Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ha csak erre vagy kíváncsi akkor elvileg nem változhat, gyakorlatilag pedig sokkal cakkosabb lesz a két soros hangszóró átvitele, pláne, ha nem teljesen egyformák. Interferenciák lépnek föl, pont a magasabb hangok tartományában. (Egy hangszóróhoz képest romlás várható.)
"deebo" - neked kielégítő ez a válasz? Üdv!
Ja, tényleg, túlgondoltam.
Lásd újabb írásom. Üdv!
A deebo hozzászólásában levő görbe igencsak beszédes. Ez egy hangszóró impedancia, és fázis menete a frekvencia függvényében.
Ha ez egy tiszta, ideális induktivitás lenne, akkor az egy az induktivitás reaktanciájának megfelelően emelkedő egyenes lenne. Ha egy tiszta ideális ellenállás lenne, akkor az egy vízszintes vonal lenne. De láthatóan egyik sem az. Az a púp ott az elején a hangszóró mechanikai rezonanciája miatt van (T/S paraméterek) a ferde, és vízszintes vonalak eredőjétől való eltérés is. A púp helyét, nagyságát befolyásolni lehet a hangszó környezetével, pl. hangdobozzal. A hangszórókat lehet sorosan, és párhuzamosan is kapcsolni. Általában egyforma hangszórókat szokás (lehet) összekapcsolni, természetesen figyelemmel főként a fázis karakterisztikáikra. Az így kialakított hangsugárzókkal lehet a sugárzás iránykarakterisztikáját kialakítani. Pl. négy egyforma hangszóró oszlopba rendezésével a függőleges iránykarakterisztika "összenyomódik", a vízszintes pedig szétterül. Ilyen megoldást alkalmazott a BEAG az oszlop sugárzóiban, ez pl. a Stadionok hangosításánál hasznos, mert a lelátók körbeveszik a pályát, és az égbe szükségtelen sugározni. Ha a hangszórókat vízszintesen rakod sorba, akkor a vízszintes irány karakterisztika fog összenyomódni, így szektor sugárzót lehet kialakítani. Ha négyzetes mátrix alakba rendezed, pl. 16 hangszórót, akkor tűéles iránykarakterisztikát lehet előállítani, ami az összes teljesítményt egy irányba tereli. Ugyanúgy, ahogy az antennáknál.
Ez világos beszéd köszönöm.
Mivel nekem teljesen egyformák a magas sugárzóim és 4 Ohmosak így sorba kötöm őket majd párhuzamosan egy 8 Ohmos mély-közép sugárzóhoz természetesen a megfelelően méretezett Butterworth 2nd L-C tekercs/kondi szűrőváltót használva 2000Hz keresztezési frekvenciára. Üdv.
Valóban sok szempontból jobb lehet párhuzamosan kötni az azonos hangszórókat, pl. a hangnyomás növekedés miatt, de ha van konkrét oka a sorosa bekötésnek (pl. szükséges impedancia növelés) akkor nem vetendő el. Aki korábban "mechanikai" problémákról beszélt az szerintem arra célzott, hogy az előlapon egymáshoz közel elhelyezett hangszóróknál kioltások keletkezhetnek némely frekvenviákon.
És a 2 db magas hangszóró hogy fog elhelyezkedni az előlapon?
Ha csak az impedancia eltérés a probléma, azt a hangváltóval kéne megoldani.
A sorba kötött magassugárzókat úgy kell elhelyezni, hogy a legmagasabb lesugározandó frekvencia hullámhosszának negyedénél közelebb kerüljenek egymáshoz. Akkor jó eséllyel nem keletkezik túl nagy interferencia mező. Ha ez nem lehetséges, ez a helyzet ismétlődik minden hullámhossz negyednél.
Kedves Kollégák!
A hangszórók soros, párhuzamos és vegyes kapcsolásait széles körben alkalmazzák. Vannak előnyös és hátrányos tulajdonságaik. Könyvemben 31 oldalnyi írást írtam tucatnyi kapcsolásnyi ábrával. Ez itt szerintem nem közölhető! "pucuka" 13,30-s hozzászólásában jól leírta. Gratulálok! Néhány gondolat: A BEAG, PHILIPS és egyéb gyártmányok hangoszlopaiban az öt darab széles sávú hangszóró párhuzamosan kapcsolt. Így az induktivitások nem adódnak össze. Ellenkező - soros kapcsolásnál - a hangszórók felső határfrekvenciája lejjebb kerül az induktivitás összeadódása miatt. Van viszont hátránya is. Hangszóró javítóként hoztak ilyen oszlopot javítani. Halkan szólt. Volt, hogy egy, máskor három, sőt négy megszakadt. A maradék hangszórók a szakadt hangszórók membránjait, mint passzív membránokat, ellentétes fázisban mozgatták akusztikus rövidzárként. A másik problémát az öt darab 4 ohmos hangszóró eredő impedanciája okozza. Itt a 100 voltos trafó szekundere 0,8 ohmra tekercselt! Így nincs probléma. De ohmikus végfoknál ilyen kicsi impedancia nincs! A vegyes kapcsolásnál történt, hogy négy hangszórónál kettő leégett. Úgy kapcsoltak, hogy kettőt-kettőt párhuzamosan, majd az így párhuzamosítottat sorba. Az egyik elnémult, és ezért a kétszeres hangáram a párját leégette. Ezért azt javaslom, hogy először sorba kapcsoljunk, majd az ilyen soros "láncokat" párhuzamosítsuk. Ha valamely hangszóró megszakad, akkor az a lánc elnémul, de a többi hibátlanul megy tovább. Találkoztam az osztrák HODO cég hangládáival. Négy darab, négyesével kötött láncok, voltak párhuzamosan kapcsolva. Tehát 16 hangszóró. A mai napig gyártott hangszórókkal igen nagy hangerők csak sok-sok hangszórók összekapcsolásával oldhatók meg. Nekünk - rendezvény hangosítóknak - tisztában kell lennünk a hangszórók különböző kapcsolásaival. Tisztelettel:H.F. Idézet: „a hangszórók felső határfrekvenciája lejjebb kerül az induktivitás összeadódása miatt.” Ha megnézed egy hangszóróimpedanciáját, látod, hogy bár az impedancia valóban emelkedik a frekvenciával, viszont a vele sorba kötött hangszóróé is, ezért nem csökken a felső határfrekvencia. Ha sima rezisztív ellenállással kötöd sorba, akkor még ki is emel, mivel a nagyobb frekvenciákon kevesebb feszültség esik az ellenálláson az impedanciának megfelelően.
A könyved címét megtudhatom? Szívesen elolvasnám.
Üdv Fórumtársak!
Azt szeretném kérdezni , hogy honnan, és milyen anyagot lehetne beszerezni Magyarországon, amit csévetestként tudnék használni?? Gondolok itt ezekre a kapton , meg üvegszálas csévetestekre , de a gugli nem nagyon akar magyar oldalakat bedobni! Természetesen vékonyabb , vastagabb is kellene! Előre is köszi ! Szép estét mindenkinek !
Szerintem: Rendezvény- épülethangosítás, és hangtechnika működése.
Szerintem itt próbálkozz : Bővebben: Link
Sajna nincsen , már kutattam egy párszor ezen az oldalon, azért köszönöm!
" legmagasabb lesugározandó frekvencia " ezt nem tudom mennyi lesz csak kb tippelni tudom olyan max3000 de inkább általánosan 1500-2000Hz-et mondanék - nem hifi hangfalról van szó hanem csak egy padló monitor hangfalról egy kis zenekarban ahol a legmagasabb hang a gitár felső húrjai vagy az ének esetleg csörgő (cintányér nincs).
Tehát "nem lőnek vele nyulat" -ahogy mondani szokás. És igen azért akarok két 4 Ohmos magasat beletenni mert ez áll rendelkezésemre és nem akartam vegyes impedanciás hangváltót kreálni azokról amúgy sem hallottam túl jókat meg nem is értek hozzá, így 2x8Ohm lesz párhuzamosan az tiszta sor... ....De ha már ilyen nagy lavinát indítottam el és így bele jöttetek akkor van még egy dolog amit régóta nem értek. A passzív membrános hangfalaknál mint pl. mostanában a bluetooth hangfalak többsége, hogy lehet az, hogy a hangszóró membránról és az általa kitolt ellentétes mozgású passzív membránról lejövő ellentétes fázisú hangok nem oltják ki egymást. Ráadásul igen nagy basszust produkálnak ezek a kis hangfalak Pl, JBL HarmanKardon stb. ??? Pl. erről ír itt fentebb fery45 is "A maradék hangszórók a szakadt hangszórók membránjait, mint passzív membránokat, ellentétes fázisban mozgatták akusztikus rövidzárként." A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
Szia!
Ha a kezedben van a hangszóró miért nem próbálod ki? Eldöntheted megfelel-e az igényeidnek. Sorba kötöd őket 2u2 kondenzátoron keresztül. Felváltva eltakarod őket (akár tenyérrel) és meglátod mennyire szólnak egyformán. Ezzel kapcsolatban írtam a tapasztalatomat, amit elsősorban jutányos árú hangszókkal szereztem, ha kezdetben eltérés van közöttük, ez a használat során csak növekszik. A passzív membrán a reflexnyílást helyettesíti, látszólag ez utóbbi is lehetne akusztikus visszacsatolás. A hasznossága a passzív membrán rezonanciafrekvenciáján múlik, épp úgy, ahogy a reflexnyílást is hangoljuk. Idézet: „A passzív membrános hangfalaknál mint pl. mostanában a bluetooth hangfalak többsége, hogy lehet az, hogy a hangszóró membránról és az általa kitolt ellentétes mozgású passzív membránról lejövő ellentétes fázisú hangok nem oltják ki egymást.” Az úgy lehet, hogy nem oltják ki egymást, hanem erősítik. Ez úgy értendő, hogy a hangszóró hátsó oldalának mozgása által keltett hullámok egy meghatározott utat megtéve mozgatják a passzív membránt. Ha a megtett út pont a hullámhossz negyede, a fázis pont az ellenkezőjére vált, tehát azonos fázisban fognak mozogni. Ennek a megtett útnak változtatásával lehet a hangsugárzó rendszer paramétereit változtatni. Ezt nevezik hangolásnak. Ha sikerül pont jól eltalálni a méreteket, helyzeteket, akkor előállhat az az eset, hogy a kis méretek ellenére "jól szól" a hangsugárzód. Mindazonáltal én meglehetősen konzervatív vagyok, és elég bizalmatlan ezekkel a parányi hangsugárzókkal kapcsolatban, mert meglehetősen sok a befolyásoló tényező amit az ilyen esetekben elhanyagolnak, de nagy kérdés, hogy mi elhanyagolható, mi nem, és mi mennyire. Egy dolog biztosnak látszik, az egyszerű megoldásoknál szinte mindíg fázis problémák lépnek fel, amiknek a kezelése nem egyszerű feladat.
Kedves Százbolha!
Az oldal szabályzata alapján ez nem lehet reklámfelület! Bár a választ megkaptad "bolond6" társunktól. Köszönet. Ez a könyv azoknak szól, akik hivatás szerűen hangosítással foglalkoznak, és nem amatőr Hi-Fi-sek. A hangosító szakma vagy foglalkozás egyre inkább a képzett vagy iskolázott szakemberek alkalmazásának irányába tolódik. Lásd a Műegyetemi hangrendszer tervezői szakmérnöki szakot és Multimédia Intézet Szakközépiskola hangmesteri szak, stb. Akik már dolgoznak, azoknak segíthet a könyv abban, hogy ha munkát vállalnak, akkor felmutathatják a tulajdonukban lévő könyvet, és hivatkozhatnak ismeretük forrására. 360 oldalas kiadvány sokat segít a rendezvény és épület kihangosítására. Egy hangosításnál néhány milliós áru hangtechnikát üzemeltetünk, és helytelen összekapcsolásnál komoly, javíthatatlan elromlás történhet, sőt történik. Több ilyen technikát hoztak javításra hozzánk, amikor még aktív voltam. Ma nyugdíjas vagyok. Könyvemhez további információ miatt találkozzunk privát üzenetben. Köszönettel:H.F.
Kedves deebo!
Igen, az induktivitások összeadódása miatt a felső határfrekvencia lejjebb kerül. Például egy hangszóróé 12 kHz, de kettőé már lehet hogy 10-11 kHz lesz. A műszeres mérések a -3 dB értékkel ezt mutatják. Háromnál ez még lejjebb jön, és így tovább. Zenével járatva nem is hallható a kettő-három, de öt-tíz darabnál megfelelő hangszín emeléssel ellensúlyozható. Ha valaki nem kényes a minőségre, akkor ez számára teljesen elfogadott.Gondold végig a középhullámú rádió adást az AM modulációval 4,5 kHz-s felső határral. A nagy mozik (35 mm.s filmmel) ugyancsak 4,5 kHz-s minőségével. Egyes vélemények szerint a számító gépek és internet 7 kHz határával. Elfelejthetjük a 20 kHz-s felső határt! 30-40 év felett megjelenik a hallás károsodás!Ezen is lehet diskurálni. Tisztelettel:H.F.
Kedves Zoltan.ms!
Ha jól értem a hozzászólásokat, akkor "pucuka" jól leírta a lényeget. Az általam, korábbi hozzászólásokban említett hangsugárzók belső üregei NEM hangoltak! Ezekre a passzív membrános dolog nem érvényes. Ezek belső légtere az öt vagy más számú hangszórókra méretezett! A műszeres méréseim alapján a bluetooth hangszórók közös légterűek, nincs elválasztva a két oldal. Ezek egymásra hatnak. Szerintem nem szerencsés. Üdv:H.F.
Ezen ne múljon, úgyis a nem túl jól sikerült magassugárzókkal bíbelődök, hát utánajártam.
És valóban, tényleg aluláteresztőszűrőként viselkedik a sorbakötött hangszóró, bár megmondom őszintén, azonos impedancia mellett, nem egészen értem az okát. A sárga a referencia mérés, a szürke a hangszóróval sorbakötött 6.3ohm ellenállás, a rózsaszín egy "ugyanolyan" ( ) hangszóró sorbakötve. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
Végül is ha belegondolunk egy soros induktivitás. Vagy tévedek?
A soros induktivitás pedig a magas hangot vágja. Sorosan csak a nagyon érzékeny magasakat kötöttük amik magukban sikítottak és nem voltak rendszerbe illeszthetők magukban. Ha a felső határfrekvencia magasabbra tolása a cél akkor párhuzamos kötés a célszerű mivel a tekercsek párhuzamosan egymásról söntölik az alacsony frekvenciákat.
Na jó, de a soros iduktivitás épp azért aluláteresztő, mert a frekvencia emelkedésével nő az ellenállása (nyílván ebben tévedek, pontosabban nem csak emiatt). Ezért gondolnám úgy, hogy, ha a terhelés ellenállása is ugyanúgy emelkedik a frekvenciával, mint a soros induktivitásé (soros kötésnél, hangszóró esetében mindkettő a soros induktivitás és a terhelés is egyszerre), akkor nem változik semmi.
Idézet: „ Ha a felső határfrekvencia magasabbra tolása a cél akkor párhuzamos kötés a célszerű mivel a tekercsek párhuzamosan egymásról söntölik az alacsony frekvenciákat.” Ez csak abban az esetben lehet igaz, ha van soros kapacitás a hangszórók előtt és így alakul ki egy kiemelés, de talán ekkor sem, mivel párhuzamos kötésnél nem adódnak össze az induktivitások, a hangszóró meg ugye nem tisztán induktív. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
Mint írtad magassugárzókról van szó így egyértelmű hogy valami crossover van előttük .
A soros kötésnél pedig mindenképp induktivitásként fog jelentkezni a két hangsugárzó egymásra. Az természetes hogy terhelés és ohm-ikusan a terhelés megoszlik rajtuk de mivel tekercsek így a tekercs induktivitása is bele fog szólni. Hajdan szórkoztunk mink is elégszer ilyennel és csináltunk is direkt erre a célra egy hangszórót aminek a membrán részét teljesen lerögzítettük hogy egy hangyányit se tudjon megzizzenni sem és az is induktivitásként és természetesen fogyasztóként jelentkezett.
Hát az én csodadrivereim mérését látva, ez nem annyira egyértelmű, mert 500Hz-en 10dB-el hangosabb, mint 10KHz-en,
Az bizony rengeteg mindentől lehet. A mechanikai kiépítés bármin képes módosítani. Akár egy lakk réteg is sokat tud a hangszórón.Itt szinte bármi lehet.
Sziasztok! Mellékeltem egy adatlapot, amin A és B hangszóró gyári paraméterei szerepelnek. Mérni nincs lehetőség megvétel előtt. Mindkettő 8"-os mélysugárzó. Márkát nem nevezek meg, bár könnyű utána járni, de tegyük fel, hogy csak az adatokat nézzük és a márka nem befolyásol semmit.
Szobába lenne használva, bár autós hangszórók, de az nem számít. Néhány dolog nekem furcsa... például a 2,0" tekercsesre 250W, a 1,5"-osra 200W-ot ad meg a gyártó. Valószínűleg a 200W kamu. A doboztervező A-ra 85,61 míg B-re 86,75dB-t számol. Ha elhisszük a Wattokat, akkor mindkettő ugyanannyit tud maximumban kb 109,6 - 109,7dB-t. Ha mondjuk 200 helyett 100W a valós, akkor 106,6.. nem nagy különbség. Nyilván ha sarokba rakom, az sokat dob rajt. Az A jelölésű több, mint kétszer drágább B-nél. Szerintetek tud annyival többet az adatok alapján? (Kb ugyanaddig megy le 20 literes dobozban... szól annyival nagyobbat szerintetek?) A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
Igazából nekem az furcsa, hogy mindkét hangszórónak hasonló a beépítési mélysége, de a drágább hangszórónak majdnem 3x szélesebb gumipereme van. X max 8 mm, a másik 6,5mm illetve videón láttam, hogy mekkorát mozog a gyengébb hangszóró.
Szerintem ez a széles gumiperem egy nagy átverés. Mégis csatolok róluk képet! A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |