Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia.
Mi a baja neki. Javitottam mar 1 ilyet. A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2021
Már megjavította...
A 2db IGBT pukkant el. Szerencsém volt vele.
Köszi! A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2021
Sziasztok
Ismerős hozott egy hibás hegesztőt. Leesett az asztalról azóta vágja a biztosítékot. Megvizsgálva, találtam benne 2db 60N60-as mosfet, ami zárlatba van, más zárlatos elemet nem találok. Mikor áram alá helyeztem, a főrelével párhuzamosan kötött lágyindító melegedett, ez gondolom így normális zárlatos fet esetén, a segédtáp is a nagy elkokról kapja a 320V-ot. Kérdés: Ha kicserélem a két 60N60-at és leválasztó trafóról, izzót sorbakötve élesztem, akkor meg tudom óvni a feteket (mivel nem két forint) egy esetleges egyéb zárlattól, hogy agyonvágja? A másik kérdésem, hogy a lágyindító hibája is agyon tudja vágni a feteket? 90Ohm-ot mértem rajta, ez normális? Köszi előre is a tippeket? A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2021
Szia,
Biztos hogy a FET-ek nem azért mentek tönkre, mert leesett... Tehát hiába cseréled ki, valószínű az újak is zárlatba mennek. Valami sérült a leeséstől (vagyis inkább akkor mikor az esés után megállt ) pl a főtrafó vasmagja elrepedt és teljesen másképp viselkedik... vizsgáld át alaposan!
Jó lenne tudni a típust. Láttam olyan kicsi inverterest, amire felhívta az eladó a figyelmet, hogy kicsi benne a hely, a leeséstől az igbt-k hűtőbordája hozzáérhet a fém házhoz, zárlatot okozva.
Ilyen is lehet. Vagy a meglóduló hűtőborda elrepesztette a nyákot.
Én semmiképpen sem kockáztatnák, ha soros égő nem sokat ér ha már rajtuk keresztül igaz lassabban, de a nagyteljesitémyü kondenzátorok feltöltődnek, ha rossz a FET-ek vagy IGBT vezérlése, akkor egymásra nyithatnak és akkor a kondenzátorokban tárolt energia simán hazavágja őket. Ezt saját káromon tapasztaltam a 2db igen drága igbt bánta. Azóta a vezérlésnek szkópon történő ellenőzés nélkül nem forrasztom be a helyére, és addig nem kapcsolok rá hálózati feszültséget még soros égőn keresztül sem.
Erre én is gondoltam.
2 dologra gondoltam: - megrepedt a lágyindító ellenállás és nem kapja meg azt a légy indítást amit elvárna. - elég sok fém flex és egyéb eszközből származó dolog volt ami esetleg olyan helyre hullt ami nem volt oké
Ettől féltem én is, ezért nem szeretek erősáramú elektronikával foglalkozni, mert nem tudom elkerülni az esetleges károkozást.
Pár dolgot azért elkövettem, mielőtt írtam, még pénteken: A primer körbe volt zárlat, egyértelműen. A mellékelt képen 1 és 2 a két 60N60-as fet helye. A 2-es nél mértem zárlatot, volt itthon egy aliexpresszes 60N60-as. Oké, mondom, egy próbát megér. Izzón keresztül szépen indult is, kattant a relé, dolgozott minden, a venti is. Járattam kb 1 percig. A következő idításnál már nem tudott éledni, átment drótba mindkét FET. Most itt tartok.
Valószinüleg amelyik IGBT- G-S vagy G-D lába között rövidzár lett, akkor az visszafelé a G (gate láb) előtti vezérlésben kárt tett.Dióda, tranzisztor kis értékü ellenállás(ok) hibásodhattak meg.Vezérlést rendbe kell tenni, majd szkópon ellenőrizni kell.
Átnéztem, az összes ellenállás stimmelt, semmiféle hibát nem találtam, miovel szkópom nincs. Ill. van egy DSO138, de gondolom azzal nem sokra mennék, ezért kockáztattam 2db 60N60 még volt a fiókomba.
Izzóról, leválasztó trafóról élesztve jó volt, szépen dolgozott. Direkt 230-ról is jó volt. Úgy néz ki bejött a dolog. 120A-al tesztelve elhegesztettem egy pálcát. Végül is nem tudtam rájönni, mitől ment tönkre, a tulaj szerint leejtették. Es3etleg fémszemcsék kerültek olyan helyre ami nem tett jót neki. Egyébként belehulló fém reszelék mennyire jellemző, hogy kárt okoz?
Gratulálok! Egyébként a hálózati feszültség rákapcsolása nélkül, külső segédtáppal (15-18V) a DSO138 al is le tudtad volna ellenőrizni a vezérlést, külön - külön a negativ és pozitiv ágat, de igazán egyszerre kell a kettőt, tehát két bemenetes szkóp kellett volna hozzá.
Az esetek nagyon nagy részében az lehet az ok, ha flexel dolgozol mindenképpen ki kell kapcsolni, ne szívja be a fémforgácsot.A másik ha hideg helyről meleg helyre beviszed, a kicsapódó pára is megbolondithatja a vezérlést, várni kell vele mielőtt hegeszteni kezdesz.
Sziasztok!
Nem tudom hány kaptafára készülnek ezek a "zsebben" elférő kis hegesztő inverterek, viszont engem az érdekelne, gondolkodott e már valaki azon, hogy a feszültséget szabályozhatóvá tenni benne? Nem kellene nagy szabályozási tartomány, mondjuk egy fix kimeneti feszültség, és +-5V. Például 54V és a tartomány 50-60V ig szabályozható. Az nem baj, ha az áram csökken... Esetleg valahol akadt már bele valaki ilyen projektbe a neten?
Minek?
Tessék..Bővebben: Link
Megépítettem működik.
Áramgenerátoros akkumulátor töltőnek Li-ionhoz...
Ez biztos jó lehet, csak gondoltam egy már meglévő kész készüléket könnyebb átvariálni,
mint egy új készüléket készíteni és össze szedegetni hozzá az alkatrészeket...
Ha abban ugyan ez az ic van,ami elég sok gépben,akkor már meg is van.
Sziasztok.
Teszek fel megint 2 db fenykepet, igaz nem igazan szoktatok valaszolni. A következö a gond: A hegesztes kivezetesein csak 17 volt van. Igy meg nem is szikrazik. Mar probalkoztam par dologgal- de semmi eredmenye. Esetleg valaki jart-e mar igy. Mi lehet a problema oka, valaszokat varok. Üdv: Gabor
Melyik gép ez?És mi az a egy két dolog amivel próbálkoztál?Válaszok ennyi infóbol még nem lesznek.
Ez a Zbartalos altal keszitett hegesztö.
A fötrafot kivettem es ott meregettem, 320Volt az ott van, ez igy jo. Lehet tiltasban van gondoltam erre is, kicsereltem egy 15voltos zenert, es minden IC-t. Nics eredmeny. A fötrafo menetszama 19-6
A kapcsolási rajzát is feltehetnéd.Elöször is hálozat nélkül csak a segédtápnak adj feszt,és mérd meg a géteken a feszt de jobb lenne szkóppal.Kéne a rajz.
A gate diodakon 5,2-5,6 Voltot mertem. Ezelött 3 nappal neztem szkoppal szerintem jo negyszög jeleket remekelt.
Ja, a maci.Tudsz adni a főtápra valamennyi 24-48V tápot?Meg kéne nézned hogy a főtrafó primeren van e jel.Ha van akkor utána is a diódák elött.Ha ott is jó akkor a diódákat és környékét nézd át.
itt egy szop kep, maga a jel nem rossz. Ezt a IGBT labai között a diodan mertem. Viszont ezen az oldalon az IGBT-k bitangul melegszenek.
Ha megnézed a másik oldalon is láthatnád hogy a feszek itt valamiért nagyon alacsonyak.Ezoldali meghajtást át kell nézned.A gét trfó után nem stimmel valami.Az alap élesztés itt kezdödik hogy egyformák és megfelelő feszek meg e vannak.A másik hogy csökkentett fő táppal indítunk és ez terhelhető e.Ha itt ok minden soros égővel a főtáp,ha bekapcs után lecsökken az áramfelvétel és a kimeneten kb 3/4 fesz van mehet a hálózat.
Ha jól látom van 3.28V gate feszültséged, szerinted az mennyire nyitja ki az IGBT -ket?
Persze, hogy melegszik mint az állat... Kapcsoló üzemben kellene működnie, hogy ne melegedjen eszeveszettül.
Utanna neztem az IGBT.-nek, 4,5 volttol nyit ki, igy eselye sincs hogy kinyisson. Kicserelek majd par ellenallast es akkor majd ujra kiprobalom. Tegnap rendeltem meg szerintem a heten megjön es majd latom tovabb.
Idáig is eljutottunk.:
Kézi hegesztő inverter1 Kézi hegesztő inverter2 Nem lehet túl kellemes tartogatni, de akinek ritkán és keveset kell, annak használható. Viszont a teljesítmények elég furcsák. |
Bejelentkezés
Hirdetés |