Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ismeretlen hardware

Témaindító: Pethy, idő: Máj 11, 2006
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Pethy hozzászólása Máj 11, 2006 /

Sziasztok. Egy érdekes "vasat" szeretnék megmutatni nektek, azzal a nemtitkolt szándékkal, hátha tudja valaki mi ez? van benne sok memória, Z80 CPU, Z80 SIO, 2732 eprom, litium akksi már nincs, mer az kellett, 78L05, meg még egy zsák egyéb. De nem tudom mi ez? Köszi a segítséget.

miez.jpg

(#) deguss válasza Pethy hozzászólására (») Máj 11, 2006 /

Nehéz kivenni, de nem lehet hogy ez egy régi gépre csatlakoztatható vezértőkártya? Vagy ezzel nem mondtam újat? Esetleg valamit vezérelhetett... Pl. modellvasút, vagy CNC gép vezérlés...? Milyen csatlakozások vannak raja, - ha jól látom - a párhuzamos port mellett? Jah, és mekkora? Nincs viszonyítási alap.
(#) Pethy válasza deguss hozzászólására (») Máj 11, 2006 /

A méretei 220X250X25 mm mint egy átlag könyv, a csatlakozó valóban hasonlít a párhuzamos portra, de 50pólusú CANNON 50-S csatlakozó, hátul pedig két kártya csatlakozó a rajta lévő memória kártya 256kB méretű. Sajnos egyebet nem igazán tudok rola mondani, mert nincs ráírva semmi. A nyák lemez 4 rétegű, de az alkatrészek helye nincs ellátva pozíciószámmal, sőt a kártyára semmi nincs írva.
(#) szabi83 válasza Pethy hozzászólására (») Máj 11, 2006 /

sztem SCSI a csatlakozó, lehet hogy nyomtató bele volt

üdv
(#) Slope válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 12, 2006 /

Szerintem meg egy szilicium temető
Egyébként szerintem is nyomtatóból való... egy "hőskori" lézer printer. Egy régi lézernyomtatóból termeltem ki hasonlót (asszem xerox volt)
(#) djbo22 válasza Slope hozzászólására (») Máj 12, 2006 /

Ez egy ipari kütyü egy modulja.(szerintem)Valamilyen gépet vezérelt.
(#) kripower válasza Pethy hozzászólására (») Máj 12, 2006 /

Egyfajta videoton nyomtató illesztőpanelja lehet. Hengeres vagy sormátrix nyomira gondolok.'80-as évek.
(#) Pethy válasza kripower hozzászólására (») Máj 12, 2006 /

Ja igen, a képen nem látszik ugyan, de a csatlakozó felöl, van egy pár jumper tüske. Egészen ponosan 3 pár, amire házilag volt ráforrasztva egy-egy darab led. Valamint szintén ezen az oldalon előlap is volt rajta valaha. Nem én vettem le. De tényleg.
(#) damatic válasza Pethy hozzászólására (») Máj 13, 2006 /

Na azért az olajiparban igen szerény tudású, de a feladat bonyolultsága, üzembiztosság és egyéb biztonsági követelmények miatt borzalmasan robosztus analóg logikai vezérlőszekrényeket használtak, amíg nem kezdtek átállni a PLC-kre. Ez egy olyasminek lehetett egy panelje.

Mellékesen megjegyzem, hogy igen sok "fejlesztés" menet/üzem közben történt, így érthető az utólagosan ráforrasztott LED. Olyan jelentősége lehetett, hogy egy riasztást (alacsony/magas nyomás, hőmérséklet, mennyiség) ne csak a központ felé jelezzen, hanem mondjuk a telepen a szekrénnyel szemben ülő kezelő képébe is villogjon, dudáljon: hé, te paraszt, figyejjmá!
(#) _JANI_ válasza damatic hozzászólására (») Máj 14, 2006 /

Szerintem is egy mikroprocesszoros vezérlő "kártya" lehet. Ezek egy PLC funkcióját látják, de szereintem ez a panel csak a központi egysége lehet egy komplex -összetett- rendszernek. A Z80 CPU az a folyamatot vezérlő mikroprocesszor, a Z80 SIO az egy soros perifériaillesztő chip, a 2732 = 4K*8bit-es eprom és ez tartalmazza a azkokat az utasításokat amiket végrekell halytania a CPU-nak. /Persze némi RAM-ot is tartalmaznia kellene a panelnak, mert ha csak tisztán ROM (EPROM)-ból hajtja végre az utasitásait, az a rendszer nem lehet túl rugalmas.../

Mivel ez a panel egy adott feladarta elkészített célhardver, ezért másra nem igazán lehet alkalmazni.
Vagy alkatrészbányaként, vagy alaposan ki kell elemezni a kapcsolást (áramkörzi környezetet stb), és új feladatra felprogramozni...
(#) stefi válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 14, 2006 /

Sziasztok!!
Én is egy ilyen, számomra ismeretlen panellal állnék elétek!
Azt szeretném megkérdezni Tőletek, hogy nem tudjátok, hogy mire való ez!
Küldök egypár képet róla!!!
Köszönettel: stefi

képek.zip

(#) Pethy válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 14, 2006 /

Nem csak rom van rajta, az első képen látsz egy nyáklemezt a forr-oldallal felfelé az alkatrész oldalon. Az utolsó képen pedig e-nélkül a lemez nélkül. Nos ez a nyák a memóriakártyája 256KB ram van rajta. A nyomozása nehézkes ugyanis az "alaplap Z80-astól" többrétegű nyák. Talán 4-rétegű. De köszi a válaszokat, eddig is sokat segítettetek egy olyannak aki nemcsak a páka hidegebb végét fogja
(#) Tomee válasza stefi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /

képek.zip => Hibás csomagolt filé!
(#) Pethy válasza stefi hozzászólására (») Máj 14, 2006 /

Igen ez a file tényleg nem kóser. Tedd fel a képeket! Úgy könnyebb lenne.
(#) _JANI_ válasza Pethy hozzászólására (») Máj 14, 2006 /

Lehet hogy figyelmetlen voltam a RAM-mal kapcsolatban...
Még mielőtt pákával esnél neki a nyáknak, szerezz adatlapot, katalógusból leírást a nyákon található fő és kiegészítő alkatrészekről és ezek segítségével már ellehet kezdeni a nyomozást. Vannak bizonyos dolgok amik tőrvényszerűeknek mondhatók, PLD: a CPU szolgáltatja a ROM és RAM címeit (ezt címsínnek nevezik) ezek vagy közvetlen vagy néhány buszmeghajtón keresztül kacsolódnak egymáshoz és (vagy) a CPU-hoz. Az adatsínnel szintén ez a helyzet. Mivel a CPU a karmester a panelon, ezért a vezérlő jelek nagy részét is ő fogja szolgáltatni, tehát sok vezérlési folyamat tőle fog kiindulni. A Z80CPU-nak külső órajelforrása van, ezért nagyon valószínű, hogy egy "kicsi" IC és mellette elhelyezett qvarckristály adja a ÓRAJELET a CPU számára... Az adatlapok alapján egy lehetséges működési sémát összeállíthatsz, és így kibontható a logikai séma is. Persze ez nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni, sok türelem és kitartás kell hozzá.
Ha ezek után mégis boncolásra kerül a panel, akkor legalább lesz némi infód arról, hogy az alkatrészek (azok amikhez sikerült adatlapot, leírást szerezned) mire valók és hogy hol-hogyan lehet őket felhasználni.

Sok sikert a "nyomozás"-hoz.
(#) stefi válasza Pethy hozzászólására (») Máj 15, 2006 /

Hopsz!!!
Valamit nagyon elrontottam!!

kép3.jpg

(#) szabi83 válasza stefi hozzászólására (») Máj 15, 2006 /

a tda1521 -es ic az kérlek szépen egy 2*12W-os (+-16V -on) "hifi" erősítő ic.
biztos valami pc stereo hangfalból való cucc :yes:
(#) stefi válasza stefi hozzászólására (») Máj 15, 2006 /

Nah végre jó lett
Még van 2
(#) damatic válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 15, 2006 /

3 RCA van a seggén, egy 3,5-ös jack az elején.

Sztem ez egy 2X20W erősítő panelje, L in R in és SUB out csatlakozóval.
(#) cicne23 hozzászólása Feb 10, 2009 /

sziasztok
valaki tudna nekem adni tda1521 ic hez erősitő kapcs rajzot? panelrajz is kellene
köszi!!!!!!!
(#) nemtulkicsit hozzászólása Jan 18, 2012 /

A képeken látható hardvert szeretném átprogramozni. Milyen programnyelvet használnak ilyen hardvereken, illetve hogyan lehetne kommunikáltatni ezt a vezérlőt a számítógéppel? Létezik-e egy általános szoftver vagy átírat, amivel használni tudnám pc-n ezt az eszközt? Esetlegesen ki lehet kompatibilis a program módosítást illetően?Köszönet, hogy rápillantottál!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem