Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Témaindító: szabi83, idő: Feb 2, 2006
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni. Egy kétszárnyú garázsajtó nyitó autmatikát szerenék építeni. Ehhez kellene egy kis segítség. Az ajtó sima kétszárnyú ajtó, kb. 50kg/ szárny súllyal. A motor egy ablaktörlő motor lenne, ha jól emlékszem skoda 120. Amit szeretnék megtudni hogy láncos vagy fogasléces megoldásnál hogyan tudom megoldani a hosszanti mozgást, gondolom valamilyen kocsit kell használni ami majd ténylegesen mozgatja a két nyitó kart. A vezérlő és tápellátás képlékeny még, több lehetőség is van. Esetleg ha valaki tudna beszédes fotókat feldobni, azt nagyra értékelném. Másik kérdés, valakinek van-e valami ötlete arra hogyan tudnék egy másik motorvezérlőből kinyert motor működtető feszültséget mintaként használni, hogy a garázsajtó motorját is tudjam vezérelni. Ezalatt azt értem, hogy a meglévő kapunyitó egyik motorjának a a feszültségét szeretném egy vezérlő jelnek használni, ami egy elektronikát vezérel és az elektronika egy másik tápegységről táplálná a garázsajtó nyitót, mivel a jelenlegi kapunyitó tápja már nem birná el a garázsajtót. (Habár szerintem a vezérlő is megsínylené.) Elöre is köszönöm az ötleteket és a segítséget!
Bővebben: Link
Ebből indulj ki ketszárnyú alapnak.
Szia! 14. oldalon írtam az én megoldásomról, ha érdekel részletesebben is megmutathatom. 20 éve megy, eddig csak a motort kellett cserélni, mert elfogyott a kommutátor. (A motorcsere nagy gond volt.)
Szia!
Ha jól látom te az ajtóval párhuzamosan oldottad meg a lánchajtást, ami kettő fogasléccel nyitja az ajtót? Milyen motort használtál? Idézet: „Bővebben: Link Ebből indulj ki kétszárnyú alapnak.” Ezt az oldalt már láttam, csak azt nem tudom hogy hogyan működik az ajtóra merőleges U szelvény szerűség. A motor mozdul el, vagy fix és egy lánchajtás/fogasléc mozgat egy kocsit ami ténylegesen nyitja az ajtót?
Jól láttad az ajtó fölötti "résben" van elhelyezve a szerkezet, így nem nyúlik be a garázs légterébe. 6V-os trabant ablaktörlő motor hajtja. Lényegében fogasléces meghajtása van, "U" profil+biciglilánc és lánckerék kivitelben. A motor fix, a "fogaslécek" mozognak amik egyben az ajtóreteszelést is intézik.
A sommernél a motor mozdul el.Az ajtóra merőleges U propilba van egy feszített fix lánc, és azon vonszolja magát a motor, illetve a lánc az egyik pólus, onnét szedi az áramot magának.Igazából csak az ollós adaptert akartam szemláltetni.Szinte bármilyen nyitó automatikával össze lehet alkotni.
Csak hogy ő "garázsajtó nyitó automatikát szeretne építeni"...
Szerintem az meg két részből áll: 1.) Az elektromotor hajtotta mechanikus szerkezetből... 2.) ...és az ezt vezérlő elektronikából. Ez is érthetetlen (nekem): "egy másik motorvezérlőből kinyert motor működtető feszültséget mintaként" Az sem "tiszta", hogy mi áll rendelkezésére...vagy tán a "nulláról" akar elindulni? A "rudakról" egy jobban érhető videó ! A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Idézet: „14. oldalon” Kár, hogy a linkjét nem csatoltad... A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Nem gondoltam, hogy problémát okozhat itt megtalálni a 14. oldalt. (2008. jun. 21.)
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Ha fent a "lapozás"-nál leokézom a 14.oldalt...nem az jön be.
Visszafele "lapozunk"...az első oldal jelenleg a 106-os, abból minusz 14...és már ott is vagyunk a 92. oldalon...ami neked a 14-es (Eltérő beállításokat használunk...erre is gondolni kell.) Remélem érthető a "difi"...vagy nem? A linkre meg elég csak rákattintani...
Nálam elég rákattintani a 14. oldalra nem kell okézni ...
OK...oké nélkül is odaugrik. De kinek a pékné...kinek meg...
![]() Persze mindig furcsálom azt is, mikor valaki azt írja: mint fentebb olvasható, nálam meg az lent van... ![]() Azaz nálam a "beállításokban" a /mert nekem így tetszik!/: Idézet: „fórum sorrend: Időben csökkenő (elöl a frissebb)” ...szóval erről meg páran nem is tudnak, hogy ez változtatható! Na de lapozzunk... A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Nem gondoltam az egyéni beállításokra, bocs! (nekem megfelelt ez eredeti is) Igy már jó?
Képek is vannak
Hagyjuk! Én feladom! Úgy tűnik hasztalan "téptem a számat!
![]() A helyes linkelés ez lenne! (Erre rákattintva -a beállításoktól függetlenül- mindenki ugyanazt látja!): Bővebben: Link Persze a dátum alapján is meg lehet találni, még szerencse, hogy aznap "csupán" 6x szóltál hozzá... ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
Üdv!
A mechanika érdekel jobban, mert nem tudom hogy hogyan is tudnám összehozni elérhető áron. Érdemi információt meg nem találtam a gyári megoldásokról, a karok kivételével. Másodsorban pedig az elektronika. Idézet: „Ez is érthetetlen (nekem): "egy másik motorvezérlőből kinyert motor működtető feszültséget mintaként"” Igen kicsit érthetetlenül is írtam. Bocs! Szóval elektronikára két lehetőségem van: 1: Veszek egyet, de az újabb távirányító is egyben és a három már kicsit sok. Érdeklődtem, hogy létezik-e olyan távirányító, amire több kaput is fel tudnék tanítani, de eddig megnyugtató választ nem kaptam. Mindenki azt mondta, lehet hogy működik lehet hogy nem, de valószínűleg nem. 2: Egyik meglévő kapu 2 köréből az egyiket felhasználom a garázsnak. (Itt kb. 20 métert kell áthidalnom + a kapu tápja szerintem nem bírná el a plusz motort.) A kérdés erre irányult volna, hogy a másik kört, amit felszabadítok (mivel az első körről is tudnám nyitni a két kapuszárnyt kis ügyeskedéssel), hogyan tudom jelforrásként használni, mivel 2 vezetékes, így csukásnál fordítja a polaritást. Először relére gondoltam, de akkor a garázs nem fogja tudni, hogy épp nyisson vagy csukjon, ezért kellene a polaritásra is figyelni. A garázs saját tápról menne és olyan polaritással kellene adni a tápot neki mint amilyen polaritásút a kapunyitó is ad. Remélem mostmár kicsit érthetőbb voltam. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
Szia!
Először is: Léteznek például 433 (meg 868 is) MHz-es univerzális RF vevőegységek, amelyek többféle távirányító jelét képesek venni. (Mint pl. az UNI3-433 3 csatornás) Másodszor: Olyan tanítható távirányítók is léteznek, melyek képesek akár 4 különféle távírányító jelét megtanulni (lemásolni). 20 méter nem annyira problémás az RF vézérléseknél, legfeljebb kell egy plusz külső antenna... 3.) A "kör"...vannak olyan kapuvezérlők, amelyből sehogy sem bírod "kinyerni" a 2. csatorna jelét, amit pl. "kiskapu" nyitásra használnak. De olyan is létezik, hogy a 3. csatorna gombjával a kerti világítás ki/be kapcsolható... De mivel ismeretlen a nálad működő vezérlés ("meglévő kapu") fajtája/típusa...így nem lehet semmi "okosat" mondani... "Polaritás", amit emlegetsz, az meg csak a DC motorral működő cuccoknál kerülhet szóba... A "karokat" én is csak a lakatos haveromnál láttam...néha "összedob" ilyeneket a kuncsaftoknak. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
Köszi Megnézem, hogy mit is tud a fent említett vevő. Így talán jó lehet.
Igazad lesz, elvi hibát vétettem. Csak egy új vezérlő segít. Egyébként az én vezérlőm is 433mhz-en üzemel. Talán ehhez áll a legközelebb, de sajnos nem találom az enyémet. Bővebben: Link Bővebben: Link Idézet: „Olyan tanítható távirányítók is léteznek, melyek képesek akár 4 különféle távírányító jelét megtanulni (lemásolni)” Tudnál nekem ilyet linkelni? Ebben nem igazán értem ki magam. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
Amit linkeltél, azok egyike sem kapuvezérlő! Azok csak Wifi kapcsolók...a kapuvezérlők nem csak a motort kapcsolgatják! Még sokféle funkció be van építve azokba (most nem sorolom fel)...
A "klónozni" szánt távirányító ismerete nélkül csak ennyi a link. Ugyanis nem mindegyik tanítható ismeri az összes kódolást. Ha peched van pont olyat veszel (a neten), ami pont a meglevőt nem fogja kezelni. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
A neten vettem a kapunyitót, kétszárnyas kapunyitó szettként. Volt benne egy 12v kapcsoló üzemű táp egy vezérlő és kettő dc motor. Az én elektronikám annyival tud többet, hogy figyeli a motorok áramfelvételét, van rajta egy időzítő potméter, ami tapasztalataim szerint annak az időnek a hosszúságát határozza meg amennyi ideig áramot kaphat a motor, függetlenül attól, hogy már megállt, vagy még forog. Plusz még van 2+1 csatlakozási pont rajta, ami szerintem infra sorompóé lehet, azokon fix 5v van.
Idézet: „A "klónozni" szánt távirányító ismerete nélkül csak ennyi” Mire kellene ügyelni? Van a távirányítónak valami száma vagy egyéb kódja esetleg? Ilyen távirányítót kaptam a kapuhoz Bővebben: Link Legalább is így néz ki.
Olyan távirányítóim nekem is vannak egy marékkal...(ezek legtöbbje tanítható, fix kódos...de a "kinézet" alapján bármi lehet bennük.)
12V-ról működő szárnyaskapu motor eléggé ritka, a neten műholdas tolómotorokból összeállított nagyon gagyi "szett" is fellelhető. Persze lehet itt fotókat is mellékelni...egy kép = 1000 szó! A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
Idézet: „Érdeklődtem, hogy létezik-e olyan távirányító, amire több kaput is fel tudnék tanítani” Nekem az ebayről lett rendelve 433MHz-s modul (erre építettem fel a kapunyitó vezérlőt, illetve PIC-re), itt a modulhoz tudod tanítani a távirányítót és nem a távirányítóhoz a modult. Így egy két gombos távirányítón van a kapu és az udvarvilágítás (a videón még nem így van). Tehát A gomb megnyom kapu nyit A gomb megnyom kapu zár. Illetve B gomb lámpa be, B gomb lámpa ki. Két külön modul van egy távirányítóval a két modul között is van bő 10 méter. Gondolom az lenne a célod, hogy egy távirányítóval vezérelj mindent is. Ha saját elektronikát szeretnél hozzá, akkor itt visszalapozva rengeteg jó ötletet találsz. Saját kapunyitóm ezt a garázsra is fel lehetne szerelni, mert simán elbírja.
Bocsi, de eléggé "homályosan" fogalmazol:
Ez még csak érhető lenne: "modulhoz...tanítani a távirányítót" Helyesen: a RF vevőegységet tanítjuk meg a távirányító kódjára. Ez viszont mi a csodát jelent?: "a távirányítóhoz a modult" A kérdező meg linkelte a HFY408G típusú távirányítóját, amely meg tudja tanulni más távirányítók fix kódos jelét...úgy hogy a RF vevőmodul jelenléte nem is kell hozzá. Sajnos a "titokzatos" kapuvezérlőnek titulált elektronikáját nem mutatta meg, de mindenesetre eléggé gyanús, hogy a "fix 5V-os" kivezetéseket infra sorompóhoz köti, ami eléggé valószínűtlen (én legalábbis nem tudok ilyenek létezéééről).
Lényegében arra gondoltam a "modulhoz tanítani a távirányítót" sorommal, ahogy Te is írtad csak másképp fogalmazva,
Idézet: de próbáltam tartani a konyhanyelvet, mert ahogy látom a kérdező is hasonlóan fogalmazott és nem tudom, nem ismerem a kérdezőt mennyire van otthon a témában. Bár nem értem miért gond, hogy "modult" írtam RF egység helyett.„Helyesen: a RF vevőegységet tanítjuk meg a távirányító kódjára.” Idézet: <== Ez viszont mi a csodát jelent?: "a távirányítóhoz a modult" Kérdésedre a válasz, tedd hozzá a "...és nem a..." szavakat, mert az valamiért lemaradt az idézetedből, így a mondat értelmet nyer „Érdeklődtem, hogy létezik-e olyan távirányító, amire több kaput is fel tudnék tanítani,” ![]() Igazából számomra elég ködös a történet, mert "automatikát" szeretne építeni, de nem tudjuk mi van Neki otthon az asztalon, miből szeretne építkezni.
Üdv,a képen látható áramkört szeretném megépíteni.Esetleg nincs meg valakinek jobb felbontásban,nem látszik tisztán a tranzisztor száma,es az ellenállásnak nincs értéke.
Hello! A tranyó BC212, de bármelyik PNP megfelel. Elleállásnak egy 10k jó lesz, de az sem kritikus.
Szia! Mivel ide írtad, feltételezem, hogy kapumozgatásra akarod használni ezt a kapcsolást.
Normál működésnél nincs vele probléma, de ha rövid időn belül érkezik start jel a rádióvevőtől és a végálláskapcsoló még zárt állapotban van a motor folyamatosan áramot kap a "rossz" irányba! (Gondolj bele a végálláskapcsolónál 2 db RC időtag és a mechanika bizonytalan reagálási ideje okozhat problémát.) Két végálláskapcsolóval lényegesen egyszerűbb kapcsolással biztonságos áramkört készíthetsz.
Üdv,még nem építettem meg,de ha van jobb kapcsolásod,ami jól működik,megköszönném,ha megosztanád.
Ha microprocessor nélküli rendszer építésűt keresel és szeretnéd saját tervezésű nyáklappal, ezt építsd meg. Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |