Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor meg kellene a mérni a 4MHz-et. Más ötletem nincsen.
Amikor hozzám került, nagyon le volt harcolva. Aztán kapott ortofon fejet, új szíjat új hangkábelt, De a sebességet sosem mértem, csak lassúnak találtam kicsit. Aztán egy stroboszkópos mérés igazolta amit sejtettem, majd egy digitális mérés már a %os eltérést is megmutatta. Mivel ez mellet van még két lemezjátszóm, nem foglalkoztam vele, de szeretem a hangját szeretném napi szinten ezt a gépet is használni.
Szia!
A kapcsolási rajz alapján nekem úgy tűnik, hogy a motorja egyfázisú BLDC, mint a DC ventilátorok esetében. A rajzon HM01-nek van jelölve. Ha ez így van, akkor a tápláló feszültség frekvenciája nem fix, hanem a forgórész pozícióját hal-elemmel érzékelve váltanak a tranzisztorok. A váltás dinamikáját külső kondenzátorokkal korlátozta a tervező. A rajz szerint ha jól értelmezem, 20V-os tápfeszültségből az egyik műveleti erősítőt vezérelve TR01-es áramgenerátorral állítja a uP a motort tápláló áramot, miközben visszaméri a kapcsolt frekvenciát. Ha lassú, lehet, hogy nincs elég feszültség a szabályozáshoz. Először szerintem ezt ellenőrizd le. Lehet, hogy csak ki van száradva a puffer, és a 20V már csak 18-19V.
Hát, ez egy műszerésznek biztos sokat mond, de ebből én annyit hámoztam ki, hogy valószínűleg a motor alacsonyabb feszültséget kap mint kellene és ezt kéne nekem megmérni egy voltmérővel.
Meg a processzor órajelét, frekvenciamérővel.
Nincs frekvencia mérőm. Minek is lenne.
Ugyanolyan szijat tettél rá mint az eredeti?
Ha különben stabil a forgás ( lassu) akkor számodra ( nincs müszered stb) egyszerübb a motorra egy nagyobb méretü szijtárcsát rakni. (már nem tudom milyen gépekböl, de hentereg a fiokomban néhány eredeti szijtárcsa amit anno cserélni kellett, mert a gramofonok meg a videorekorderek 60 Hz-re voltak a gyárban bemérve- de hozzácsomagoltak egy csere tárcsát, amit 50 Hz esetében cserélni kellett. - ezek maradtak nálam. ).
Igen a szíj rendben van. Eredeti de új. Ezt adják az új duálokhoz. Ennek a lejátszónak van upgradelt verziója. Ahhoz való szíj van ezen is.
Sajnos neked nem jo, mert ezek mind a kisebbek a 60Hz-s verziokhoz, de bármelyik esztergályos biztos csinál neked egyet a motorra ( csak számold ki a méretét!) )
Arra van valami képlet, ha jól emlékszem. Majd letöltöm.
Emennyivel lassabban megy annyival kell nagyobb átmérö kell. Probaképpen ragassz a motortárcsára néhány réteg szigetelö szalagot, és fogod látni kb mennyivel kell nagyobb átmérö.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2020
Hát, hulla vagyok ma. Taknyom nálam egyben, de ez off téma.
Szóval, remélem nem trafálsz bele!
Sziasztok!
Szeretnék tesla M 305 tipusu (220 V -os) lemezjátszó motor furdulatszámát elektronikus vezéléssel szabalyozni, ill. stabilizálni. Nem muszáj a lemeztányérról visszacsatolni - bár az sem rossz ötlet. Van valakinek kapcsolási rajza ilyesmihez amit megosztana velem? Köszönöm
Szia!
Kapcsolási rajzom bár nincs, viszont annak idején nekem is volt gondom lemezjátszóval. Szíjhajtás, kétfázisú szinkronmotor. A motort szétszedtem, letekertem a 220V-os tekercseket, majd áttekertem 6V-osra. Mivel óriási fázistoló kondenzátor kellett volna, ezért inkább két fázisú meghajtást alkalmaztam. Két TDA2030 hajtja (valahol még meg van a lemezjátszó) a két tekercset szinusz/koszinusz hullámmal. A tányér aljára fekete/fehér tárcsa lett ragasztva, led és fototranzisztor érzékelőhöz. Kvarcvezérelt PLL (akkoriban nem volt nagy kihívás, de ma már nem menne) CMOS logikai kapukból. Egyetlen hibája, hogy a PLL nem tudta elindítani a forgást álló helyzetből, ezért meg kellett pörgetni induláskor. Ma már tudom min kellene változtatni.
Ez ügyes ötlet... De két db motort kellene egyszerre szabályozni.... egy nem bírja el az új tányért... és a szíj sem. Nem szívesen vacakolnék ennyit a motorokkal és lehet hogy nem is sikerülne teljesen egyformára sem a nyomaték, se a fordulat. Bár az áramkör talán stabilizálná őket. Ez ebben a 2 motoros verzióban elengedhetetlen.
Üdv, van valakinek elképzelése arról, hogy mi okozhatja a lemezjátszó-motor ellenkező irányba történő járását? Ugyanezt teszi az azonos típusú cserélt motor is (Hitachi)
Sajnos a látnokainknak már lejárt a munkaideje, mi (földi halandók) meg ennyiből nem tudjuk kitalálni, hogy milyen lemezjátszóról és milyen motorról beszélsz. Legalább egy pontos tipust írj, mert Hitachi lemezjátszóból sokféle van.
Úgy vélem, a cinizmus nem igazán vezetett jóra eddig sohasem
Rosszul tetted fel az ékszíjat ....
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |