Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Alagút dióda teszt
Témaindító: Thomas10100, idő: Márc 10, 2009
Témakörök:
Sok év telt el, szinte nem is foglalkozik senki alagút diódával. Nem gyakori alkatrész, az biztos. Ott dobálódott a műhely kidobásra ítélt lomjai között egy radar fej, ami ipari mozgásérzékelőben volt. Annyit olvastam erről az alagút diódáról, hogy valahol 100mV-tól 250mV-ig tart a negatív ellenállású szakasza. Ma meló előtt méregettem egy kicsit, mert valahogy piszkálta a fantáziámat. Hát nem akart ez visszafelé hajolni még 1V-nál se. Na, mondom akkor megölöm. Felcsavartam neki a feszültséget, hát 3,5 körül megállott az áram, és egészen 9,5V-ig lefelé esett. 7V-on 110mA körül folyik rajta az áram, és akkora jelet ad a demodulátor diódáján, hogy ha 20cm körül mozgatom a kezem előtte (közelítés-távolítás) egy normál fülessel hallható a különbségi freki. Lehet még ebből valami.
Az akkor inkább Gunn dióda lesz, tipikusan 8Volt ról járatják. Gunnplexer -re keress rá.
Köszönöm a helyesbítést. Két soros li-ion cellára kötöttem, a demodulátor vagy mixer dióda jelét pedig egy tablet mikrofon bemenetére. Spektrum analizátor alkalmazás szépen megjeleníti, ha közelítek/ távolítok valamit. Sacc/kb. 1m/sec mozgásra 100Hz az eredmény, így kis matematikával 30GHz körülire saccolom a kisugárzott frekvenciát. Szerintem ez ki is merítette az érdeklődésemet. Szétszedni, kidobni nincs szívem, így új gazdát fog keresni.
Ha még nem találtad volna meg. Bővebben: Link
Köszönöm. Olvastam már ezt is. Úgy gondolom, mivel értelmes dolgot nem akarok belőle készíteni, felajánlom. Ha igaz, van valahol még egy. Természetesen ingyen.
Ha igaz akkor ennek nem, de van egy abba való is. Az viszont tényleg a trigger fokozatban volt.
Sziasztok!
1S1760 1S2200 ezen két alagútdiódáról szerintetek hol van bármiféle anyag? Régi könyv, manual, akármi? Még a paraméterekig sem jutok el, nemhogy helyettesítés... Egy szkópban leledzenek, cserélnem kellene őket. Az egyik 1S1760-on szerintem viszonylag nagy, 130 ohmot mérek, egy másiknál 2,5 ohmot. Az 1S2200-nél szakadást. Környező tranzisztorokat kicseréltem, már csak ezekkel a diódákkal kellene kezdeni valamit. A neten kutakodva orosz tunnel diódák még beszerezhetőek, de ugye paraméterek híján jó-e helyette? Kösz mindenkinek!
Szia,
Nagyon durva adatlap. Van benne link is, de az már fizetős. Tektronix anyag a szkópjavitásról, 14.-ik oldal. Szerintem üssél össze egy minimális karakterisztika rajzolót (trafó plusz ellenállás, esetleg dióda), ha van másik oszcilloszkópod.
Ebben a katalógusban találsz adatokat:
https://www.academia.edu/35781367/Microelectronic_Circuit_Design_by...on_pdf Üdv!
Döntsük már el, hogy ezt a kérdést az Alagút dióda teszt topicban folytassuk, vagy az Analóg oszcilloszkóp javitása topicban?
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
Elnézést kérek, valóban a szkópos topicba való inkább a probléma.
Van másik szkópom, tudok mérni. Azzal jutottam el idáig, hogy miért nincs trigger - hibás dóda. Karakterisztikát is tudok rajzoltatni, de a nagyobb probléma, hogy honnan lesz alkatrész, vagy miként váltható ki? Köszi a segítséget, linkeket, már tanulmányozom.
Karakterisztika rajzolásnál arra figyelj, hogy a munkaegyenes ne három helyen menjen át a jelleggörbén, mert akkor ember legyen a talpán aki értelmezni tudja az eredményt.
Ha a cikkcakk benne van a karakterisztikában, akkor funkcionálisan jó a Tunnel dióda, csak a paraméterek tolódtak el (ami germániumnál nem ritka). Hogy mivel tudod helyettesiteni, azzal megfogtál.
Tudna valaki adni (vennék is szívesen) alagút diódát? vagy Gunn diódát?
Még típus jelet sem találok az interneten! Üdv és köszönet: V.I.
Emlékezetem szerint van, de meg kell találnom.
Általánosan használt hasonló működésű a diac.
DB3 Kétirányú, mert váltakozó áramú használatra tervezték.
Tessék parancsolni.
Azt pedig nem illik megkérdezni, hogy mihez és miért kell. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
Az alagút-diódát pedig keresd tunnel diode néven. Ebay-en mindig van eladó.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |