranyón az emitter a plusz táp.








szabkap.jpg
    
Következő: »»   13 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem