Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem találtam jobb topicot, ugyhogy itt teszem fel a kérdést!
Nem a jogi háttér vagy az engedélyek illetve a tiltások érdekelnek, hanem a technikai megvalósitás lehetősége és mivolta! Az elv hasonló mint a madarak, iletve az állatok nyomkövetőinél! Egy relative, kis méretű eszköz ami GPS adatokat légnyomást hőmérsékletet küld! Ki milyen megoldással továbbítaná az adatokat? Ami szóba került az például GSM-modul, viszont országhatárnál történő átlépéskór, nem tudom hogy leprogramozható e hoy autómatikusan eressen és csatlakozon egy adott hálózathoz és adatküldésbe váltson Roaming-ra A mási az egy adó készülék! Ennek ami a problémája az a hatótávolság! vagy pedig az APRS jeladó aminek elvileg országtól fügetlenűl elég ój lefedettsége van. illetve az adatok bekerülnek agy Igate-en keresztül egy internetes hlózatba, ezálltal bárhonnan elérhetőek!
Rögtön folytatnám is!
A posztnak köszönhetően rámirt egy "hozzáertő" küldött pár linkert! APRS a befutó, nincs értelme gps modulokkal és hasonlókkal bajlódni! Valóban nagyon jó a lefedettsége, és van nagyon sok gyári megoldás! Amin tovább vinném a vonalat, (és lehet hogy egy Topicot is kapna) az a házi megvalósítás, illetve a saját adat "ültetése" az APRS-re
Áhh, így érthető köszönöm a választ!
Hello! Egyébként pedig a 393-asnál az R37-re semmi szükség..
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2021
Úgy kellene megvalósítani, hogy ha az egyik kagylót felemelik, akkor a másik készüléknél telepített (öngerjesztett) csipogó sípoljon, míg fel nem emelik a kagylót ott is.
Lehetséges megoldás manuális csengetéssel. Lehetséges megoldás folyamatos csengetéssel.
Most látom tévedtem mert a trafó nem 0,2 A hanem 0,55 A de a többi stimmel. Ezt egy régi nyomtatóból szedtem ki próbálni gondoltam jó lesz mert itt olvastam, hogy nem kell erős trafó. Van komolyabb 24 voltos is majd kipróbálom azzal.
Esetleg LoRa, vagy LoRaWAN? Ez elvileg még legál is, ha nem tömöd meg a sávot.
Andreas Spiess szokott videókat tolni erről, de engem csak mérsékelten érdekel, nem néztem meg mindet. És nem is nagyon vagyok képben a dologgal kapcsolatban, de amennyire tudom pont erre van kitalálva.
Probléma megoldva trafó cserével egy 20 voltos trafóval ha mind a két kagylót leveszem 19 voltra esik csak a feszültség. most már mind a két készülék működik.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Boldog Karácsonyt Kívánok mindenkinek.
Arra figyelj, hogy ahhoz, hogy a telefonok működjenek, egyenirányított DC feszültségnek kell lenni a vonalon.
Azért szerintem még nem vagy készen, mert gondolom például csengetni nem tudsz.
Mobilról-mobilra odacsörög, ha beszélni akar...
Sziasztok.
A házunkban a konyha/étkező illetve a konyhapult világítását szeretném egyszerre kapcsolni. Jelenleg külön külön lehet őket kapcsolni egy-egy kapcsolóval. Ezek egymástól távol vannak ezért bontás nélkül nem lehet megoldani a dolgot, azt viszont mindenképpen el akarom kerülni. Nincs valami kis RF-es adó amit be tudnék tenni a kapcsoló mellé aztán a jelét tudnám fogni pl egy arduino-val? Igy meg tudnám azt csinálni, hogy ha kapcsolom a mennyezeti lámpát akkor az arduinó kapcsolja a pult világítását is. (a pult lámpák vezetékei a konyhaszekrény tetjén futnak, úgyhogy oda simán be tudnám tenni az arduinót ami aztán kapcsona egy relét. A bökkenő ugye, hogy a kapcsolóba szerelt valaminek tényleg nagyon kicsinek kell lennie, hogy beférjen. Előre is köszi.
Nincs átjárási lehetőség a fali villanycsövekben? Szerintem ilyenre találták ki az alternatív kapcsolót.
Gondold át mi a kérdező célja! Nem alternatív kapcsoló kell, hanem a lámpák fázis ágát kellene össze hozni egy kapcsolóra.
Ha van "átjárási lehetőség" úgy ez is kivitelezhető.
Találtam 30 voltos trafót kipróbáltam és csengeti, természetesen nem úgy ahogy eredetileg de nekem tökéletesen megfelel. Jelen állapot szerint 2 trafóval próbáltam 20 volt egyenáram a beszédhez tökéletes. Most próbálom majd a nagyobb trafót ketté osztani beszédhez és csengéshez.
A csengetést a tárcsázóra kötött relékkel gondoltam, mind a két készülékbe egy relé.
Én a készülékbe nem nyúlnék bele, nézd meg az a rajzot amit itt csatoltam (ha már van két reléd ).
Jól haladsz. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2021
Én átgondoltam, és Te tudod mire jó az alternatív kapcsoló?
Különben nem szóltam volna hozzá a témához! Életem során nem egy áramköri kiépítésem volt már.
Ha esetleg Te nem tudnád, egy vagy több izzót - világítótestet- két helyről le és fel lehessen kapcsolni haladási iránytól függetlenül. Kellemes ünnepeket! A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2021
Sajnos nincs ilyen lehetőség. Ráadásul még különböző falon is vannak a kapcsolók a jóég tudja milyen csatornázással. Ezért gondoltam egy ilyen RF-es megoldásra.
Szia!
Okos ház vezérlésnél nézz körül, hátha..... Egyik barátomnál szereltem olyan szerkezetet ami elfért a kapcsoló alatt és vezérelhető.( Ott behúztuk a 0 vezetőt). A baj ott van,hogy a 0 vezető is kell a működéshez.( A kapcsolók dobozában nincs 0 vezető). Mateak fórumtársunk által javasolt panel jó lehet, de a táp ellátást ez esetben is meg kellene oldani a kapcsoló résszel együtt.(Méret)? Esetleg valamilyen kellő darabszámú azonos rádiófrekvencián működő kapcsoló szerkezetet tudnék elképzelni a kapcsolók helyén, de ehhez is kéne 0 vezető a tápellátáshoz. Nekem ennyi az ötletem, remélem nálam okosabb fórumtársaktól is kapsz ötleteket. Üdv. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2021
Idézet: „A baj ott van,hogy a 0 vezető is kell a működéshez.( A kapcsolók dobozában nincs 0 vezető).” Kis szerencsével a felette lévő kötődobozból lehet hozni, és remélhetőleg abban a csőben, ahol a fázis és a kapcsolószál lejön, ott elfér még egy nulla is...
Persze ez így van, de ennek a feltárása, kivitelezése a kérdező feladata.
És mi lenne, ha nem a kapcsolót izgatná, hanem nem konyhai világítótestre tenne valami egyszerű áramkört? Ott van fázis és nulla is. (Bár én tuti nem rádióznék ezzel, hanem a konyhai világítótestről vezetném el a konyhapult-világításhoz a zeuszt a konyhaszekrény tetejére. Egy-két 4 méteres öntapadós kábelcsatorna, benne pár méteres 1,5-es kábel, és problem-solved.)
Esetleg kapcsoló helyére szerelhető valamilyen elemes rádiós kapcsoló szerkezet? Ha a 0 vezető behúzása nem megoldható.
Tényleg több ötletem nincs. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2021
Tényleg, ez is lehet megoldás, ha a lámpatestekben elférnek.
Sajnos csak a kapcsolós megoldásra koncentráltam. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2021
Helló.Két db skála világítás izzó helyettesítéshez kérnék segítséget.Ilyen müszerfal jelzőizzó fényereje megfelelő-e erre a célra?Vagy mit ajánlanak mást ha nemjó?
Idézet: „Nincs valami kis RF-es adó amit be tudnék tenni a kapcsoló mellé aztán a jelét tudnám fogni pl egy arduino-val? Igy meg tudnám azt csinálni, hogy ha kapcsolom a mennyezeti lámpát akkor az arduinó kapcsolja a pult világítását is.” Ha nem idegenkedsz az Arduino-s programozástól, az ilyesmit legegyszerűbben ESP8266-tal lehet megoldani.Kapcsoló oldalon egy Sonoff mini r2, ezt kifejezetten kapcsolók mögé beépítésre gyártják, kicsi. Van benne egy ESP8266, táp, és 230V-os relé. Kb. 10 USD. Adó oldalon ugyanez, vagy egy ESP01 modul, kb. 2 USD, ez is ESP8266 egy kis PCB-n, de ennek meg kell oldani a tápját. A kapcsolat Wifi, valamelyik a host, a többi rácsatlakozik. Az Arduino könyvtár minden nehéz dolgot megcsinál (wifi stb, csak pár sor saját kód kell a feladatnak megfelelően. |
Bejelentkezés
Hirdetés |