Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözlet!
Mostanában nagy divat lett a kerti tavak készitése...ezek elektomos kiegészitőit eléggé borsos áron kinálja a kereskedelem...Tapasztalat hogy pl. a szűrő-szökőkut tápláló szivattyút nem nagyon lehet másként megoldani...lévén vagy 220ról megy és jobb a biztonság vagy 12V-ról,de annak nulla a teljesitménye...ha valakinek erre lenne ötlete azért örülnék.Másik a viz alatti megvilágitás elkészitése...ez ugye 12V lehet csak...jobb esetben halogén lámpa...kérdés hogy és miből lehet olyan foglalatot késziteni ami vizbiztos, birja a halogén hőjét, de mégis cserélhető benne az izzó kiégés esetén...esetleg fehér leddel? Hármadik UV fénnyel sterilizáljuka tó vizét...egy ilyen lámpa is 15rugó min...el lehet e késziteni egyszerű bnkjegyvizsgáló lámpából (max.3rugó) vagy más hasonló uv fénycsőből? Remélem lesznek ötletek! Előre is köszi! András
chipcad-ban lehet venni 1W-os UV CREE LED-et ,ez a bacik ellen jó lehet!
Udv.
nekem otthon van egy 12 kobméteres tavam. minden elektromos izé saját készitésu vagy nevetséges áron megvalosithato,kivitelezheto. a vizkeringeto pumpa,az UV sterilizálo meg miegymás. du irok rola tobbet is.
Örülnék neki nagyon! Ennyire nem népszerű ez a téma,vagy ennyire kevés az ötlet? Főleg az UV megoldás érdekelne,most kezd majd zöldülni a tavam...(algavirágzás)
köszi az ötletet! Utánna nézek mennyi lehet egy ilyen led...kellene 6-8W -nyi uv fény...
ekkora teljesítménynél már lehet, hogy jobban járnál UV csővel.
Az UV cso nagysága fugg a kerti to viz mennyiségével.
Eloszoris az UV cso egy speciális UV-C germicid fénycso sima folytotekercs + gyujtás vagy egy oregebb kompakt fénycso elektronikája + a cso.nekem mindketto van. a tavam 12000l es és ehhez az ajánlott UVC teljesítmény min 20W! ezért esett a választásom egy 30Wos csore amit a Philips gyárt és konnyen beszerezheto és az ára se volt tul huzos átszámítva 4800HUF. de még figyelembe kell veni a vizszivattyu teljesítményét is ,azt is dimenzálni kell na meg ami a legfontosabb a filtrácio.Ha nincs rendes filtrácio az egész nem fog érni semmit sem.Startolo bacikat is kel bele venni meg miegymás.de talán a képek magukért beszélnek.
finom... jól nézki gondolkodom én is ,hogy ások 1et
Ötletes az UV megoldásod...esetleg részletfotókat,kapcsolási rajzot (akár hevenyészettet) be tudnál tenni?Mitől lesz vizbisztos?Sziloplast?
Csak külföldről szerezhető be a cső? Bocsi a kérdésekért,de szivesen látnánk a tapasztalataid....
Érdemes,hajrá! Mióta megvan gyakrabban járunk a kert azon részén)
UV-C
az egész valami sima pvc csobol készult.a lefolyo rendszereket is ezekbol készítik. a végein 2 T elágazo.az egészet ugy kell méretezni mármint a hosszát ,hogy a cso kivezetései,kontaktusai az egész hosszal egyszintben legyenek.akkor a szimmering is be fog férni. az elektronika egy roszz kompakt fénycso elektronika. a roszz cso kiforrasztva és a helyére megy a germicid cso. az én csovem 16Wos volt és találtam hozzá egy 15Wos széttort fénycsovet és meg is volt oldva. A 16Wos elegendo egy 10000l es to tisztántartására. a tavam legmélyebb pontja 1,7m ;na a fenekére lelátok, olyan tiszta. de min.3 hét mire kitisztul az egész to.TURELEM!!! szerintem a cso nálatok is megvásárolhato.csak rá kell kérdezni ,UV-C csovet szeretnék.a korházakban a fertozo osztályokon használják sterilizálásra. !!BELENEZNI SZIGORUAN TILOS!! csakis valami uveglapon keresztul mert az kiszuri az UVC-t. roviden ennyi.szivesem válaszolok. a tavam a sok hobbim egyike.de még nincs kész teljesen sok minden hiányzik. TTJozsi
Arra egyikőtök sem gondolt, hogy épitsen egy kerti tóba egy mini tengeralattjárót? Én már gondoltam. 20 cm víz alattad, 20 cm feletted, a halakkal szembe nézel.
Köszönöm az ötletet! Azért lenne még pár kérdésem ha lehet...a szimering miből készült?
Szétnéztem a neten,ahol találtam germicid kompakt fénycsövet...talán azt egyszerűbb lenne egy csőbe ragasztani... http://bolthely.hu/tungsram/kereso/germicid A viz alatti világitás megoldására nincs esetleg tipped?
jó ötletDe előbb legyen meg a kék tó a fák alatt...
és lehetnek egyéb elektornikák is a tó körül..pl.rovarriasztó,hangulatvilágitás,stb...
a germicid cso egy csobe van illesztve , ragasztva tomítve plussz szilikonnal.
felteszek majd egy linket ahonnét én is csináltam. szimmering - gufero- tomítogyuru?? sajna nem tudom magyarul a bolthelyet néztem és a T8as sorozatrol van szo
A szimering teljesen érthető,nyugalom....ha jól láttam vizvezeték PE csőbe ragasztottad be vele...és a két végén van a tömités...annak a mérete nem mindegy,ezért kérdeztem miből lehet!?De végül is mindegy csak stabil legyen és tömitsen...
Köszönöm a tippet!
ennyire ne lennének ötletek erre a témára? Az uv megoldva...vizalatti világitás esetleg?
ezt értem...de az elektromos csatlakozást öberfaxabiztosan kell megoldani...igy is sikoltoznak fi-relé után...az meg nem lenne jó ha belenyal a kutya és ott marad...ne adj Isten más...12Vos fényforrás okosabb lenne...csak azt meg miből hogy birja a halogén hőjét és viztbiztos is legyen....
Háááát én spekulálok már egy ideje a kertivilágításon és LED-ekkel oldom meg. 12V, ha belefolyik hát belefolyik. Vettem a piacon kerékpárvilágítást tettem bele fehér LEDeket (50 candella / 75 mA / 100 forint) 3-3 db. +47 Ohm, olyan jó lett hogy elég fél hangerővel hajtani. Miért nem jó ez víz alá? Kiöntöm muruttyával oszt jónapot. 1000 forintból kijön, nem ráz, kell még egy trafó a fiókból.
akkor már csak az elektromos kapcsolási rajz kellene...meg nyákrajz esetleg?
ez szuper ötlet,bicaj lámpatestre nem gondoltam ott a pont!
Eszembe jutott egy napelemes keri lámpa ledjét a viz alá tenni némi spagóval...csak nem tudom mennyi fényt adna!?
Ha az UV csöves megoldás megoldás, akkor nem fognak az algák a fehér fényre menni, mert nincsenek algák. A konstrukcióba az is belefér, hogy sárga kék zöld stb. LED-eket építtünk be. Ettől a fény színe meg fog változni!
Más: 12V ról a fénycső nem világít, ehhez nagyfesz kell, tehát kell egy átalakító ami újta megcsinálja amitől eddig menekültünk. A helyzet azért egy kicsit jobb lesz mert az átalakító nem fog akkora teljesítményt leadni mint a közvetlen hálózati csatlakozó, de vizes orrú kutya azért felmegy 1 méter magasra. Tulajdonképpen nehezen fog ez is megvalósulni, mert a nagyfesz egyik vége sincs gyárilag földpotenciálon. Az átalakító helyett megteszi egy 1:1 es biztonsági leválasztó trafó, az adott teljesítményre méretezve, beszerezni azonban nem is olyan könnyű!
1:1 trafó helyett jó két szembekapcsolt kétkamrás trafó is. Mivel kis teljesítményről van szó nem is olyan nehéz kivitelezni.
Kísérlet gyanánt próbáltam már szigeteletlenül is működtetni lámpát vízben*, nem föltétlen követendő példa, de szolgál tanulságokkal. 12V váltóáram nem okoz semmi problémát, 21W-os autó lámpa gyönyörűen világított, a halaknak pedig nem lett semmi bajuk, a kutyáinknak meg még talán jobban is ízlett . A LED-ekkel már más a helyzet. Mivel egyenirányítanank, a kivezetéseik között elkezdi a vizet bontani. Amelett, hogy nem hiszem, hogy egészséges, széteszi a LED anódját. Halogén izzók is mehetnek, akár műanyag közelében is, nálam elégnek bizonyult a víz hőelvezető képessége. *Nem, nem szándékosan akartam tesztelni az állatok túlélőképességét, csupán a "sziloplasztharang" amit az izzó köré helyeztem megsérült, de nem lett gond és ez adta az ötletet.
Hm. A váltóáram is bontja a vizet, a vízen áthaladó áram, (ha kellően alacsony frekvenciájú) akkor bontja. Ugyan azon az elektródán megjelenik az O és a H is, tehát duurranógázt kapunk.
Természetesen a LED - eket is megpróbálnám a víztől ahogy csak lehet elszigetelni, de ha ez meghibásodik, nem sikerült tökéletesen, akkor sem lesz nagy baj, legfeljebb hamarabb tönkremegy. Ez 220 esetében bonyolultabb, jobban oda kell figyelni és a hálózati áram sokkal jobban bontja a vizet, ja és ráz! A LED anódja benne van a műanyag kapszulában és az eléggé jól ki van találva, oda nem folyik be a víz, a kivezetések egyforma anyagból készülnek, ónozott vörösréz.
nem vagyok kicsit és rögtön leül a téma
Maradjunk a lednél ami biztonságos a viz alatt....vajon a kerékpárvilágitás lámpatestét eléggé vizbiztossá lehet e tenni? Vagy más ötlet lámpatest kialakitására?A halogén lámpatestet sem adtam még fel....12V...
Az én tengeralattjáró ötletemet nem véleményezi senki ?
bocsi,de szerintem az inkább a modellezés katagoriájába tartozik...itt inkább a tavak berendezéseiről lenne szó,ami látványosabbá teszi vagy kisegiti a biológiai egyensúly kialakulását....
Nem modellt akarok építeni, hanem egy akkorát, amelyikbe 2-3 személy befér, alámerül a vízszint alá kb. 20-50 cm –re és nem marad lenn örökre. Minden paramétert elektronikus készülékek ellenőriznek.
hmm...láttál már átlagos ember átlagos kerti tavát?20-30Nm a felülete...ebbe szeretnél egy mondjuk fél köbméter vizet kiszoritó több embert befogadó szerkentyűt beleengedni? Akkor egyszerűbb ha a tó egyik oldala üvegfal..de az sem az olcsó kategória
|
Bejelentkezés
Hirdetés |