Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Régebben volt egy egy digites óra megoldás PARSIC-on. Nem találom sehol, bár lehet rosszul keresem. 3.4... verzióra volt és szeretném megépíteni. Ha valaki találkozott vele és feltenné vagy elküldené, megköszönném! Köszönöm: Gábor
Tudod milyen pic és milyen kijelző volt rajta ? Ha igen újraírom neked de ne reménykedj hogy pontos is lesz , a parsic nem órának való ...
Régebben játszottam PIc 16Fxxx-hez órával. Aztán egy ajándék ASM betét lett az eredmény a fejlestőtől. (PCF RTC..8-PIN...I2C.) Ezt anno fel is tettem... nagyon régen volt, a topic elején van.. használható INC file) Vagy egy másik PIC felől egy quartz 1s impulzusok valamelyik bemenetre. ez tovább használható...Sok sikert.
Csináltam valamit 628 ra és 7 szegmenses kijelzőre próbáld ki ( beállító lábakat konfiguráld ahogy jónak látod én RA3-4 lábakra tenném 4 MHz-s külső kvarc kell rá )
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2021
Köszönöm!
Megnézem szerintem hasznos lesz! Üdv: Gábor
Egy atomórát ne cserélj le erre de talán havonta 1-2 s pontosság talán reális lehet ...
Maximum annyit még változtatnék a kijelzésen hogy a kezdő és a befejező digit közé tennék egy szünetet hogy látsszon hol kezdődik a kiíratás ... A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2021
Szia!
Nagyon köszönöm, tetszik a program, az időalap nem a saját órajele lesz külső 1Hz -ről kap pontos időzítést. A pragotron óra vezérlő amit csináltam az is külső órajelről jár, hálózati 50Hz. Meglepően pontos, évek óta csak a téli nyári átálláskor nyúlunk hozzá! PC órához nézve pár másodpercen belül van az eltérés hat hónap alatt! Áramkimaradás a nagy ellensége, de az kibírható. Üdv! Gábor
Köszönöm!
Perces kijelzésnél nincs nagy jelentősége ekkora eltérésnek, a hétköznapokban bőven elegendő! Üdv: Gábor
Akkor az időzítést vedd ki és a számláló bemenetét konfiguráld mondjuk az RA4 bemenetre .
A kimeneteket aszerint állítsd (most invertált) hogy közös anódos vagy közös katódos kijelzőt használsz ebben már van egy másodperc szünet a végén .
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2021
Kérünk majd videót a működésről ...
Köszönöm, mindenféleképp készül. Még egy másik projekt is halad, de lassan a végén van.
Üdv: Gábor
Szia!
Köszönöm ez a második megoldás még jobban tetszik! Elnézést, hogy későn válaszolok, de kicsit elverődtem a munkákban. Konyha festés Egy másik problémával is szembesültem és nem találtam megoldást. 16f877 PWM részével vannak gondjaim. LED szalaghoz szerettem volna fényerő szabályzást. Főleg kis fényerővel használnám. A megoldás egyszerű, AD konverter bemenetére potméter, külön szűrve, bemeneten kondi. Kimenet PWM generátor meghajtás, órajel 100 milisec. Kimeneten egy 555 +FET meghajtás proli007 ajánlása szerint. A fő gondom az, hogy kis fényerőnél illetve nagyobb fényerőnél is de ott nem annyira zavaró, a program futásától függően a PWM 1-2 vagy három értéket lépked föl le. Ez fényerőben vibrálásként jelentkezik. A PWM kimeneten a kitöltésben szintén látszik a +- pár lépés változás. Lehet-e ezt valahogy stabilizálni, vagy a PARSIC korlátai itt jelentkeznek? Köszönöm segítségetek! Üdv: Gábor
Itt az ADC korlátai (pontatlanságai) jelentkeznek, nem tökéletesen stabil a mérés, az ugrál fel le. Használj hiszterézist, az segíteni szokott.
Szia!
Az AD konverterrel vegyél több mintát és átlagolj, majd az átlag értékkel szabályozd a PWM-et.
Szia!
Köszönöm. Ezt az A/D bemenetére, vagy a két modul közé érdemes betenni? Üdv: Gábor
Ok, köszi, akkor a bemeneten kell elintézni.
Üdv: Gábor
Ezt számolással kell megoldani. Az átlagolás sem lesz jó, tudom, próbáltam. Az is ugrál, csak nem olyan sűrűn. A hiszterézises megoldásnak van egy olyan hátránya, hogy nem lehet nullára levinni, illetve 100 %-ra felvinni a kapott értéket. 0 + x és maximum - x tartományban vátozhat a kapott érték, ahol x a hiszterézis mértéke.
Ha nem akarsz ilyennel vesződni, akkor két gombot használj. Az egyik növeli, a másik csökkenti a fényerőt. Ott nincs tévesztés.
Szia!
Köszönöm kipróbáltam. Sajnos minimális a változás. Még próbálok pár dolgot. Üdv: Gábor
Szia!
Köszönöm, a gombos megoldással csak az a baj, hogy le kell tárolni bár az se túl nagy feladat. Nem kell sűrűn változtatni a beállításokat. Üdv: Gábor
Szia!
Több próba és teszt után a nyomógombos beállítás lett a nyerő. Köszönöm a segítséget. Üdv: Gábor
Sziasztok, Belenézek néha a "szóváltásokba"... Meg kellene említeni az aktuális eset mellé, hogy éppen P3.xx vagy P4... a fejlesztő környezet... Ugyanis a P4 az már számol akár 32 biten is, ez sok apró kellemetlenséget áthidalhat. Vagy éppen más témakör...
Frissítés 4.21.7.3.
External Object alatt végre épkézláb módon implementálható saját kódrészlet. Help ugyan nincs az asm felépítéséhez, de a mellékelt 4db example forrás szerencsére bőbeszédű. Szépen beépül a kreált forrásfájlba. Nyilván ehhez szimuláció nem tartozik. A mentett fájl az előző verziókkal nem kompatibilis.
Sziasztok!
Szeretném kérdezni,hogy hol találom meg az external objec et?
Az Enhanced objektumok vége felé.
Sziasztok,
Kevésbe tartom magamat aktívnak újabban, emiatt egy kérdésem lenne.(P4) Egy frissítést töltöttem le a "közelmúltban". A futtatás utáni felugró szöveges információ, emlékeim szerint a 18B20 szenzorra utaló szenzációkat említett. Jól emlékszem,(?) A kérdésem értelmetlennek tűnhet, azonban a helyzet más. Ugyanis a munka laptopomon W8.1 64, és 32 bites verziót használok két particióban. A 32 bit alatt mennek a régebb programjaim, így a P4 is, Ha benne vagyok 64 biten más melókban, nem igen ugrálok át 32-re, illetve kerülöm az újraindításokat. Tehát, használt-e valaki a fentebb említett 18B20 kezelés lehetőségét? Eddig ugyanis elég nyakatekert módon sikerült csak nekem régebben, De ha ott a "polcon" tuti kézzelfogható módon, akkor miért ne! a "HW" része ott lapul a fiók mélyén (10-15db) kapszulázott kivitelben. Köszönöm...
Csináltam csak tanulmányozás céljából egy UART-hoz hasonló adat átvitelt (paritás ellenőrzés nélkül).
Működik ,csak egy probléma van .Az adat állításkor be kell állnia az értéknek.Tehát az állítás után a második 100 milisecundumos lefutás után áll be a reális érték.Ha valaki tudná ,hogy lehet finomítani rajta? Tudom,hogy ez a PIC-ben már "készen" van,de hátha erre is lenne megoldás.Köszönöm.
Azért, szerintem, mert a helyes adatfolyam, adatformátum esélye "több 100x-os" az egyhez, ha Uart szabvány szerinti adatfolyam ütemben gondolkodunk, csináltam anno egy hasonló "játékot", amiben szintén ez a jelenség lépett fel. A HW regiszterek mendzser funkciói ezt megoldják. remélem nem fogalmaztam túl pongyolán. Vagy másold ki a 3.xx Paric eredeti megoldásából a ASM nézöke alapján. Vagy egy másik hasonló kész algoritmusokkal dolgozó fejlesztőből, (Oson pic simulator IDE, basic...stb... A megszakításokat, kérelmeket, visszalépéseket helyesen kezeld. Ez még lehet oka az elcsúszásnak. Egyébként csináltam pár éve egy 18B20 hőmérős hőkozpontot, kb 4-5 szolgával hasonlan trükközve... a jelenség hasonló lett. A Q értéke is esetleg befolyással van, kisebb a hiba, ha pl a sebesség többszörőse,.. és még sokan mások...
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |