Fórum témák
» Több friss téma |
És akkor a 300? :eek2:
200al lehet nyomatni a 16x-ost is. De a 18x-os 200-al van megküldve nem lesz egetverő különbség a kettő közt.
Jó a 200mA!
adok neki 180-at...
Ahogy gondolod, de 200-tól sem lesz semmi baja, és ebben a tartományban elég jelentős a fényerő változás, tehát sokkal halványabban fog világítani, mintha 200-ról üzemeltetnéd. (de ha 18*-os a dióda, akkor biztosan elbírja, hisz 16*-os diódák is bírják a 200.at.)
Jah, még valami: Dobozoláskor figyelj arra, hogy a lézer dióda fém háza ne legyen kontaktusban a fém doboz testjével, mert akkor a dióda megkapja az 5V-ot áramkorlát nélkül. Gondolom mondanom sem kell, hogy ekkor múlt időben beszélhetünk a diódáról...
Már bedobozoltam nagyjából, de nincs kontaktus
Íme az eredmény : Bővebben: Link (bocsi a rossz minőségért)
Szia van egy lézer diódám, a dióda 4 lábú, dvd olvasóból való kevés lehet neki a 68 mA??? Elég halovány a fénye (Yaesu áramgenerátoros akkutöltőről járatom, üresjárati fesz 27v de ugye árammal hajtjuk...), sikerült a lencsével kolluminálni, de a fényereje halovány. A hűtést az eredeti házba hagyva oldottam meg . Bukott ötlet dvd olvasó lézerdiódájának használata ????
Gondolom kezdésnek jó ez is , természetesen betartva az alapvető építési szabályokat, ha esetleg bele akarok nézni a fénybe ott a webcam azért nem kár. Üdv
Szerintem a DVD olvasónak alapból kicsi a fénye, de várd meg amig a profik is hozzászólnak.
Egy DVD olvasónak picivel nagyobb fénye van, mint egy piaci pointernek. 68mA-ről elvileg már kellene világítania, de gondolom a beüzemelés így történt: töltő bekapcsol, dióda ráköt. Fordítva kellett volna, mert ez okozhatta a halálát. Az áramot pedig minimumra levenni, és finoman adni rá. Próbálj neki áramot adni még, jobban nem tudod elrontani, a legrosszabb ha elkezd világítani (már ha nem döglött már meg)
Sziasztok.
Remélem sok társamnak segítek... Nos a file egy cd olvasó fejét mutatja, szerintem ez jó kiindulási alapnak. Üdv
Szia.
A dióda működik, csak tuti kevés neki a 68 mA, bár most hoznak majd pár asztali DVD lejátszót. Szerzek írót is és kipróbálom h milyen a fénye. Jelenleg a lencse beállításával van probléma de megoldom csak játszani kell vele, csinálok egy áram/feszültség generátoros kis tápot ha kész lessz fölteszem, anno a rádiótechnikába jelent meg... Találtam egy e-könyvben az előző hozzászólásomban lévő leírást, kimásoltam hogy ha valakinek nincs meg hát itt is meglegyen...
Hát bizony ez az olvasó mechanizmus nagyon kezdetleges, inkább csak elvi felépítés. Hiányzik a rajzról az az optikai elem, ami a sugárnyalobákot(3 sugár) generálja, valamint a lézeráram beállításához az előérzékelő dióda(FS), ami visszacsatolást ad az áramgenerátornak.
Valójában régi-régi lézerdiódáknál a dióda testébe integrálták a monitordiódát, és a sávkövetéshez a sugarakat sem optika állította elő. A CD-olvasók infralézerrel, 0.7mW teljesítményen működnek, ezért nem sok mindenre jó.
Azt hiszem nemsokára lesz egy dvd diófám végre. A kis 3mW lézermodulból nem túl egyszerű kiszedni a diódát, de megvan. Az optikát feszíti egy rugó, ami jócskán megnehezíti a kitekerését, ráadásul iszonyú nehéz úgy kiszedni, hogy ne legyen rajta valami sérülés (ugyanis ez puha műanyag, a meneteknél eleve nem lehet megfogni, mivel akkor már ki is lehet dobni, nem lehet többé állítani) a végén van egy bevágás, ahol elvileg csavarhúzóval lehet állítani, de olyan kicsi a mélyítés, hogy ha kicsit megcsúszik a csavarhúzó az egész külső lencsét szanaszét karcolja. Aki ilyet tervez le kéne törni a kezét. Rugó nélkül is bőven elég nehéz tekerni, szóval mindenképpen érdemes kiszedni belőle..
Szia!
Ugyan ilyen kis 3mW-osba tettem a dvd íróét, én papírcsepivel fogtam meg a menetes részt és úgy próbáltam csavarni, jah de előtte megk el kellett indítanom csavarhúzóval, hogy tudjam tekerni. Nekem szerencsére nem lett semmi baja, minden jól működik, de amúgy egyetértek, tényleg nagyon nehéz volt tekerni.
Enyémnek sincs baja, csak a műanyag szanaszét van cseszve rajta.
HQ-s lézermodulba rakjátok bele a DVD diódát?
Hm lehet én is kipróbálom (csinálok egy pointert, remélem a 9V-os elem bírni fogja ha van 3,9ohmos 2W-os ellenállása valakinek pls szóljon!)
Én egy 1500Ft-os dugasztápról üzemeltetem (egyelőre, amíg nincs összerakva a lézershow, mert utána PC tápról fog menni)
Én 3db 3,6 ohmos és 3db 4,7ohmos ellenállást vettem (2W-osat) és megméregettem, hogy valójában, melyik mennyi... Az egyik 3,6ohmosnál 3,8 ohmot mutatott a műszer, ezért ezt raktam bele Amúgy egy HE-s srác, aki mutatta nekem a szupepe féle áramgenerátort, ő mondta, hogy 3,9 és 4,2 ohm között jó az ellenállás, ami ott van, ekkor még be lehet állítnai a 200mA-ert. Én 195-ön hajtom a 16X-os DVD íróból kiszedett diódát.
Én már megcsináltam a lézershowt, csak csinálok egy pointert is, mert megteccett hogy mekkora fénye van
Nem akarsz eladni egy ellenállatot?
Ki akartam javítani a helyesírási hibáimat, de befagyott a mozilla, K1ll3rghost akkor van felesleges ellenállatod?
Ez nagyon érdekes, mert egyiket sem találom. Se a 2db 3,6 se a 3db 4,2ohmos ellenálást. Pedig egy kis tálba szktam tenni az így kimaradó vagy feles alkatrészeket... Nah mindegy... Ha minden igaz, jövőhét szombaton megyek elektronika boltba, ha gondolod, akkor tudok venni, de inkább PM-ben a többit
Az az ellenállás ennyire nem kritikus azért. 3,5 ohm is jó, meg 3 ohm is. De kevesebb azért ne legyen. Az áramkorlátot úgyis be lehet állítani.
Csinálni akarok egy pointert, csak ugye jó lenne hogy ha 9V-os elemről működne. Szupepe féle áramgenerátorra gondoltam, elé egy 5V-os stab IC-t és rá az elem. Meddig bírná az elem?
Hát az biztos, hogy nagyon rossz lesz a hatásfoka. A diófa 2-3V-ot használ a 9ből, így a 2/3 részét az elem eneriájának elfűti az áramkör.
De ha merül az elem akkor nemfog csökkeni a fénye a lézernek? Igaz fesz+áramgenerátor mellett nem hinném.
A fesz+áramgenerátor nem fog + energiát termelni Az 5V-os stab ic nem tud mit csinálni, ha egyszer 6-7V-ra csökken az elem feszültsége (terhelés alatt ez pedig elő fog fordulni, ha merül) Ahogy merül az elem, és egy határt elér a feszültsége, az áram ingadozhat a diódán.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |