Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   244 / 3984
(#) jdani hozzászólása Jún 28, 2008 /

Helló.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ebben a forrasztóállomásban van az a 50K-os potméter, és a 3,3K-os trimer. Nekem csak 4,7k-os trimerem van, azt tehetem-e bele?
És a második, hogyha ez a potméter megfelel-e oda.
(#) zoly15 válasza jdani hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Attila is mondta hogy inkább a timmer kisebb legyen (2K2) mint nagyobb és ez a kérdés amúgy is a forrálomásos témába való!

üdv!
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Hello!

Nyugodtan bele eheted a 4,7k-s trimmert. Nem lesz gyereke tőle.

A potinak lineárisnak kell lenni. Ennek jele általában "A".
A képen látható potin nem lehet tudni(vagy csak én nem tudom) hogy milyen típusú. Viszont igen egyszerűen megállapítható.
A potit szemre középre állítod. majd megméred a két oldal ellenállását. (közép kivezetésshez képest egyik, majd másik szélső lábat). Ha a két oldal ellenállása közel egyforma, akkor biztos, hogy lineáris potiról van szó. (Ha logos, tehát "B" típusú, akkor a két oldal ellenállása között durva eltérést fogsz mérni.)

üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

A középállást simán meg lehet találni, mert mikor középre és, ott megálls. tehát kattan ergyet. de most nemigne tudom lemérni, mert lemerült a mérőmben az elem. de már találtam itthon 3K3-as trimert.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

na már mind1... rákötöttem a labortápra a mérőt és mértem. 29K, és 25K. ez szerintem nem nagy eltérés, vagyis ez jó lesz bele.
(#) Brienter hozzászólása Jún 28, 2008 /

Üdv!
Lenne egy egyszerűnek tűnő kérdésem. Köthetek két ATX táp 12V-os ágát sorba hogy 24V-ot kapjak?

(#) proli007 válasza Brienter hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Hello!

Kötheted, de két probléma van.
- A GND kint van a házon, ha földet dugóba dogod, vagy összeérinted a házat zárlat lesz.
- Az 5V-ot a 12V-al együtt szabályozza, tehát le kellene kötni az 5V szabályozását, és az osztót újra számolni.

üdv! proli007
(#) Brienter válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Nem teljesen értem amit írtál azt valamennyire értem hogy a 12V-ot az 5V-al szabályozza.
De ha odafigyelek akkor működhet a dolog?
(#) fureszk válasza jdani hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Ha durva az eltérés éppen az, hogy nem lesz jó oda!
(#) jdani válasza fureszk hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

aaaaa??? akkor nemjó oda? másat csak 47K-osat tudok beszerezni, de akkor a skála, az nem lesz pontos, ami az előlapon van nem?
(#) Brienter válasza Brienter hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Kipróbáltam a dolgot nagyon zúgott az egyik táp és melegedett a vezeték gondolom nem tenne neki jót ha gy folytatám.
MIért volt ez?
(#) proli007 válasza Brienter hozzászólására (») Jún 28, 2008 /

Hello!

Nem tudom mit csináltál!
Hogy kötötted össze? Mekkora terhelés volt rajta? Mit nem értettél? És mit csinálsz egyáltalán? És ha nem érted akkor miért csinálod?
Csak ennyi

üdv! proli007
(#) wg_kezdo hozzászólása Jún 29, 2008 /

Találtam egy IC-t:
UAA180

Arra szeretném felhasználni,hogy egy fotoellenállás értékét kijelezzem vele.
Találtam kapcsolási rajzot ahol egy Potméter van és egy LM3914-es IC. Utóbbi 460Ft az UAA meg 160.
Belenéztem az adatlapba és ami engem érdekel (pont/vonal kijelzés) nem találtam lényeges különbséget.

A végső cél pedig több fotoellenállás értékének összehasonlítása logikai kapuk segítségével. Mivel 10 állapot bőven elég ezért nem akarok Xezer forintos A/D konvertert használni.

A kérdésem a fenti két IC közötti tapasztalatból adodó különbség lenne (érdemes-e megvenni az LM3914-est vagy elég az UAA is?). Illetve, hogy jó nyomon járok-e a cél megvalósításának érdekében.
(#) Fodor hozzászólása Jún 29, 2008 /

Sziasztok. Kérlek segítsetek nekem! Hamarosan veszek 1pár ilyen hangfalat: http://www.sal.hu/jsp/folap.jsp?oldal=cikk&pozicio=01.06.01&cikk=6527
és egy egyszerü ic-s erősítőt, végfokot szeretnék neki építeni! Már építettem tda7294-el és nagyon jól sikerült! Olyan erősítőt, végfokot szeretnék hozzá építeni, amivel rendesen meglehet hajtani, de még biztonságosan bennevan a hangfal teljesítményében! Mert nemtumon, hogy 150-300W-os a hangfal és akkor lehet-e neki tartósan 250W-ot nyomni ! Ja Bulizás cálra kell! Ha valakinek van valamien tapasztalata a hangfalról, vagy a hangfalakról akkor kérem, hogy írja le! Jólenne, ha a tudnátok nekem kapcsirajzot felrakni, ha van akkor nyákrajzot is! Előre is köszönöm! Kérlek titeket segítsetek!
(#) tilde hozzászólása Jún 29, 2008 /

Hello

Lenne egy SANYO DC-X801 -es HIFI, amelyre a tartozek, gramofon egy JACK dugoval es a tapkabellal van csatlakoztatva a HIFI tobbi reszehez.
Azt szeretnem tudni, hogy a gramofon JACK -je helyet be e duhatom oda pl. a hangkartyam kimenetet? Hogy kompatibilis e a ket dolog egymassal?
(#) Kovidivi válasza Fodor hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Szia!
Ha linken lévő hangfalad van, akkor 250wattal biztos, hogy nem fogod tudni hajtani! maximum 150wattal (oda van írva), de ekkora teljesítménnyel hamar el fog használódni a hangszóró. én keresnék hozzá egy max. 120wattos erősítőt, és azzal hajtanám, természetesen csak addig, amíg nem torzít a hangszóró (vagy annál kisebb hangerővel!)! így maradna tartalék is az erősítőben!
(#) Kovidivi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Csak személyes tapasztalatomat írom le: UAA180-as IC-ből még nem sikerült kivezérlés jelzőt építenem, pedig töb tervet is kipróbáltam, több IC-vel... ő sajnos kifogott rajtam. pedig írták sokan, hogy csak a referecia feszültségeket kell belőni helyesen és kész. Viszont mivel nincs az adatlapjában kifejezetten kivez.jelzőhöz tervezett kapcsi rajz, ezért csak a neten fellelhető bizonytalan kapcsolásokat építettem meg. LM391x-el viszont még "pályafutásom" elején építettem (pókoltam) egy kivez.jelzőt, ami a mai napig tökéletesen működik!
(#) wg_kezdo válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

köszi erre voltam kíváncsi akkor valszeg ez is hozzájárul az árkülönbséghez. (Azért veszek ebből is abból is).
(#) kohidics hozzászólása Jún 29, 2008 /

Hello,
segitséget szeretnék kérni, a problémám: 12V negativ jellel kellene elinditanom egy 12V pozitivra indulo modult. Van egy RY12W-K relém. Melyik lábra mit kell kötni?
(Riasztó 12V negativot ad, a telefonhivó modul 12V pozitivra inditja a hivást. 12V akku van a riasztóban. Előre is köszönöm a segitséget!

Alábbi linken van a relém gyártójának data sheetje, annak a 7. oldalán van egy lábkiosztás, aminek a számozása szerint kéremszépen a választ, ha valaki szán erre időt.

http://us.100y.com.tw/pdf_file/RY-12W-K,RY-24W-K,RY-5W-K.pdf

Köszönettel: kohidics a lelkes amatőr
(#) vicsys válasza kohidics hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Tehát a riasztód testet ad ki, ugye? Akkor a relé meghúzó tekercsét a +12 és kimenet közé teszed. Az alapállapotban nyitott 2 érintkeződet a modul bemenete és +12V-ra kötöd.

relé.jpg

(#) kohidics válasza vicsys hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Köszönöm szépen!
(#) Fodor válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 29, 2008 /

Akkor miért szokták odaírni, hogy 300W????? Nemtudom, és arra gondoltam, hogy akkor építek neki egy stereo tda7294-et! Két ic lessz az erősítőben! Szerinted megfelel hozzá???? Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv: Fodor
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Hello!

Nem tudom mi baj lehet ezzel az UAA180-assal. (Azon kívül, hogy a katalógus elég németesen béna)
Van egy referencia minimum és maximum feszültség, (amit kívülről beadhatsz neki) és ezt a két feszültség közé eső bemenőjelet bontja fel 12 részre.
Van még egy láb, ahol a Led-ek fényereje szabályozható. (A katalógban ide van bevariálva a fotoellenállás)
De van egy ilyen IC-m majd kipróbálom.

Idézet:
„A végső cél pedig több fotoellenállás értékének összehasonlítása logikai kapuk segítségével. Mivel 10 állapot bőven elég ezért nem akarok Xezer forintos A/D konvertert használni.

Na ezt végképpen nem értem. A logikai kapuk, ugye diszkrét értéket hasonlítanak össze, azaz hoznak létre a bemenetek között logikai kapcsolatot. (van fény - nincs fény) Az A/D meg analóg jelre utal. Az összehasonlítás, meg lehet analóg, és digitális is. De mindenképpen valamilyen függvény szerint, ami vagy analóg, vagy logikai. Hogy kell ezt értelmezni több fotoellenállásra vonatkoztatva?
Szóval ennek se füle, se farka!

üdv! proli007
(#) Frankye válasza proli007 hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Csak sejtésem van, miszerint a kérdező olyan megoldást szeretne, hogy több, fényérzékeny ellenállás értékét hasonlítgatná össze, és ha több jelez "fényt" ("sötétet"), akkor adna ki valamilyen "riasztást". Esetleg a "fényerőket" hasonlítaná össze.
De valóban
Idézet:
„ennek se füle, se farka!”
(#) wg_kezdo válasza Frankye hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Az alapgondolatom:
A fotoellenállás egy bizonyos érték között mozog mondjuk 2-220 ohm (nem tudom pontosan nem néztem meg egyenlőre).

Ha berakom az UAA-hoz akkor a fénytől függően 1-12 led fog világítani.

Ha két ilyen IC-t használok külön helységben pl akkor Lesz két "digitális" jelem ha mondjuk világos van akkor a 10-12-es led valamelyike világít. Ha ezeket mondjuk ÉS kapcsolattal összekötöm akkor lehet egy olyan logikám, hogy ha mindkét helységben elég világos van akkor ez meg az történjen.

Tudom van műveleti erősítő meg komperátor, de ez egyszerűbb megoldásnak tűnik nekem és olcsóbb is.

Van egy kapcsolásom egy könyvben ahol egy Potméterrel lehet szórakozni a ledekkel onnan jött az ötlet.
(#) Frankye válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Akkor kb. jól okoskodtam...
(#) wg_kezdo válasza Frankye hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Igen. Ez kb az az eset amikor nem sötét-világos eset van és nem is pontos összehasonlítás kell. Amolyan 3 bites A/D egység és nem is 2000 Ft hanem csak 160.

Nem akarok ágyuval verébre lőni .

Amúgy digitális kockafejem van így az analóg összehasonlítás szóba sem jöhet
(#) Xenen Mo hozzászólása Jún 30, 2008 /

Tudtok ajánlani kapcsolást/tecnikát hogy nagyon kis feszültségeket mérjek digitálismultiméterrel? Pontosaban mikro ill akár nano V-ot kellene mérnem a müszerrel (min 1mV). Legalább 100 000 erősítés kéne egy műv erősítővel(+offset komp), de gondolom kell mégpár dolog.
Köszönöm!
(#) proli007 válasza Xenen Mo hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

Hello!

Nem kimondottan kezdőknek való feladat (kérdés) ilyen kisfeszültségek erősítése. És a feszültség meghatározása nem minden.

Ajánlom figyelmedbe viszont a Linear Technology eszközeit.

üdv! proli007
(#) Kovidivi válasza Fodor hozzászólására (») Jún 30, 2008 /

300watt-tal nagyon kis ideig lehet hajtani, és azért írják rá, hogy megvedd! TDA7294 elég lesz hozzá, 2*70wattra kihegyezve, esetleg hidalva 130-150watt.
Következő: »»   244 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem