Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Témaindító: angel83zs, idő: Máj 14, 2006
Témakörök:
Köszönöm a válaszokat
A fejegységben az rca-hoz tartozó "100 lábú" ic-t pukkasztotta ki. A fejegység többi hangszóró kimenete viszonylag normálisan működik, az rca kimeneten impulzáló zuhogó hangot adott ki. Az erősítő bemenetén, leválasztva az rca kábelről 2000-2500 mV-ot adott ki. A testeléssel nem volt gond, a rendszer 1 évig hibátlanul működött max. 70-80 Amperen. Az erősítő próbaképp le lett tesztelve több már nem használt fejegységen is még javítás előtt, hátha csak a fejegység hibásodott meg, de a többi fejegységnél is ez a hiba lépet fel. Mint említettem azóta az erősítőt megcsináltam hibátlanul működik. Az erősítőben egy darab power tranyót és 4db 4558 ic-t cseréltem.
Ingyen hozzájutottam 12" Magnat Transforce 600W Bass Box Subwoofer-hez.
Van a kocsiban egy 4x17 W-os rádió. (A rádiónak 4-8 Ω-os hangszóró kell, a láda 4 Ω-os.) Van-e valami mód rákötni a két hátsó hangszóró kimenetre? Elvileg a rádión van vonalkimenet. Ha az A terv nem jön be, B terv szerint keresek egy autóerősítőt. (Ami árban passzol a ládához.)
Mindenképpen fura. A 2000-2500mV, az 2-2,5V, semmi rendkívüli nincs benne...már azon kívül, hogy rossz irányba ment...
Hi Mesterek!
Szeretnek segítséget kérni, adott egy nem reg vásárolt volkswagen személyautó. Akksi toltes utan keri a kodot a fejegység. Ami nincsen meg. Tud valaki segíteni a kódban, esetleg honnan lehet szerezni? Segítséget válaszokat előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2020
Hali!
Ha gyári beépítésű a rádió, VW szak szervizben, forgalmi engedély alapján megmondják.
Szia, nem gyári, utólag beszerelt.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2020
Még mindig kellene egy kis segítség. Az A tervet kilőttem.
Marad a B terv. A két vonalkimenetet közösítem. Találtam is itt egy nekem tetsző (értsd primitív) kapcsolást. De mivel a láda frekitartománya 16-500 Hz, meg tudná valaki adni az R és C értékeket 500 Hz-re? Azután majd szerzek egy szimpatikus 50-100 wattos erősítőt. Gondolom elég lesz.
Üdv,
Ha minddenképp beruházol erősítőre (márpedig normálisan nem is nagyon lehet másképp),akkor tulajdonképp felesleges külső LPF. 2000 után szinte nincs is már olyan erősítő amiben ne lenne beépített. Üdv!
Sajnos koronából kifolyólag lapát, úgyhogy nem azt nézem, mi kellene, hanem mit engedhetek meg magamnak.
Öreg, olcsó erősítő + külső szűrő. Sajnos. Az ingyen elvihetőbe meg ritkán hajigálnak be csúcs erősítőket.
Szia!
Rossz helyen kérdezel, itt, ebben nem fognak segíteni ez az oldal nem akceptálja az efféle kéréseket. Keress rá a guglin, magadtól fogsz találni valamit biztos. A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2020
Mielőtt pénzt adsz egy autós erősítőért, kérdezz itt rá, nehogy megbánd. Sok olyan olcsó erősítő van, ahol csak hazudják azt az 50-100W-ot és egy autórádióét alulmúló végfok van bennük.
A rádiód is valamilyen gyengébb kivitel lehet, a megadott adatok alapján. 4*40-50W-ot már a komolyabb gyártók is ráhazudnak a fejegységeikre.
Ezért kértem, hogy valaki segítsen a szűrő méretezésében. Így vásárlás előtt ki tudnám próbálni az erősítőt.
Egyébként próba gyanánt rákötöttem egy 6 wattos erősítőre a ládát, már ezzel is brutál a mély tartomány.
Ha normális autós erősítőt veszel, abban lesz szűrő, nem kell semmi hozzá. Ha olyat, amiben nincs, akkor sanszos, hogy annyit tud, mint a fej, hiába írnak rá többet. Ennek a mélynek a 6W aránytalanul kicsi. Viszont akarod majd a hangerőt és ahogy tekered fel, szépen vágja majd a csúcsokat. Egy ilyen kicsi erősítő talán nem füstöli el a tekercset, de egy torzonborz hangot hallgatsz.
Feladom!
Én egy mezei RC szűrőhöz kérek segítséget, de mindenki beépített szűrős szub erősítőt akar rám sózni. Ismeritek a viccet, mikor a pasas bemegy az áruházba tamponért és utánfutó-csónak-horgászfelszereléssel jön ki. Tudom, hogy a 600 wattos ládához keves a 6 W, de ilyenem van kéznél, gondoltam próbaképp meghallgatom.
Ne add fel. Tanácsot kértél, és kaptál.
Az Aliexpressen 7-8$-ért kapsz D osztályú erősítő panelt, 12V-on olyan 40W 4 ohmon. Szűrő van benne, csak a dobozt és a remote részt kell megoldanod, ez utóbbi egy relé is lehet. A szűrő nélküli erősítők, amik szóba jöhetnek, öreg jószágok szoktak lenni és feszültségemelés nélkül, valamilyen 12V-ról működő IC van bennük. Abból is a régebbiek, amik nem fetesek, talán nem is hidaltak, tehát nem ütik meg azt a mércét ami indokolttá tenné a használatukat. Ha 6W már jó volt, akkor rákötheted a fej hátsó egyik kimenetére is a szubot, az meg elvileg már 17W. A szubtartomány a stúdiókból kijövő zenékben úgyis monó. A szűrés meg nem feltétlenül szükséges. A szubtól si függ, hogy mennyire zavaró, ha a teljes sávot megkapja, úgysem fog szólni rajta a magas és a közép is alig. Ez a kis passzív szűrő nem mindenható. Beleszól az előtte levő és utána jövő fokozat impedanciája is, próbálgasd! Néhány passzív alkatrészt kell csak cserélgetni... Valami ilyesmit kellene kifognod. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2020
Az az erősítő jó... lett volna 10 éve Az ára verhetetlen. Kb. ennyit szánok rá. Max.
Kiszámoltam pár szűrőt a meglévő kondijaimból, majd kitalálom, melyik. Aliexpress nem. Okot nem írok. Hátha beesik valami jó erősítő.
Sziasztok,
Adott egy '70-es évek beli amerikai delco autórádió, amire a gyári kialakítása szerint 10 ohm-os hangszórókat kell köti. Ilyen sajna manapság már nem kapható, de legalábbi nem emberi áron. Van arra valami mód, hogy a szabvány 8 ohm-os hangszórót kössek rá, ami a kereskedelemben kapható? Vagy mégis ráköthetem direktben? Köszi, Attis
Szia!
Igen az amcsi megoldás 5 és 10 Ohm volt . Mig európában a 4 és a 8 Ohm. Persze a 8 Ohm-t rákötheted , csak a 3/4 hangerő meg attól felfelé nem ajánlott ! De ezt a fiatalabbak úgyis értik --Ütközzön! az a hangerő gomb,legyen torz a hang! tehát ennek figyelembe vételével előre két 4 Ohmos -hátra meg két 8 Ohmos sorbakötve. Azaz oldalanként 4+8 ! De másnak más véleménye?
A 4+8 sorba kötve egészen jól hangzik. Így ha gyakorlatilag 12 ohm-ot kötök egy kimenetre, annak a hangzásra lesz hatása? Azt gondolom, hogy a hangerő csökkenni fog valamelyest, de torzítás nem léphet fel az eltérő impedancia miattm
Tegyed rá a 8ohmot, és lépj tovább!!
Csak keskeny tartományban igaz a ráírt impedancia! Legtöbbször annak a többszörösét "látja" az erősítő. https://hangszoro.net/pl/17n558a_imp.gif
Én picit parázok azért, hogy ha valaki feltekeri max teljesítményre, akkor elfüstöl a kimenet. Bár az amcsik szeretik túlbiztosítani a technikát, de ha tönkremegy nincs itthon senki aki javít ilyenek.. azért köszi a tippet.
Pontosítanám az előző válaszom: Ahogy linkelted is az ábrát, nem is a nagyobb teljesítmény (hangerő) számít az impedancia szempontjából hanem a frekvencia, hiszen annak függvénye az adott frekvencián az hangszóró ellenállása. Így viszont mindig lesznek olyan periódusok, amikor a kimenet túláramot kap és csak idő kérdése, hogy ezt meddig tolerálja a végfok.
Jól gondolkodtam? Te próbáltad már így használni az erősítőt?
Nem ezen a 2 ohmon fog múlni...
Valamennyire normális végfok védett a termikus, a túlterhelés, és még a rövidzár ellen is! Van olyan sport ahol az erősítő aláillesztése szinte már követelmény! Egyébként ingen! HiFi tornyom egyik csatornáján 2 hangfal lóg párhozamban,az biztos hogy alá illesztett, már évek óta.
Szia!
Én is így gondolom a 2 Ohm kérdést. viszont másképp oldanám meg a "koppig tekerjük" kérdést. Először kipróbálnám padon mennyire bírja a 8 Ohmot. Ha igen , raknám vissza ,és kész. Az én megoldásom a koppig tekerésre: Ha a hangerő potit megmérve, és arányaiban, mivel nem tudom mi a poti értéle annak megfelelő értékű ellenállást tennék a poti szélső lábára, lezsugorítva. Ezt tekerheti a fiatal koppig.
Mivel próbálod? 0dB-s zenével? Melyik bemeneten? Milyen stílusú zenével? Vagy szinusszal? Ez nem ilyen egyszerű kérdés... Mármint a potival beállítani a max hangerőt.
Az a 8ohm/10ohm szerintem sem gond. Sokkal inkább az lenne különböző 4/8ohmos hangszórókat sorba kötözgetni... A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |