Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Idézet: „Vizsgáltuk a rugalmassági ellenállás nagyságát is. Érdekes volt. (A magyar fizikai szaknyelvben "rugalmassági ellenállást" írnak és beszélnek, viszont a helytelen fordítások miatt sokan "rugalmas engedékenységet" említenek.)” Én nem látok túl nagy ellentmondást a kifejezések között. Egyébként Newton II. törvénye, a dinamika alaptörvénye. Eléggé régi dolog, volt elég idő a megtanulására. Hogy hogy jön ide? A hangszóró mechanikai oldala miatt. Ez az elektromos oldalról nézve induktivitásnak látszik.
Amúgy valóban elképzelhető bizonyos magas rezonanciafrekvenciájú és nagy indktivitású hangszórónál az, hogy a rezonanciafrekvencia felett hamar emelkedik az impedancia, de ez eléggé speciális hangszórók (nagy érzékenységű PA) jellemzői és ezek alapján nem kellene általánosítani és mindenki mást lehurrogni.
Sziasztok, vettem 4db 20cm-s mély hangszórót egy TOA 312ME hangfalból bontva. A helyszínen csak ohm mérővel tudtam megmérni. 3 db 6,4 Ohm volt, de egy csak 6,2
Ez mit jelenthet és van jelentősége?
Ha taperololással nem hursog, akkor szerintem gyakorlatilag semmi.
Köszi, hangos zenével lett lepróbálva vételkor... semmi extrát nem halottam.
De legközelebb tuti viszek egy kis dobozt, mert szabad levegőn nem tudom értékelni a mély hangszórót, max azt hogy bőven 1 Khz felett is sugároz. És majd kézzel is megmozgatom, hogy hallatszik-e valami surrogás a porvédő alól.
Én ugyan a világvégen lakok, de a papír írószer boltban kaptam.
Kéne egy kis segítség. Ezt a 20cm-s mély hangszórót ajánlották nekem megvételre. Bővebben: Link
Tetszik a hangszóró, szépen néz ki, de semmi infóm nincs róla. T/S mérésre nincs lehetőség. Még nem vettem így hangszórót, a 10eFT/db nem tűnik soknak, de el tudnám költeni másra is. Típusszáma: M67 2H De semmi más infó nincs róla, nem tudni milyen hangfalban volt, nem tudni minek a helyettesítője lehet, nem tudni a gyártóját sem. Megvegyem? Látott már valaki ilyet? Valami javító készletből maradhatott meg, mert új. A pereme igen érdekes., én még ilyet nem láttam.
Kedves pucuka!
Én a hangszóró rugalmasságának szórásáról írtam. Bosszant, amikor egy intézmény hangrendszer telepítését kapjuk, és bizonyos darabszámban többlet hangszórót kell rendelnünk. Sőt ellenőriznünk kell az egyes példányokat. Ekkor tapasztaljuk a egyedek +/- 10-50 %-nyi eltérését. Ezt a többlet munkát és költséget nehéz a megrendelőre hárítani! Másik: A hangszórónál én a rugalmasságot említettem. Ez a Hooke rugalmassági törvénye vonatkozik és nem Newton II. törvénye! Harmadik: Úgy érzem, hogy jogos Magyarországon a magyar fogalmak helyes használata. A fizikában járatos egyének, például fizika szakos tanárok, a "rugalmas engedékenység" használatakor teljesen másra gondolnak. Van műszaki és szak értelmező szótár, melyben a fogalmak helyes használata le van írva. A fordító miért használ más kifejezést! Mellékelek egy körábrát a hangszóró energia felhasználásáról. A légellenállás két részből áll, a külső légtér kompressziója és expanziója, és a doboz belső légtér rugalmassági ellenállása (engedékenysége). Ezt az ábra nem mutatja. Tisztelettel: H.F.
Kedves deebo!
"... nem kellene általánosítani és mindenki mást lehurrogni." Szabad legyen kérdezni, hogy ez kinek szól és milyen vonatkozásban. Engedd meg, hogy hozzá szóljak a mondatod első részéhez. A dinamikus hangszóró a teljes hangfrekvenciás sávban ohmikus és induktív tulajdonságú. A kapacitív tulajdonsága 10 a mínusz harmadikon és hatodikon nagyságú az induktivitáshoz viszonyítva. nF kapacitás értékek és mH induktivitások vannak. A rezonancia mechanikus rezonancia. Elektromos rezonanciához nincs köze! Köszönettel:H.F.
Tessék? Ki beszélt itt elektromos rezonanciáról?
Idézet: „Ez a Hooke rugalmassági törvénye vonatkozik és nem Newton II. törvénye!” Hooke törvénye a rugalmassági törvény. Ez kifejezetten a rugó, esetünkben a pillére vonatkozik, nem a hangszóró teljes lengő tömegére. Speciel nem erre gondoltam, hanem a mozgó tömegek viszonyaira. Magának a hangszóró lengő rendszerének is van tömege, amit mozgatni kell. Ehhez jön a mozgatott levegő tömege. Idézet: „A fordító miért használ más kifejezést” Ezt a fordítótól kéne megkérdezni, aki sok esetben nem is szakember. Ezért kellene inkább a magyar szakirodalomra támaszkodni. Vannak nagyon jó tankönyvek magyarul (műszaki könyvtárban elérhetőek, ha interneten esetleg nem is), de ma divatosabb a főleg angol nyelvű irodalom használata, a fordítási hibáival együtt.
A rugó engedékenysége létező fizikai jellemző m/N a dimenziója. Pont reciproka a rugóállandónak, aminek N/m a dimenziója. Egyik azt írja le, hogy egy N erőhatás akkor lép fel a rugóban, ha az 1m elmozdulásba kényszerítjük, a másik meg hogy hány méter elmozdulást kell rákényszeríteni, hogy 1N erővel nyomjon vissza. Idáig egységesek az általam talált szakkönyvek, a jelölésben már nem. A középiskolai négyjegyű függvénytáblázatban emlékeim szerint (sajnos most nem tudom megnézni) a rugóállandót D-vel jelölik, engedékenység pedig nincs benne. Számos irodalom (köztük magyar főiskolai jegyzetek) az engedékenységet említik és C-vel jelölik, valamint a TS modellben is ez a jelölés. Az engedékenység jobban illeszkedik a rendszerelméleti analógiákhoz, pl. a rezonanciafrekvencia kiszámításához használt Thomson képletbe is pont úgy szerepel a tömeggel együtt, mintha az egy villamos rezgőkör lenne kapacitással és induktivitással. Ellenben a rugalmas ellenállás kifejezéssel én még eddig sehol nem találkoztam.
Kedves flaci76!
Szabad legyen hozzászólnom a "pucuka" hozzászólásodhoz. Én ezt úgy nézem, hogy olyan ez mint amikor "kérek fél pohár vizet". Aztán megkérdezik, hogy "félig legyen vízzel, vagy félig üres pohár legyen"?. Nem szerencsés a két fogalom egy vonatkozású használata. Üdv:H.F.
Kedves pucuka!
Az előző hozzászólásomban közöltem egy képet. Ezt le kell töltened. Kérlek, hogy letöltés után majd szólj hozzá. A kép értelmezése nélkül ne váltsunk szót! Tisztelettel:H.F.
Kedves deebo!
Igazad van, senki se beszélt itt elektromos rezonanciáról. Sajnos több alkalommal vitatkoztak velem, mert ezt a mechanikai rezonanciát elektromos rezonanciának állították. Sőt, szerintük a rezonancia freki alatt induktív, felette meg kapacitív jellegű a hangszóró. Azon nem gondolkoztak el, hogy például egy 60 Hz-s rezonanciájú hangszóró tekercsének mekkora induktivitással és kapacitással kellene rendelkeznie az írt rezonancia frekvenciához. Nem tisztáztuk, hogy milyen a rezonancia. Én néhány hangszórónak megkerestem az elektromos rezonanciáját és több tíz és száz kHz-n találtam! Szerintem ezzel nem kell törődni! Üdv:H.F
Kedves Kollégák!
Az eredeti teljesítményhez egy újabb adalék. Első képen egy 100 wattos hangszóró, a másodikon egy 100 wattos erősítő. A hangszóró leégett. De alaposan. A gyártó a 7,5 cm kosárátmérőjű és 20 mm átmérőjű tekerccsel 100 wattosként adták el. A tekercs 0,1 mm átmérőjű huzallal volt tekercselve. Szerintetek hány wattos a hangszóró, és hány darab hangszóró kapcsolható erre a 100 wattos erősítőre? Válaszotokat köszönve:H.F.
Mi nem vagyunk idióták, tudjuk melyik hangszórónak mi a valós terhelhetősége és itt sosem ilyenekről van szó..
Bővebben: Link
Nemtudom de külföldi oldalon is eléggé érdekes adatok vannak a hangszóróról. Adott leírásban egyik sorban azt írja hogy folyamatos 60W , a másik sorban meg azt hogy impulzus 12Watt. Eléggé ellentmondásos dolog. Az apt100 az tudja a kraftot tolni az rendben is van azt mindenki el ismeri. De az a kis kézbeillő szatelitsugárzó az életben sem tudhatja megközelítőleg még az erősítő negyedét sem. Persze mint írtam vannak csodák de nem ebben a gagyi műanyag dobozba belehányt akármi szériában.
Letöltöttem, (bár egy kép megnézéséhez miért kell azt le is tölteni, ha .jpg ben lett volna, a megnézéséhez nem kéne letölteni) ezzel együtt sem látok ellentmondást, nem a rugóerőről kívántam szót ejteni, hanem a lengő tömegről, és a mozgatott levegő tömegéről.
Ehhez, mint tömegnek, a rugóllandóknak semmi köze egymáshoz (ahogy a részletező ábrád is mutatja), a rugó állandó(k) is egy létező, de másfajta hatás. Látom, nagyon nem bírsz elszakadni ezektől a wattosditól. Túl kéne lépned rajta. Ránézésre tudnod kéne, hogy ha egy öklömnyi hangszóróra ráírják a 100 W -ot, az nem effektív teljesítményt jelent, hanem leginkább csúcs teljesítményt. Az pedig nagyon nem mindegy, ahogy már többször is, többen is elmagyaráztuk, méréssel bizonyítottuk.
Egyetértek veled.
Az elektromos- mechanikus átalakítóknál, (amilyen egy hangszóró, vagy mikrofon) analógiákkal lehet áttranszformálni a mennyiségeket az egyik oldalról a másikra. A hangszóró elektromos oldali vizsgálatánál a rezonancia jelenség a mechanikai oldalról transzformálódik át, és egyértelműen nem az elektromos oldal rezonanciája.
Hagyd, ezzel akarja bizonyítani, hogy egy 40cm-es PA hangszóró is csak 20W valójában.
Ja. Csak nehezen viselem, hogy mindíg visszatér a csíkos lovához. Azt is ha írok valamit, garantálta félreérti. Kíváncsi lennék, ki lektorálta a könyvét. Mert könyvet írni nagy felelősség.
De részemről vége.
A hangfalnak és az őskövület 100V-os erősítőnek az ég egy adott világon semmi, de abszolúte semmi köze nincs egymáshoz! Ma már meg szoktuk mosolyogni a Beagot, mert árnyéka önmagának. Semmi másra nem való, mint bontásra.Hangja meg egyenesen gyalázatos. Még a 100W-osnak kikiáltott hangfalat is nagyobb kedvvel hallgatnám. Mifelénk egy 100W-os hangfalra nem szoktunk rábiggyeszteni 100W-ot. Jóindulattal is csak a 75%-át, de csak akkor, ha valóbamn minőségi darab. De a kedvedért mutatok neked egy olyan hangszórót, amire RÁ LEHET ADNI AZT AMIT ODA MERTEK ÍRNI. Ez egy jobb hangszóró:
http://www.bmsspeakers.com/index.php?id=bms_15cn680 Ez pedig egy jobb koaxiális driver: http://www.bmsspeakers.com/index.php?id=bms_4592nd És képzeld, az én tulajdonomban ilyenek is vannak. Ezeket pont annyival küldöm, amit ráírtak és már sok éve bírja koncertek sokaságát a hátam mögött hibátlan minőséggel és elégedettséggel úgy a zenészek álltal, mint közönség álltal. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2021
Mindjárt megmagyarázza, hogy az erősítőid valójában csak 15W-ot tudnak...
Az! A hangfalat, amiben a triax van 2,5kW-os digit végfokkal járatom és tökéletes hozzá. 1250W csiklandizza idestova 2005-óta. Jöhetne és szivesen megmutatnám miként szól, ha feloldják egyszer a tilalmat. De az már egy másik mese. Én nem bántok senkit és semmit, kész tényeket közöltem, remélem tanúl belőle. Sajnálom, hogy már ismerős hangmérnök barátom sírva röhögve mulat ezeken a sületlenség írásokon jó ideje.
Elmaradt ez a kis kép a kétutas koax driverem szerkezetéről. A közép driver tekercse látható majd 4" átmérővel, a magasé alatta van50mm átmérővel. A driver 500Hz-től vanb elengedve.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2021
Ezeknél ha a mágnes hőfoka eléri a 80 fokot gond lesz.
Nem. Biztosan nem. Ezek nagyon neg vannak csinálva. /Azta hangerőt, már mi se viselnénk sokáig./ Egy titka van, hogy az ajánlott alsó frekitől kell engedni, különben ripityára reped a poliészter menbrán a fentebbi frekivágás általi káros rezonanciáktól. Én eddig 70 fokosnak mértem egyszer egy lézeressel eg nagyobb koncert után. Semmi gond nincs ezekkel. 1kW csúcsot bír, én újabban már 750-800W RMS-el hajtom. Ez is akkor van, ha kell a kraft és nagyot kell szólni több ezres tömegnek. Volt dolgom régebben a hagyományos mágnesű elődjeivel is. Azzal csak annyi volt a gond, hogy nehéz volt nagyon, 5kg volt a súlya. Ezek sokkal jobban kímélik derekainkat. Eléggé nehéz volt lineáris frekvenciamenetet produkáló váltót csinálni hozzá, sokáig azzal üzemelt, ma már biampban hajtjuk processzorról, mint a triaxiális 15"-osokat is a monitorokban. Nagyon szép hangjuk van, zenészek is szeretik.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2021
Kedves fery45!
Idézet: „Nyugodtan a végéről egy jegyet levehetsz, és akkor talán közel fogsz járni az igazsághoz” Te hiányoztál a fizika óráról? P = U^2 / R R műterhelés = 8 Ohm. U erősítő kimenete= 47,58V P erősítő kimenete = (47,58^2) / 8 = 283W És te azt mondod, vegyek le egy számjegyet? Szerinted 28W..... gratulálok, jár a taps Szerinted a mérőműszer ennyit csal? Magyarázd már el nekem, mire gondolsz. Valami rejtett erő a tér-idő kontinuumból előtörve megbolondítja a multimétert és fals adat jelenik meg, míg a műterhelést pusztán a képzeletem fűti? Elfogadom, ha igazad van, de győzz meg róla, mert jelenleg azt állítod, hogy a Föld lapos. |
Bejelentkezés
Hirdetés |