Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Azok többségével - (kettö van, de az egyiket szétszedtem és abbol csináltam a köszörühöz a furotartot) csak a nagyobb furokat (4 mm-töl felfelé) lehet ugy ahogy köszörülni, de nagyon ovatosan kell, mert az utobbi idöben a köszörükövek csapnivalok. A furo kikoptatja a felületét Szoval addig müködnek amig a kö felülete egyenes. A belsö élet ott is kézzel kell utánnaélezni. Az egyetlen elönyük, hogy aránylag pontosan eltalálják a furo hegyét ami kézzel nem mindig sikerül.
Az sem értem, hogy miért ilyen vackok a mai kövek. Még szegény apámtol örököltem egy csiszolokövet - talán még háborus zsákmány azt eddig csak egyszer kellett utánnahuzni (legallábbis amiota emlékszem) olyan kemény és tartja a formáját. Az ujakbol azota meg már többet elfogyasztottam. Éppen ma vettem egy litiumos követ keményfémhez. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2020
Ez jó elképzelésnek látszik: Woodstock D4144. Igaz, kicsit gyengécskének tűnik maga a szerkezet.
Igen ilyesmivel nagyon jo tanulni, de ezzel kisebb furokat (<4 mm) már nem lehet köszörülni. Azokhoz a korong általában tul durva.
Persze itt is ahogy a videoban is látni nagyon ovatosan igen kis nyomással kevés anyagot leköszörülve lehet csak eredményt elérni. A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2020
Anno én készítettem egy ilyen szerkezetet,mert venni nem tudtam,csak Amerikában volt stb...
Amikor megmutattam itt a fórumon csak hideget kaptam.Én 2 és 29 milliméter között ÉLEZEK vele fúrókat (ez a legnagyobb). Tudok kézből is élezni,hozta a 45 év szakma,de már eléggé romlott a látásom. granpa Munkavédelem:Semmivel nem rosszabb mint kézben élezni sőt....
A szerkezet önmagában még használható is lenne.Ha a megfelelő irányból lenne felszerelve, akkor még a védőburkolatot is vissza lehetne szerelni. Igen, így több sebből vérzik.
Nem a szerkezetre utaltam, hanem a műveletre. Amúgy meg, kézben tartva lehet szabályosan (munkavédelmileg ) köszörülni.
Az enyém is hasonlo. Ha kicseréled a követ egy gyémánttárcsára ( körfürész köszörulésére használják) akkor a munkavédelemmel sincs gond, hiszen a gyémánt réteg egy fémtárcsán van. Én ugyanazt a gépet használom a körfürészek élesitésére is. ( egy géppel kevesebb).
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2020
A 0,7-es fúrónál már csak sík lapot lehet köszörülni. Van olyan hogy háromszor kell körbe mennem az éleken hogy szimetrikus legyen és hátszöge is legyen. Fúráskor aztán rögtön kiderül, hogy jó lett-e az él. Egy olcsó panelfúróba egy 22mm-es vágó tárcsát szoktam befogni és annak az oldalán köszörülöm. Fontos eszköz a fejpántos nagyító. Egy erősebb nagyítású lencse alatt is meg szoktam nézni az élét. A fúrógépet végig kézben fogom. A fordulatszáma erősen vissza van véve.
Készítettem az eszközről egy képet. Tízen egynéhány éve nagyon olcsón árulták az OBI-ban és a TESCO-ban ezt a fúrógépet. Géplakatos az alap szakmám. Gyakorlaton elég sok fúrószárat elköszörültünk. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2020
Sziasztok!
Házi (pincei) barkácsolásra raknék össze egy "akkus" asztali körfűrészt... Javarészt plexi és 8-12 es rétegeltlemezhez (max) Tudtok javasolni valami motort?? Eddig a 755 ös motorokat néztem, de nem sértődnékcmeg ha egy picit erősebb lenne! Köszönöm
A körfürészhez ami 12 mm-s lemezt tud vágni már komolyabb motor kell. Autoroncstelepen kapsz hütöventillátor motorokat.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2020
Az "akkus"-t el kellene engedi, és hálózatról működő, háromfázisú motort használni. Ez ígéri az elvárt erőt és a zökkenőmentes fűrészelés esélyét.
Én is csatlakozom az előttem szólókhoz. Egy számodra megfelelő gép akkujának és töltőjének árából vegyél egy -minimum - 2000 W-os kézi körfűrészt. (gondolom 3 fázisod nincs...) Azt némi barkácsmunkával - meg Yout...be nézegetéssel - át tudod alakítani asztali körfűrésszé is.
Nézegetvén boltok kínálatait, az akkus körfűrészek motorjai 1000 W-nál kezdődnek. Ha a 775-ös motor olyan, mint ez: Bővebben: Link, akkor papírvágónak jó lehet.
Ebben: Proxxon Asztali körfűrész KS 230 elméletileg 85 W-os motor van. NYÁK lapokat lehet vele vágni de csak óvatosan, könnyen lefullad. Kb. 50 mm átmérőjű vágókorongja van. Így viszonyíts.
A Proxxonban 230V motor van. Neki minimum ilyen teljesitmény kell: ez 200W és ezzel lehet már 12 mm-s lemezt vágni.
Proxxon
Azt se írta, hogy van 1 fázisa Másképp minek kellene neki az „akkus”?
Ok, igazságod vagyon...csak puszta feltételezés volt...
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2020
Az enyémmel is lehet (nekem a gyengébb változat van), viszi a 3 mm vastagságú üvegszálas lemezt is csak idő kérdése. 600 - 700 W alá szerintem nem szabad menni a megjelölt feladathoz.
Nekem a kicsiböl 3 van, 1 a régi - már nem gyártják a 12Vs verzio. Azt bizony kinyirtam a NYÁK-kal, rendbe tettem, de azzal NYÁKot már nem vágok. Nagyon finom fa munkákra viszont nagyon jo. Azután vettem illetve kaptam 2 darab 230 V-sat, az jobb, de az sem elég vastagabb munkához. Amikor a Böhler tönkrement egy kiárusitáson vettem ezt:
Ez nagyon bevált. Pár éve a Kaleas vette át a Böhler termékcsaládot és ujra kaphato, söt valamivel olcsobban mint régen. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2020
Gyémántkoronggal érdemes a nyáklapot vágni.
Nem azért szeretnék akkusat építeni, mert annyi pénzem van. Hanem azért mert ahol használnám ott nincs áram!
A 755 ös tudom hogy nagyon gyengusz, ezért is irtam hogy combosabbat keresek. Amugy 755 ös ből van már egy kis asztalim... azzal 6-7 mm rétegelt lemezt is szépen lehet vágni! Na az is igaz hogy megfelelő körültekintéssel! Ennyi erővel veszek akko egy 60-80 eurós parkside akkus kézit, és átbarkácsolom asztalivá...... Nem... sajnos az áram odavezetése nem lehetséges, és a hosszabító sem megoldás mert azért is szolnak!
Gondolok itt például egy ilyen gépre.
Akksi nélkül 38 euró elég turhető... Ez a videó alapján még a 4 centis fát is viszi elég türhetően! Szerintem kompromisszumok mellett amire nekem kell arra pl tökéletes!
Aksi nélkül 1 €-val több ( 0,98 centtel).
De olvasd el az oldal alját is. A LIDL egyenlöre csak Németországba szállit.... sajnos.
Svájcba lakom a Német határ mellett és van Német postafiókom! ugyhogy nekem passzolna!
Amugy egynek nem lenne rossz?!?! Vagy?
Idézet: Óriási a különbség erőigényben a puhafa és keményfa között. „4 centis fát is viszi elég türhetően!”
Végigolvastam a kommenteket. Ne vedd meg!
Megint egy észnélküli volt a konstruktör. Fogaskerekes az áttétel a motor meg a füreszlap tengelye között. Ez a legnagyobb marhaság amit tehetnek. Az egész örökké tele van porral ami kinyirja a fogaskerekeket, ráadásul valami cinkötvényböl vannak. Ilyen gépbe kizárolag bordásszij áttétel valo. ( az én gépeimben mindben ez van.). A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2020
Mondjuk 40 euróért maga a motor se egy rossz vétel.. mert ennyiért még hasonlót se láttam!
De köszönöm hogy szoltál! Akkor elötte futok még pár kört!
Talán nézz körül a kinai forrásoknál. Vannak nagyon jo tengelyek és bordásszij áttételek (nekem van 2 az esztergapadhoz meg a marogéphez). Ahhoz én is az autobontoban vettem olcson 12 V-s motorokat ( hütöventillátor a nagyobb teljesitményü, a utastér ventillátor motorja a kisebb. Csak vigyázz, mert az ujabb kocsikban már BLDC motorok is elöfördulnak.)
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2020
sziasztok, nekem ilyen lett a műhelyem- elég rettenetes.....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |