Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Köszönöm a kimerítő választ. Lerajzolom amit megértettem belőle, és aztán majd kérdezek.
Nagy gond, ha nem privátban teszem? Én is rengeteg infót szedtem össze mások beszélgetéséből, sok dolgot úgy értettem meg, hogy X elmagyarázta Y-nak és a fórumon fennmaradt,.
Rendben, számolok egy dobozt a nálam bevált algoritmussal.
Impedanciát mérni lehet ma már egyszerűbben is. Bővebben: Link
A privátot hamarabb észreveszem, mert nem mindig lesek be a fórumba, még ha be is vagyok jelentkezve.
Mondhatnám én is neki, meg a mérőmikis nekikészülődést is, de ez is nagyon jó és feltételezem, hogy ilyen egyszerű dolga csak van tán. Ezzel is el lehe érni ugyan olyan jó eredményt.
Megtaláltam a számolókát. Megpróbálkozol vele?
OK, rendben
Azért rögtön megkérdem miért kell tartani a négyzetes alapterületet? Hogy ne legyen túl magas a mélynyomó, a belső méretek így kalkuláltam: 36x36x40= 52L Nem hinném, hogy hibát okozna mélynyomónál az azonos méretű oldaltávolság, mert 200Hz-es hang hullámhossza (fele, negyede) is nagyobb lesz mint a várható doboz alap szélessége/mélysége. (170; 85; 42 cm)
Ez még ok. Azért írtam, mert nem lehet lapos tégla alakú. akkor mindegy mit csinálsz nagyon rosszúl fog szólni.
Amúgy, ha nem említettem volna még, ettől ne véárj mélységesem mély sub szerű huszon pár hertzes hangokat. ez nem az a kategória. Ez így,íahogy neked leírtam 65-70Hz-től 120Hz-ig fog kiemelni Lesz valahol egy púpja 60Hz körűl, és lesz egy 80-90hz közt.
Ilyen hangkártyás impedancia mérést tudok csinálni Bővebben: Link.
És van Daytone USN-s "mérő" mikrofonom is. Bővebben: Link A pontosságát páranmegkrfőjelezik.
Nagyon jó. Akkor nem is kell foglalkozz a műszeres dologgal, amit írtam. Ezt a cuccot én nem ismerem, gondolom te már kened, vágod. a lényeg a két rezonancia kiemelés lesz majd. Előbb el kell odáig juss.
Idézet: „"65-70Hz-től 120Hz-ig fog kiemelni "” Hát.. terveim szerint 50 Hz alá szeretnék menni a mélynyomóval, bár lehet amit írszt az is elég lenne és szépen szólna. Környezet: 20 m2 szoba, akusztikailag nem kezelt, normál zenehallgatás. A szélessávút valahol 80-100 Hz között szeretném keresztezni. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
Nem kenem vágom, még kezdő vagyok, és a méréseim pontosságával szemben fenntartásaim vannak (főleg Vas), de imp. csúcsot azért elég jól ki lehet mérni.
Ha lenne hanggenerátorom jobban tetszene a műszeres mérés. vagy egy szkóppal....
Impedanciát ezzel pontosabban mérsz, mint bármivel. Ha mindkét bemenettel sorba kötsz 100r ellenállást, és kalibráláskor nem zárod rövidre a referenciaellenállást, akkor a bemeneti impedancia sem befolyásolja a mérés eredményét.
Úgy érted a hangkártya J és B bemenetén legyen sorba kötve 100-100 Ohm?
Kalibrációnál nem kell rövidre zárni, de akkor mit fogok mérni, milyen eredményt kapok ?
Igen? 50Hz alá?? Akkor ezt a kis hangszórót el is lehet felejteni. Most. Ezt biztosan mondom, Írom. így is eléggé necces a dolog, mert túlságosan is levittem neked és túllméreteztem a dobozod, hogy legyen basszusod normális és ne bántó. Nem fog ez a hangszóró ezzel a konstrukcióval 40-re lemenni, ahoz kicsi és gyenge. Le lehetne vinni az alsó pontot 50-re, de ekkor a két pont közti hatalmas 10-15dB-es lyuk miatt borzalmas lesz. Azt tudomásúl kell venni, hogy az ilyen tipusú ládák NEM Sub ládák. hifi-knél is és PA rendszereknél is 50-60Hz-től felfelé szokás elereszteni az ezen tipusú ládákat. Ha a nagyobb üreg reflexét lezárjuk ,akkor lehet leljebb menni, de a hangszóród ezt nem fogja bírni, mert nem ide való. kicsi a hatásos menbránfelületed, és a cséve is kicsi és nem bírja, mert ekkor küldeni kell jobban. szóval vannak határai a dolognak. A másik dolog,amivel számolni kell, ha a két rezonancia messze van, mert úgy hangolod pl., ekkor az a ljelenség fog fellépni, hogy a két üreg rezonancia nem fogja a hangszóród rezonanciáját, káros hatalmas lengései lesznek a cseppnyi kis hangszóródnak, ezt te nem fogod látni, hacsak nem nézel bele, a hangfalad lihegni fog a reflexlyukokon és fujtat majd mint egy kovácspumpa. egy ilyen BandPass, ha jól van méretezve és hangolva, akkor az üregek a hangszórót jól le tudják fékezni. Ez a titka, semmi más. ezt kell megérteni. ekkor szól a legjobban és leg nagyobbat. képes a reflex doboztól 15dB-el hangosabb lenni, ha jó.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
Igen, az egyik ugye a referenciaellenállás és a másik bemenetre is ugyanúgy köss 100r-t. A mérendő objektumot ugyanúgy csak az egyikre kösd.
OK, értem. Mi lenne a megfelelő méretű hangszóró az általad leírt BandPass-hoz? 20-25 cm? És mit javasolnál? KOnkrétan milyen modellt?
És... azzal már lehetne 50Hz alá menni, vagy ez egy olyan amatőr kívánság amit nem kéne fenntartanom?
Bocs, hogy értetlenkedek, de így kéne? Bővebben: Link
Átolvastam az általad ajánlott oldalt, sok érdekes infó volt benne, de szerintem a manuális számolás kiváltható modellező szoftverrel/excellel vagy kalkulátorral
Vagy akár a képleteket ismerve írhatnánk mi is hozzá excel táblát, betartva a tervezési lépéséket amit az az oldal ajánlott. Lehet meg is csinálom majd.
Ha egyetlen darab ládát építesz akkor egy 12"-os. Ha ilyen típusú LOW hangú dobozra vágysz, akkor egyáltalán nem ajánlom neked ebből kettőt egyetlen átlagos szobába. Ebből egyetlen darab kell és nem hókolt- mókolt ládikót kell építeni, mert a ...gipsz Jakab azt mondta, hogy ..., meg azt is tudni kell, hogy nagyon sok jó méretező alkalmazás rendelkezésre áll, de az nem fogja tudni a körűlményeket és És kidob majd egy pár adatot, amivel elkezdhetsz valamit, de ha nem lesz jó, akkor mi lesz?? ezen is gondolkodj el. Elmesélek egy konkrét esetet, bár ez autó hifi tuningról szól, viszont ugyan ilyen tipusú dobozról. //Egy régi haverom autójával benevezett egy jobbacska hifi tuning mélyláda versenyre. Egy komoly tuning céggel építtetett egy nem kicsi mélyládát, Olyan fél BandPass féleséget. küldte vagy 1000W-al és nem volt meg a kívánt hatása. eljött hozzám, hogy építsek neki egy olyan hasonlatos dobozt, mint amivel kollégám annak idelyén dizsizgetett, mert tetszett neki és autóba kívánta. kihajíttattam vele a tervezményt és ő maga építette az én intelmeim álltal a 65l-es dobozt, amibe 15" os 1000W-os helyett egy 12"-os 75mm cséve átmérőjű hangszóró kapott helyet a 400W-jával. Az egész dobozon három lyuk volt 110-esek. Olyan hangos volt, hogy megnyerte a versenyt, 3 év elteltével a ládát eladta, mert lépten-nyomon bámultak, rajta kuncsorogtak, hogy minenkinek az kell és félt, hogy ellopják kocsistól //
Ennyit a történetről, meg a csuda 1kW-os hangszóróról. lehet a tiedből jót alkotni, de akkor azt csináld, amit irtam. Ha nem ezt követed, akkor nem tudok neked segíteni. A te kicsi 6"-os hangszóróiddal két dobozt kell építs, ha jobbat akarsz ,akkor pénz kell a hangszóróra nem kevés, mert a jó hangszóró drága, főleg most emelkedtek majd 40%-al. Ezt lőtte a COVID19, hogy a .......jam bele A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
Köszi az intelmeket. Eleve 2 db-ot akartam építeni. Az sem nagyon fontos, hogy maradjon ez a kicsi 6" (20.000 Ft/db) helyette lehet nagyobb is, csak tartok tőle, hogy ezen az áron még 8" sem kapok ilyen minőségben. - Illetve autós mélynyomóm van 25cm meg 30cm is.
(Macrom 1044, JBL 1214) Ezzel csak az a gondom, hogy a JBL záértban is lemegy 50Hz alá, a Macrom meg érzéketlen. Ha jól értelmeztem ehhez hasonló dobozt kéne építsek az ajánlásod alapján. Lásd kép Bővebben: Link Kérdés: Ebbe a dobozba a kicsi DA175-8-ból rakhatnék 2 db-ot is. Jó ötlet? Felűlet és hangnyomás növekedne párhuzamosan kötve, de sajnos az Xmax nem, és az mindenképp korlátozza a max teljesítményt. Érzéketlen hangszóró és még egy szobában is meglehet hogy 20W felett kell toljam. És akkor jöhetnek az anomáliák amikről beszéltél. Nem ragaszkodom ehhez.... A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
Kettőt teszel egybe, akkor egy mèlyláda lesz, ami jobb, mert egyetlen pontból fog a nély a fülhöz èrkezni, nem lesz olyan hely a szobádban, ahol pl. nem lesz basszus. Ugyanis ezzel a jelenséggel számolni kell hifi esetén is úgymint PA rendszereknél (is). Ugyan az érvényes. Azaz, a helyiség két pontjában elhelyezett hangdoboz úgy hat egymásra illetve a mély hangok hullámhosszaik végett úgy verődnek vissza a bútorokról-falfelületekről, plafonról, hogy mindig van olyan pont, ahol hiányérzet van, erre vannak megoldások milliói, sok sok találmánnyal de ezt nem ecsetelem mert nem erről van szó. Ezzel az egy mélyel csak jobb lesz a rendszered. Bárhová helyezheted, pl. a szoba közepérd és ha nagyon ügyesen jársz el és szépen dolgozol, akkor rárakhatsz egy vastap akril, vagy üveglapot és kèsz a “dohányzó asztal.” Nem is kell nagyon járatni majd és ha jóötletesen-fondorlatosan építed meg, azt se fogják tudni a vendégeid, hogy a szoba közepén a puff, vagy az asztalt a mélyláda képezi. Azt fogják hinni, és te is, hogy a két sat.-ból (front L-R) a lágé ès meg fognak döbbenni, nekkorát szól. Te pedig kuncogsz. Volt már ilyen példa eset is.
Idézet: „nem lesz olyan hely a szobádban, ahol pl. nem lesz basszus.” Már hogyne lenne, attól még a visszaverődések ugyanúgy kioltják, illetve erősítik egymást. Rosszabb esetben hallani az egyik oldalról a fázistolást fél füllel, nagyon idegesítő, jártam már úgy nem is egyszer. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2021
A késő esti pontos számolás képességével sajnos nem rendelkezem, de az arányok azért kivehetők és illenek a hangszóród fizikai méretéhez.
Hátsó kamra 14,26 liter, első 10,74 liter, hangolás 57 Hz, sávszélesség -3 dB-re 38 Hz - 86 Hz, emelés +3 dB.
Igen, én is meglepődtem, hogy TAttila77 receptje alapján megrajzolt ház arányaiban szinte egyezik a 17 cm-sre méretezett UNIBOX (vagy más) kalkulátor eredményével.
A belinkelt BandPass kalkulátor gyenge pontja, melyik mezőt válasszuk a táblázatból. Kell hozzá tapasztalat, vagy további kalkulátorok. Az érzékenység növelését (+3 dB) és membránkitérés kézben tartását (a zárt kamra Qtc nagyobb, egyenlő 0,8) céloztam meg. Így jött ki az S=0,7 és a Qbp=0,849.
Láttam az egyik ábrádon a 31/21 litert, az szerintem nem ad platót sz érzékenységnek az átviteli sávban és a hátsó kamra viszonylag nagy térfogata miatt alacsony lesz a terhelhetőség, félő hogy lekoppan a cséve.
Nekem például ez jött be: "isobaric subwoofer cone to cone".
Például azért, mert nem hittem benne, hogy elsőre újra tudom habszélezni az ajándék hifitorony elporlott méllyeit, és vettem csere hangszórókat. Aztán itt álltam két felesleges, ámde teljesen jól használható mélynyomóval.
A bútor hangsugárzó az valóban jó ötlet, a sógoromnak építettem régebben egy dohányzó asztalt, mert a gyári mélyláda nem igazán ment le, és csak pufogott. Attól kezdve minden cimborája ott akart filmet nézni. Nem igazán zenéhez készült, inkább az akció filmek voltak tőle meggyőzőbbek. Hatalmasat szólt 20-30W-al is, bár hely volt bőven. Bruttó 180 liter.
Az a helyzet, hogy ha már nem kis darab lesz neki,((ha megfogadja a méretezésemet, mert ugye "szappantartóból nem lehet básszust csinálni", ahogy egy neves rock zenész barátom szokta mondani a szállóigét)) Akkor ezt érdemes elrejteni, vagy mindenki szeme elé helyezni, mint rejtett bútor darabot. Állítom soha senki fia-lánya ki nem hallaná, hogy nini, az asztalka egy brutál mélyláda halványan csiklandozva. És a legjobb, hogy a spektrum java részét a két oldalankénti szélessávú hangszórója viszi el /bár feltételezem, hogy magasa egyáltalán nem valami tökély, mert a bolygón nem tudtak még nekem mutatni egyetlen szélessávú hangszórót sem, ami legaláb 80Hz-től, ha nem is 20k de legalább 18kHz-ig ne hagyna maga után jó pár dB-es lyukakat és tüskéket az átvitelében/, így a mélyeket csak a legalacsonyabb mély sávban kell hajtani és nem is nagyon, csak éppen jelenlétérzetével támogatván a két szélessávú Szatellitet. tovább hegyezve a rendszerét, én tennék a szélessávúk mellé még egy-egy jobb, vagy földi halandónak is elérhető árú hiper magas miniatűr ring-radiátort, vagy egy kisebb szalagsugárzót /ribbon/ Ezek már drágábbak. Vagy, ami a legjobb //szerintem// egy-egy garab BMS 4524-es és 10-12dB-es csillapítással egy kis lineáris magas váltóval, nagy nyílásszögű tölcsérrel. Ekkor nagyon baba hangrendszert kap. Álltalános hagyományos menbrán kialakítású magasat, drivert nem említek, mert a BMS-ek különleges menbrán formáikkal, és akusztikus hangút kialakításaikkal rendkívűl lineáris átvitelt és igen kellemes hangot biztosítanak. Ez az említett driver tipus hifi-audiophile hangrendszerekben is közkedvelt és ez még elviselhető árkategória. Ha igényli a leendő rendszer az extra magasat. A mélyet pedig majd olyan frekvencián kell beállítani, kogy ne doboz saját sávját emelje ki, ezálltal hallatván azt a bizonyos sávszűrős doboz hangot, amit ezek a dobozfajták produkálnak. Ő szereti a mélyebb hangokat, így majd valószínűnek tartom, hogy egy sokrávos EQ-t is be kell majd iktatni, vagy egy jelprocesszort és a doboz hangját meghúzni a sávjánál 5-6dB-el 80Hz-nél pedi nagyon meredeken vágni 24dB-el. máskülönben a doboza a kisebbik üreg rezonanciája körűl morogni -énekelni fog és ez a leg gyalázatosabb hang amit ezek kibocsátanak. Agyon tudja verni pár másodperc alatt a zenei élvezetet. Tehát ezegk a ládikák ilyenek, és gondoskodni kell róla, hogy ne tudjanak a saját hangjaikon nagyon szólni, egyébb elektronikákkal, és akkor sokmindent meghazudtoló profi rendszer része lehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |