Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az olyan nem villanyszerelő, hanem kontár.
Esetleg halad a korral és az igényekkel, nem ragad le valahol.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Van egy 12 voltos akkumulátor, biztosíték tábla és egy kapcsoló tábla 4db kapcsolóval ( szerintem analog kapcsolnak hívják 2 láb van rajta). Kérdésem az lenne,hogy kell / hogyan kell bekötni a 12v ledet (1-1 led külön kapcsolóra) és egy szivattyú (motorcsónakból a víz szivattyúzásra használnám 2 szál vezeték). Addig oké,hogy biztosíték táblát megtáplálom az aksiról, de utána hogyan tovább? Rajzot tudna valaki készíteni? Előre is köszönöm a segítséget.
Kezdő vagyok most tanulom az elektronikát... A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2020
Lásd melléklet. A szükséges biztosítékok értékeit nem tudom, ezért szerepel mindegyiknél 1 A. Csak egy áramkört rajzoltam meg, a többit is így kell bekötni.
Az analóg kapcsoló egészen más dolog, ezt ne keverd bele. Neked normál kapcsolód van, remélhetőleg. Ha nem vagy biztos a dolgodban, fényképezd le a kapcsolót és megmondjuk. A LED lábainak azonosításához is találsz segítséget a mellékletben. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2020
A LED világitás az LED szalag (RGB) 2x1m van belőle. (Belső világítás lesz a csónakba)
Led szalagra 12v es G (zöld szin vam ráforasztva). Szóval a 2 LED szalag az kulon kapcsolra fog menni. A szivattyú megint egy külön kapcsoló. Ha jól értem Aksi + - polaritás megy a biztosíték táblára--> biztositék pozitiv részről megy a kapcsoló egyik lábara a másik lábra rákötom a ledszalagnal a 12 v vezeteket. G (zöld) pedig megy a biztositék tábla negativ részére. Szivattyú ugyan ezen az elven Így jól gondolom én? A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2020
Jól gondolod. A 12 V LED és a 12 V-os LED szalag külön kategória. Azt hittem, LED-et akarsz 12 V-ra kötni.
A fenékszivattyút csakis nem arretáló kapcsolóra szabad kötni, mert szárazon forgatva nagyon hamar leéghet, minimum 3A - es biztosítóval!
(Az én hajómban erre külön nyomógomb van.)
Idézet: „Már ha van kötődoboz. A villanyszerlők már rég leszoktak a használatáról, helyette mély szerelvénydobozokat használnak és abban készítik el a szüksésges kötéseket.” Idézet: „Az olyan nem villanyszerelő, hanem kontár.” Idézet: „Esetleg halad a korral és az igényekkel, nem ragad le valahol.” Drága urak! Mindkettőtök tapasztalatátt nagyra értékelem, Mindazonáltal én speciel mindkettőt csináltam már, mindkét eset indokolt volt. Nem mondom, szeretem a kényelmes, nagy kötődobozokat, de némi rutinnal – és mert máshogy nem igen lehetséges – például be lehet varázsolni az ötös sorolt szerelvényt öt darab sorolható, mélyített dobozba, úgy, hogy legalább a védővezető ne szerelvényen – mint az imént említtetett – hanem kötőelemben, egyenként bontható T-kötéssel csatlakozzék. Nem mondom, hogy nem ápoltam meg a néphagyományt néhány ilyen alkalommal, de az részben engem is minősít. A technológiával haladni, rugalmasnak, kreatívnak lenni szerintem lehet és érdemes is – anélkül, hogy a tákolás eléggé észrevehető határát átlépnénk. ...És akkor még a két szomszédos panellakás közötti a fal teljes mélységén átmenő szerelvénydobozról, meg a hasonló, kétszobás lakás összes áramköre érdemi szétosztásának kettő darab kolosszális "spagettikonzervben" való megoldásáról még szó sem volt... És persze tudom, a panellakás a létesítési szabványok Monacoja, Bermudája stb... Elnézést a terjedelmes offért! A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
Sziasztok! Egy kis segítségetr lérnék. Egy hyundai rádios kazettás mp3 készülék a magnot hajtó ékszij elszakadt kicseréltem de a lejátszás nagyon gyors az ékszij pontos mi lehet a baja?
Hello! Az ékszíj miatt gyorsabb nem lehet csak maximum lassabb. Lehet eltekerted a motor fordulatszabályzó trimmerpotiját a motor hátán. (Ha van ilyen, mert a készüléket nem ismerem.)
Szia!
Vagy ha több vezetékes a motor, leszakadhatott egy szál.
Köszönöm, hogy ezt leírtad, teljesen egyetértek veled, én sem kedvelem a maradi szélsőséges hozzáállást, és a tákolást sem. Ahogy írod szakszerűen rugalmasnak kell lenni ebben a szakmában is. Ha tudja az ember, hogy melyik szabály miért van, akkor ezek betartásával a szokásoktól el lehet - és sokszor el is kell - térni. Szerintem.
Glossza gyanánt:
Idézet: „[...]Ha van ilyen...” A Hyundai csodáit nem ismerem, de amikor az Aiwa kazettás deckemet kaptam, külön felhívták rá a figyelmem, hogy a fordulatszámot etalon kazettával beállították, de ha nem lett elég pontos – az én lusta belemnek eddig pont elég pontos – , akkor itt és itt találom a fordulatállító trimmert. A lényeg: proletár fórumtárs ötletét alá tudom húzni. Az egyik, ami még nagyon elméletileg eszembe tud jutni, hogy esetleg a korábban elnyúlt ékszíjat, vagy egyéb, mechanikai eredetű fordulatszám-problémát, próbálhatták a fordulat föltekerésével kompenzálni, ami az említett ok szíjcsere általi elhárultát követően szükségszerűen "túlkompenzálásba" fordult. Idézet: „[...]ha több vezetékes a motor, leszakadhatott egy szál.” Ezt szintén csak aláhúzni tudom, mert amennyit tudni vélek a kiseb-nagyobb villanymotorokról, az alapján én is logikusnak találom, hogy egy nagyobb pólusszámú motor, a pólusszám csökkenésére – itt egy pólustekercselés vezetékszakadása és emiatt a gerjesztés kiesésére – a fordulatszám növekedésével reagáljon. Nekünk hivatalosan voltaképp csak a pólusátkapcsolós váltóáramú motorok kapcsán (Dahlander és társai) tanították, de például úgy tudom, léptető- és BLDC motoroknál is problémát okozhat egy pólus(-pár) elmaradása (igaz, ott lehet más hibajelenség is), és mintha némely magnómotorokat is valami kvázi-váltóáramú inverteres hajtással hergelnének. De ezt illetően bizonyára akadnak nálam sokkal tájékozottabbak is... A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
Igazán örömmel veszem, a te és más fórumtársak ezt illető egyetértését, pozitív visszajelzését is! Nyilván a szabályoson belül is a standard [itt "rutinszerű" értelemben] megoldás a tuti buli, a kényelmes és biztonságos, de tényleg van amikor az előírások megértése, opcióik ismerete és kompetens használata a királyi út...
Sziasztok,
LM35-el szeretnék építeni szobai hőfok mérőt, tehát bőven elég a +10-től +40 Celsius fokig méréshatár. Találtam hozzá egy jó érzékeny analóg műszert (FSD=20mikroA). A tápfesznek nyilván stabilnak kell lennie, de azt szeretném kérdezni, hogy ha a megadott tápfesz tartományból (4-30V) magasabb, olyan 20-25V körülit választok az befolyásolja-e kedvezően a pontosságot? köszönöm.
Az adatlap nem nyilatkozik erről, valószínűleg érdemben nem befolyásolja az erdményt. A minimális tápfeszültség van megadva attól függően, mekkora hőmérsékletet akarsz mérni. 5 V már átfogja a teljes tartományt.
Köszönöm, ez esetben marad az 5V ami amúgy is rendelkezésre áll a kapcsolásban.
Csak hangosan gondolkodom.
Az alkatrésznek van egy optimális tápfeszültsége, amit elő kell állítani a tápfeszültségből. Ez melegíti valamennyire az alkatrészt. Az előző adatlapokban alacsonyabb tápfeszültségeket emlegettek.
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hogy itt ez a videó meteor (nem tudok angolul) Itt a 8,35 percnél a ledek hogyan kerülnek be? Melyik irányba van a pozitív ,meg melyik irányban a negatív? Vagy jól értettem hogy az első három a pozitív balra esik? Segítséget köszönöm!
Hello! Minden beültetendő Led-nek baloldalon van az anódja.
3 állású kapcsolódlval oldottam meg.
Egyik állás automata szivattyú. Másik állás kézi szivattyú. Köztes állapot a kikapcsolva funkció. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
Sziasztok!
Valós (illetve meddő) teljesítményt szeretnék mérni háromfázisú hálózaton. Egyfázisú fogyasztó esetén relatíve egyszerű, integrál(U*I*dt). Három fázis esetén milyen elv alapján lehet mérni? A nulla nem minden fogyasztónál van bekötve, illetve a terhelés sem feltétlenül szimmetrikus. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
Szerintem ott is ugyanaz, külön fázisonként számolva. Az közömbös, hogy a null be van-e kötve, fázisonként a nullhoz képesz mérsz feszt, és az áramot a fázison.
Sziasztok!
Csak Boldog Karácsonyt szeretnék kívánni mindenkinek, és köszönöm az eddigi sok segítséget amit kaptam Tőletek!
Valami ilyesmire gondolok én is, persze így túl egyszerűnek tűnik. Kicsit izgalmasabb, ha egyáltalán nincs ott nulla. Akkor kell egy virtuális nullát csinálni (ellenállásosztóval), vagy létezik elegánsabb megoldás?
Hali!
Boldog Karácsonyt mindenkinek! Egy laptop tápjába, 83µF/400V os kondi helyett, ha 100µF/400V rakok, az gond lehet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |