Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus gyroszkóp, és gyorsulásmérő
Lapozás: OK   1 / 2
(#) szetty hozzászólása Máj 10, 2006 /

Valaki foglalkozott már elektronikus Gyroszkóppal, vagy elektronikus gyorsulásmérővel?
Mi a tapasztalata?
A Freescale -től rendeltem egy pár darab xz, xy, és xyz gyorsulásmérőt, és majd ha megérkezik kíváncsi lennék, h mit lehet kezdeni vele. (gondolok itt RC helikopterre) ))
Üdv,
Szetty
(#) pakibec válasza szetty hozzászólására (») Máj 10, 2006 /

Nekem van a helimben

De sajnos nem én csináltam, gyári. Ha van megfelelő piezo szenzorod, el lehet játszani vele, de fogalmam sincs pl. hogy a "heading hold" ("irányrögzítés") módot hogy csinálnád meg, ami egy komolyabb modellben elég fontos.

Ha meg is lenne az áramkör, olyan technológiával kellene készíteni, hogy kicsi, könnyü és rezgésbiztos legyen. Szerintem home made módon nem megoldható, de azért sok sikert hozzá!
(#) szetty válasza pakibec hozzászólására (») Máj 10, 2006 /

pakibec. egy offtopic kérdésem lenne hozzád, ha van helid: milyen helid van, kb mennyibe kerülnek ezek a helik, mennyi ideig tud a levegőben maradni, mekkora tömeget tud felemelni?
köszi,
Szetty
(#) pakibec válasza szetty hozzászólására (») Máj 10, 2006 /

Privát üzenet ment.
(#) szetty válasza pakibec hozzászólására (») Máj 11, 2006 /

köszi, válasz is
(#) szetty válasza pakibec hozzászólására (») Máj 11, 2006 /

Akkor továbbkérdeznék , ha lehet.
1. a Gyro milyen kimeneti jelet szolgáltat? PWM, vagy analóg (milyen frekivel, vagy milyen fesz határok között változik?)
2. a szervók milyen bemenő jel hatására, milyen elmozdulást végeznek? (digit bemenet, vagy analóg, és szögelfordulás kb mennyi?)

Ezeket azért kérdezem, mert még sosem láttam ilyen eszközöket, és meg akarom tudni hogy múködnek.

Üdv,
Szetty
(#) G-Lex válasza szetty hozzászólására (») Máj 11, 2006 /

A Gyro az picit más...
A Gyro olyan mint a motor. lézer pásztázókban használják...
(#) sirály12 válasza G-Lex hozzászólására (») Máj 11, 2006 /

Nem feltétlenül. Az analog devices is árul ilyen gyro-kat és azok között van analóg, pwm és spi buszos is. Egy 6*6mm-es kis vacak az egész, és pár ezer forint.
:no:
(#) szetty válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 11, 2006 /

sajnos elég sok pár ezer ft 6-tól fölfelé
mit gondoltok: lehet-e 1 tengelyes gyroskope-ot csinálni 2 db gyorsulásmérőből?
az 5let a következő: fogom a nyákot, rábiggyesztek 2 db Z tengelyen mérő gyorsulásmérőt, melynek kimeneteit kiegyenlítve beletolom egy differenciális erősítőbe, amelynek a kimenetén megjelenne a különbségi jel a szöggyorsulás mértékével arányosan?
vélemény?
vagy még egy 5let:
tengelyre merőlegesen beállítani a gyosrulásmérőket, és a centripetális gyosulást mérni.
abból számítható a szögelfordulás adott idő alatt...
vélemény?
(#) pakibec válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 11, 2006 /

Szerintem elsősorban a modellezésben használt gyrokra gondol Szetty.

Itt többfajta rendszer létezik, piezo kristály nyomás/fesz változásán alapuló elég elterjed. Gyakorlatban a vevő közvetlenül a gyroval kapcsolódik és ez csatlakozik a vezérlendő szervóhoz. Anlóg és digitális rendszer is van. Szervónként különböznek azok az adatok, amiket kérdezél(fok, sebesség, idő) menj fel a gyártók honlapjára (pl Futaba) ott megnézheted pontosan.
(#) sirály12 válasza szetty hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

Tegnap nekem is megjött az xyz kordis giróm. Csak egy kis gomdom van vele, az hogy nem tudom beforrasztani, bár meg sem próbáltam, nem akarom elrontani. szal egy kicsit várok még vele, megpróbálok olyan valakit találni, aki rá tudja nekem pakolni egy panelra.
Aztán majd beüzemelem, juóóól. :yes:
(#) szetty válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

honnan rendeltél xyz gyro-t?
(#) sirály12 válasza szetty hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

Hát a freescaletól.
Egyikből adnak ajándékba.

bár helyesbítek, mert csak accelerometer. De nekem ez is jó.
(#) szetty válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 16, 2006 /

nah má'r meglepődtem, h van gyro-juk :eek2:
(#) totti91 hozzászólása Feb 29, 2008 /

sziasztok
egy gyorsulásmérőt szeretnék készíteni ami úgy működne hogy jelet ad amikor elindulok és jelet amikor elérem a 100km/h-t és a közte eltelt időt kijelezné egy kis kijelzőn
(#) Medve válasza totti91 hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Hello. A kerékfordulattal arányos impulzusok kellenek. Meg tudod oldani?
(#) totti91 válasza Medve hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

őő..hát nem
(#) kobold válasza totti91 hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Egyáltalán mihez kellene? Autó, motor, stb...
(#) totti91 válasza kobold hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

egy gyorsasági motorhoz

Kilométeróra van rajta? Ha igen, honnan kapja a jelet?
(#) totti91 válasza kobold hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

spirállal van megoldva a kmóra

Nem bonyolították túl... Így neked kell, ha gyorsulást akarsz mérni. A hátsó lánckerékre, vagy a hátsó kerékre kellene egy impulzusadó, hogy valahonnan elektronikus jelet kapj a sebességről. Ha ez nem oldható meg, akkor csak a rendőrségi bemérés marad
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Nem gáz a hátsó kerékre? Kipöröghet!
(#) totti91 hozzászólása Feb 29, 2008 /

nem hiszem hogy valaki aki le akarja mérni hogy hogyan gyorsul a motorja az kipörgetné a kereket..vagyis hát én nem tenném
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Egyszer csináltam már ilyet, a második PIC-es kísérletem ez volt. Cimbora motorjára kellett, kétféleképp próbáltuk: ha behúzta az első féket, megforgatta a hátsó kereket az olvadás közelébe, majd féket kiengedve elrajtolt, a meleg, és emiatt jobban tapadó gumi nagyobb gyorsítást engedett, viszont az idő a pörgetés alatt már ketyegett; ha az elsőn lett volna a jeladó, akkor tulajdonképpen elcsalja azt az időt, amit a gumi melegítésére használ. A másik próba előmelegítés nélkül volt, a lehető legkisebb kipörgéssel, nagyon jó idők jöttek ki, de nem volt annyira látványos, elmaradt a füstfelhő
Úgy tanultuk valamikor, hogy a leghatékonyabb gyorsítás akkor érhető el, ha a slip (a tényleges, illetve a kerék fordulatszámából adódó sebességek hányadosa) 10% alatt van, 5 körül ideális, 10 fölött már csak erőfitogtatás az egész. Magyarul, ha gyorsulást akar mérni a motoros, de összevissza pörög alatta a kerék, akkor béna...
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Naja, megvan ennek a trükkje. Én csak az amerikai gyorsulási versenyekre emlékszem: hosszú csőr, 24 henger, lángnyelvek a kipufogóból, s hatalmas füstölő hátső kerék. Majd a fékezőernyő, ha nem robbant fel a motor De hogy honnan indult a stopper, azt nem tudom.
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Feb 29, 2008 /

Hát igen, a dragster (ha jól emlékszem a nevére, régen láttam már) egy kicsit más kategória De azt hiszem, ott nem is annyira a 0 ... x km/h közti időt mérték, hanem a kihasználható pályaszakaszon elért legnagyobb sebességet, a hosszú csőr meg azért kellett, hogy jól előretolja a súlypontot, nehogy induláskor hanyattvágja magát az egész. És ott már ha ki is pörgött a kerék, akkora szögsebessége volt, hogy a centrifugális erő megnövelte a gördülési sugarat (tévén keresztül is látható volt, mekkorát nyúlik a hátsó kerék, pedig eleve bazi nagy), és így csak sikerült dinamikusan elindulni vele
(#) pici hozzászólása Szept 10, 2008 /

Sziasztok

Használt már valaki LIS3LV02DQ vagy hasonló gyorsulásérzékelőt? Van vele egy kis gondom :|

(Nokia mobilból bontottam)
(#) pici válasza pici hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

Senki nem találkozott még ilyen bogárral?

.
(#) source2 válasza pici hozzászólására (») Okt 4, 2008 /

hi

MMA7455LT használtam, hasonló ehez, csak éppen a tokozása nem a legjobb (LGA-14), De nekem sem működik rendesen.

üdv
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem