Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor az elektronika fuccsolt be, vagy a cellák nagy terhelés alatt berogynak. Mi a célod? Ha a csavarbehajtót akarod megmenteni, és a cellák jók, akkor ha direktbe kötöd, mennie kellene (csak anpróba erejéig). Ha ilyenkor (terhelés alatt) méred a cellákat, látni fogod, hogy a cella feszültsége beesik-e vagy sem. Ha beesik, akkor a cella a hibás, BMS jó. ha nem esik be, a cella jó, BMS hibás. Kíváncsi vagyok, megcsinálod-e a tesztet.
Nem terheltem az akkut. Van rajta egy töltöttség jelző aminek a gombját megnyomva 3db LED-en mutatja a töltöttséget. Amikor összeraktam, mutatta rendesen a töltöttséget. Eltelt pár perc mire összeszedtem a burkolat darabjait, addigra már nem mutatott semmit. De most legalább veszi a töltést. Meglátjuk mi lesz vele.
Az, hogy világítanak a LED-ek az szinte smemit sem jelent. Ha az akksik 2mAh-t tudnak a 2000 helyett, a belső ellenállásuk az egekben, a LED-ek akkor is teljes töltöttséget fognak mutatni.
Amit leírtam teszt, csináld meg! Az akksi burkolatából vezess ki vasrag vezetéket, vagy vezetékezz ki 2db vékonyabbat, hogy tudd mérni az akkupakk (vagy még jobb, ha a cellákat tudod mérni) feszültségét. Terhelésre ne csak a motor forogjon, hanem vagy fúrjál, vagy minimum fogd le egt rongyon keresztül a forgó motort. Így tudod csak megállapítani, hogy érnek-e a cellák valamit, vagy sem. Majd írd le, mi lett a teszt eredménye!
4 ilyen táp az elválasztottnak számít?
Ha ezekkel + 4 db 1A-es kínai Li-ion töltő modullal készítek egy töltőt azzal tölthetem a 4 db sorba kötött akupakkot? A kérdésem, hogy ez felér-e azzal a megoldással amikor 4 szekunder tekercsről egyenirányítás után működtetem a 4 db 1A-es kínai Li-ion töltő modult. Felléphet-e valami pl. kóbor feszültség ami gondot okoz?
Amit linkeltél nem tud 1A-t adatai szerint se. Kinai tápból min. a duplája áramút kell venni
Használhatsz 4 külön tápot, vagy 4 független külön szekunderről is járathatod. időnként én is így csinálom, 5V 2A (volt router) tápról járatom. De ne TP4056-os modult vegyél, hanem TP5100-ast, nagyobb áramot tud, kapcsolóüzemű, és nagyobb bemenőfeszt is elvisel. TP4056-ból már több modulom szállt el, részben a figyelmetlenségem miatt, az 5100-asból még nem sikerült tönkretennem Az 5100-as is ellenállással állítható áramkorlátú, 2 ellenállás van benn párhuzamosan, 2A-ra, én az egyiket kiműtöttem (így 1A töltő), a másik helyére hüvely, ebbe megy a jumpertüskére forrasztott kiműtöttt ellenállás. És még valami, amit linkeltél tápot, nézegetve a fotóját, hát érintésvédelmileg enyhén szólva nem megfelelő, a szigetelési távolság tán fele sincs a szabványban leírtnak... A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
Ha jót akarsz magadnak, akkor ezt a fajta tápot messziről elkerüld, mert nem felel meg semmiféle érintésvédelmi normának. A primer-szekunder között a távolság minimális. Ha ilyesmi tápban gondolkozol, akkor inkább legyen a HiLink HLK-PMxx valamelyik tagja. ITT láthatsz képeket a belső felépítéséről és megfelelő távolságról a primer szekunder között.
Még ezek sem tartalmaznak biztosítékot, azt mindenképpen kell elé a biztonságos üzemeltetés végett. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
Ilyen tápot keresek fél éve! Köszönöm!
Más célra lehet, hogy nem jó, de nekem pont tökéletes. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
Sziasztok!
Haver az e cigibe ilyen cellákat használ. Az újra rá van írva hogy nem szabad használni e cigihez. Van alapja a jelölésnek ennél a cellánál? Vagy csak óvatosságból tették rá? Lehet baja belőle ha ilyet használ? Milwokee akkuból való. Köszi A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
Már megvannak a TP-k. Az 1A-ra nincs szükség csak az azonosítás miatt írtam. Egy dobozban csak nem ütnek át maguktól!?
A HiLink HLK-PMxx-ből 4 darab áráért veszek egy kész töltőt. Akkor kóbor feszültségektől nem kell tartani. Van egy 20-30W körüli toroidom, amire lehetne tekerni 4 db 5V-os tekercset, csak lusta vagyok, de akkor az lesz a tuti.
Következőt szerettem volna még kérdezni a mobil-pc adatkábelezéssel kapcsolatban: amikor össze vannak kötve automatikusan töltődik a telefon. Én többször, napi 1-2 alkalommal is össze szoktam dugni pár percre amíg másolgatok egyikről a másikra valamilyen médiatartalmat. Ezek a gyakori rövid töltögetések nincsenek rossz hatással az akkura vagy a telefonra? Esetleg érdemes-e olyan kábelt csinálni ahol csak az adatszálak vannak bekötve, a töltésé nem, már ha ilyet lehet. Köszönöm.
"Védd a s***ed" felirat, ha a cigi véletlenül elszáll, mi megmondtuk ...
Adatapja szerint elvileg jó bele, némi korlátozással. Bő 100W-ig jól használható. Szerintem. Én használnám, de mindenki a saját szerszámával legyezze a csalánt. Ejnye! A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2022
Moderátor által szerkesztve
Ez a kép, amit a kolléga feltöltött, frappáns megfogalmazása korunk szemléletének. Ámbár a reakció nyersességével nem értek egyet, elismerem, hogy ennél lényegretörőbben nem lehet reagálni erre a feliratra. Esetleg "ne hajolj le a szappanért életfogytosok között a zuhanyozóban" megfelelne.
Valószínűleg hiányos műszaki, elektronikai ismereteim miatt nem tudok elképzelni olyan paramétert, ami egy cellatípust alkalmatlanná tesz az e-cigiben való használatra. Ha valaki ki tud találni ilyesmit, vendégem egy virtuális sörre, vagy IRL hagymás vérre Agárdon.
Virtuálisan törölgetem valós bajszomról a virtuális habot.
Nem a műszaki, elektronikai ismereteid hiányosak, hanem nem ismered az e-cigisták egy rétegét. Ők a nagy gőzre hajtanak, amihez nagy teljesítmény kell. Vannak olyan mod-ok, amik 100W feletti teljesítményt vesznek le egy celláról. Nem sok laptopakkuból lehet olyat bontani, ami ezt tudja.
A relatív értelemben vett magas cella belső ellenállás, és az elektromos cigiben levő fűtőszál teljesítménye (20-150W, 3.7V-on 5.4A-40A (???) ) a cellában károkat tud okozni. Olyan, mintha rövidre zárnád a cellát. Ha a cella belseje úgy van elkészítve, hogy bírja ezeket az óriási áramokat, nem fog károsodni. Cserébe 1000-1500mAh-nál több kapacitást nem nagyon tudnak tárolni.
Mondjuk aki kicsit ért hozzá, az vesz beépített lithium-polymeres (naguon alacsony belső ellenállással bír) e-cigit (mondjuk 5Ah már jónak hangzik), vagy olyat szerez, amibe minimum 3db 18650-es cellát lehet rakni. Ilyenkor már az érintkezők minősége sem mindegy... A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2022
Azért ne tulozz, mert még 15 W teljesitmény sem kell a e-cigihez.
A kontaktusok belsö felépitése a lényeg. Sok cella hosszu idöre, de kisebb áramra van tervezve. Mig a cellák pl a furogépekben, motorokhoz, e-cigikhez stb. rövid ideig, de nagy árammal dolgoznak ( sokkal kisebb a belsö ellenállásuk). Az e-cigiben pontosan ez az idö a kritikus, mert azért egy e-cigit az ember nem sziv el pár pillanat alatt, mig a furogépet ritkán nyuzod egyfolytában percekig.
Ha ilyen cellát beraksz ilyen szerkezetbe felmelegszik és talán el is durran ( ami meglehetösen büdös, és a tüz nem olthato). Ami meglehetösen kellemetlen egy e-cigi esetében..
A linkelt képen lévő felhőket azért nem 15W-tal generálták. Szerintem.
Az enyém 12,5W-ra van állítva, igaz, nem "látványpékség". A nikotin miatt szívom.
Gondolom láttál már ködgépet vagy van már jegyed az ABBA 2022-s koncertjére..
( esetleg nézd meg az Oroszlánkirály legujabb filmváltozatát).
Köszönöm a hozzászólásokat.
Pontosan amiatt kérdezem mert a haverom nélkülem is használta volna, gondoltam rákérdeztem elotte, a hozzáértőknél, hogy ne aggódjak. 2cella megy a cigijébe, és 200w a max teljesítménye. Állítható, digitálisan. Amúgy 50-70w körül használja mert amúgy elégne benne a futoszal. Amúgy nekem mindig szimpatikusabb a cserélhető akkus cuccok mint a beépített, mert utóbbi ha tönkremegy általában a gép is kuka, cserélni nem lehet. Köszi
Miért túloznék? Csak írd be a google-ba: e-cig 100W, azonnal kidobja a 100W-200W-os verziót. Aztán hogy ki, hány Watton használja, az nem az én dolgom.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2022
Azért gondolkozz el mit jelent 100W pár cm-rel az orrod elött, és mekkora áramot probálnál egy 4V-s cellábol szivni… nem kell mindennek hinni, amit az interneten mutogatnak, mert ugy jársz, mint a szerencsétlen migránsok, amikor rájönnek, hogy sem ház, sem nö, sem auto nem vár rájuk a kontinensen, pedig azt látták.
Nem tudom, miért akarod a véleményem megváltoztatni. Csak azt gondolhatom, amit te? Vagy nehéz elfogadni, ha más mást gondol?
Senki nem akarja a véleményedet megváltoztatni, csak pl az mondom, hogy a Duna nem folyik fel a Gellérthegyre.
Aki szereti a főtt nyelvet, csak szívja!
Én nem dohányzok. Még mindig nem értem az összefüggést, meg azt sem, hogy ezek a hozzászólások miben lendítik előre Csavarkulcsot a problémája megoldásában.
Csavarkulcs kérdése a cellán olvasható felirat magyarázatára vonatkozik. Elsőre én sem értettem, de a posztra adott válaszok megvilágosítottak, a cella nem alkalmas 50C-200C terhelésre. Ezután nekem nincs semmilyen sötét pont a szituációban, mindössze egy sörbe került. Mondjuk nem csodálkozom, mióta valamelyik gyártó oldalán olvastam, hogy végfelhasználónak nem szabad lítium alapú cellát eladni, így a műszaki adatokat a(dél-koreai) kormányzat előírásai miatt szintén tilos publikálni. Nem kell mindent tudnunk, elég, ha kötjük a pénzünket.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2022
40 wattal használja a két akkus e cigit, mert hamar elégne a futoszal. Ma megkerdeztem.
Vegulis most használja, nincs vele gond, egy régebbi ugyanilyen akkuból volt neki ugyanilyen cellája, csak azon nem volt ilyen felirat. Lehet hogy ezt amiatt tették rá hogy senki ne tudjon perelni miatta, ha felrobban. Amerikában imádnak perelni mindenért.
Főleg, ha 2db működik párhuzamosan, máris megoszlik a terhelés, tehát ez a kijelentés, miszerint nem használható e-cigiben, érvényét veszti. Szerintem is a perek miatt szerepel rajta. Ha egy cellás lenne az e-cigi (vagy csak egy cellával használja, mert gondolom akkor is működik), 40W-nál simán folyik 10-12A.
Hello.
Töltöttem tegnap az egyik 48V 30Ah-s akksimat, 3.2A-rel, és észrevettem, hogy borzasztó forró a BMS! Szétszedtem az akksit, kicseréltem egy ugyanolyanra, felraktam tölteni 3.2A-rel, és a BMS még langyos sem lett. Megnéztem a hibás BMS-t, és a töltésért felelős Mosfet átment rövidzárlatba... Sosem volt 4A-nél többel töltve, a csatlakozó sem volt soha rövidre zárva vagy hasonló. 7A van specifikálva max. töltési áramnak. A legrosszabb, hogy látszatra jól működött minden, az egyetlen, kívülről is észrevehető jelenség a kicsit megnövekedett töltési idő volt, mert a Mosfet kb. soros 1Ohm-ként funkcionált, így 52V-nál már átváltott a töltő CV módba, miközben normál esetben csak 54V felett csökken az áram. Persze aki ezt nem figyeli, az ezt sem veszi észre, csak azt, hogy hamarabb lesz zöld a töltő, a roller pedig csak 52V-ot mutat 54.6V helyett. A másik jelenség a fejlődő hő volt, de ez a jármű belsejében nem.fog feltűnni senkinek. Nekem is csak azért tűnt fel, mert éppen a kábeleknél matattam. Ha a cellák nem lettek volna tökéletesen azonos feszültségen, akkor túltöltés is történhetett volna! Mi lehetett az ok? 1) menet közbeni mechanikai sérülés, rezgés miatt 2) anyagfáradás (mosfetnél???) 3) ahogy az akksira rögzítettem a BMS-t, megfeszülhetett a nyák, de ez hogyan okozna rövidzárlatot? 4) töltésnél a töltő kimenetén levő több 1000 µF-nyi feltöltött kondi (54.6V) az üres akksira (kb. 40V) a BMS-en keresztül, áramkorlát nélkül rá van sütve! Van erre egy teória, ami megosztja az embereket: a töltőt először a rollerbe kell bedugni, vagy először a falba? Ha a fal az első, akkor a szekunder oldali feltöltött kondi az akksin sül ki a mosfeten keresztül (nagy áram), ha a rollerbe dugjuk be először a töltőt, akkor a mosfet diódáján keresztül töltődik fel a töltő szekunder oldali kondija (nagy szikrával!, tehát a csatlakozó akár meg is tud sérülni). Az első 3 esetben nem tudom elképzelni, hogy a mosfet hogyan tudna rövidzárlatba átmenni... Lehet, hogy érdemes lenne egy "lágyindítós csatlakozót" készíteni, ami először mondjuk soros 2Ohm-on keresztül tölt, majd 1mp múlva lesöntöli azt. Ezzel a hosszú szöveggel csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy annak, ha kigyullad egy akksi, milyen okai lehetnek, mire kellene figyelni. Elég nagy butaságnak tartom, hogy ezek a sima, egyszerű BMS-ekben nincs dupla védelem, nincs semmi ellenőrzés, hogy "Tényleg le tudtam kapcsolni a töltést", vagy"Folyik-e áram az akksi felé?"...
Már láttam, hogy lapos akkut kerestek e-cigibe. Ha jól emlékszem, 0,3 Ah-ást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |