Fórum témák
» Több friss téma |
Hello! Nincs benne balansz? Akkor mi az a sok aprótalpú benne?
Egyébként én javítottam egy négy cellás aksipakkot (cella átkötő szakadása volt, meg a BMS egy pontja nem volt bekötve), az csak akkor adott kimeneti feszültséget, miután ráraktam a töltőt.
Sajnos tényleg nincs benne balanszer áramkör. Oda nagyobb tokozású ellenállást ültetnek be. Ez a BMS úgy épül fel, hogy 6db 1S védelmet használnak, ezeknek a dedikált IC-knek kell a sok passzív alkatrész. Aztán ezeknek a kimenetét kötik össze, és ez engedélyezi vagy tiltja a töltést. Tehát a SOT23-6 a dedikált 1S védelem, a két tranzisztor pedig a szintillesztés és a logikai kapcsolat, a FET-eknél pedig a fő kapcsoló félvezető SOT23 tokozásban.
Az automatikus visszakapcsolás IC függő, van amelyiknél módosítható is. A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2020
Sziasztok!
Bosch csavarozó 9.6V-os Ni-Cd akkuját cseréltem lithium-os cellákra. 3db LG HG2 18650 3000 mAh BMS 3S 25A Tölthetem-e a régi töltöjével?
Nem igazán kéne. 12.6V körül van a feltöltött akku, amit valószínűleg ez is tudna, mert kis terhelésnél megugrik a feszültsége. Azonban nem tudni, milyen a BMS, valószínűleg jelentősen nagyobb áramot venne fel, mint amit ez tud. Li-ion esetén 700-1200mA töltőárammal simán számolj, és ez még a kímélő töltésnek számít. Mi a BMS típusa? Normális akkutöltő elektronika korlátozza a töltőáramot, de a kínaiaknál ki tudja. Labortáppal ki tudod deríteni, állíts be 12.7V-ot, és 2A áramkorlátot, és lemerült akkuval nézd meg, mekkora áramot vesz fel a pakk.
Sőt, sok akkuvédelmi túltöltés, mélykisülés, túláram védelmi panelt BMS-ként adnak, de nem tartalmaz balancer kört, így akkutöltésre teljesen alkalmatlanok. A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2020
A válaszokat lásd itt: Bővebben: Link.
Ilyen:
https://www.aliexpress.com/item/32807502039.html?spm=a2g0s.9042311....ja1ccF Elvileg balance-os.
Nekem egy átalakított 12V-os laptop töltő lett az alany. Itt is meg kellett oldani, hogy 12 helyett 12,6V-ot adjon ki, valamint lecsökkent töltőáram esetén csökkenjen a töltőfeszültség.
Hát fogjuk rá...
A leírás ellentmond a képen a táblázatnak. A lényeg: ne bízz a túltöltés védelemben, mert ez egy kínai izé. CC/CV módon töltsd, 12,7V-ra (hogy a kábelen eső feszültséget kompenzáld). A legegyszerűbb egy áramgenerátoros móddal rendelkező dcdc konverter talán. Az áramot állítsd be rövidre zárt kimenettel mondjuk 0.8A-re, majd terheletlenül állítsd be a kimenő feszt 12.7V köré. Ha a töltés végén nem éri el az akkupakk a 12.6V-ot, akkor sok esik a kábeleden, állítsd feljebb a kimenetet. Ezt a dcdc modult akármilyen dugasztápról, régi laptoptápról, pctápról tudod táplálni.
Sziasztok!
Használok régóta egy védőelektronikát 3S pakkhoz, és most észrevettem, hogy a cellák nagyon eltérő kapacitásúak lettek. Ez természetes vagy létezik, hogy ez nem is tud balanszer funkciót?
Én nem látok balanszáló ellenállásokat sehol.
Akkor ezt nemnek veszem. Kár, hogy balancerként is volt hirdetve és közben több cellát károsított.
Nem károsított az semmit. Csak az egész pakk teljes kapacitása lett kisebb, mert a cellák elcsúsztak egymástól. Ha rendesen balanszolva feltöltöd, visszakapod az eredeti kapacitást, minusz ami az elhasználódásból ered. Sok eladó hirdet hibásan, de ha megnézed a nyákot, nagyjából látszik, hogy mit tud. Jól gondolom, hogy a hátoldal üres?
Ha akarsz, be tudsz építeni csak balanszer nyákot a BMS-ed mellé.
Sziasztok
Készítettem egy 4s2p akku pakkot egy 4s balanceres elektronikával. Minden akku jó, rendesen leadja 0-16,8 V-ig a feszkókat de a bms-en csak 13,8V jön ki. Mi lehet a gond.
Van olyan BMS, ami csak töltés után engedélyezi a kimenetet, vagy terhelésre "kapcsol be".
Nem jött be
Terhelésre teljesen leesik a feszültsék majdnem 0 V-ra. Néztem külön külön a pakkot de semmi, valószínüleg akkor a bms lesz a ludas.
Többször is átnéztem, a bms-en meg elég nehéz rosszul bekötni ha már fel vannak iratozva.
Küldj egy képet, ahol a BMS és az akksik is látszódnak. Hidd el, be lehet kötni hibásan. Ha végigméred multival a pontokat a "B-" -hoz képest, szép soban meg kell lennie a növeksző feszültségnek 4.2V-onként.
Nemtudom mennyire lehet kijönni belőle.
Sziasztok! Elnézést de nem tudtam melyik csoportba tegyem fel a kérdésem, ezért kérem ha lehetséges akkor jó lenne ha maradhatna. Építettem egy speciális akkumulátortöltőt, mellyel a teljesen tönkrement ólomsavas akkumulátort is vissza lehet tölteni, tehát korábban nem tudott töltőáramot felvenni. Én csak az akkumulátor töltéssel foglalkoznék ha lenne rá piac, tehát magát a töltőt nem árusítanám. A töltőre, hogy ezt vállakozásszinten tudjam csinálni, kell-e CE tanúsítvány, illetve ezt a tevékenységet milyen engedélyekkel tudnám folytatni? Előre is köszönöm a segítséget!
Sajnos nem egyértelmű a fotók alapján a bekötés. Nem tudok segíteni. Multival a megfelelő feszültségeket méred a 0V feliratú ponthoz képest?
Igen, anélkül rá se kötöttem volna s bms-t.
Nincs a hátulján semmi. Rendeltem balanszer nyákot, talán még idén ideér.
Hogy érted, hogy elcsúsztak? Intelligens töltővel lemértem és a három cellla kapacitása kb. így alakul: 1500-2000-2200 mAh. Ez nem lehet a balanszer hiányától? Ekkora lenne a gyártási szórás?
Ha képen látott módon kötötted be az akkukat akkor kettőt/négyet a foglalatra nyomtatott polaritásjelzéssel ellentétesen kellett beletenni a foglalatokba. Biztosan úgy tetted bele?
Most raktam össze egy pont ilyen blokkot azért kérdezem. Ezekben a foglalatokban minden aksi egy irányba áll a jelzés szerint.
Sziasztok, a képen látható akkupakkal kapcsolatban érdekelne a véleményetek, a kapocs feszültség 0V, ezt még életre lehet kelteni vagy kuka?
Szedd le a műanyag védőt és cellánként nézd meg.
Előfordulhat, hogy túláram vagy rövidzár miatt egy cella védelme megszakadt odabent, ezért az egész soros 0V-ot mutat. De ha ennyire lemerült, akkor általában kuka. Ha még vesz is egy kis töltést, nem lesz erős cella, az biztos.
Adott egy 2S 7,4V 8,4V 5A BMS védő áramkör 2 db 18650 akkumulátor cellához.
Egy PIC áramkört táplálna hálózati kimaradás esetén, a beállított adatok megőrzése érdekében. Azt olvastam, hogy ha a töltés eléri a 8,4 V-ot akkor nem tölt tovább (nem lehet túltölteni). A kérdésem az, hogy folyamatosan rajta lehet hagyni az áramkört üzemeltető feszültségen? Ha áramkimaradás van a töltése (ha már feltöltött akkor a szüneteltetett töltés) átvált kisütésbe. A kisütési feszültség 5,6V alá esik szintén lekapcsol, megakadályozva ezzel a mély kisülést! A válaszokat előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |