Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Én biztosan az angol kifejezést használnám. Miért kell olyan dolgokat lefordítani, amik pl. magyarul nincsenek a köznyelvben, az embernek több ideig tart kitalálni, mit is szeretnél mondani, mint egyszerűen a megfelelő szót (angolul) használni? Nem biztos, hogy előnyös ez a fordítgatás, hiszen szaknyelvről van szó, szakszavakkal.
Azért kell lefordítania, mert szakdolgozatot ír. Nem kell felesleges támadási felületeket hagyni, ha nem muszáj. Jó pár diplomamunkánál voltam már külső konzulens, elképesztő dolgokba tudnak néha belekötni.
Az órán hogy tanította a tanár? Iránymutató lehet...
Hello!sajnos nem jutottam semmire.Sajnos nénetül sem tudok .De van google fordító.Azonbsn így sem koronázta siker erőfeszítéseimet.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2021
Ha kérdezel biztosan kapsz segítséget továbbra is!
Kár azokért a koronázatlan erőfeszítésekért!
3.1.1.3. Halom alapú memóriakezelés
Bővebben: Link Én nem szeretem a magyarra fordított számtek kifejezéseket, van egy kettő eszement fordítás. Pl. TCP payload - TCP rakomány, I/O lábak - B/K lábak, meg hasonlók. Akkor már hívhattuk volna a CD-ROM-ot KL-CSOM-nak (Kompakt Lemez, CSak Olvasható Memória)
Üdv!
Nem értek a programozáshoz sem. Megépítettem ezt az állomást Bővebben: Link ahol Atmega8L a kizárólag használható . Változtatás a melléklet szerint a kapcsolásban. Milyen hibák adódhatnak ha Atmega8A-t használok (ezzel is készült egy állomás és eddig nem tapasztaltam rendellenességet). Köszönöm.
Ha jól tudom, az L verzió alacsonyabb (3V alatt) hajtva magasabb frekvencián hajtható mint az "L" nélküli verzió. Ha 5V-ról hajtod, akkor nincs gond.
Szia, minimális a különbség. A gyártástechnológia változott, meg a fogyasztás. Ez magával hozott apróbb változásokat az eszköz paramétereiben, de a program az teljesen kompatibilis. Nem hiszem, hogy problémába ütköznél.
Lásd még AN523
Az ATmega8 és ATmega8L között a különbség, hogy a nem L-es csak 5V-ról működik de 16Mhz-ig, az L mehet kisebb feszültségről is de csak 8Mhz-es órajelig. Mivel itt 5V-ról van használva belső max 8Mhz-es RC oszcillátorral, ezért az mindegy is, hogy L vagy nem L volt, de a kérdés az arra vonatkozott, hogy az újabb A változat miben más.
Ezt úgy írod, mintha komplett butaság lett volna a hozzászólásom...
Te írtad: "a nem L-es csak 5V-ról működik" Megjegyzem, a sima Atmega nem csak 5V-ról működik! Csak a frekvenciát kell hozzá illeszteni.
Nem volt olyan szándékom hogy butaságnak állítsam be az írásod, gondolom fejből írtad, ezért szerintem pontatlan. Most idézek az ATmega8 / ATmega8L adatlapból:
Idézet: „ Operating Voltages – 2.7V - 5.5V (ATmega8L) – 4.5V - 5.5V (ATmega8) • Speed Grades – 0 - 8MHz (ATmega8L) – 0 - 16MHz (ATmega8) ” Lehet próbálkozni ezen a tartományon kívül is üzemeltetni, biztosan működik is bizonyos körülmények között, de esetleg nem az egész hőmérséklet tartományban. A gyártó ezt garantálja, itt biztosan működik.
Végre megtaláltam egy Atmega8(L) adatlapban amit kerestem. Nem a legjobb grafikon (254. oldal), de ez is értelmezhető. Hogy miért nem találok Atmega8L specifikus adatlapot, az jó kérdés... Emlékezetem szerint 2.5V-nál is stabil az L változat 8Mhz-en, míg a sima már nem.
-40 és 85fokC között ezt garantálja a gyártó (ahol van vonal, az azt jelenti, hogy az AVR működőképes, és az ehhez kapcsolódó áramot mutatja a grafikon). Tehát járathatsz egy Atmega8-at 3V-ról is, de jobb, ha olyankor 8MHz-nél maradunk, vagy ha alacsonyabb a feszültség, 2.5-2.7V, akkor érdemes az L változatot megvásárolni. Szerk: szerintem nincs olyan, hogy egy Atmega8-at csak 4.5-5V között lehetne táplálni, az csak a 16MHz-hez tartozó tápfeszültség, de győzettek meg az ellenkezőjéről valami megbízható forrással. Amit felraktam kép mást bizonyít be. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2021
Igazad van, megtaláltam másol is ezt a 4.5-5V-os tartományt a sima Atmega8-hoz.
Viszont amit linkeltem kép mást mond. Nagy a kavarodás, mert valószínűleg a sima Atmega8 minden gond nélkül megy 3V-on is 8MHz-cel, és az Atmega8L-nek sem okoz gondot 5V-on a 16MHz, viszont a gyártó ezeket nem garantálja, hogy a teljes hőmérséklet tartományban megbízhatóan működik. Erről lehet szó. De az általam linkelt kép még mindig másra enged következtetni... Ezek szerint mindkettőnknek igaza volt, mégis ellentéteset állítottunk. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2021
Annyit javítgattam, hogy a végén csak elrontottam... Szóval helyesen:
ATmega8L 0-8MHz, 2.7-5.5V
Csak letisztázódik ez végre Szobahőmérsékleten meg szerintem mindegyik tudja 5V-nál a 16MHz-et, 3V-on meg a 8MHz-et. Én eddig így használtam az Atmega8-at, akármi is volt a végén.
Idézet: „szerintem nincs olyan, hogy egy Atmega8-at csak 4.5-5V között lehetne táplálni, az csak a 16MHz-hez tartozó tápfeszültség ...” Egyetértek, de azért komoly helyen ezt betartva kell használni. Az otthoni zsebherkentyűben persze mindenki azt próbál ki, amit akar. A másik dolog meg a Brown Out Reset. A sima változatnál az adatlap tiltja a tipikus 2,6V használatát, csak a tipikus 4V-ot engedélyezi. Ez persze azt is jelenti, hogy ugyan a 16Mhz esetén 4,5V ... 5,5V a tápfesz tartomány, de a BOR 3,7V ... 4,5V között aktiválódik, akkor 3,7V-on is még hibátlannak kell lennie a működésnek, csak ekkor nem használhatod a BOR-t. Ha megvan az 5V akkor meg a BOR már nem fog tévesen megszólalni. L-esnek pedig van még a 3,3V-hoz tartozó 2,4 ... .2,9V-os BOR tartománya, amit már be sem kapcsolhatsz 2,7V tápfeszültségnél, inkább csak 3V felett. De itt is igaz, hogy 2,4V-nál még mennie kell 8MHz-en. Az is lehet, hogy az L csak marketing miatt született, és a kettő teljesen azonos. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2021
Hello !Sajnos nem sikerült leforditanom arduini idével sem.Szerintem úgysem működne.Még szerencse,hogy nem rendeltem nyákot.
Az egyik áramkörömhöz ATMEGA644PA-AU mikrokontrollert használok, de sajnos ez mindenhol elfogyott és több helyről is azt a tájékoztatást kaptam, hogy egy éven belül nem is várható a megjelenése az üzletekben. (chiphiány)
Egyetlen kis üzletben kaptam, de eltérő a kinézete a chipnek. Más betűtípus, szerintem az eredeti alján nem is volt felirat, legalábbis nem vettem észre. Az első képen az eredeti látható, a második és harmadik képen a gyanús. Amúgy működik, de szerintem 2 lehetőség van. Vagy még abból az időből származik, amikor még nem a Microchip gyártotta az Atmeleket, vagy kínai klón. Hogyan lehetne erről meggyőződni, hogy ez eredeti vagy sem?
2019 15. hetében már a Microchip gyártotta.
A logóban a E betű is szélesebb, gyanús, hogy hamisítvány.
A tuti eredeti DIP tokos kontrollereimen nincs háromszög, keskeny E, de van az alján felirat, viszont nincs TAIWAN. A tuti hamisítvány HNDuino-n lévő 328 és a kínából származó 328-on is van háromszög és szélesebb az E. Van itt még eredeti 128 és 2560, azokon is van háromszög, de keskeny E. A date kód első két számjegye az év, 2015 19. hét lenne. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2021
Igen, annyit megtudtam, hogy 2015 19-ik hét a gyártás, (nem 2019 15-ik hét) és állítólag akkor még a Microchip megtartotta a régi Atmel design-t, később módosították csak. Hát ember legyen a talpán, aki ki tudja deríteni a chipek eredetét ezek alapján.
Az a baj, hogy kell még belőle és mivel a ChipCAD-nél és egyéb megbízható helyeken az elkövetkezendő 1 évben nem lesz raktáron (megkérdeztem), a SOS-tól is én vittem el az utolsó darabokat, nem marad más választásom, mint ebből venni és imádkozni, hogy jó legyen, vagy megmondhatom az ügyfeleknek, hogy ennyi volt, majd nézzenek vissza 1-2 év múlva... Nem olyan egyszerű mindent áttervezni, újraírni a kódot, meg mire elkészül, lehet, hogy az is hiánycikké válik.
Amúgy nagyon durva ez a chiphiány, tök alapvető elterjedt kontrollereket nem lehet kapni sehol, egy-másfél éves szállítási határidőket igérnek már, és azt is tologatják...
Egyébként a PA helyett a sima P végű nem jó? Az van még a chipcad-ben 300db.
Igen, ezt már néztem, hogy az a típus még néhány helyen elérhető, csak nem ástam bele magam az összehasonlításba, de elsőre úgy tűnik, jónak kell lenni helyette.
Gyakorlatilag ugyanaz, csak még régebbi gyártástechnológiával, kicsit nagyobb fogyasztással, de simán jó kell legyen helyette: Link
Sziasztok!
Van egy Dragon programozóm, amelyet legutóbb kb. 3 hete használtam, s most beintett. A gép látja, a zöld LED vilog néha, a piros-zöld anyós LED sárgán világít. A neten többen azt állítják, hogy ez firmware gondra utal. Ennek megfelelően megpróbáltam már egy win7-es gépen AS 6, majd AS6.2 környezetben is, de ugyan azt maradt a jelenség, minit a win10-ben. Kínomban már a Microchip xc8 verzióját is letöltöttem. Kipróbáltam már mindegyik verzióban az "atfw.exe -a dragon_fw.zip -t avrdragon" parancsot, de továbbra sem akarja az igazságot. Van valakinek valami ötlete, hogy mit kellene még kipróbálni mielőtt megtaposom? Köszönöm a figyelmet! Zoli |
Bejelentkezés
Hirdetés |