Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
Tudom, hogy ki lehet mérni. Színes vonallal jelöltem, a forgásirány váltókapcsoló opcióit. Jól gondolom?
Sziasztok! Kaptam nemrég egy 2.2 kw-os 3 fázisú motort. Minden jel arra mufat, hogy csillag-delta variációk is voltak/vannak rajta (jelölések, kapocsléc 6 lábú stb) viszont csak 3 kivezetés volt. El volt kötve fixen csillagba. Sikerült a tekercselésröl különösebb rongálás nélkül lefejtenem a csiĺlag kötést, és kivezetni a kapocslécre. Bekötöttem deltába, és szépen müködik így is. Lehet abbol valami baja, hogyha csak csillagra volt szánva, és most delta is? Köszi előre is
Ha a tekercsei 230V-osak akkor csak csillagban lesz tartós. Deltában 400V kerül a 230V-ra méretezett vezetékekre.
A teljesítmény alapján 3x400V-ról csillagban, 1 fázisú bemenetű frekvenciaváltóról deltában kell üzemeltetni.
Az a link tényleg jó,én is az alapján kötöttem be,és hibátlanul működik!
Köszönet érte!
Mindent értek, és minden tiszta most már, de sajnos nem működik. A motorban van valami probléma. Hozzá fogtam szét bontani, de úgy látom, nem lesz egyszerű.
Lefényképezem a plakettet, az a biztos. Nem tartós alatt mit értesz? Ha leterhelem 2 kw közeli igénynek, akkor melegedni fog és elfüstöl? Úgy hiszem 3×220 felirat van egyébként rajta
Ő lenne az. Viszont hiányosan tettem fel a kérdést 1 fázis + kondiról üzemelne deltába kötve, ami gyárilag csak csillag volt. Valószínüleg vízszivattyú volt egyébként
Hali!
Vissza térve ide. Szét kellett bombáznom a motort. A hőbiztosítékot kellett kicserélni. Tökéletesen működik.
Sziasztok!
Hozzám került egy ősrégi marógép, amit az alábbi IMI motor hajt. Műszakilag semmilyen nehézség nincs, csupán a motor korát szeretném kideríteni, és ebből megbecsülni, hogy mikori gyártmányú a marógép (persze megengedve, hogy a motort a gyártási évétől tíz évre is belerakhatták). Nem találtam hirtelen megfelelő IMI táblázatot, és a típust sem egyszerű kiolvasni ( AZ 994 T80 (?) ), de akinek van jártassága a fél évszázaddal ezelőtti gépekben, hátha több tapasztalata van hozzá. A teljes motorról nincs képem, de az alakját nagyjából elárulja a feltöltött fotó. Köszönöm! Az én tippem egyébként 1960.
Irigyellek a gépért! A motor sosem határozza meg az évjáratot!
Ez gyárilag 6 kivezetéses moci volt, tehát már volt tekerve. Használd nyugodtan deltában 220 Voltról, viszont ne várj kondis használat mellett 2 kw-ot tőle. Inkább lesz az másfél kw. Ne lepődj meg ha meleg lesz a moci mert a tekercselése is olyan.
Már csak kondizás marad, amit majd méréssel tudsz belőni. Kb: 100µF (/400V)
1967es
"Az" tipusnál legerősebb lassú fordulatú motor. Elméletben talpas moci
Köszönöm! Viszont hirtelen megkavartál. A motor a gépen három fázisra, csillagba van bekötve, a tekercselése szép és ép, tehát valószínűleg használták így. Az egyetlen dolog, ami a mai újracsapágyazás során feltűnt, hogy a tekercsekhez használt szigetelők szemre jóval újabbak a hatvanas években megszokott anyagokhoz képest. Ez az újratekercselést támogatja.
Használd csak nyugodtan,ahogy be van kötve.
Egy általános három fázisú asszinkron villany motornak az adattábláján a névleges áram például legyen 10 Amper delta kapcsolásban, akkor ez most az amit lakatfogóval (áramváltóval) egy fázison tudok mérni, vagy lakatfogóval -azaz egy fázison- csak a névleges áram gyök 3 részét mérem?
Szia!
Aszinkron motornál egy fázison méred az adattáblai értéket, hisz az eltolt fázisok miatt nem egy időben folynak a maximális áramok. Tehát nem kell gyök hárommal számolni.
Jó szerencsét! Küldene Nekem egy fényképet a bekötésről? Köszönöm.
Üdv!
A képen látható IMI 130W-os mosógépmotorhoz mekkora kondenzátor kell? Sajnos sz eredetiről lekopott a felirat. Köszi! A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2021
Ez a motor most is működik ezzel a kondival (1979) gyártási év...
Szia!
Köszi! Ez a kondi is ilyen IMI motoron volt?
15 uf,400V
Nem csak volt,most is rajta van,ezzel megy!
Most néztem az enyémet, az egy kicsikét vastagabb. valószínűleg akkor az enyém nagyobb mint 10uF.
yulo5310 Neked ilyen van rajta?
Volt vastagabb is nálam is előfordult olyan is
És a vastagabb az 15µF volt?
Na ezt viszont nem tudom,azon már nem látszik az értéke,
az már lekopott sajna
Na mind egy, majd kísérletezek. Köszönöm a válaszokat!
Jó eséllyel jó lesz akármelyik,figyeld a hangját meg a hőmérsékletét a motornak.ha nem tetszik neki jelezni fogja!
Nekem 15uf van rajta,,sőt még a centriken is!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |