Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3552 / 3993
(#) attika válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Nem, de gondolom abba valami low esr van.
(#) lobo67 válasza zombee hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Akkor lehet virtuálisat csinálni, vagy a fázispárokat külön-külön értelmezni, az aktív teljesítmány úgy is ugyanannyi lesz.
(#) pipi válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Ha belefér, nyugodtan
(#) mraulajos válasza pipi hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Rossz helyen kérdeztem. Köszönöm!
(#) Epu2 válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Nem. Boldog karácsonyt!
(#) zombee válasza lobo67 hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Ez a "fázispárok külön-külön" értelmezése izgalmas, de kicsit még homályos. Főképp, hogy a fázispárok árama nem feltétlenül azonos, és egy része a harmadik fázisvezetéken is keresztülfolyik.
(#) MCMLXXXII hozzászólása Dec 24, 2020 /

Szép jó estét!
Van egy digitális termosztátom padlófűtéshez , hogy tudnék rajta kettő ntc szenzort mérni leg egyszerűbben?
A gyári szenzor a a padló hőmérsékletét méri én egy másikkal a vegyes tűzelésű kazán hőmérsékletét szetetném nézni?

Ezt hogy lehetne megoldani leg egyszerűbben?

Köszönöm

Kellemes ünnepeket
(#) Bakman válasza MCMLXXXII hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

A legegyszerűbben úgy, hogy készítesz hozzá egy átkapcsolót. Viszont, ha ez a temrosztát részt vesz vezérlésben, akkor nagyon nem ajánlott a dolog. Utóbbi esetben vegyél egy egyszerű hőmérőt, ami kibírja a lehetséges maximális hőmérsékletet is.
(#) MCMLXXXII válasza Bakman hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Úgy vesz részt a vezérlésben hogy beállítod az értéket azt vagy a szoba hőmérsékletét mutatja vagy a padlóét.
Én csak annyit szeretnék hogy átkapcsolom és meg nézem a kazán hőmérsékletét
Két relére gondoltam
(#) szs válasza MCMLXXXII hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

De azt írtad, termosztát. Ha átkapcsolnál a padló (momdjuk) 30fokjáról a kazán 80fokjára, hát a termosztát(nak nevezett szerkezetnek) az a dolga, hogy elvegye a fűtést, hiszen meghaladja a beállított hőt.
Ha ez a termosztát csak a szobahőmérséklethez viszonyítva kapcsolgat, de a padló hőmérsékletét mérő rész nem kapcsol, ott csak sima hőmérő, akkor lehetne ide-oda kapcsolni a kazán és a padló kijelzése (kijeleztetése) közt.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2020
(#) MCMLXXXII válasza szs hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Igen igen pontósítok
Digitális termosztát csak az elektromos fűtést szabájozza kapcsolgatja ha kell mutatja a szoba hőmérsékletét is meg a padlóét ha nem megy a padló fűtés akkor nézegethetem a kazán hőmérsékletét akár
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 24, 2020 /

Üdv!

Adott egy készülék, képen látható processzorral, van ebből 20mHz-es verzió, lehetséges vajon csak hogy nagyobbat rakok bele és megy?
(#) Obivana hozzászólása Dec 25, 2020 /

Üdv mindenkinek!
Kis segítséget szeretnék kérni. A fürdőszobai elszívónal lévő nulla eltűnt állítólag. Nem mertem hozzá nyúlni így jött a szaki, meg oldotta jó pénzért. Egész egy hétig működött. Gondoltam akkor majd most én) úgye a világításra van kötve. Fel kapcsolt állapotban semmi. Le kapcsolt állapotban valami van. Izzót kötöttem rá. Gyengén pislákol. Akkor a nulla okozza a problémát? Illetve hol tűnhet el? Az elosztó doboz után egyből a kapcsoló táblába következik. Fürdőnek külön van egy 16A kis megszakító. Előre is köszönöm és boldog karácsonyt mindenkinek!!!
(#) Bakman válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Dec 25, 2020 / 1

Igen kicsi a valószínűsége, minden a 20 MHz-es órajel alaphoz van igazítva.
(#) pipi válasza Obivana hozzászólására (») Dec 25, 2020 /

Próbalámpával, pl másik konnektorhoz képest lehetne kideríteni a nulla, vagy a fázis bizonytalan, de ha nem értesz hozzá, inkább hívd vissza a szakembert garanciába...
Nem figyeltél mit "javított" meg? Lehet hibás kötés, vagy meglazult csavar, kapcsoló hiba stb
---------
Boldog Ünnepeket
(#) Kovidivi válasza pipi hozzászólására (») Dec 25, 2020 /

Az is lehet, hogy normális a dolog, ha a lámpán keresztül méreget, akkor csak pislákolni fog a tesztlámpa. Semmi korrekt mérés nem történt eddig.
(#) Obivana hozzászólása Dec 25, 2020 /

Próba lámpával megnéztem pár konnektort ami szerintem ide tartozik, de nem találtam hibát. Multiméterrel is meg néztem az elszívónal lévő kábeleket de se V se A nem mutatott( ami valószínűtlen ha van fázis). Még arra gondoltam mivel álmennyezet van, hogy a lámpátol húzok oda egy nullát azzal mit mutat. A képen a fürdő falán lévő elosztó doboz. A 3db kábel amit kihuztam belülről (így volt bele gyömöszölve) nem hiszem hogy normális.
(#) Bakman válasza Obivana hozzászólására (») Dec 25, 2020 / 1

Idézet:
„se V se A nem mutatott”
Szerncsére nem csak egy dolgot rontottál el, különben a baleseti osztályon is végződhetett volna a mérés. Inkább hagyd a fenébe és fogadd meg pipi ajánlását, hívd vissza a szerelőt.
(#) zombee válasza Obivana hozzászólására (») Dec 25, 2020 /

Az elszívó fajtája és bekötése az érdekes. Úgy veszem ki, hogy a lámpakapcsolóról üzemel. De az elszívók egy része kap egy külön vezetéken IS állandó fázist, hogy a lámpa lekapcsolása után egy előre beállított ideig még működjön. Ebből is vannak fix időkapcsolósok és dinamikusak, azaz lekapcsoláskor a megelőző világítás időtartama befolyásolja az "utófúvást".
Egy ilyen ventilátor folyamatosan kap egy fázist is, ezért hívom ezt a fajtát négyvezetékesnek.
Előfordulhat, hogy az állandó fázis átmegy a vezérlő fázisvezetékre (aminek nem szabadna!), vagy a nullavezető megszakadása miatt a lámpa nullája is feszültség alá kerül. Megnézném a lámpa kapcsolót is, hátha a nullát szakítja, nem a fázist. Az is lehet, hogy az elszívóhoz négy helyett három vezeték megy, ekkor a földet feláldozzák a vezérlőfázis oltárán.
Én is építettem ilyen elszívó vezérlést, több fajtát is. A négyvezetékesnél a vezérlőfázis optocsatolón keresztül kapcsolódott, azaz galvanikusan le volt választva, nem rúgott vissza az állandó fázis. A háromvezetékesnél fényérzékelő szenzorral oldottam meg a vezérlését, így nem kellett negyedik vezeték. Persze ez elhelyezéstől is függ.
(#) vladcepes hozzászólása Dec 27, 2020 /

Sziasztok! Nem találtam megfelelő topikot ezért itt kérdezném. Vettünk egy robotporszívót.A kérdés csak annyi lenne hogy miután visszamegy a helyére és feltöltődik, érdemes áramtalanítani?,jó az neki ha folyamatos töltés alatt van? (jó sejtem ugyan úgy működik mint a teló hogy nincs túltöltés,de inkább arra akarnék utalni hogy jó neki ha mindig áram alatt van a dokkoló és tölti?
Válaszokat köszönöm!
(#) Kovidivi válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 27, 2020 / 1

Nem lesz baja attól, hogy a dokkolón lóg folyamatosan.
(#) aramis hozzászólása Dec 28, 2020 /

Sziasztok! sgitséget kérek van egy elektrolux tűzhely a foton látható. Azt szeretném kérdezni hol található benne a sútő elektronika , melyik oladalt kell lecsavarozni?
(#) Bakman válasza aramis hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

A digitális óra egyben az elektronika is, már ha azt keresed (kis panel, egy relé, némi elektronika). Változó, de vagy a főzőlapok felöl vagy a gombok felől lehet szétszedni.

A sütőajtót nyisd ki és nézd meg, hogy a gombok alatti vízszintes részen vannak-e csavarok. A gombok, ha le kell szedni, előre jönnek le, határozott húzásra.
(#) aramis válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Köszönöma választ. az a helyzet a sütő nem müködik a többi jó azért gondoltam lehet a fütő tszál vagy a ventillátor vagy valami érzékrlő miatt.

A sütőt a digitális óra engedélyezi/tiltja. Ha az nem működik (kapcsolóüzemű tápegység, szokásos kiszáradt kondenzátor), esetleg a relé vagy a csatlakozó vezetékek égtek meg, akkor a sütő, mint ahogy tapasztaltad is, nem működik.

Igény szerint (több példa volt rá) ki is köthető, csak a reléhez tartozó két vezetéket kell összekötni. A másik kettő a panelnek ad tápfeszültséget.

Kösz Igy már elég tiszta. most már azt kell megkeresni ez a neve egyébként "digitális óra?

Nem tudom, inkább sütő időzítőként keresném. Eddig három kikötésére kértek meg, mindhárom helyen azt mondták, soha nem is használták, nem kell az nekik.
(#) lastewer hozzászólása Dec 28, 2020 /

Sziasztok,

van egy sim900 -as GSM modulom, amin nem tudom beállítani, hogy ne rejtett számmal hívjon.

Szerintetek milyen AT parancs kell neki ehhez? (Adatlapon nem találom)

GSM modul
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2020

ERRE gondolsz?
(#) dokidoki válasza lastewer hozzászólására (») Dec 28, 2020 /

Szerintem tedd be simkártyát egy telefonba és ellenőrizd le onnét is. Telefon menübe be tudod kapcsolni, illetve módosítani a szolgáltatói beállítást ehhez. Onnan már a modullal is mennie kell.
Következő: »»   3552 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem