Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
A 6W-os fénycsövet lehet üzemeltetni 7W-os fojtóról, ezt szerintem tuti, hogy lehet kapni boltban, ha mégsem kapsz, az intersp*rban láttam 999Ft-ért 7W-os kompaktcsöves asztali lámpát, ha abból kiszeded a fojtót, azzal mennie kell. Persze figyelni kell, hogy a gyújtó series legyen, tehát 4-22W-ig (mint ahogy már írták előttem is)
25W-os fénycsőre meg azt tudom írni (szerintem létezik ilyen), hogy megint van olyan kompaktfénycső, hogy 26W-os (sima, előtét nélkülni), és szerintem ahhoz is lehet kapni boltban 26W-os fojtót, a 25W-os csőnek mennie kell róla. Gyújtóra megint ügyelni kell, mert ide már nem jó a series, hanem single kell (20-65W, vagy 4-80W vagy vm hasonló.)
izzóval sorbakötött fénycső: erre azt tudom mondani, hogy volt egy villamosmérnök bácsi ismerősöm, aki eléggé jártas volt ezekben a dolgokban, és a cégnél, ahol dolgozott, gondolt egyet, és fojtó híján izzót tett be egy 20W-os fénycsőhöz (60W-os égőt). Az eredmény: az egész telepen áramszünet. Ezzel nem érdemes kísérletezni.
Akkor mégsem volt annyira jártas, és valamit elcseszett. Ha fénycsővel sorbakötsz izzót, ott NINCS mitől túláramnak folynia. Ő valami mást csinált, de biztos, hogy nem sorba kötötte a csövet és az izzót!
Erre én meg azt mondom, hogy még ha jól is kötötte be sorosan az égót a fénycsővel (ugyanúgy, mint egy fojtót), de az égő 24, 36, 48, 50, 110 stb. Voltos, akkor természetesen az a végén áramszünetet eredményez. 220-230V 60W-os izzóval akkor tud csak zárlatot okozni, ha azt a gyújtókörbe teszi! Akkor viszont félő, hogy a fénycső fel is robban.
most hogy mondjátok, valóban így lehet, elvégre mitől lenne zárlat? na nem tudom végülis, a lényeg, hogy ezt csak úgy mesélte az öreg.
![]()
Szia!
Köszi mindenkinek a hozzászólásokat, én is ezekre a következtetésekre jutottam, úgyhogy meggyőztem a barátomat, hogy használjunk inkább elektronikus gyújtót. Sajnos nem elírás a 25 watt, létezik a SERA nevű akváriumi cuccokat forgalmazó cégnek egy 70! cm hosszú 25W (milyen jó, hogy már évtizedekkel korábban kitalálták a szabványokat!) teljesítményű csöve. Nem csak én, hanem a villamosságisok is csak néztek, hogy mi a fene ez... Úgyhogy vettem két kompakt fénycsövet (OSRAM 25W), kiszereltem belőlük a gyújtót, és már működik is minden. Ami viszont meglepett, hogy a két 25 wattos fénycsőnek olyan fényereje van, hogy kenterbe vág jópár 120 W-os hagyományos izzót, és még a spektruma is jobban hasonlít a Nap spektrumához.(drágák is voltak a csövek). Úgyhogy mégegyszer mindenkinek köszönöm, nem tudtam, hogy ennyiféle gyújtó meg folytó van forgalomban! üdv
Nics mit!
![]() ![]()
Van nekem egy 5w os kompakt fénycső elektronikám meg egy 6 w os fénycsövem. az 5 wattos elektronika mennyire bírja a 6 wattos csövet üzemeltetni? Nem akarom hosszú ideig ,,égetni" csak arra kéne hogy ha éjszaka kimegyek a konyhába akkor legyen valami kis fény, mert a nagy 4*40wattos halogén lámpás mennyezeti lámpa iszonyúan nagy fényt ad és muteromhoz be világít. help please! remélem nem nagyon láma az ötletem!
Tökéletesen megfelel! Minden gond nélkül bármeddig elbírja.
faja
![]() ![]()
Halee! Azt Szeretném Kérdezni Hogy Tudja E Vki Mi Annak Fénycsőnek A Neve Amit Party-kon Használunk
![]() ![]() ![]() ![]()
szerintem te az uv csövekre gondolsz. netről lehet pl rendelni,de akár villamossági boltba ha bemész vagy némely barkácsáruházban is lehet kapni(most meg nem mondom hirtelen hogy meikben láttam uv csövet) remélem segítettem!
Sziasztok!
A fórumban található rajzok segítsége alapján próbáltam sorosan bekötni két fénycsövet egy fojtóról, de hiába kapcsolom semmi nem történik. A fojtón rajta van, hogy 2x18W/20W/59cm tehát gondolom vinnie kellene. A fénycsövek két philips 18W tld? Mi lehet a gond? A fojtó jó a csövek jók a foglalatok újak a gyújtók is jók, ha a fojtó négy kimenetére kötöm őket akkor ahogy kell (biztonságilag) hol az egyiket hol a másikat kapcsolja. Mit felejtek el? Köszi
"ha a fojtó négy kimenetére kötöm őket akkor ahogy kell (biztonságilag) hol az egyiket hol a másikat kapcsolja."
Itt valamit nem értek: milyen fojtónak van 4 kivezetése? Nem elektronikus előtéttel küzdesz?
Nem nem elektronikus. A négy kivezetés alatt azt értem, hogy van rajta két-két lyuk.
Esetleg ha lerajzolnád hogyan próbálkozol, többet tudnánk segíteni
![]()
Szia hbal!
Nos rájöttem, hogy a bekötés remek csak az univerzális gyújtók (4-65w) nem hajlandóak megmozdulni szóval kicseréltem őket 4-22-esre és már villognak is, de sajnos nem sikerül az istennek sem begyújtaniuk rendesen. Másik kérdésem lenne inkább. Ha vennék egy elektronikus előtétet ami 2x36w és azzal akarnám meghajtani a két 18w-os csövet okozna problémát valamiben? Köszi
Szia köbzoli!
Köszi a rajzot a bekötésem pont ilyen, csak sajna mégsem bírja begyújtani a csöveket csak villognak szerencsétlenek. Úgy gondoltam ha nagyobb az előtét teljesítménye nem okoz gondot ha kisebb csövekkel használom, de ezek szerint nem jól gondoltam ![]() Köszi a választ!
Régebben ilyen probléma nem létezett a vastag fénycsöveknél. Valószínűleg a gyújtókkal sem stimmel mostanában valami, mert többször felmerült a probléma. Mindenesetre, ha a gyújtók helyett nyomógombot (2 áramkörös) használsz, bekapcsolás után 1-2 másodpercig megnyomod, akkor felengedés után normálisan kell működniük. Ha ez nem így lenne, akkor másfelé (fojtó) is lehet a gond.
Tolhatnál be fotót a fojtó adatlapjáról, mert nekem gyanús az a fojtó!
![]() Amúgy nálatok megvan a hálózati feszültség rendesen? ![]() Amikor nálunk is rendszeresen leesett 200...207 V~ alá (meg még 190-re is, amikor a HFKV-k ráengedték a hálózatra a hőtárolós berendezéseket), akkor voltak ilyen problémák! :integet2:
Sziasztok! Mi történik ha nem kapok 12W-os fojtót és ez helyett 20W-osat használok helyette. Az nem jó úgy?
Nem! Vegyél 5...13, 16 W-os fénycsőfojtót. Vasmagja is kb. feleakkora, nem véletlen. Ez utóbbi kb. 4.2-4.5 H, a 20 W-os meg kb. 1.8 H. Nem mindegy!
Nálam 3 cső megy 1 folytóról sorban! 8w csövek 20w -os
folytó ! a trükk az egészben hogy relévan kötve a gyujtók helyett (3áramkörös) és 3 másodpercig van behúzva! a 3 cső egyszerre gyujt!
Sziasztok!
Köszi mindenkinek a kedvességet a problémát végülis megoldottam, vettem egy elektronikus előtétet (2400 HUF 4x18W) és remekül megy minden, a többit kihajítottam, hogy színét se lássam ![]()
Sziasztok!
Szóval szereztem 6W-os Uv csőveket. A két kivezetés közt 5mm a távolság. Lehet valahol kapni olyan foglalatot amibe ezek belepasszolnak? Vagy gondolkodtam még hogy talán a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a ráforrasztás lenne, de valahogy úgy érzem hogy nem tenne jót a csőnek. Szerintetek?
Lehet, én pl. a Holux-nál vettem.
Én meg az Oby-ban (a Sesco barkácsáruház-testvérénél). Szépen páronként becsomagolva apró nejlontasakba, papírral lezárva pofátlanul drágán, akárcsak a kettesével becsomagolt fénycsőgyújtó, stb... De sokat kajtattam én is utána, mire rátaláltam. A csapokra ráforrasztástól sem esik semmi bántódása, csak az nem elegáns.
Sziasztok. Igazából vicsys cikkét elolvasva felmerült bennem pár gondolat:
1.) a 7.oldalon levő kapcsolás begyújtásához az 5.oldal leírása kicsit rosszul érthető (persze lehet hogy csak nekem). "A fénycső begyújtása után a nemesgáz környezetben lévő parázsfénykisülés higanygőzkisülésbe megy át." a parázsfény a gyújtóban levő glimmlámpában volt, a higanygőzkisülés pedig a fénycsőben keletkezik.. 2.) A kapcsolási rajzokon (7-10.oldal) a gyújtóban C -vel jelölt kondenzátornak látszó valami nem kondenzátor hanem parázsfényizzó (glimmlámpa) mint ahogy az a 5.oldal jobbfelső fotóján is látszik. Jelölése inkább G lenne és egy pötty is talán lenne a szimbólumában. 3.) A 12.oldalon levő kapcsolással valami gond van. Már az alattalavő sorokban levő elemek (V, H, Z) sincsenek benne feltüntetve.. Ezenkívül a fénycsövön átfolyő áram elakad a trafóban ?? itt valami hiányzik...
2. szokott ott kondenzátor is lenni, hogy a parázsfénylámpában szétváló érintkezők élettartamát megnövelje.
3. szerintem hiányzik a felső szekunder egyik végének nullával való összekötése |
Bejelentkezés
Hirdetés |