Fórum témák
» Több friss téma |
Ok ... persze , hogy nincs.
Chiriohoz ajánlott "egyszerűbb" avagy hozzá hasonló, olcsó / kommersz kimenő tranzisztor elfekhet a fiókodban is. Az eredeti miniwhipben alkalmazott nagy jelű URH "teljesítmény, nagyobb áramú" tranzisztor kevésbé elérhető és drágább is . Ezért lehet érdekes a chiriowhip működés szempontjából és összehasonlítási alapot is nyújthatna. Igen a FET GATE kissé védtelen a menykő ellen ... sajnos az enyémet is az nyírta ki.
Nálam kb 6 méter magasan volt a torony kosarától kinyújtva 3 4 méterre oldalra egy falécen , fél literes flakonba rakva.
Hát... én azt hittem van. Becsaptak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2021
Mért csaptak volna be?
Az "eredeti" miniwhipben 2n5109 vagy hasonló volt, nagy áramú magasabb tranzitfrekvenciájú bipoláris tranzisztort alkalmaztak. Időközben számtalan után építés történt, kinek milyen hasonló félvezetője volt a fiókban/elérhető a boltban ... azt rakta be, majd publikálta. Ezek alapján változott a használt eszközkészlet, működését részben nem befolyásolta ... mindegyik tette a dolgát. Ami közös bennük a nagyobb több 10 mA munkaponti áram (nagyobb áramú félvezetők) és a nagyobb tranzit frekvenciájuk 200MHz-1GHz között található. A chirioban ajánlott 2n2222 kissé kilóg ebből a sorból mert kisebb teljesítményű és elérhetőbb. A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2021
Én azt hittem, hogy ez is a 2N5109-es verziójú panel. Csak más a tokozása, az SMD miatt. Ugyanis a kapcsolási rajz , ami meg van adva az más. (Lehet eredeti whip?). De ez csak az én figyelmetlenségem okán történt. De nem baj kipróbálom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2021
Határeset! A 2N7000-es FET elég magas nyitófeszültséggel rendelkezik, nem a legjobb választás ilyen kis tápfeszhez...
Ha már koax, miért nem 50R-es?
A 47µF-os kondenzátor sem jó választás, inkább 1nF és 100nF párhuzamosan.
Bevallom őszintén, én nem tudom elolvasni, hogy nF, vagy uF?! )
Én egyértelműen 47µF-nak olvastam, de már bizonytalan vagyok...
Szerintem a legközönségesebb alkatrészekből akarta összehozni,
ezért a 2n7000 és a 75R is gyakoribb mint az 50.
Sziasztok!
Tudnátok tanácsot adni hogy hol találok bármiféle HIVATALOS előírást az árbócra telepítendő magaságjelzőkkel (lehet hogy nem ez a pontos megnevezése) kapcsolatban? Mikor kötelező? Milyen kivitel? Folyamatos vagy villogó? stb...
Ha szükséges, kérj állásfoglalást az NMHH -tól, mint a híradástechnikai építmények hatóságától.
Olyan építményt, amire akadályfény kell, csak tervezői névjegyzékbe felvett tervező tervezhet.
Az árbóc már megvan sok éve, csak most megkaptuk a tulajdonostól használatra és a rajta lévő lámpa nem működik. Nem szeretnénk ebből problémát, de gyanítom hogy inkább valami légügyi hatóság az illetékes, mert ugye ez kémény is lehetne... Ja, 30m magas.
Sajnos ezügyben nem vagyok tudós, kb 30 éve nem foglalkoztam ilyesmivel, de arról tudok, hogy néhány éve változtak az előírások.
Lehet a légügyi hatóságnál is érdeklődni, nézegetheted az ICAO előírásait is, ha van türelmed. Csak azért gondoltam első körben az NMHH -ra, mert az antenna tartó szerkezetekre nézve biztos van valami előírás. Esetleg Bakman fórumtárs tudhat többet, mert tudtommal ő jártas bázisállomás telepítésben. Az én kollégámat már sajnos nem tudom kikérdezni.
Szia,
próbáld meg a Hungarocontrol-t, ők biztosan tudnak segíteni, hogy merre található hivatalos információ.
Köszi a linket! Szóval a helyes elnevezése légi akadályvilágítás.
A cikkben hivatkozott Magyar Közlönyt is megtaláltam, ami talán még jobban összekevert A cikk is és a Közlöny is 40m feletti esetén írja elő ha van a közelben repülőtér (itt pont van), de a szakhatóság ezt módosíthatja a helyi körülmények figyelembevételével. Lehet hogy az eredeti terveket és használatbavételi engedélyt kellene előkeríteni...
Sajnos egy szomorú hírt szeretnék megosztani veletek. Szerintem sokan innen is ismerjük a RT-ben megjelent számtalan cikkét.
Búcsú Nagy Gyulától… Nyugodjék békében!
Én nem csak a cikkejeit ismertem, hanem személyesen Gyulát is.
Például egy ideig együtt tanitottunk. Rendezvényen akkor láttam utoljára, amikor a Burabu még csepelen volt, de akkor már nem volt igazán jó formában. Hiányozni fog sokaknak, az biztos. Nyugodjék békében.
Engem, sajnos, 2 félévet tanított, de sokat tanultam tőle. Ő volt akinél, először rajzoltam számítógéppel áramkört.
Sajnálom a Gyulát, több, mint 30 éve ismertem, mindig jóban voltunk, s faterommal is jóban volt, sok üzlet, szakmai eszmecserék, találkozók.
Ha valaki végfokot szeretne építeni ezzel a csővel, akkor egy általunk kikísérletezett, 90-es években készült rajzot megosztok.
Valaki nem tudja esetleg hogy a képen bekarikázott rf csatlakozóknak mi a típusa?
Elsőre hírtelen autórádió antenna csatinak tünik.
De miért raktak volna egy ATU-ba egy ilyen "silány" RF csatit?
Nem ATU-ban van, rádió végfok, a másik oldalon vannak a végtranzisztorok, ezek a szűrők, nem mondanám rossz minőségnek.
OK a hátulján van hűtő ventillátor és a 7*3 toroid meg a sávonkénti low pass elemei ...
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2021
Az egyik FT-757GX-et amikor javítottam, abban is ilyen csatlakozók voltak belül.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |