Fórum témák
» Több friss téma |
A cső hosszától függ a feszültség, átlag méretű monitorokban AC 600-900V környéke, nagy Tv kijelzőkben 1.5kV is lehet. Minden csőnek két vége van nincs egybeintegrált cső, a monitorokban oldalanként van két cső, azért jön 4 vezeték.
A kis kijelzőkben használt hidegkatódos csöveknél (CCFL) látott kék kondenzátorok úgynevezett ballaszt kondenzátorok, amik azért kellenek, mert nem teljesen egyformák a csövek. A Nagyméretű Tv kijelzőkben szoktak hazsnálni külső katódos csöveket (EEFL) amiknél nem szükséges a ballaszt kodi, azokat egyszerűen párhuzamosan lehet kötni. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
Köszi az információkat, ezeddig még nem igazán voltam otthon ebben a témában.
A meghajtó feszültségük (az a kb. 6-900V) gyakorlatilag mérhető egy Metex-4350 kézi műszerrel, vagy maga a műszer (a belső ellenállása révén történő áramfelvétele) annyira leterhelné a tápját, hogy talán inkább szkóppal illene?
Multiméterrel a frekvencia miatt sem lehet mérni, ugyanis 40-50KHz környékén üzemelnek. A CCFL szinuszt, az EEFL majdnem négyszögjelet igényel.
És lőn világosság. Inverter cserével megoldódott a problémám. Beleraktam mindkettőt, hogy most a kettő közül melyik volt a ludas, már nem is érdekel. Nem akarom feleslegesen húzgálni az oroszlán bajúszát.Majd egyszer ha nagyon ráérek /úgyis nyugger vagyok/ kiderítem hogy a kettő közül melyik volt a rossz. Köszönöm neked a segítséget, további szép napot!
Szia!
Félre értetted, deebo az én problémámmal próbált foglalkozni, én pedig az első bejegyzésben írtam hogy a két trafó mért értéke egyforma volt , csak az egyik úgy viselkedett,mintha elkó lett volna a körben. Különben nagyító alatt átsasoltam mindkét panelt, és egyiken sem volt látható sérülés. A most belerakott panelok ramatyabbul néznek ki mint a benne lévők. De ezekkel működik. Köszönöm hogy foglalkoztál a problémámmal, további szép napot!
Az előbb amit választ magamnak küldtem, azt neked szántam, csak rossz sort jelöltem ki. Bocsi!!
És KÖSZÖNÖM mégegyszer!
Másik kérdés.
Ahogy elnézem az elektronikákat (többfélém is van), azt látom, mintha váltóáram jönne ki belőle. Legalábbis a trafóknak látszó valamik után csak egy-egy kicsatoló kondenzátor van. Semmi egyenirányítás meg ilyesmi. Váltóval mennek a csövecskék? (egyéni "agyalásom" - és miután az egyenáramnak nem igazán szokott frekvenciája lenni) A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2021
Idézet: Amire kérdeztél, tartalmazta a választ. „A CCFL szinuszt, az EEFL majdnem négyszögjelet igényel.”
Háát - ebben nem igazán vagyok nagy szakember, de szerintem a sima váltóáram szinuszos. Tehát a négyszögjel, a trapézjel, és a még más egyéb jelalakzatok mind mind a váltóáramra jellemzőek.
Az egyenáramnál MAGA az egyenirányítás levágja a szinuszjel egyik felét ... ha jól tudom ...
Nagyon nem stimmel a gondolatmeneted, attól még mert valamit egyutasan egyenirányítasz, a kimenet nem lesz egyenáram, hanem ugyanúgy váltakozó marad, csak a periódusidő felében 0V lesz. Ha hidasan egyenirányítod, akkor meg az alsó rész "felhajlik", és ugyanúgy periodikusan változó lesz a kimeneted. Nyilván ha puffereled és nem túl nagy a fogyasztó, akkor közel dc feszültség lesz rajta.
Ez nem tudom, hogy jön a kérdéshez, a szinusz és a négyszögjel teljesen egyértelmű jelalak, illetve még frekvenciát is írt hozzá a válaszoló, egyenfeszültségnek nincs jelalakja és frekvenciája, mivel időben állandó.
Én nem vagyok elektro- vagy elektronikai mérnök, csupán egy lelkes öreg amatőr.
Ilyenekről én is hallottam - mint (egyutas egyenirányítás 2 diódával pl. középleágazásos trafónál, vagy a diódahidas megoldás (pl Graetz) a magában csak felfelé hajló hullámaival.
Szevasztok!
Én úgy tudom, ha nem fordul meg az áramirány, akkor lehet bármilyen a jelalak, attól még az egyenáram marad!
Ez már nagyon off ide.
Pulsed DC fogalom létezik az egyenirányító kimenetén lévő jelalakra, de szerintem a dc definíciójából adódik, hogy időben állandó. "Although DC stands for "direct current", DC often refers to "constant polarity". Under this definition, DC voltages can vary in time, as seen in the raw output of a rectifier" Viszont a te definíciód alapján ha veszel bármilyen ac jelet és az amplitúdónál nagyobb dc offsetet raksz rá, akkor az már egyenáram lesz.
Idézet: „Viszont a te definíciód alapján ha veszel bármilyen ac jelet és az amplitúdónál nagyobb dc offsetet raksz rá, akkor az már egyenáram lesz.” Az alábbiak alapján ez így is van. Link Link A váltóáram alapfeltétele, hogy megforduljon az elektronáramlás iránya a vezetőben. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2021
"váltóáram alapfeltétele, hogy megforduljon az elektronáramlás iránya a vezetőben."
Bizony ám! A hálózati 230-nál pl. 50X fordul meg, azért is 50Hz-es
Sziasztok!
Samsung LE26R72B bekapcsol, egy pillanatig van is kép, majd eltűnik, a power led nem vílágít, csak ha kikapcsolom.
Szerintem elsőre a tápegységét vizsgáld át. Úgy néz ki, mintha a hiba ott lenne.
Valamitől nem éri el üzemi tápfeszültségét, mivel erősen leterheli maga a TV alaplap. Én legelsőre a tápban az összes elektrolit-kondit kicserélném ...
Mert a power lednek az a dolga, hogy kikapcsolva világítson csak. Leáll a háttérvilágítás, vagy a csővek, vagy az inverter hibájából, esetleg a táp is lehet hibás. Szét kell szedni.
- "Szét kell szedni."
Mindenképpen! Addig nem látsz bele.
Üdvözlök mindenkit.Nem tudom jo helyre irom,ha nem akkor elnézést kérek előre is.
Egy Samsung EU55NU7023tv-hez,keresnék led csík-ot,Led világitást. Esetleg tudna e valaki segiteni hol tudnék ilyet venni?Előre is köszönöm.
Bővebben: Link
Ha csak 2db kell, leírásban ott a linkje hozzá, de lehet a felsorolásban szereplő többi típusra keresve találsz olcsóbban is. Mert ha egyik irányba kompatibilis,akkor a másikba is. De ezt kb 20s megtalálni... És igen... A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2021
Hol? Nekem lg32 előlapkellene
Mit értesz előlap alatt?
Előlapot, azaz - magát az LCD kijelzőt - soha sehol se fogod megkapni!
Én egyszer kerestem a nagyméretű széles LG monitoromhoz. A legvégén ráfanyalodtam a Váci úti szakszervizük lehetőségeire. 1. ott eladásra alkatrészeket (így a kijelzőt se) nem árusítanak 2. lehet becipelni a készüléket, és ott majd ők szépen kicserélik. Persze árában kb. annyiért, amennyiért komplett vadi ugyanolyan monitort már sokkal olcsóbbért egy számtech-es boltban meg lehet venni! A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2021
Sziasztok!
Bár nem tévé javítás, de mégis ide illik. Vettem egy (talán LG) tévé háttérvilágítás panelét, elsősorban azért mert kellenek belőle más munkába a CCFL trafók (hibás/zárlatos panel a Va...-ról). Ma kibontottam egyet, és elkezdtem feltérképezni. Mellékelem fényképen a kialakítását. Azt nem értem, hogy a szekunder nagyfesz tekercs egyik kivezetése miért van rátekerve a primer tekercsre (minössze 1 menet)? Ennek van valami technikai magyarázata, hogy miért nem a felső két lábra vezették ki a szekunder tekercset? Lehet köze van ahhoz, hogy két trafó dolgozik egy fénycső csatlakozóra, szóval lehet, hogy nem is CCFL hanem EEFL táp volt (elvileg nagy méretű tévé lehetett, mert 12 trafó van a panelen) és akkor a hasonló bekötés miatt az egyik szekunder vég amúgy is GND-re van kötve, szóval az mehet a primer mellett (szigetelési probléma...). Az 1 menetre viszont nem találtam magyarázatot. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2021
Ha EEFL lenne, akkor 1-1 sokkal nagyobb trafó lenne a kijelző két szélén. Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy azok a lábak GND-re vannak kötve és két trafó dolgozik ellenfázisban, Így a GND-től mégsem 1500V-on dolgozik egy cső, hanem csak 750-en például. Az 1 menet, meg lehet, hogy így adta ki.
Sziasztok!
Van egy Sharp LC-40CFE4042E full hd, nem smart tévénk, 2016- novemberi. Eddig szépen működött. Mostanában olyat csinál egyre gyakrabban, hogy nem reagál a távirányítóra egyáltalán, a TV-n van egy piros visszajelző led, az sem jelez semmit ilyenkor. Vagy a másik amit produkál, hogy 5-10mp múlva reagál a távirányító jelére, amikor már nem is nyomom. Olyan mintha "laggolna". Szerviz szerint alaplap hibás lesz, használjuk míg megy aztán kuka. De hátha valaki tudna segíteni, vagy találkozott már hasonló problémával. Elemet cseréltem, telóval ha nézem a távirányító infrája működik minden gomb lenyomásra azonnal, reset is volt. Köszönöm a segítséget előre is.
Sziasztok van egy Samsung UE32 5500 as okos TV, aminek a kijelzőjén jobb felül megjelent egy sötét folt. Nem gondolnám, hogy háttér világítás probléma, mert akkor gondolom teljesen sötét lenne a képernyő. Legalábbis a legutóbbi LG TV esetében egy LED miatt az egész áttérvilágítás leált. Megtudtam találni, mert van hozzá kis tesztelő műszerem, és elég volt a 3 LED sorból csak egyett cserélni.
Most viszont más lesz a ludas, de nem tudom még, hogy mi. Talán valaki találkozott már hasonlóval. Képet mellékelek.
Élvilágított led van benne, egy sor a 4 párhuzamosból meghalt, cserélsz egy ledet megfelelő felszereléssel, vagy a teljes ledsort cseréled.
De ezért fölösleges volt új topicot nyitni, elég lett volna googleben rákeresni, hogy néz ki ennek a ledje.
2021 januárjáig visszaolvasol az "LCD TV probléma" topikban (csak egy oldal), s láthatsz hasonló hibajelenséget - ott pont fényes volt a hasonló folt, mert megolvadt a plexi, de mindenhol máshol jó volt a kép. Nálad meg valószínűleg kiment az egyik LED, de azért csak egy ekkora foltot látsz sötétnek, mert a többi már bevilágítja a többi területet.
Nekem hasonló hiba egy sokkal kisebb LCD-n jött elő, kicseréltem az egyetlen hibás ledet, azóta is remekül működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |