Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Nem vitázok. Szerinted több száz reklamáció mentes szerelés után van értelme? Elmondom a frankót, meg van a kialakult technológiám, ami az AH-nak is megfelelt, aztán vagy figyelnek rá vagy nem, nem tudok mással segíteni.
Köszönöm hozzászólásod. Ez bebizonyította, hogy a feltételezett ötletem a gyakorlatban is működik.
Ettől kezdve nem értem, miért engem néznek egyesek hülyének. Legalább egy elnézést elvárnék azoktól, akik ezért megjegyzéseket tettek, helyreigazításként. A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2020
Azert mert meg mindig nem esett le nalad a tantusz
Idézet: „Legalább egy elnézést elvárnék azoktól, akik ezért megjegyzéseket tettek,” Miket el nem vársz attól, kinek a szótára :"maszatolás, hülyeség, marhaság"[/off] A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2020
Tetszik a lepke elnevezése a Hirscmann síkreflektoros antennának. (igaz ezt a WISI is gyártotta, meg a license alapján a Gorenje El-Rad.) Látszik mikor kezdtem.
Főleg amikor csattogtatja a szárnyait. Nagyon szakszerű! Azt se nevezik meg hány dipólos... A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2020
Túlságosan precíz vagy.
Mondjuk én is ezt tanultam egy mérnök kollégától. Rájöttem kifizetődik. Amit mondott nem azért mondta, hogy a szája járjon csak. Nagy alázattal kell megemlítenem Lakos Bandit. Szava járása volt, ha valami nem úgy jött ki, pl terjedési viszonyok miatt, " ...és a hullámok jobban tudják a fizikát nálunk..." Szakmai tudására jellemző volt, hogy nélküle nem lett volna kábel TV Szegeden.
Ezt már én is tettem szóvá, - dehát könnyű úgy okoskodnom, hogy nem is vagyok szagértője... Végül elgondolkodtam azon: egy időben nagyon favorizálták a résantennákat, hogy az mennyivel jobb a többinél. És ez a síkantenna szinte az "inverze" a pillangóantennának, résantennaként felfogható "lepkének".
Ráadásul a DVB-T sugárzása egészen más alapokon nyugszik, mint a klasszikus analog sugárzás. A bevezetése elött még az volt a terv, hogy a jel foghato legyen mozgo jármüben is. (Közel 1 évig teszteltük, pl Amszterdamban a villamosokban is voltak a vevökészülékek). Sajnos sok ok miatt a tesztek csak kb 70% vételi biztonságot mutattak, igy ma már nem igen emlegetik ezt az üzemmodot, de továbbra is a DVBT-t ugy árulják, hogy még egy miniatür drot/botantennával és vehetö. (A DVBT2 is ebben az irányba történö lépés). Azaz olyasmi amiröl itt rágodtunk >50hsz-ben, gyakorlatilag teljesen mellékes, ahol a beállitatlan tetöantenna rossz vételt okoz, ott nagyon valoszinü, hogy nagyon rossz a térerö, azon meg nem igen lehet segiteni. Persze ki lehet probálni, és az is lehet ( tesztekben is ez jött ki), hogy a visszavert jel jobb vételt biztositott, mint az egyenes (zavarva a visszavert jelek tömegével). A városi környezetben volt érdekes figyelni milyen gyakran vált a vevö az egyenes jelröl a visszavertre. De ez be van épitve a modulacioba igy elvben nem kell, hogy vételi problémát okozzon.
Az a meglepő, hogy ezt is "lepkeantenna" néven árulják. Úgy látszik, a kereskedőnek minden lepke, ahol egy sík előtt némi derót szaladgál...
Érdekes, hogy felveted a Holland példát. Amikor kint dolgoztam (belga-holland határvidék), volt a kocsimban 2DIN-es rádió-tv-dvd és azzal a botantennával meglepően stabil vételem volt.
Visszatérve a problémámra: megoldódott pár fel-le mászkálással. Bp.-től délre, a Széchenyi toronytól kb. 15 km.-re a (majdnem) Száva adóra állított antennával jelenleg jó a vétel. Pedig az lényegesen kisebb teljesítménnyel sugároz mint a Széchenyi. Abban az irányba szinte semmi se jött.
Lehet, hogy az volt a bajod, hogy az antenna tul sok jelet továbbitott a vevöbe, ami azzal nem tudott mit kezdeni.
Ezt speciel 2x quadnak ismerem. Jó adóantennának is. 2,4 Mhz-n a legjobb Wifi antenna volt után gyártott kategóriában. Ennek zárt dipólja van, a síkreflektorosnak V alakú nyílt dipóljai voltak. 4 vagy 8 db. A WISI repertoárján most is fenn van. Mintha nálunk is gyártatta a Hirschmann is.
Szerintem az is analóg módon terjed. A készülékek reagálnak rá másképp.
A gyenge térerőre meg szintén volt egy mondása a mérnök kollégámnak: Ami nincs azt nem lehet erősíteni! A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2020
Elejében csak egy műszerem volt, egy Bézárd, katonai tájoló. Ez már nagy segítség, Az adótornyokat nem szokták jobbra-balra tologatni. Ha nem látsz rá az adóra, mert az ezen a frekin is alapszabály irányított antennákra- Akkor vagy kiemeled magasabbra vagy másik helyet keresel neki.
Gratulálok, hogy sikerült. A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2020
Hát persze.
Csak érdekességként, és tanulságként tettem fel, hogy mi mindent hívnak még lepkének a kereskedelemben, -ha pedig az emberek lepke néven látják, vásárolják, hát annak is fogják hívni, -pedig egyik sem az. Mint a gázolaj helyett diesel. Mint az busz (ami nyelvfacsarmány létére létező szó lett)
Nem egészen analog modon terjed. Ha megnézed a korábban berakott táblázatot láthatod, hogy a 8 MHzes sávban 8000 impulzusszerü vivö van (az analog moduláciohoz viszonyitva) és még csak nem is sorban és az impulzusszerü jelek sávszélessége 1 kHz körül van valamint QAM modulácioban tartalmazzák a szimbolumot ami a müsorokat tartalmazza. És csak alig 100 vivö van majdnem folyamatosan jelen, hogy a tuner be tudja magát állitani az optimális vételre (kiegyenesiteni a frekvenciamenetet azon a mintegy 100 pilot jel alapján - kompenzálja a 8 MHz-s sávban a frekvenciamenet hibáit). A vevö egymás után (de nem sorban) keresi a a többi hordozot, amik a TV-jelet tartalmazzák (- pilot jelek általában a TSC jelet tartalmazzák), és azokbol rakja össze a kisugárzott digitális informáciot (akár 8-10 TV csatorna müsorát). Ezek a hordozok jöhetnek visszaverésböl is, de akár egy másik adobol, csak teljesiteniük kell a TSC-ben kiadott paraméterket ( azaz szinte mindegy, hogy honnan jön a jel, csak jöjjön). Ráadásul a jelben egy nagyon hosszu és nagyon hatásos hibakorrekcio is van ( szintén ismeretlen az analog világbol), ami lehetövé teszi a vételt akár egy mozgo jármüben is ( mi 120 km/h-ig teszteltük) ahol majdnem kizárt, hogy a vevöantenna lássa az egyetlen adotornyot ahonnan a jelek jönnek. Ezért kell a DVBT-hez több kisteljesitményü ado a megszokott nagy adotornyok helyett. Ez is ismeretlen fogalom az analog világbol, ahol szinkronvétel az alap, azaz a vevö rászinkronizál az ado hordozora és addig müködik a vétel, amig fennáll ez a helyzet. A DVBT-ben ilyesmi nincs, nincs mire szinkronizálni, igy csak keresni kell az káotikusan elosztott keskenysávu vivöket, és azokra kell az adott pillanatban szinkronizalni és csak pár ms ideig majd várni kell a következö hordozora. Az algoritmust is dinamikusan a TSC csomagban sugározzák ki. Ahogy korábban irtam az eredeti terv az volt, hogy a DVBT egy darab drotra müködjön szerte az országban, ebböl kifolyolag a DVBT vevök nagyságrenddel érzékenyebben mint az analog tunerek, hiszen egyszerre csak arra a kb 1 kHz-s jelre kell reagálniuk, amit egy vivö képvisel (az analog világ több megahertzes sávszélessége helyett). Igy kézenfekvö, hogy leültetheted tul nagy bemeneti jellel, amit egy nagyteljesitményü antennábol és egy közeli adobol kapsz. Ahogy a kolléga is jelezte ( amugy ezt én is tapasztaltam az antennámbol), hogy a közeli nagyteljesitményü ado vétele bizonytalanabb mint a távolabbi ado ugyanazt a csomagot ugyanazon (SFN) a frekvencián kisugárzott jele. (Nálam 38 illetve 60 km a két ado, a 60 km-röl jön hibátlanul az antennámmal meg a többi joval távolabbi, de más csomagot ( más frekvencian) sugárzo adok (betettem a spektrum képet is)).
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
A vicc az, amikor valaki 1-2 oldalon probál leirni valamit, ami még egy 1000 oldalas könyvben sem fér el. (Csak a modulácios eljárás, amivel én foglalkoztam, 600 oldalnyi nehéz irodalom). Ezért az ember kénytelen mindenütt egyszerüsiteni, mert sok dolog részletes megértéséhez már egy személy nem is mindig elég. A csapatunkban is vagy 12 ember dolgozott és gyakran hetekig értékeltünk a mérési eredményeket és probáltunk levonni belöle valamilyen tapasztalatot. És akkoriban csak kb 1 tucat ado üzemelt ott, ahol a tesztek folytak. Ma ezeknek a százszorosával is találkozhatsz, és mégis müködni kell a rendszernek.
Ráadásul a mai technologia már kész megoldások elé állitja a felhasználokat ( mindkét oldalon ado-vevö), és azok az idök már elmultak, hogy a felhasználok közül bárki is ismerje az adott speci IC-n belüli folyamatokat, megtetözve azzal, hogy a 2 -3 ilyen globális cég áramkörei nem egészen egyfomán kezelik ugyanazt a jelet. Itt van egy nagyságrenddel részletesebb leirás, hátha valakit érdekel. DVB-T
Azé' maradjunk már annyiban (amiből ki is indult e beszélgetés), :
Bizony a DVB-t TV-k, és DVB-t médiadobozok ugyanúgy működnek a hagyományos TV-antennákkal (ha azok alkalmasak voltak a IV-es és V-ös Tv sávra), esetleg pontosabb beállítást igényelnek, hiszen az analógnál "mákos" kép itt kikockázódik, meg-meg szűnik. A tv-néző szempontjából ennyi a lényeg. (És ennyiből tényleg ugyanaz, mint az analóg, a többi inkább a tv, a tv doboz feladata) A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
Olvasd el még egyszer a korábbi hsz-t és abban maradhatunk. Felesleges tovább maszatolni.
És olvasd el a kolléga tapasztalatát is, hogy mégsem a 15 km-re levö adorol veszi a jelet, hanem a másik gyengébbröl. Senki sem vonta kétségbe az antennák müködési elvét, nem tudom ezt miböl olvastad ki. Pontosan forditva van, a DVBT nagyon jol müködik a mákos viszonyok között is, söt ott is, ahol még mákos képet sem tudtál fogni. És pontosan ez a lényeg, többek között ezért is lett bevezetve. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
Hagyd már végleg ki ezt a "maszatolás" stb szavakat, és viselkedj már úgy, ahogy egy hobbyfórumon kell: érthető, egyszerűre fordított szavakkal add át a tudásod. Valóban kíváncsiak vagyunk rá, az arroganciára nem...
Nos, a fórumtárs 15km-ről nem kapott jó jelet. Hát ő is írta, erősebb volt a visszaverődés. Én kb 40-45 km-ről vettem Kékest, de Gyöngyös pár km-re van, ott is veszik, ha jól helyezik ők is el az antennát. Persze, az erős adónak erős a visszaverődése is, ha a közelben vagyunk, pláne, és még az győzhet végül, rosszabb esetben tönkreteheti a vételt, ebben teljesen igazad van. Idézet: „a DVBT nagyon jol müködik a mákos viszonyok között is, söt ott is, ahol még mákos képet sem tudtál fogn” Ez csak a vevő (tv, tv doboz) től függ, az antennától csak annyiban, hogy azt amit vennie kell (és átadni a doboznak) tudja-e jól(!) venni (pl 600mhz), és jó irányban van-é A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
Nem tudom ki kért meg itt téged, hogy ilyen hangnemben irkálj. Azért a DVBT nem egy facsavar bonyolultságu dolog és abban is elvesztél ( és személyeskedtél). Igyekeztem nagyon értehtöen leirni a DVBT tulajdonságait és a kollégának sikerült megoldani a feldatot, azaz semmi okod nincs kötözködni.
És ne akard ezt a technologiát egy primitiv néhány soros beszolással helyre tenni, mert az maszatolás, ha tetszik, ha nem. És nem én maszatoltam hanem te. A DVBT nagyon immun a visszaverödésre, azaz azt az okot ki lehet teljesen zárni (azaz megint egy hibás következtetést vontál le). Én a témát lezártam, ha folytatni akarod tedd meg, de most én szolok majd a modinak. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
Te irkálsz "hangnemben" , én csak kértelek, hogy mások leszólása nélkül, fórumtárshoz méltóan beszélgess velünk...
Nem sikerült néked... A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
Idézet: „A DVBT nagyon immun a visszaverödésre” Ezt azért én kétségbe vonnám, hiszen rádióhullámokon érkezik, amit antennával fogunk be. Márpedig akkor igenis érzékeny a visszaverődésre. Az, hogy az a rádióhullám DVB-t-t visz magával, lényegtelen ebből a szempontból, azt majd a doboz (vagy tv) fogja átalakítani magának -ha megfogta a rádióhullámot, minél kevesebb veszteséggel.
Ne vond kétségbe, mert akkor a városban a szük utcákban nem is müködne, márpedig müködik.
Tényleg legyen elég, amiota belebuktál a facsavar ügybe, csak kötözködni tudsz. Már ezen a forumon is vagy 3x megtetted!
Én mindig megválogatom a szavaim.
Én mindig csak megkérlek, beszélj szépen. Te mindig rendreutasítasz, nagyképűsködsz. Hiába ismerném el a tudásod (pedig figyelek a szakmai szavaidra), egyre hiteltelenebbnek tűnsz ettől. Egy fórumon ez a fennsőbbséges, kioktató, hajbókolást elváró, és még a (itt már többször bizonyított) fórumtársaink (értelmes vita helyetti) kioktatása: ez a te műfajod. Mi tudást, tapasztalatot felvenni járunk ide, nem az öndicsőítésed hallgatni, éz nem lehülyézve távozni. (Mellesleg: a facsavarnál mindenki látta, hogy félrevezettél minket, többen szóvá tették) A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2020
Nem ugyanarra válaszoltál, de biztos nem jó szavakat használtam...
Én csak azt akartam kifejezni, hogy a te szavaiddal ellentétben én úgy látom, az antenna ( mivel rádióhullámok vételére van), érzékeny a visszaverődésre. És a valódi és a visszaverődött jel zavarják (ha nem irányított, mint pl, a reflektorfal, stb) egymást, még el is ronthatják a vételt.
Kérünk minden résztvevőt, hogy ha kifogytak az érvei akkor ne személyeskedéssel folytassa.
A megfelelő vita kultúrához hozzátartozik a helyes érvelés. Kérjük, hogy a személyeskedés helyett a kérdésre koncentrálva, azt műszaki oldalról megfogva értekezzen mindenki. |
Bejelentkezés
Hirdetés |