Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3551 / 3993
(#) Marko Ramiusz válasza Bakman hozzászólására (») Dec 20, 2020 /

Az olyan nem villanyszerelő, hanem kontár.
(#) Bakman válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 20, 2020 / 1

Esetleg halad a korral és az igényekkel, nem ragad le valahol.
(#) adam30 hozzászólása Dec 21, 2020 /

Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Van egy 12 voltos akkumulátor, biztosíték tábla és egy kapcsoló tábla 4db kapcsolóval ( szerintem analog kapcsolnak hívják 2 láb van rajta). Kérdésem az lenne,hogy kell / hogyan kell bekötni a 12v ledet (1-1 led külön kapcsolóra) és egy szivattyú (motorcsónakból a víz szivattyúzásra használnám 2 szál vezeték). Addig oké,hogy biztosíték táblát megtáplálom az aksiról, de utána hogyan tovább? Rajzot tudna valaki készíteni? Előre is köszönöm a segítséget.

Kezdő vagyok most tanulom az elektronikát...
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2020
(#) Bakman válasza adam30 hozzászólására (») Dec 21, 2020 / 1

Lásd melléklet. A szükséges biztosítékok értékeit nem tudom, ezért szerepel mindegyiknél 1 A. Csak egy áramkört rajzoltam meg, a többit is így kell bekötni.

Az analóg kapcsoló egészen más dolog, ezt ne keverd bele. Neked normál kapcsolód van, remélhetőleg. Ha nem vagy biztos a dolgodban, fényképezd le a kapcsolót és megmondjuk. A LED lábainak azonosításához is találsz segítséget a mellékletben.
(#) adam30 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2020 /

A LED világitás az LED szalag (RGB) 2x1m van belőle. (Belső világítás lesz a csónakba)
Led szalagra 12v es G (zöld szin vam ráforasztva).

Szóval a 2 LED szalag az kulon kapcsolra fog menni.
A szivattyú megint egy külön kapcsoló.

Ha jól értem
Aksi + - polaritás megy a biztosíték táblára--> biztositék pozitiv részről megy a kapcsoló egyik lábara a másik lábra rákötom a ledszalagnal a 12 v vezeteket. G (zöld) pedig megy a biztositék tábla negativ részére.

Szivattyú ugyan ezen az elven

Így jól gondolom én?
(#) Bakman válasza adam30 hozzászólására (») Dec 21, 2020 /

Jól gondolod. A 12 V LED és a 12 V-os LED szalag külön kategória. Azt hittem, LED-et akarsz 12 V-ra kötni.
(#) gkari válasza adam30 hozzászólására (») Dec 21, 2020 /

A fenékszivattyút csakis nem arretáló kapcsolóra szabad kötni, mert szárazon forgatva nagyon hamar leéghet, minimum 3A - es biztosítóval!
(Az én hajómban erre külön nyomógomb van.)
(#) Sorkapocs válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 22, 2020 / 3

Idézet:
„Már ha van kötődoboz. A villanyszerlők már rég leszoktak a használatáról, helyette mély szerelvénydobozokat használnak és abban készítik el a szüksésges kötéseket.”

Idézet:
„Az olyan nem villanyszerelő, hanem kontár.”

Idézet:
„Esetleg halad a korral és az igényekkel, nem ragad le valahol.”

Drága urak!
Mindkettőtök tapasztalatátt nagyra értékelem, Mindazonáltal én speciel mindkettőt csináltam már, mindkét eset indokolt volt. Nem mondom, szeretem a kényelmes, nagy kötődobozokat, de némi rutinnal – és mert máshogy nem igen lehetséges – például be lehet varázsolni az ötös sorolt szerelvényt öt darab sorolható, mélyített dobozba, úgy, hogy legalább a védővezető ne szerelvényen – mint az imént említtetett – hanem kötőelemben, egyenként bontható T-kötéssel csatlakozzék. Nem mondom, hogy nem ápoltam meg a néphagyományt néhány ilyen alkalommal, de az részben engem is minősít. A technológiával haladni, rugalmasnak, kreatívnak lenni szerintem lehet és érdemes is – anélkül, hogy a tákolás eléggé észrevehető határát átlépnénk.
...És akkor még a két szomszédos panellakás közötti a fal teljes mélységén átmenő szerelvénydobozról, meg a hasonló, kétszobás lakás összes áramköre érdemi szétosztásának kettő darab kolosszális "spagettikonzervben" való megoldásáról még szó sem volt... És persze tudom, a panellakás a létesítési szabványok Monacoja, Bermudája stb...

Elnézést a terjedelmes offért!
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
(#) aramis hozzászólása Dec 22, 2020 /

Sziasztok! Egy kis segítségetr lérnék. Egy hyundai rádios kazettás mp3 készülék a magnot hajtó ékszij elszakadt kicseréltem de a lejátszás nagyon gyors az ékszij pontos mi lehet a baja?
(#) proli007 válasza aramis hozzászólására (») Dec 22, 2020 / 1

Hello! Az ékszíj miatt gyorsabb nem lehet csak maximum lassabb. Lehet eltekerted a motor fordulatszabályzó trimmerpotiját a motor hátán. (Ha van ilyen, mert a készüléket nem ismerem.)
(#) Patópali válasza aramis hozzászólására (») Dec 22, 2020 / 1

Szia!
Vagy ha több vezetékes a motor, leszakadhatott egy szál.
(#) lobo67 válasza Sorkapocs hozzászólására (») Dec 22, 2020 /

Köszönöm, hogy ezt leírtad, teljesen egyetértek veled, én sem kedvelem a maradi szélsőséges hozzáállást, és a tákolást sem. Ahogy írod szakszerűen rugalmasnak kell lenni ebben a szakmában is. Ha tudja az ember, hogy melyik szabály miért van, akkor ezek betartásával a szokásoktól el lehet - és sokszor el is kell - térni. Szerintem.
(#) Sorkapocs válasza aramis hozzászólására (») Dec 22, 2020 /

Glossza gyanánt:
Idézet:
„[...]Ha van ilyen...”

A Hyundai csodáit nem ismerem, de amikor az Aiwa kazettás deckemet kaptam, külön felhívták rá a figyelmem, hogy a fordulatszámot etalon kazettával beállították, de ha nem lett elég pontos – az én lusta belemnek eddig pont elég pontos – , akkor itt és itt találom a fordulatállító trimmert.
A lényeg: proletár fórumtárs ötletét alá tudom húzni.
Az egyik, ami még nagyon elméletileg eszembe tud jutni, hogy esetleg a korábban elnyúlt ékszíjat, vagy egyéb, mechanikai eredetű fordulatszám-problémát, próbálhatták a fordulat föltekerésével kompenzálni, ami az említett ok szíjcsere általi elhárultát követően szükségszerűen "túlkompenzálásba" fordult.
Idézet:
„[...]ha több vezetékes a motor, leszakadhatott egy szál.”

Ezt szintén csak aláhúzni tudom, mert amennyit tudni vélek a kiseb-nagyobb villanymotorokról, az alapján én is logikusnak találom, hogy egy nagyobb pólusszámú motor, a pólusszám csökkenésére – itt egy pólustekercselés vezetékszakadása és emiatt a gerjesztés kiesésére – a fordulatszám növekedésével reagáljon.

Nekünk hivatalosan voltaképp csak a pólusátkapcsolós váltóáramú motorok kapcsán (Dahlander és társai) tanították, de például úgy tudom, léptető- és BLDC motoroknál is problémát okozhat egy pólus(-pár) elmaradása (igaz, ott lehet más hibajelenség is), és mintha némely magnómotorokat is valami kvázi-váltóáramú inverteres hajtással hergelnének.
De ezt illetően bizonyára akadnak nálam sokkal tájékozottabbak is...
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
(#) Sorkapocs válasza lobo67 hozzászólására (») Dec 22, 2020 /

Igazán örömmel veszem, a te és más fórumtársak ezt illető egyetértését, pozitív visszajelzését is! Nyilván a szabályoson belül is a standard [itt "rutinszerű" értelemben] megoldás a tuti buli, a kényelmes és biztonságos, de tényleg van amikor az előírások megértése, opcióik ismerete és kompetens használata a királyi út...
(#) MrBrown hozzászólása Dec 22, 2020 /

Sziasztok,
LM35-el szeretnék építeni szobai hőfok mérőt, tehát bőven elég a +10-től +40 Celsius fokig méréshatár.
Találtam hozzá egy jó érzékeny analóg műszert (FSD=20mikroA).
A tápfesznek nyilván stabilnak kell lennie, de azt szeretném kérdezni, hogy ha a megadott tápfesz tartományból (4-30V) magasabb, olyan 20-25V körülit választok az befolyásolja-e kedvezően a pontosságot?
köszönöm.
(#) Bakman válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 22, 2020 / 2

Az adatlap nem nyilatkozik erről, valószínűleg érdemben nem befolyásolja az erdményt. A minimális tápfeszültség van megadva attól függően, mekkora hőmérsékletet akarsz mérni. 5 V már átfogja a teljes tartományt.
(#) MrBrown válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2020 /

Köszönöm, ez esetben marad az 5V ami amúgy is rendelkezésre áll a kapcsolásban.
(#) nedudgi válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 22, 2020 /

Csak hangosan gondolkodom.
Az alkatrésznek van egy optimális tápfeszültsége, amit elő kell állítani a tápfeszültségből. Ez melegíti valamennyire az alkatrészt. Az előző adatlapokban alacsonyabb tápfeszültségeket emlegettek.
(#) vladcepes hozzászólása Dec 22, 2020 /

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hogy itt ez a videó meteor (nem tudok angolul) Itt a 8,35 percnél a ledek hogyan kerülnek be? Melyik irányba van a pozitív ,meg melyik irányban a negatív? Vagy jól értettem hogy az első három a pozitív balra esik? Segítséget köszönöm!
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 22, 2020 / 2

Hello! Minden beültetendő Led-nek baloldalon van az anódja.
(#) nedudgi válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 22, 2020 / 2

Magyarul futófénynek ejtik.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Dec 22, 2020 /

Hello! Köszönöm!
(#) vladcepes válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 22, 2020 /

Köszönöm!
(#) adam30 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 23, 2020 /

Köszöntem a segítséget.
(#) adam30 válasza gkari hozzászólására (») Dec 23, 2020 / 1

3 állású kapcsolódlval oldottam meg.
Egyik állás automata szivattyú.
Másik állás kézi szivattyú.
Köztes állapot a kikapcsolva funkció.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
(#) zombee hozzászólása Dec 23, 2020 /

Sziasztok!
Valós (illetve meddő) teljesítményt szeretnék mérni háromfázisú hálózaton. Egyfázisú fogyasztó esetén relatíve egyszerű, integrál(U*I*dt). Három fázis esetén milyen elv alapján lehet mérni?
A nulla nem minden fogyasztónál van bekötve, illetve a terhelés sem feltétlenül szimmetrikus.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
(#) lobo67 válasza zombee hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Szerintem ott is ugyanaz, külön fázisonként számolva. Az közömbös, hogy a null be van-e kötve, fázisonként a nullhoz képesz mérsz feszt, és az áramot a fázison.
(#) Peet19 hozzászólása Dec 24, 2020 / 2

Sziasztok!

Csak Boldog Karácsonyt szeretnék kívánni mindenkinek, és köszönöm az eddigi sok segítséget amit kaptam Tőletek!

karifa.jpg

(#) zombee válasza lobo67 hozzászólására (») Dec 24, 2020 /

Valami ilyesmire gondolok én is, persze így túl egyszerűnek tűnik. Kicsit izgalmasabb, ha egyáltalán nincs ott nulla. Akkor kell egy virtuális nullát csinálni (ellenállásosztóval), vagy létezik elegánsabb megoldás?
(#) mraulajos hozzászólása Dec 24, 2020 /

Hali!
Boldog Karácsonyt mindenkinek!
Egy laptop tápjába, 83µF/400V os kondi helyett, ha 100µF/400V rakok, az gond lehet?
Következő: »»   3551 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem